April 4

Van Tharp: 5 steg till lönsam trading

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Här är lite nyttig och läsvärd text av Van Tharp. En Market Wizard som jag själv haft nöjet av att få lära känna och jobba med. Hans son och jag trejdade sida vid sida under några intressanta och lärorika månader i Chicago.
1. Arbeta med dig själv och dina personliga problem så att de inte står i vägen för din trading. Detta steg måste klaras av först; annars skulle det störa alla de andra stegen.
2. Utveckla en tradingplan som ett arbetsdokument för att vägleda din handel. Denna tradingplan har inte som syfta att samla in pengar, vilket är syftet med många affärsplaner. Istället skall det utformas till att vara en kontinuerligt pågående guide för att vägleda dig hela din tradingkarriär. Tradingplanen kommer faktiskt att hjälpa med alla fem stegen. Tradingplanen innehåller också en stor översikt och överblick över allt som påverkar marknaderna du kommer att trejda och en metod för att hålla dig uppdaterad på dessa faktorer så att du vet när du har fel.
3. Utveckla flera strategier som passar din syn och överblick och förstå hur var och en av dessa strategier kommer att fungera under olika marknadstyper. Det slutliga målet med detta steg är att utveckla något som fungerar bra under alla möjliga marknadsförhållanden. Det är faktiskt inte så svårt att utveckla en bra strategi för något särskilt marknadsförhållande. Det som är svårt är att utveckla en strategi som fungerar bra under alla marknadsförhållanden – vilket är vad de flesta försöker göra. Tricket är sedan att kombinera dessa på ett klokt sätt så att det går att handla med.
4. Förstå dina mål ordentligt och på djupet och utveckla en strategi för att veta hur stora positioner du skall ta för att kunna uppfylla detta. (Position sizing)  Förmodligen förstår mindre än 10% av alla traders och investerare hur viktig positionstorleken är för ens tradings prestanda och kvalitet och ännu färre förstår att det är genom positioneringsstorlek som du uppfyller dina mål. Således är det fjärde steget att utveckla positioneringsstorleksstrategier för varje system som hjälper dig att uppfylla dina mål.
5. Övervaka dig själv ständigt och minimera antalet misstag du gör. Jag definierar ett misstag som att inte följa dina regler. Så för många som inte ens har några skriftliga regler är därför allt de gör ett stort misstag. Men om du har följt de första fyra stegen, då har du regler som styr din trading och du kan definiera ett misstag såsom att när du inte följer dina regler. Och naturligtvis, när du upprepar samma misstag om och om igen, då är det självsabotage. Men genom att övervaka dina misstag och fortsätta arbeta med dig själv kan du minimera effekten av sådana misstag. Människor som gör detta, enligt min mening, tenderar att producera vinster som är över genomsnittet.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Oslobörsen – Buy the fucking dip!

Oslobörsen – Buy the fucking dip!

RSI-indikator – en variant

RSI-indikator – en variant