Last Updated on 8 september, 2021 by Linus

Investera i valuta

Att investera i valuta och aktier var tidigare en relativt krånglig och dyr procedur. Aktiehandel var då mest till för storinvesterare och enstaka entusiaster. För att kunna handla aktier eller valuta krävdes att man begav sig till banken för att göra sina inköp eller för att sälja. Det kunde också vara så att man behövde anlita en mäklare som kunde sköta investeringarna åt en. Nu, i och med internets framfart och teknikutvecklingen som följt på det, har aktie- och valutahandel blivit tillgängligt för alla.

Pengar ligger i en hög
Valutahandel daytrading
Idag kan man via en smartphone med internetuppkoppling och appar ha tillgång till hela världens valutahandel dygnet runt. Allt man behöver är att registrera sig hos en mäklare så är man igång. Numera behövs inte ens några stora summor som startkapital, utan det går bra att börja med mindre summor och arbeta sig uppåt. En annan fördel med valutahandel är att de flesta valutamarknaderna finns tillgängliga nästan dygnet runt, med undantag för speciella helger.
Det finns två olika sätt att investera i valuta. Vilken metod man själv väljer beror på syftet med investeringen. I grunden kan man väl säga att alla investeringar har syftet att generera pengar. Det finns dock olika sätt att nå dit. Liksom med aktier går det att handla med valuta både på kort och lång sikt. Vad man väljer beror på hur pass alert man önskar att vara och hur mycket tid i vardagen man vill lägga ner för att bevaka sin investering.

Daytrading i valutor

Det går att handla valuta precis som vid daytrading, att kortsiktigt köpa upp valuta med hjälp av hävstång och sen sälja när man nått antingen stop loss eller take profit nivå. Det andra är att du investerar pengar i utländsk valuta och låter pengarna vara kvar där tills värdet har ökat, alternativt att värdet av valutan inte sjunker lika mycket som börsen. Det senaste brukar vara ett sätt att säkra sina pengar i tider när aktiemarknaden känns osäker.
Valuta som en långsiktig investering har traditionellt varit ett sätt att skydda sina pengar under tider när börsen har varit opålitligt. Det är ingen slump att guldpriset stiger så fort det sker en kris i världen som får börserna att bli nervösa. När börsen blir nervös så vänder sig investerarna mot säkra metoder. Till de säkraste valutorna brukar dollar, yen och schweizerfranc räknas. Så klart väljer en del att investera även i andra valutor. Dock är vår svenska krona inte en särskilt god investering i kristider, då den har en tendens att röra sig både uppåt och nedåt och är väldigt känslig för händelser i både landet och världen.
Att investera i valuta eller handla med valuta på lång sikt kan vara en god idé för den som kan göra en investering under lång tid och inte behöver tillgång till sina pengar under en överskådlig framtid. Eftersom att rörelserna på valutamarknaden är relativt små, så krävs det att man kan sätta in ganska stora belopp. Det är bra att skaffa en utbildning inom valutahandel om möjligt så att de risker som finns kan hållas till ett minimum.
Vid den andra typen av valutahandel för nybörjare gäller det att vara alert och sugen på att hela tiden kolla upp rörelserna på valutamarknaden. Eftersom att rörelserna är relativt små behövs det ofta läggas till en hävstång via ett lån. Detta gör det så klart extra riskfyllt och därför behövs dessa investeringar också vaktas och följas upp ofta och noga.
Att investera i valuta kan vara riskfyllt, men med rätt kunskap och uppmärksamhet kan det ändå bli en lönande affär.

Följ Oss På Twitter