April 4

Växelkurs, vad är det? – förklaring och definition av växelkurs

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Växelkurser

Här kan du hitta aktuella valutakurser. Med valutaomvandlarna kan du snabbt och enkelt få fram olika valutakurser. Helt gratis.
Växelkursen mellan två valutor talar om hur mycket en valuta är värd i den andra valutan. Växelkurser anger alltså bytesförhållandet mellan 2 valutor. Det finns i och med detta alltid två sätt att ange varje växelkurs.
När det gäller finans är en växelkurs den kurs vid vilken en valuta kommer att bytas mot en annan. Det betraktas också som värdet på ett lands valuta i förhållande till en annan valuta.
Exempelvis innebär en interbankväxelkurs på 114 japanska yen till den amerikanska dollarn att 114 ¥ kommer att bytas ut för varje US $ eller att 1 USD kommer att bytas mot varje 114 dollar. I detta fall sägs det att priset på en dollar i förhållande till yen är 114 ¥, eller motsvarande att priset på en yen i förhållande till dollar är $ 1 / 114.
Regeringen har behörighet att ändra växelkursen vid behov. Valutakurser bestäms på valutamarknaden, som är öppen för ett brett spektrum av olika typer av köpare och säljare, och där valutahandel är kontinuerlig: 24 timmar om dygnet utom helger, dvs handel från 20:15 GMT den Söndag till 22:00 GMT fredag.
Spotväxelkursen avser den aktuella växelkursen. Terminkursen avser en växelkurs som noteras och handlas idag men för leverans och betalning på ett specifikt framtida datum. På valutamarknaden för detaljhandeln kommer olika köp- och försäljningspriser att noteras av pengahandlare. De flesta affärer är till eller från den lokala valutan. Köpkursen är den kurs som pengarhandlarna kommer att köpa utländsk valuta, och försäljningsräntan är den kurs som de kommer att sälja den valutan.
De noterade kurserna kommer att inkludera en ersättning för en återförsäljares marginal (eller vinst) i handeln, annars kan marginalen återvinnas i form av en provision eller på annat sätt. Olika priser kan också anges för kontanter, en dokumentär form eller elektroniskt.
Den högre satsen för dokumenttransaktioner har motiverats som kompensation för den extra tiden och kostnaden för att rensa dokumentet. Å andra sidan finns kontanter tillgängliga för omförsäljning omedelbart, men medför säkerhets-, lagrings- och transportkostnader samt kostnaden för att binda kapital i ett lager av sedlar (räkningar).
Här hittar du en ekonomisk ordlista med alla de viktigaste begreppen.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Marknadsrisk, vad är det? – Förklaring och definition av marknadsrisker

Marknadsrisk, vad är det? – Förklaring och definition av marknadsrisker

Teckningskurs, vad är det? – Förklaring och definition av teckningskurser

Teckningskurs, vad är det? – Förklaring och definition av teckningskurser