Vad är bra ränta på billån?

Vad är bra ränta på billån? När man köper en ny eller nyare begagnad bil vill man ofta finansiera den med ett billån. Det finns många banker som erbjuder billån och du kan få helt olika ränta beroende på vilken bank du vänder dig till.


 

Billån med bilen som säkerhet

Ett billån i ordets rätta bemärkelse är ett billån där man sätter bilen som säkerhet för lånet. Det betyder att risken för banken blir lägre. Dom kan ju alltid sälja bilen och lösa ut lånet om du som kund inte sköter dina betalningar. Den lägre risken gör att räntan också blir lägre. När banken sätter en ränta på ett lån så är det flera faktorer som vägs in. Förutom själva bilens beskaffenhet och värde, så är det även hur din kreditvärdighet ser ut. Om du har en bra fast månadslön och inga andra krediter och lån, så kommer du förmodligen att kunna få en bättre ränta.

Vad är bra ränta på billån?

Vad är bra ränta på billån?

Så mycket billån kan man få

Med ett billån kan man inte låna till hela bilens värde. I och med att det finns en osäkerhet i en bils värdering så kan man bara låna 80% av bilens värde. Det innebär att 20% behöver skjutas till kontant. Köper man en bil för 200.000 kr så kan man alltså maximalt låna 160.000 kr. 40.000 kronor behövs som kontantinsats.

Billån utan kontantinsats

Det finns banker som erbjuder billån utan kontantinsats. Detta är dock en annan typ av lån. Det handlar om helt vanliga privatlån. Alltså lån utan säkerhet. Den här typen av lån belastar ditt kreditbetyg på ett annat sätt. Dessutom har dom en högre ränta eftersom att banken inte längre har någon säkerhet. Har man inte pengar till en kontantinsats så kan den här typen av lån vara ett alternativ. Men ett annat alternativ kan vara att låna till själva kontantinsatsen och sedan ta ett billån. Då slipper man att ha ett för stort lån utan säkerhet.

Billånets beståndsdelar

När vi pratar om billån så kommer det alltid upp en del begrepp som kan vara bra att känna till. När du jämför olika lån för att ta reda på vad som är en bra ränta, behöver du veta hur lånet är uppbyggt.

Ränta

Räntan är den avgift du betalar varje månad för att du får låna pengar till din bil. Det är viktigt att skilja på ränta och effektiv ränta. Den effektiva räntan tar även med alla merkostnader som kommer med lånet, så som uppläggningsavgifter och faktureringsavgifter. Den effektiva räntan är vad du bör titta på för att se helheten. Om du jämför olika lån med varandra så är det bra att titta på billånets effektiva ränta.

Amortering

Amortering är den avbetalning du gör varje månad på ditt lån. Här är det viktigt att tänka på att en bil hela tiden minskar i värde. Speciellt en ny bil tappar fort i värde när den börjat rulla några mil. Se till att du amorterar i minst samma takt som bilen tappar i värde. Tänk efter innan hur många mil du kör per månad samt vad det gör med värdet på bilen.

Löptid

Lånets löptid är alltså den tid som det tar att betala av hela lånet. Har du en löptid på 5 år så innebär det att lånet är helt återbetalt efter 5 år.

Summering

Nu har du förhoppningsvis svaret på frågan; vad är bra ränta på billån? Bra ränta får du om du tar ett billån med bilen som säkerhet samt jämför olika alternativ med varandra. Se till att amortera i minst samma takt som bilen minskar i värde. Ta i beaktande hur många mil du kör per månad.