Last Updated on 13 januari, 2021 by Linus

Veckans aktiediagram och lite analys tankar kring börsen idag 2018

 
Tänkte gå igenom och visa lite diagram. Speciellt då sådana som är lite svårare att hitta i Sverige. Skall försöka att publicera dem varje vecka.
 
Så var befinner sig börsen nu och vart är den på väg? Tyvärr så finns det ingen kristallkula att kika i och det mesta blir bara antaganden. Man får försöka att leta pusselbitar och sätta ihop det så gått det går.
 
Den stora frågan är naturligtvis den som alla ställer sig, har vi sett botten på nedgången på börsen eller ligger det mer nedgångar framför oss? Just nu, om vi ser på det översta diagrammet som visar OMX30, har vi en uppgång. Ingen större sådan men dock en uppgång. Jag brukar ibland använda två medelvärden som i detta diagrammet, 10 och 21,och se vad dem säger mig om börsklimatet. Just nu är 10:an över 21:an och det betyder fortsatt uppgång, naturligtvis bara en liten indikation och ingenting som vi satsar några stora pengar på. Det ger oss någonting att börja med. Vi kan alltså konstatera att i detta kortare perspektiv så är trenden upp. Hur ser den ut i det långa perspektivet? Om vi tittar på diagram2 så visar det veckodata på OMX30. Där kan vi ganska tydligt se att trenden är neråt. Så man skulle alltså kunna säga att vi har en liten uppåttrend i en större nedåttrend. Digram 1 och 2 visar också på en hel del motstånd uppåt som börsen måste ta sig igenom för att kunna fortsätta mot nya höjder. Återstår att se om den klarar det.

Bottenfiske på börsen

Går vi till diagram3, som jag kallar Bottenfiskaren, så kan vi se ett diagram som visar blåa uppåtspikar. Dessa spikar visar aktier som är i extra stark nedåttrend. Den har varit ganska bra på att hitta bottnar på börsen. Den är inte jätteexakt när det gäller något visst datum eller så men när vi får en stor spik så vet vi med ganska stor sannolikhet att en botten kan vara nära. Om man räknar veckor då vill säga. Så detta diagrammet säger att vi kan ha sett en botten eller rättare sagt att sannolikheten är ganska stor att vi sett en sådan. Nu kan det visserligen bli som i slutet av förra året och i början av detta året att vi får en fortsatt nedgång. Men kom ihåg vad jag sa, sannolikheten är större att det går upp än att det går ner mer. Det är allt vi vet, kom ihåg pusselbitarna som jag nämnde i början. Sannolikheter är allt vi kan använda oss av när vi handlar på börsen i ett litet kortare perspektiv.
 
Diagram 4 är min egen försvenskade VIX som jag så fyndigt döpt till VIXSAM... Den visar på implicit volatilitet på optionsmarknaden. En förklaring av detta ligger utanför denna bloggens energinivå men man kan kort säga att de uppåtspikar vi får här indikerar på rädsla hos de som spekulerar i optioner på det underliggande indexet OMX30 och detta betyder ofta att börsen gör tvärtom. Alltså gå upp. Orsaken till detta är att när det är stakr rädsla på börsen så handlar man oftast irrationellt och fel. Då är det bra att satsa sina pengar tvärtemor. Det finns ett uttryck på engelska som säger ”if the VIX is high it is time to buy and if the VIX is low it is time to go. Denna försvenskade VIX har visat sig vara ganska så förutsägande för börsen. Jag har lyckats hitta ett system där jag mekaniskt handlar XACT Bull vid vissa nivåer och förutsättningar på denna indikator. Det är inte ofta jag får signaler men tillräckligt ofta för att tjäna pengar på det. Tyckte det kunde vara intressant att ha med en volatilitetsindikator här på min blogg då det inte är lätt att hitta liknande i Sverige. Vi kommer få flera anledningar till att återkomma till detta diagram.
 
Diagram 5 visar en ”20 dagars high och low” indikator på OMX Large Cap. Den använder jag mest för att ge mig en indikation på om pengar flödar in eller ut på börsen. Mer om detta nedan.

McClellan

Diagram 6 är en svensk McClellan-indikator. Det finns ett flertal olika sådan men denna är den vanliga varianter och alltså inte volymbaserad eller ett summationindex. Inte heller denna så lätt att hitta för OMX30 på nätet. Kommer att publicera denna varje vecka också. Båda diagram 5 och 6 visar mig hur likviditeten ser ut på börsen. Pengar på väg in eller ut. Jag använder den inte så mycket som en oscillator som jag vet att många andra gör. I så fall skulle vi vara överköpta nu enligt båda diagrammen och dags att blanka eller i varje fall avvakta. Vad denna indikator säger mig är att det kortsiktigt ser ut att vara ganska så hälsosam börs. Nu pratar jag inte fundamentalt utan tekniskt från dessa diagram. Diagram 5 säger oss också att vi just nu har fler aktier som gör 20 dagars high än 20 dagars low. Låter väl även det ganska positivt?
 
Så vad gör man nu på börsen? Jag är som jag skrev i mitt inlägg för några veckor sedan fortfarande köpare på denna börsen och har varit det sedan mitten av juli. Nu har vi kommit till ett sådant läge på börsen att om vi inte redan äger aktier så skulle jag inte handla nya, det är alldeles för mycket motstånd i och kring de nivåer som vi befinner oss nu. Så vi skulle kunna kalla det att vi är neutrala nu. För att handla nya aktier så behöver vi ta oss igenom till i första hand 930 och 940 nivån. I ett andra skede även över 1040. Om vi nu redan, som jag gör, äger aktier sedan en tid tillbaka, vad gör vi då? Vi sitter still i båten och tajtar till våra stopp.
 
En bra värdemätare på börsens tillstånd är hur börsen reagerar på nyheter. Om det kommer negativa nyheter, vad händer då? Starkt nedåt eller lite nedåt, reagerar den alls? Det är oerhört viktigt i ett läge som nu då vi befinner oss i en recession och den långsiktiga trenden fortfarande är nedåt. En stor anledning till att jag fortfarande är köpare till OMX är just detta att börsen skakar av sig negativa nyheter så bra. Men jag är ingen trygg resenär, det är jag inte, jag hoppar av båten vid minsta gungning, det kan jag lova. 😉 Naturligtvis skulle jag kunna fortsätta denna analysen med en massa makroanalys för att få en större helhetsbild men det ligger klart över energinivån för denna bloggen även det. Ibland kan det också vara så att enklast är bäst. Ju mer man krånglar till det desto svårare att analysera.

Yieldkurva

Positivt för börsen denna veckan har annars varit att råvaror på bred front fortfarande är på väg nedåt vilket också lättar på inflationshotet framöver. (Även om vi fick en inflationschock från USA i veckan…). Amerikanska och europeiska yieldkurva (”räntor”) också nedåt med god hjälp från just råvaror. Dollarn har fått sig en rejäl skjuts uppåt och ser riktigt bra ut för tillfället. Nu beror det nog mer på att europeiska centralbanken signalerade att man nog inte behöver tajta till räntorna mer utan kanske t.om tvärtom. En viss styrka tyder det på i varje fall från den amerikanska ekonomin. Mer och mer tyder på att det amerikanska eländet är på väg hit istället. Där fick de som pratat om decoupling hela tiden…
 
Men som jag sagt tidigare, det här är bara antaganden. Det är mycket viktigt, om man skall kunna tjäna pengar på börsen, att man är flexibel. Det du svurit på att ena dagen skulle hända måste du vara beredd på att slänga på tippen nästa dag om börsen säger så. Vi måste hela tiden lyssna på vad marknaden har att säga. Rätt eller fel är ointressant, det viktiga är att du tjänar pengar på sista raden. Din aktiekonto ljuger aldrig, det talar på ett obarmhärtigt sätt om för dig om du är bra eller dålig. Spelar ingen roll om du kan allt om teknisk analys eller om du kan si eller så om något företag. Sista raden säger det som du behöver veta.
 
Det blev ett långt inlägg det här, har anledning att återkomma till många av resonemangen ovan vid senare tillfällen. Skall som jag skrivit ovan försöka att göra någon sorts veckosummering varje helg. Sedan får vi se hur avancerad eller simpel den blir. Det får tiden utvisa.
 
Kämpa på där ute med Era aktier och investeringar! 😉

Vill du ha konkreta råd om trading och aktiesparande? Få vårt nyhetsbrev!

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email