Vad kostar en båtförsäkring?

Ok, vad kostar båtförsäkring? Det är en vanligt sökfras på Google och jag tänkte försöka svara på det i denna artikeln. Båtförsäkringar är precis som vilka andra försäkringar som helst – inte helt enkla att jämföra. Vad en båtförsäkring kostar beror på många olika faktorer.

 


Vad innehåller en båtförsäkring

Tittar man på de olika försäkringsbolagens erbjudanden så har man oftast tre nivåer på sina båtförsäkringar. Det finns en enklare grundförsäkring, en medel och en mer all-inclusive variant.

Bas-försäkringar

Bas-försäkringarna innehåller oftast bara det allra nödvändigaste. Dessa båtförsäkringar kan liknas vid en trafikförsäkring för bil. För bilar är ju den här båtförsäkringen obligatorisk. För båtar är den inte det men kan vara mycket bra att ha. Den innebär att om du förorsakar en olycka på sjön. Låt oss säga att du rammar en annan båt. Då kommer ditt försäkringsbolag att ersätta den som drabbades. Så om du blir skadeståndsskyldig så kommer du att slippa betala det ur egen ficka. Den här båtförsäkringen är bra också då det ofta är just skador på annans egendom som är svåra att förutse omfattningen på. Du kan ju inte veta innan om du kommer att krascha in i en liten jolle eller in i en lyxbåt från Italien.

Medelförsäkringarna

Dessa försäkringar innehåller oftast lite mer godsaker. Det kan vara allt från stöld till olyckor, så som grundstötning, etc. Det går även att försäkra sig mot maskinskada om man har en båt med en lite mer påkostad motor än en 4-hästars aktersnurra.

 

Vad kostar en båtförsäkring?

Vad kostar en båtförsäkring?

 

All-inclusive

Här snackar vi extra allt. Dessa båtförsäkringar har allt som bas- och medelförsäkringarna har och dessutom lite till. Här kan man få dagersättning om ens båt blir obrukbar efter en olycka. Har man slitit en hel vår med att bottenmåla och fixa, då kan det vara skönt att veta att man i alla fall får ersättning för sitt arbete om man nu inte skulle kunna använda båten. Dessutom innehåller dessa försäkringar ofta bogsering och assistans i händelse av olycka eller motorhaveri. Det händer faktiskt titt som tätt att båtar havererar på sjön.

Jämför olika försäkringar för att hitta båtförsäkring med bäst pris

För att du ska hitta den båtförsäkring som passar dig bäst och har bäst pris behöver du göra följande. Bestäm dig först för om du vill ha en enklare basförsäkring eller en större variant. Sedan gör du en jämförelse online för att se vilket som blir det bästa priset för just din båt.

Hör med ditt försäkringsbolag

Ett bra tips är att även höra med sitt befintliga försäkringsbolag. Försäkringsbolagen är alltid måna om att knyta så många försäkringar som möjligt på sina kunder. Det är ett enkelt sätt för bolagen att se till att få kunder som stannar kvar som kunder. Har du bil- och hemförsäkring hos ett och samma bolag så kommer dom garanterat att vara intresserade av att erbjuda något speciellt för att du ska välja just dom för din båtförsäkring.

Summering

Ja, vad kostar båtförsäkring egentligen? Det beror på om du vill ha en stor eller liten försäkring. Hör även med ditt nuvarande försäkringsbolag då dom kommer vilja ge dig ett bra erbjudande för att knyta dig närmare bolaget.