February 11

Utländska eller svenska aktier? – Aktier eller fonder? | Fondrobot?

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Jag fick en bra fråga om aktiesparande idag som jag vet många är intresserade av med tanke på alla de frågor jag får som är likvärdiga.

FRÅGA:

Jag ska egentligen inte bli långrandig eller ställa för många nybörjarfrågor (som man faktiskt kan läsa sig till). Känner bara att det kunde vara skönt att snabbt diskutera lite med en erfaren och kunnig person inom ämnet. Har beställt och betalat för konsultation nu via länken.
Jag tänker väl att jag ställer mina frågor här i mailet, så får du avgöra om du vill svara muntligt eller via mail. Mig spelar det ingen roll =)
Lite snabbt om min situation och tanke kring sparandet så du får dig en uppfattning om vart jag vill. Jag är snart 35 år gammal och har en tanke att inom 8-10 år ha minst 1 000 000 kr i aktiekapital. Älskar tanken med ränta på ränta och att pengarna ska få jobba av sig själva. Jag har först på senare tid börjat intressera mig för aktier och de för/nackdelar som finns. En långsiktig utdelningsportfölj som till största del sköter sig själv utan större ingrepp där det mesta återinvesteras känns som rätt för mig.
Det finns flera inspirerande aktiebloggar jag läst som lyckats bra. Allas innehav ser ju olika ut, så jag har svårt att bestämma mig i hur jag ska göra. Tycker då som nybörjare att det hade varit skönt att följa någons aktieportfölj och bli meddelad när det är dags att göra förändring. Där hoppas jag Samuelssons rapport är ett fint alternativ. Så tanken är att efterhärma din utdelningsportfölj. Vad tror du om det?
Gällande hur mycket jag tänkt investera. Tanken är att minst investera 200 000 kr i min aktieportfölj. 250 000 kr har jag nu hos en fondrobot.
Många tankar kring om jag bara ska satsa på fonder eller både fonder och aktier. Risken är ju större med aktier, men även kanske avkastningen? Har ju lång investeringstid, så när första miljonen är nådd är tanken att jag ska fortsätta göda pengamaskinen.
Utländska eller svenska aktier? Ser att de flesta duktiga har en del utländska aktier, så antar att det är fler fördelar än nackdelar så. Trots källskatt (som man får tillbaka via KF), valutaväxlingsavgift m.m. så kanske det är bättre att blanda än bara ha svenska aktier?
Tankar kring din utdelningsportfölj. Hur kom du (kort beskrivet) fram till fördelningen av företag i portföljen?  Hur ofta ändras innehållet generellt?
Sista frågan blir om du har några generella tankar kring fondrobotar? För mig känns det som ett bra riskspridningsalternativ där andra kunniga får sköta investeringen till hyfsat låga avgifter.
Det var lite av det jag hade tankar kring. Tacksam för all hjälp jag kan få!
Ha det fint

SVAR:
Hej,
Det låter som om du är på rätt väg tycker jag. Egentligen finns det inte så mycket att ha åsikter om i din approach och sätt att tänka när det gäller ditt sparande. Nedan kommer ändå svar på dina frågor.
* Så tanken är att efterhärma din utdelningsportfölj. Vad tror du om det?
   Jag tycker det finns flera intressanta portföljer på SR. Inte bara utdelningsportföljen utan även Large Caps, Small cap och USA-portföljen. Att endast fokusera på utdelningsaktier kan vara ett misstag på det sättet att du “glömmer” många andra framgångsrika bolag som inte vill dela ut sina pengar utan anser att de kan investera och använda dem bättre själva. Att fokusera på utdelningsaktier är inte det mest optimala portföljsparandet men ger dig ändå en hög nivå på kvalitén på aktierna i din aktieportfölj.
* Många tankar kring om jag bara ska satsa på fonder eller både fonder och aktier. Risken är ju större med aktier, men även kanske avkastningen?
 Har du en såpass lång tidshorisont på ditt sparande som du faktiskt har så skulle jag fokusera på aktier. En eller ett par indexfonder kan ha en berättigad plats men jag hade hoppat över “vanliga” fonder. De flesta av dem är dyra och har en dålig avkastning historiskt. Med det sagt, det finns bra fonder men det är såpass svårt att välja ut dessa att det inte är värt risken. Välj aktier med hög kvalitet i din aktieportfölj istället.
* Utländska eller svenska aktier? Blanda eller bara svenska aktier?
 Det finns ingen anledning att hoppa över utländska aktier tycker jag. Sverige är ett litet land och det finns inte så många bra aktier med hög kvalitet. På exv USA börsen finns det väldigt mycket bra aktier att välja mellan. På det sättet så har du en större valmöjlighet samt du kan diversifiera din aktieportfölj på ett bra sätt. Skulle exempelvis Sverige gå dåligt under några år så kanske man kan kompensera det med aktier från utlandet.
* Hur kom du (kort beskrivet) fram till fördelningen av företag i portföljen?
  Jag gör inget krångligt av detta utan fördelar mina pengar i lika stora delar.
* Hur ofta ändras innehållet generellt i dina aktieportföljer?
  Det beror på vilken portfölj du syftar på. Vissa av mina portföljer ändrar jag i varje månad. Vissa andra ändrar jag endast i ett par, tre gånger per år.
* Sista frågan blir om du har några generella tankar kring fondrobotar?
  Var skeptisk och kräsen. Jag tycker man bör filtrera dem på samma sätt som fonder. Vad kan dem erbjuda dig som inte aktier kan erbjuda dig på säg 5-10 års sikt?  Vad kostar det? Varför ligga och betala avgifter varje månad till dem när du kan köpa en aktie som du inte betalar något för?  Hur ser deras resultat ut? Är det en avkastningskurva som visar “hade vi gjort på detta sättet de senaste 10 åren så hade du tjänat så här mycket pengar”. I så fall skall du dra öronen åt dig och inte låta dig luras. Det är väldigt enkelt att överoptimera en avkastningskurva på detta sättet när man väl vet hur något har avkastat de senaste åren. Det är lite som att veta lottoraden i efterhand och säga “titta vad bra det hade gått om jag skrev in dessa siffrorna på min lottokupong”. Lurendrejeri skulle jag vilja kalla det!  De avkastningskurvor som är intressanta är de som är från riktig handel. Har exempelvis fondroboten funnits i 3 år så bör de kunna visa hur det hade gått om man hade följt deras råd. Denna kurva är mer givande och rättvisande. Det finns sätt att luras även här men det är en bra start Men som jag skrev tidigare. Är du långsiktig så bör du undvika fondrobotar. Köp aktier!
Lycka till med ditt sparande och hör gärna av dig om 5-10 år och berätta hur det har gått.  🙂

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)