Vilken bank är bäst för bolån?

Går du och planerar för att köpa en ny bostad? Eller vill du kanske se över dina befintliga bolån? Du kanske frågar dig; vilken bank är bäst för bolån? Det beror på vad just du värdesätter hos en bank. Är det ränta, bemötandet, möjligheter till självservice, osv?

 


 

Bolån är ett stort beslut

Att ta ett bolån är ett stort beslut som kräver noga överväganden. Du behöver sätta dig ned och tänka efter. Du behöver veta vad som är viktigt just för dig. Är du av den gamla skolan så kanske du tycker att det personliga bemötandet hos banken är det viktigaste. Du kanske till och med kan tänka dig att betala en högre ränta, så länge damen i kassan är trevlig.

Bolån: Om du värdesätter ränta

Om det är räntan du värdesätter högst när du väljer bank för ditt bolån så finns det en del bra tips. Börja med att ta reda på hur mycket du kan låna. Detta räknar du enkelt ut. Vi ska titta på det mer senare. Sedan jämför du de olika bankernas ränta via någon av alla de tjänster som finns på nätet. Det är viktigt att du gör en rättvis jämförelse och tittar på både räntor och avgifter. Alla dessa kostnader tillsammans brukar kallas för den effektiva räntan.

Bolån: Om du värdesätter bemötandet

Om det är det personliga bemötandet du uppskattar så bör du först och främst vända dig till någon av de banker som finns i din närhet. Gå till det lokala bankkontoret och boka ett möte. Gå på känslan. Kändes mötet bra och du gillade personalen, då är detta kanske rätt bank för dig och dina bolån. Hör med vänner och bekanta. Kanske kan dom rekommendera en viss bankman eller en viss bank.

Bolån: Om du värdesätter självservice

Många bankkunder idag vill ha så lite kontakt med banken som möjligt. Man vill sköta sig själv helt enkelt. Även när det gäller bolånen. De flesta stora banker utvecklar sina appar och webbtjänster hela tiden. Om detta är någonting du värderar högt så finns det några tips här också. Hör med vänner som är kunder i de olika bankerna. Be dom visa appen och webbtjänsten. Du kanske till och med kan få förtroendet att klicka dig runt lite och känna in miljön.

Den bästa banken för bolån är den som ger dig mest bolån

Kanske är det så att den bästa banken för dig är den som beviljar dig mest bolån. Det kan nämligen skilja mycket mellan bankerna. Vissa banker ger dig kanske bolån utan någon ytterligare säkerhet än bostaden, medan en annan bank vill ha en som går i borgen för bolånet. Det kan i slutändan vara sådana här saker som fäller avgörande gällande vilken bank som får dig som kund.

Hur man räknar ut hur mycket bolån man kan få

För att du ska kunna komma förberedd till dina möten med bankerna, så behöver du veta dina förutsättningar. Om du köper en bostad idag i Sverige så får du generellt låna maximalt 85% av bostadens marknadsvärde. För den som är någorlunda smart och kan sin matematik, så innebär det att 15% måste komma från kontantinsats. Har du inte hela kontantinsatsen så kan vissa banker acceptera att man lånar upp det som saknas via ett privatlån. Hör med din bank eller de banker du är intresserade av att förlägga dina bolån hos.

Bolån: Summering

Sammanfattningsvis kan man säga att vilken bank som är bäst för bolån helt beror på dina preferenser. Alltså, vad värdesätter du? Om du bara bryr dig om räntan så är svaret enkelt. Välj den bank med lägst ränta.