Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson
Budget betyder att man gör en prognos över framtida planerade ekonomiska händelser. En annan förklaring är beräkning av kommande inkomster och utgifter. Om du vill börja spara pengar, göra en budget, eller känner du att för mycket pengar försvinner utan att du vet vart de tar vägen? I så fall kan det vara dags att börja tänka på din privatekonomi och leva på en budget. En välplanerad budget ger dig full kontroll över hur mycket pengar du spenderar. Dessutom är det enklare att leva snålt om du redan från början bestämt hur mycket pengar du får spendera på allt från mat och kläder till nöje. Här får du våra 20 bästa tips på hur du kan både göra en budget och leva på den.
1. Gå igenom dina utgifter
Det första steget för att göra en budget är att titta på din ekonomi och gå igenom alla dina utgifter och inkomster. Gå igenom dessa, både fasta och rörliga, och se vilka du kan sänka och vilka du kan göra dig av med. Bestäm hur mycket du vill spendera på till exempel mat, kläder och nöjen varje månad.
2. Betala allt kontant
När du inför en budget kan det vara bra att skippa betalkortet och istället betala allt kontant. Detta gäller speciellt om din budget är extra strikt. Genom att betala allt med kontanter är det enklare för dig att hålla koll på vart dina pengar tar vägen.
3. Gör matlådor
At laga matlådor och ta med till jobbet varje dag är ett välbeprövat knep för att spara pengar. På så sätt sänker du dina matkostnader och har alltid hälsosam mat redo. Gör storkok inför varje jobbvecka.
4. Läs reklamen och leta efter erbjudanden
Det är dags att börja läsa reklamen du får hem i brevlådan. Kolla vilka erbjudanden som finns i alla mataffärer och handla dina matvaror till extra låga priser. Detta kan vara en hjälp när du vill skapa din budget.
5. Shoppa i din egna garderob
Istället för att shoppa kläder i en butik kan du gå igenom din garderob. Du har säkerligen fina plagg som hänger undangömda längst in och väntar på att bli återupptäckta av dig! Det blir perfekt både för din plånbok och för miljön.
6. Laga billigare mat
För att hålla dig inom ramen för din matkostnad kan du ge dig på att laga billigare mat med nya, spännande recept. Laga gärna vegetariska grytor med linser och bönor. Spara dessutom alla rester och kör buffé en gång i veckan.
7. Behåll max en prenumeration
Gå igenom alla dina prenumerationer och avsluta de som du inte behöver. Många hushåll har både Netflix, tidningsprenumerationer, Nextory och Spotify. Bestäm dig för att endast behålla max en av dessa nöjeskanaler varje månad.
8. Köp storpack
Försök att handla storpack så ofta som möjligt. Genom att köpa 1,5 kilo färs och 2 kilo kycklingben kommer du billigare undan kilopris sett än om du hade handlat mindre förpackningar. Dessutom får du massa mat hemma och slipper panikhandla. Ett bra spartips för dina budgetar.
9. Ställ bilen
En bil kan kosta flera tusen kronor per månad. Bestäm dig för att ställa bilen ett tag och istället promenera, cykla eller skaffa ett busskort.
10. Skippa gymkortet
Många har ett gymkort som varje månad tickar pengar, trots att det inte används. Om du är en av dem är det dags att avsluta ditt gymkort. Vill du träna kan du börja springa ute, då får du både frisk luft och motion helt gratis.
11. Ta en köpfri månad
Har du hört talas om köpstopp? Det innebär att du inte handlar någonting under en månad som inte är absolut nödvändigt. Mat och fasta räkningar får betalas men godis, kläder och nöjen ska du undvika vid ett köpstopp.
12. Inför godisförbud
Inför ett tillfälligt godisförbud och inse hur mycket pengar du varje månad lägger på godis, chips och fika. Här finns det stora pengar att spara i din budget. Om du har andra laster såsom rökning kan det vara bra att försöka lägga mindre pengar på denna utgift.
13. Hitta gratis nöjen
När du följer en budget har du ett perfekt tillfälle att hitta gratis eller billiga nöjen att ta del av. Kanske kan du finna nya intressen! Utforska det lokala biblioteket, vackra badplatser och stadens alla parker.
14. Betala alla räkningar i tid
Kom ihåg att betala alla dina räkningar i tid, på så sätt slipper du tråkiga utgifter i din budget. Genom att betala alla räkningar och fakturor i tid undviker du höga förseningsavgifter och räntor. Försök att betala så många räkningar som möjligt med autogiro, men missa inte att dubbelkolla att pengarna verkligen har dragits.
15. Hyr ut ett rum
Om du bor stort kan det vara perfekt att hyra ut ett rum. Varför inte hyra ut ett extra sovrum du aldrig använder till en student eller skaffa dig en rolig inneboende. På så sätt får du någon att dela din hyra med, samtidigt som du får en extra inkomst till din budget och sällskap.
16. Plocka svamp och bär
Se till att utnyttja naturens alla resurser när det är rätt säsong! Plocka svamp och bär ute i skogen, frukt i trädgården och varför inte odla ett litet grönsaksland eller egna kryddor i köksfönstret. På så sätt kan du spara in på din matkostnad men ändå få lyxiga måltider.
17. Sälj det du inte använder
Om du har möbler eller kläder hemma som du inte använder, varför då inte sälja dem och få in värdefulla pengar till din budget. Om du inte har använt vissa klädesplagg på ett år, då kan det vara dags att sälja dem till någon som faktiskt vill bära dem.
18. Var mindre spontan och planera mer
Ett hett tips för att enklare kunna följa din budget är att vara mindre spontan och lära dig att planera bättre. Det gäller för allt från aktiviteter tillsammans med vänner till middagar. Se till att planera vad som ska ätas och handla allt i god tid innan. Se till att planera resor i god tid så att du till exempel kan hitta billiga tågbiljetter. Ett bra tips för budgeten.
19. Se över ditt mobilabonnemang
Betalar du en riktigt hög kostnad för ditt mobilabonnemang? I så fall kan det vara bra att ringa i till din leverantör och se om du kan få ett lägre pris, det är nämligen vanligt att få. Om du har möjlighet kan det vara dags att säga upp ditt dyra mobilabonnemang och istället skaffa dig ett kontantkort som du fyller på vid behov.
20. Följ 48-timmars regeln
Om du går på stan med vänner och ser något du vill köpa, bestäm dig då för att vänta. Om du fortfarande tänker på det där fina plagget efter att 48 timmar har passerat, då får du köpa det. Det mesta har du dock redan hunnit glömma bort och därmed var det kanske inte så intressant.
Vad betyder budget?
En budget är en sammanställning över förväntade inkomster och utgifter under en tidsbegränsad period. Det är därmed en prognos för planerade (framtida) ekonomiska händelser.
Ordets ursprung
Ordet kommer från franskans “bougette” som betyder ungefär kappsäck eller portfölj, och syftar på den kappsäck där man förvarade statsräkenskaperna förr i tiden.
Vad finns det för nyttoområden för en budget?
Att göra upp en budget kan ha flera nyttoområden, bland annat då man planerar att göra en större investering i form av ett husköp eller liknande. Den kan också hjälpa till att räkna ut hur mycket en affärsinnehavare måste sälja för att gå med vinst samt visa på eventuella risker och möjligheter.
Olika former av budgetar
Att budgetera inför ett specifikt tillfälle eller en särskild investering kan hjälpa till att skapa en bättre överblick av de faktiska kostnaderna.
Exempel på budgetar för olika tillfällen:
Startbudget
En så kallad startbudget passar för den som ska göra en investering av något slag, exempelvis ett hus- eller fastighetsköp. Planerar man för att driva verksamhet i fastigheten är en startbudget nästan ett måste, då den ger en samlad bild över vilka investeringar som är nödvändiga samt hur mycket dessa kommer att kosta.
Tips!
Glöm inte att ta med alla fakturor som ska betalas i beräkninge för budgeten.
Resultatbudget
Med en resultatbudget kan man ta reda på hur mycket man behöver sälja för att gå med vinst, och därmed täcka eventuella kostnader som hyra, inköp, löner och så vidare. Ett bra spartips för budgeten.
Hushållsbudget
Även om denna sortens budget egentligen inte passar in i denna listan så bör den ändå nämnas. För dig som är intresserad av att förbättra din privatekonomi så kan du läsa mer om hushållsbudget här.
Resultaträkning, likviditet och balansräkning
En budgetprognos består vanligtvis av tre delar, varav en kallas för resultaträkning och innefattar intäkter och kostnader. Nästa del kallas för likviditet och innefattar inbetalningar och utbetalningar, och en tredje kallas för balansräkning och innefattar tillgångar och skulder.
Olika modeller och verktyg för en budget
När man ska göra en budgetprognos finns det en rad olika modeller, eller verktyg, som man kan använda sig av för att få fram bästa tänkbara resultat. Med hjälp av ett budgetverktyg kan man till exempel styra ett företags ekonomi för att identifiera eventuella förbättringsområden, samt för att upptäcka eventuella risker.
Övrigt om ordet Budget
Synonymer till budget: fond, program. ekonomisk kalkyl, finansplan, kostnadsplan, riksstat, stat
Motsatsord: Det saknas motsatsord.
Hur uttalas budget?:
På engelska säger man: Budget
Tips för dig som vill göra en budget
- Kom ihåg att du planerar för framtiden – börja med att blicka bakåt
- Utgå ifrån de inkomster och kostnader som är vanligt förekommande i hushållet och/eller i det aktuella företaget
- Inkomster är oftast enklare att se över än utgifter, så tumregeln är att lägga extra tid på att kontrollera alla kostnader för budgeten
- Skriv ut ett kontoutdrag alternativt ett fakturaunderlag för varje månad på året
- För privatpersoner: för någon form av dagbok över alla privata utlägg och intäkter
- För företagare: bokföring ska användas som dokumentationsform för utgifter och intäkter
Sammanfattning – budget
En budget är sammanställning över framtida utgifter och inkomster och kan upprättas av såväl privatpersoner som av företagare.
Att göra upp en start- eller resultatbudget kan hjälpa till att planera inför en större investering. Med hjälp av olika metoder går det att räkna ut hur mycket man måste låna, sälja, investera och så vidare för din budget.