Vilka Aktier Ska Man Köpa?

En vanlig fråga hos nybörjare inom aktier är, vilka aktier ska man köpa? Svaret är inte solklart samtidigt som det är av yttersta vikt att fundera över det före man börjar investera. Denna artikel ger vägledning till vilka aktier man ska köpa för att komma igång med investeringar.

Avgifter minskar avkastningen

En tumregel för att besvara frågan vilka aktier ska man köpa är att hålla nere kostnaderna. Anledningen är att avgifter som betalas till aktiemäklaren är pengar som istället kan arbeta för dig och förbättra din avkastning. Detta görs genom att välja en aktiemäklare med lågt courtage. Om valet faller på fonder kan man överväga indexfonder. Dessa är passivt förvaltade och har därför lägre förvaltningsavgifter.

Vilka Aktier Ska Man Köpa?

Vilka Aktier Ska Man Köpa?

Väletablerade företag

Ett vanligt första steg är att placera i några av de största och mest välkända företagen på stockholmsbörsen. Ofta är dessa mindre volatila än de företag som är listade på Small-Cap och Aktietorget. Dessutom är det nästan garanterat att de betalar utdelning. Utdelning gör att investeringarna genererar avkastning utan aktiv handel. Kom ihåg att avgifterna från transaktionerna minskar värdet på din portfölj över tid.

Indexfonder

Något som vuxit i popularitet är indexfonder som helt enkelt följer ett förutbestämt index. Det finns flera olika varianter, globala och nationella. Att investera i indexfonder medför flera fördelar. Den främsta är de låga förvaltningsavgifterna. Därutöver bidrar indexfonder till en bra riskspridning på ett enkelt sätt. Indexfonder är för många svaret på vilka akter ska man köpa.

Investmentbolag

Ett kostnadseffektivt tillvägagångssätt för en nybörjarportfölj är att snegla på investmentbolagen. Dessa är i princip som fonder då affärsidén bygger på att äga och förvalta andra företag. Dessa företag betalar utdelning till investmentbolaget, samt kan säljas för att generera vinst. Med andra ord ger investmentbolag både låga kostnader och bra riskspridning. Samulessons Rapport erbjöd sina medlemmar att ta del av en portfölj enbart bestående av investmentbolag. Mellan 2011 – 2016 ökade den i värde hela 193%.

Robot Handel

Att få investeringsråd från algoritmer har blivit vanligare i takt med den tekniska utvecklingen. En fördel med att låta robotar bestämma vilka aktier man ska köpa är att valen blir mindre emotionella. För investerare som har lite erfarenhet kan det vara intressant att själv lära sig mer om robot handel och inkludera det i sin egen handel. På Samuelssons Rapport kan du ta en kurs i algotrading för att förbättra avkastningen från dina investeringar.

Val av aktier

Ett bra sätt att få mer inspiration och kunskap om vilka aktier man ska välja är att kika på andra investerares portföljer. Detta kan hjälpa investerare att hitta intressanta företag som de tidigare inte har varit medvetna om. Medlemmar på Samuelssons Rapport kan se ett flertal beprövade portföljer som slagit sina jämförelseindex sedan 2008.

Summering

Att välja vilka aktier man ska köpa och inkludera i en portfölj kan vara knepigt. Genom att investera i indexfonder eller investmentbolag kan man till en låg kostnad få bra riskspridning. Annars kan väletablerade företag från OMX30 vara intressanta långsiktiga investeringar då de har låg volatilitet. För någon som önskar få investeringsråd kan robotrådgivning och algotrading vara intressant. För dig som inte vill eller kan lägga ner allt jobb som krävs för att sätta sig in i det som krävs så finns det färdiga portföljer som du läsa mer om här. Jämför gärna vår avkastning med andra.