January 20

Världens 20 rikaste länder – Störst Ekonomier i Världen (BNP)

Last Updated on 11 April, 2023 by Håkan Samuelsson

Världens rikaste länder – Världens största ekonomier

Världens rikaste länder, vilka är det?  Det finns många olika länder i världen som alla är unika, inte minst när det kommer till rikedom. Gapet mellan dem rikaste och dem fattigaste länderna är stort och det håller på att bli större. Idag ska vi prata lite om världens rikaste länder och gå igenom vilka de är för några.

Aktie- och fondportföljer med resultat från 2008!

1. Qatar:

Qatar

Många brukar påstå att ettan på en lista över världens rikaste länder är Qatar. Landet ligger i mellanöstern och precis som många länder där nere är deras förmögenhet grundad på olja. Denna olja exporterar till resten av världens länder vilket ger dem stora inkomster, år efter år.

2. Luxemburg:

Luxemburg

Luxemburg, ett litet land med en stor förmögenhet vilket ger dem en plats på vår lista över världens rikaste länder. Landet har på senare tid fått en väldigt stark ekonomi som ständigt växer i takt med att deras arbetslöshet sjunker. Deras förmögenhet grundar sig främst på exporter av stål, kemikalier och gummi.

3. Singapore:

Singapore

Att Singapore är ett av världens rikaste länder kommer nog inte som en chock för de flesta som läser detta. Landet är inte stort men deras ekonomi är stark. I princip hela landet utgörs av dess huvudstad, Singapore och det gör landet till ett av världens mest tätbefolkade länder. Singapore specialiserar sig bland annat på export. De importerar resurser, förädlar dem och exporterar dem sedan igen. Detta har verkligen hjälpt nations ekonomi.

4. Brunei:

Brunei

Det fjärde landet på vår lista över världens rikaste länder är kanske ett som du aldrig har hört talas om. Landet är perfekt för alla er som ogillar skatt, här betalar du nämligen inte ett öre. Trots detta får du både gratis skola och sjukvård. Hur har landet lyckats bli så rikt? De har stora tillgångar av både olja och naturgas.

5. Irland:

Irland

Det femte landet kommer kanske som en liten överrakning. Irland är inte ett av de länder man brukar förknippa med lyx och överflöd. Ekonomin har vuxit starkt det senaste året men är fortfarande relativt ostadig. Det här kan därför komma att förändras i framtiden.

6. Norge:

Norge

Nu hoppar vi direkt till vår granne i väst, Norge. Ett land som faktiskt hör hemma på listan över världens rikaste länder. Så vad gör egentligen Norge som inte Sverige gör eftersom de har så mycket mer pengar? De hittade olja. Därför finns det tyvärr inget Sverige kan göra för att knappa in.

7. Förenade Arabemiraten – Dubai:

Dubai

När du hör det här namnet, tänk Dubai. Ett trevligt land att bo i då det är varmt året om och du inte betalar någon skatt på din inkomst. Sjukvård och skola får istället landets alla oljetillgångar bekosta. Det intressanta med just Dubai är ett dem har insett att oljan inte kommer räcka för alltid. Därför har de på senare år börjat satsa väldigt mycket pengar på turism för att ha en inkomst efter det att oljan tagit slut.

8. Kuwait:

Kuwait

Ännu ett land som inte alla har hört talas om. Även om någon har hört talas om landet vet de sällan särskilt mycket om det. Kuwait är ett land som precis som många andra byggt sin rikedom på oljan. Landet är dock väldigt torrt så de importerar stora mängder mat och vatten. Inte heller här behöver du betala någon skatt på din inkomst.

9. Schweiz:

Schweiz

De flesta vet att Schweiz är ett av världens dyraste länder och det hänger lite ihop med att det också är ett av världens rikaste länder. Schweiz har dock ingen olja att grunda sin förmögenhet på. De har istället satsat på att bygga upp ett system av banker som är kända jorden runt. Andra saker som bygger upp deras BNP per capita är deras export av dyra klockor, maskiner och elektronik.

10. USA:

USA

Att skriva en lista över världens rikaste länder utan att inkludera USA vore inte möjligt. Landet är väldigt ungt jämfört med andra men det har ändå vuxit och blivit en stormakt. Idag är landet ett av världens rikaste med väldigt stora exporter. Kollar du bara på BNP är USA världens rikaste land men det beror bara på dess enorma befolkning. Kollar du på BNP per capita hamnar landet på plats tio.

11. San Marino:

San Marino

San Marino är ett annat litet land som samtidigt är ett av världens rikaste länder. Detta är vad man brukar kalla för en mikrostat och landet är helt inneslutet av det större landet Italien. De få människor som bor här klarar sig bra, till stor del på grund av turismen och deras export. Landet exporterar nämligen stora mängder textil, keramik och vin.

12. Nederländerna:

Nederländerna

Här kommer ännu ett europeiskt land med på listan över världens rikaste länder. Nederländarna är ett av världens plattaste länder men det har inte stoppat dem från att skaffa sig en förmögenhet. Landet sysslar mycket med saker som oljeraffinering och kemisk industri vilket ger dem stora inkomster.

13. Saudiarabien:

Saudiarabien

 Säg vad du vill om detta land, det är fortfarande ett av världens rikaste länder. Detta beror till stor del på deras tillgång till naturresurser som olja. Bor du i Saudiarabien behöver du inte betala någon inkomstskatt, allt du tjänar får du behålla vilket är riktigt trevligt.

14. Island:

Island

Förutom sin fantastiska natur har Island också en fantastisk ekonomi vilket har gett dem en plats på listan över världens rikaste länder. Landet drabbades hårt av finanskrisen som slutade 2010 men nu håller den lilla ön på att återhämta sig igen efter smällen. Den stora anledningen till landets rikedom kommer från deras export och från turismen. Landet exporterar varje år enorma mängder fisk och aluminium. Dessutom får dem mycket uppvärmning helt gratis tack vara alla deras varma källor. Allt detta kombineras för att göra dem till ett av världens rikaste länder.

15. Tyskland:

Tyskland

Tyskland är ett av de största länderna i Europa och också ett av de rikaste länderna i världen. Tyskland har faktiskt Europas största BNP tack vare deras stora export. Landet exporterar bland annat mycket bilar och elektronik vilket har ökat deras förmögenhet.

16. Sverige:

Sverige

Nu är det äntligen dags för lilla Sverige att få synas. Vi kanske inte är lika rika som Norge men vi är ändå rika. En stor del av Sveriges inkomst kommer ifrån export av bland annat trä. Vi har också flera stora företag som IKEA och Spotify vilket bidrar till vårt BNP per capita.

17. Bahrain:

Bahrain

Detta är ett mindre land i Persiska viken som på senare tid verkligen har fått fart på sin ekonomi. Deras största exportvara är petroleum. Önationen har mycket tillgångar av olja vilket är en stor anledning till deras rikedom. Här behöver du inte betala inkomst eller bolagsskatt.

18. Australien:

Australien

Här kommer ett riktigt stort land som ligger långt söderut. Australien satsar mycket på att exportera naturliga resurser som vin och annan mat. De har ett väldigt bra klimat för odling.

19. Belgien:

Belgien

Nu hoppar vi tillbaka till Europa med Belgien, ett av världens rikaste länder. Det är inte det största av Europas länder men de exporterar ändå en hel del. Landet exporterar främst livsmedel och bilar.

20. Kanada:

Kanada

För det sista landet på vår lista får vi ta och blicka över Atlanten och norr om USA. Kanada är ett stort land som gränsar till USA. Deras BNP bygger mycket på teknik, de är ett land med väldigt hög levnadsstandard. Industrin spelar en allt viktigare roll i landets BNP, även om råvaror fortfarande är väldigt viktiga.


Hur mäts rikedom?

Eftersom det finns en lista över världens rikaste länder måste det självklart finnas ett bra sätt att mäta rikedom på. Den vanligaste metoden som används är att man beräknar ett lands BNP per capita. Detta visar då på ett ungefär hur rikt ett land är. Desto högre BNP per capita desto bättre.

BNP vs BNP per capita:

Det finns även en del listor över världens rikaste länder som räknar på BNP men det ger inte en rättvis bild. BNP är en sammanfattning av allt det landet producerar, exporterar och tillverkar. Ett land med en stor befolkning kommer självklart ha större BNP än ett land med en liten befolkning.
För att få en bättre bedömning tar man därför landets BNP och delar det på den totala befolkningen i landet. Då får man ut BNP per capita som ger en rättvis bild av landets ekonomi.

Inte jämnt:

En sak som är viktig att tänka på när du läser denna artikel om världens rikaste länder är att BNP och BNP per capita bara är ett mått på hur mycket pengar som finns i landet. Bara för att ett land har ett väldigt högt BNP per capita betyder inte det att den enskilda individen har mycket pengar. Om en eller två individer är stenrika kan detta höja landets BNP per capita och därför ge en falsk bild.
Tänk också på att alla länder kommer ha fattiga och rika människor, oavsett vilket BNP per capita de har. Även världens rikaste land, Qatar har människor som lever på gränsen till fattigdom eller är hemlösa. Det går inte att undvika.
I den här artikeln om världens rikaste länder har vi valt att inte skriva ut ländernas BNP per capita då detta ständigt förändras. Det BNP per capita vi skriver ut idag skulle därför inte stämma om ett eller två år vilket är anledningen till att vi har valt att undvika det.

Sammanfattning

Det här har varit vår lista över världens 20 rikaste länder. Vi hoppas att ni har lärt er något nytt om hur man mäter rikedomar för länder och vad det egentligen är som gör länder rika.

Europas 20 högsta byggnader – Högst Byggnad i Europa

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Proff.se – Varning? Här är min ärliga åsikt om detta företag – (Omdömen, bluff?)

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta

Sveriges 25 landskap – Landskapen i Sverige i storleksordning | Lista & Stor Karta