Utdelningsaktier

Aktier som har undvikit att sänka aktieutdelningen i många år är ofta stabila företag och har i de flesta fall gjort bra ifrån sig jämfört med övriga marknaden. Utdelningsaktier är något som alla kan ägna sig åt och fördelen är att man inte behöver vara så aktiv och man kan låta kapitalet jobba. Passiva inkomster kallas det också populärt.

Bra utdelningsaktier ger dig en bra och stabil utbetalning från bolaget år efter år. Med ränta-på-ränta effekten så kan det bli stora summor efter några år. Det är också viktigt att sprida riskerna mellan bolag och branscher och framförallt att vara långsiktig vilket kanske är det viktigaste rådet.

En nyckel till framgång när det gäller denna typ av aktier är att titta på företagets utdelningshistorik. Hur många år har de klarat av att dela ut pengar utan att sänka utdelningen? Hur många år av dessa höjde de utdelningen? Hur ser direktavkastningen ut?

Ja, det finns en hel del att beakta men i det stora hela så är det en enkel sparform med förhållandevis låg risk. Nedan ser du en lista med svenska aktier som har haft en stabil utdelningshistorik och inte sänkt sina utdelningar på mer än 10 år. En lista med svenska dividend champions (aristocrats). Listan är sammansatt i mars 2018.

   
Aktie Antal år utan sänkning
H&M 43
Atlas Copco 34
Assa Abloy 23
Wallenstam 23
Castellum 21
Hufvudstaden 21
Swedish Match 21
Fenix Outdoor 19
Nibe 19
Sweco 19
Astra Zeneca 18
Beijer Ref 16
BTS 16
Fast Partner 16
Vitec 16
Alfa Laval 15
Beijer Alma 15
Skanska 15
ÅF 15
ABB 13
Kinnevik 13
Aarhus Karlshamn 12
Atrium Ljungberg 12
Intrum Justitia 12
Lagercrantz 12
Wihlborgs 12

Några av dessa aktier finns med i vår portfölj med utdelningsaktier som du kan läsa mer om genom att följa länken.

Leave a Reply

Aktieportföljer

Prova våra populära aktieportföljer

Läs mer om Sveriges mest kompletta

Daytradingkurs!