April 4

Varför har intresset för börsen ökat de senaste åren?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

SE Sample Samuelssons Rapport

Intresset för börsen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Den stora bakomliggande orsaken till att börsen har fått ett ökat intresse stavas digitalisering.

Digitaliseringen har inneburit att vårt samhälle har förändrats i grunden i form av en teknisk utveckling som vi idag tar för givet, men som hade varit helt otänkbar för bara 30 år sedan. Aktiemarknaden är dock inte den enda branschen som förändrats av digitaliseringen utan även spelbranschen har upplevt en digital revolution. Spelbolagen har anammat teknikens utveckling och kan idag erbjuda moderna mobilapplikationer och lättnavigerade spelsajter online, som innebär en tillgänglighet och bekvämlighet som inte vore möjlig innan digitaliseringen. Likt börshandeln kan man idag sitta lugnt och bekvämt i sitt hem och ta del av del spelbolagens erbjudande och tjänster utan att gå utanför dörren. 

Förr var uppfattningen att börshandel var både dyr och krånglig, men digitaliseringen av aktiemarknaden har förändrats människors perspektiv på aktier och idag äger över två miljoner svenskar aktier. Det sammanlagda värdet av svenska privatpersoners aktier värderas till otroliga 1000 miljarder svenska kronor och Sverige rankas som det land i världen som är mest intresserade av börsen och som sparar mest per månad. 

Grunden till att intresset för börsen har ökat är tack vare tekniken- och digitalisering av vårt samhälle. Idag går vi runt med en smartphone i fickan som tillåter oss att kommunicera, ta del- samt förmedla information med varandra. Denna teknik har förändrat vår vardag fundamentalt och även förändrat aktiemarknaden. Nedan listas några faktorer som kan kopplas till det ökade intresset som börsen just nu upplever: 

  • Mobilen

Enligt en rapport från IIS använder svenskarna sin mobiltelefon cirka tre timmar om dygnet och ungefär femton olika mobilapplikationer. Tiden när mobilen enbart var till för att ringa och skicka textmeddelande är över och idag är mobilen en vital del av vår vardag. Denna tekniska utveckling har inneburit en tillgänglighet till aktiemarknaden eftersom banker och nätmäklare erbjuder ett stort utbud av tjänster för aktieplanering och aktiehandel. Idag kan man ta upp mobilen och placera, sälja och köpa aktier närsomhelst och varsomhelst. 

  • Digital media 

Digital media är resultatet av den digitaliseringsprocess som pågått det senaste decenniet. Traditionell media som Tv, analog radio eller papperstidningar upplever en kraftig nedgång i popularitet vilket innebär att fler medier flyttar ut på nätet. Den stora fördelen med digital media är att det är ”on demand”, vilket innebär att den är lättåtkomlig varsomhelst och närsomhelst. En annan fördel är storleken på utbudet för digital media eftersom det inte tar någon fysisk plats kan strömningstjänster som Spotify eller Netflix erbjuda ett enormt utbud. 

Digital media har även inneburit att alla människor har möjlighet att styra över innehållet. Sociala medier innebär att människor på nätet kan interagera med varandra och skapa innehåll tillsammans eller via samarbeten. Digital medias betydelse för aktiemarknaden är stort och har inneburit att människor kan dela information om börsen och dess ofta positiva effekter och därmed ökar även det gemensamma intresset. Man kan sammanfatta digital medias betydelse med att konstatera att den har fört börsen närmare människor via tillgänglighet och marknadsföring på digitala medier. 

Varför har intresset för börsen ökat de senaste åren?

  • Marknadsföring

Sverige rankas som ett av världens mest digitaliserade länder och detta har även påverkat hur företag marknadsför sina produkter och tjänster. Tiden när företag delade ut reklamblad eller satsade stora resurser på reklam i papperstidningen är till stor del över. Digital media och sociala medier har revolutionerat sättet företag kan marknadsföra sig. Sociala medier och plattformar som Instagram eller Facebook har medfört möjligheten att nå väldigt många människor med sitt budskap.

Aktiemarknaden och börsen är inget undantag och nätmäklarföretag som NordNet och Avanza är moderna banker som satsat stora resurser på marknadsföring och en stark närvaro på sociala plattformar som förmedlar företagens budskap. 

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Spelbolag på börsen 2024 | Bäst aktier i svenska spelbolagsaktier

Spelbolag på börsen 2024 | Bäst aktier i svenska spelbolagsaktier

Gamingaktier – Vilka är bäst inom iGaming & gaming 2024?

Gamingaktier – Vilka är bäst inom iGaming & gaming 2024?