Valutakurser – historik samt aktuella valutakurser

Här kan du hitta aktuella valutakurser. Med valutaomvandlarna kan du snabbt och enkelt få fram olika valutakurser. Helt gratis.

Var är Valutakurser egentligen? – En förklaring av begreppet

Valutakurser är de köp- och säljkurser som uppstår på valutamarknaden. Vill man växla en viss valuta mot en annan så är det den rådande valutakursen som avgör priset.

Att handla med valutor

I och med att valutakurserna är rörliga och hela tiden förändras, så kan man handla med dessa. Att investera i valutor och att köpa och sälja dessa kan jämföras med aktiehandel. Valutor köps och säljs på den öppna marknaden.

Vad påverkar valutakurser?

Valutakurserna är ibland svåra att förutse. I och med att man alltid ställer två valutor mot varandra så är det alltså två länders ekonomier som bestämmer kursen. När man hör på nyheterna om att kronan försvagats, så innebär det helt enkelt att det blivit billigare att köpa svenska kronor med utländsk valuta. I grunden handlar det om vad marknaden anser att valutan är värd. Alltså vilken köpkraft valutan ska ha jämfört med den andra valutan. Det som framförallt påverkar valutakurserna är hur olika länders centralbanker agerar. Så fort centralbankerna gör något uttalande eller någon förändring gällande räntan så rör sig valutakurserna. Marknaden bedömer allt som centralbankerna gör och det syns omgående på valutakurserna hur olika förändringar mottas.

En person som handlar med valutor försöker att förutse rörelserna. Kanske tror man på en valutas stundande uppgång. Då köper man valutan och siktar på att sälja den dyrare vid ett senare tillfälle. Man kan också investera mer passivt i valutor. Genom att köpa aktier på andra börser när det är köpläge på grund av rådande växelkurser. Ja, då är det en typ av valutahandel också. Kanske går inte aktierna upp så mycket i värde, men valutakursen förändras och man gör helt enkelt en så kalla valutavinst.

Att handla med valutor på nätet

Det har blivit allt mer populär att handla med valutor hos olika nätmäklare. För de som verkligen är inbitna traders så finns det möjligheter att handla med valutor med hävstång. Valutakurser följer ofta mönster, precis som aktier. Det går att identifiera cykler och genom trading tjäna pengar. Trading innebär att man försöker att köpa en valuta när den är på väg att starta en ny uppgång. Sedan gäller det att sälja så nära toppen som möjligt, innan den rör sig nedåt igen.

Vill man investera i valutor men inte aktivt trada själv så finns det alternativ. Valutafonder har blivit allt mer populärt på senare tid. Då kan man få exponering mot olika valutor.

Hur valutakurser påverkar export och import

Många företag arbetar mycket aktivt med sin valutahantering. Speciellt företag som verkar inom export och import. När den svenska kronan är svag så gynnas exportföretagen. Det blir då mer attraktivt för utländska företag att handla från Sverige. De företag som sysslar med import däremot, dom får det svårare. Helt plötsligt blir det dyrare att ta in varor. Även företag som sysslar med inhemsk produktion men som behöver handla råvaror från utlandet påverkas så klart.

Vad händer när vi reser utomlands?

Privatpersoner påverkas också av valutakurser. När vi reser utomlands och den svenska kronan är stark. Ja, då är det extra kul att åka utomlands. Helt plötsligt blir allting billigare. Man får helt enkelt mer valuta för varje krona. Utöver själva valutakursen så har dessutom varje valuta olika stark köpkraft. Det finns många olika sätt för att visa hur det fungerar. Ett av de mest lättbegripliga av dessa är Big Mac-indexet

Big Mac-index

Ofta har man bara en vag känsla över hur billigt eller dyrt det är i ett annat land. Man shoppar och märker att det är lite billigare än hemma. Big Mac-index visar vad en Big Mac från McDonalds kostar i respektive land, med en och samma valuta. Till exempel så kan man alltså i svenska kronor se vad en hamburgare från världens mest kända hamburgerkedja kostar i Irak. Indexet ger en bra indikation på prisläget i respektive land. Ska man ut och resa eller sitter och planerar en resa, ja då är detta index riktigt användbart. Kanske vill man besöka ett land där man kan shoppa ordentligt. Hittar man då 3-4 alternativ som man tycker är spännande så kan man låta Big Mac-indexet fälla det sista avgörandet. Big Mac-indexet introducerades första gången 1986 i The Economist och har sedan dess varit mycket populärt. Förmodligen på grund av att de flesta människor i världen kan relatera till priset på en Big Mac.

Big Mac index

Big Mac index

Den svenska kronan

Den svenska kronan hade under 80-talet en fast växelkurs mot en korg av utländska valutor. Detta fungerade ganska bra fram till dess att 90-talskrisen inträffade. Förtroendet för den svenska valutan gick ned kraftigt och valutan såldes i stora kvantiteter. Värdet sjönk rejält. Det var även då räntan gick upp till rekordhöga 500%, varpå många svenskar tvingades sälja sina hus i panik. Många är än idag skuldsatta efter detta. Kort efter detta så blev den svenska kronan flytande och det har den varit sedan dess.

Summering

Valutakurser visar hur olika valutor handlas med varandra. Man ställer två valutor mot varandra. Många handlar med valutor för att tjäna pengar. Det är framförallt centralbankernas agerande som ligger till grund för valutakursens rörelser.

Leave a Reply