June 10

Vilken bank är bäst i Sverige? – Jämför och hitta bästa banken 2023

Last Updated on 15 August, 2023 by Håkan Samuelsson

Bäst bank i Sverige varierar beroende på om du tittar på sparande, bolån, fastighetslån eller privatlån. Om vi börjar med att jämföra vilken svensk bank som är bäst på sparande för privatkunder så är det Avanza följt av Länsförsäkringar Bank. Detta enligt SKI (Svenskt kvalitetsindex) som mäter detta varje år tillsammans med Handelsbanken.

 • Inom Bolån så är Länsförsäkringar Bank bäst med Skandia på en andra plats bland svenska banker. – Här hittar du bäst bolån
 • Inom privatlån så är ICA Banken bäst följt av Ikanobanken. – Här hittar du lägst ränta på privatlån.
 • Sparkonto – Här är Länsförsäkringar bäst följt av Skandia och SBAB – Här hittar du bäst ränta på sparande.
 • För fastighetslån så är SBAB och Handelsbanken bäst bland svenska banker.
 • Lönekonto – Vi håller för närvarande på att ta fram info för lönekonton som vi kommer att presentera här.

Var din egen bank

Idag är det även möjligt att vara din egen bank och tjäna pengar på samma sätt om de gör. Jag tänker på att du nu kan investera i lån. Du kan med andra ord låna ut dina pengar till andra precis som svenska banker gör. Du kan på det sättet sprida ut dina pengar och därigenom minska risken i din privatekonomi genom att ge ut lån till privatpersoner och sedan tjäna in räntepengar på detta. Tekniken som ligger bakom detta är så kallad peer-to-peer teknik. Mitt favoritföretag inom denna nya sektor är Lendify.

Jämför banker – Vilka banker är bäst? (Kundnöjdhet)

Jämför banker - Vilka banker är bäst?

Bäst bank i Sverige för fastighetslån
Bäst bank i Sverige för sparande

Bäst bank i Sverige för bolån
Bäst bank i Sverige för bolån

Bäst bank i Sverige för privatlån

Bäst bank i Sverige för privatlån

Det du behöver göra när det är dags för dig att se över vilken bank som är den bästa banken, är att skaffa dig en tydlig bild över vad du behöver.

Stort utbud av tjänster hos svenska banker när man jämför dem

Det är så klart omöjligt att på rak arm säga att “det här är den bästa banken”. Allas behov ser ju annorlunda ut och vad som kanske är den bästa banken i branschen för mig behöver ju inte vara den bästa banken för dig. Det är därför viktigt att man jämför banker med varandra innan man bestämmer sig.
Tidigare var det en självklarhet att bankens kunder kom på besök på bankkontoret och pratade en stund med sin banktjänsteman. Detta var ett naturligt tillfälle att gå igenom vilka tjänster kunden behövde, osv.

Nuförtiden ser banken knappt röken av sina kunder. Samtidigt har konkurrensen ökat mellan bankerna så det är viktigt att man jämför. Så hur vet man då vilken bank som är bästa banken? En hel del nya banker har dykt upp på marknaden och utmanar de traditionella bankerna. När konkurrensen hårdnar och kunderna allt enklare flyttar mellan olika banker så gäller det för bankerna att sälja in så många tjänster som möjligt till sina kunder, för att på så sätt knyta kunderna närmare sig.

Vilken är den bästa svenska banken för dig?

Oftast byter vi kanske inte bara bank så där, utan det sker i samband med att vi köper en ny bostad eller liknande. Då är det ett gyllene tillfälle för dig att se över vilka behov du har. Pensionssparar du idag? Vad erbjuder din svenska bank när det gäller dom bitarna? Kanske ingår det livförsäkringar om du lägger bolånet hos en viss bank. Då kanske just den banken är bästa banken för dig. Återigen, det är viktigt att jämföra svenska banker innan man bestämmer sig.

Sedan några år tillbaka är det lag på att svenska banker ska redovisa sin genomsnittsränta, utöver listräntorna. Genomsnittsräntan visar vilken ränta den generella kunden faktiskt har hos banken. Den här räntan är alltså lägre än listräntan. Genomsnittsräntan kan ge dig en fingervisning om vilket förhandlingsutrymme som finns i respektive bank.
SKI förtroende sparande och lån bästa banker - handelsbanken 71,5 övriga

Jämför Avgifter

Utöver intäkter på ränta från bolån så försöker så klart bankerna att tjäna ytterligare pengar på oss som kunder. Det är viktigt att hålla koll på vilka avgifter som respektive bank har när man letar efter den bästa svenska banken. Det kan vara allt från avgifter för bankkort till förvaltningsavgifter på pensionssparande, etc.
När du letar efter den bästa banken i den branschen så är det viktigt att du ser över vilken bank som har nöjdast kunder, vilken bank som erbjuder bäst ränta samt vilken bank som har lägst avgifter.

Sveriges största banker (lista – balansomslutning)

Om vi tittar på balansomslutning så är Sveriges största bank i dagsläget (2019):

 1. Nordea (5643 mdr)
 2. Handelsbanken (2978 mdr)
 3. SEB (2568 mdr)
 4. Swedbank (2246 mdr)

Om vi istället tittar på antalet anställda så är de största svenska bankerna (hela koncernen):

 1. Nordea (30399)
 2. SEB  (15946)
 3. Swedbank (14536)
 4. Handelsbanken (11832)

Andra stora banker och finanskoncerner med i Sverige är Danske Bank, Länsförsäkringar, SBAB och Skandia. Källa: respektive banks årsredovisning.

Andra faktorer för att jämföra och välja bästa banken

Vilka andra faktorer är viktiga för dig när du letar efter den bästa svenska banken? Kanske är du en sådan person som tycker att den bästa banken är den där den personliga kontakten står i fokus? I så fall så kommer ju faktorer som lokal närvaro att vara mycket viktig för dig i ditt val av bästa banken. Kanske är den bästa svenska banken för dig den lokala banken på stadens torg? Dit du gått de senaste 20 åren och där du känner personalen väl. Den bästa banken kan som vara helt olika från person till person.
Sveriges bästa bank för mig behöver inte vara bästa banken för dig och den bästa banken för din bror kanske inte är den bästa banken för din far. Andra frågor som man inte bör missa att kolla upp innan man väljer bank är hur mycket ränta man kan få på sitt lönekonto. Om man vill slippa extra avgifter, hur mycket måste man spara då? Vilka tjänster har dem? Kommer man sakna någon eller har dem allt som man kommer att behöva?

Viktiga tjänster hos Sveriges bästa bank

I och med att vi redan känner till att valet av bästa svenska banken är individuellt, kommer alltså ingen bank att vara bästa för alla kunder. Det som skiljer storbanker i Sverige emellan är vilka tjänster de erbjuder och vilka kostnader det medför  att använda dessa tjänster. Vad tycker vi då att en bank som överhuvudtaget ska kunna klassas som bästa banken för privatpersoner i Sverige ska erbjuda. Nedan ser vi lite som är helt nödvändigt för en bank att erbjuda sina kunder. Efter detta gäller det mer sedan att jämföra banker med varandra för att ta reda på var tjänsterna är bäst och var du får mest för dina pengar.

Nödvändiga tjänster i svenska storbanker

När vi pratar om de svenska storbankerna är det i första hand alla de som är med i den populära betalningsmetoden Trustly, och nu även Swish, betalningsmetoder online. Här handlar det då om Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Sparbankerna i Sverige, SEB, Skandia, Länsförsäkringar samt Danske Bank. Givetvis finns det sedan en rad andra stora banker som exempelvis Bank Norwegian. Efter det även andra mindre kreditinstitut som numera blivit banker. Dessa tjänster är nödvändiga:

 • Att erbjuda sparkonto och lönekonto
 • Finansiell rådgivning
 • Bostadslån och privatlån
 • Företagstjänster
 • Internetbank
 • Erbjuda betalkort och kreditkort
 • Att stå till tjänst med VP-konton för investerare

Detta är bara ett axplock vad som är grundläggande för att en bank ska kunna jämföras med andra och slutligen väljas som Sveriges bästa bank.

Svenska storbanker tar ut höga avgifter

Ja, faktum är att svenska banker inte bara tar ut höga avgifter, utan vissa ger även mycket dåliga räntor på sparande samt att de också tar mycket höga räntor på sina lån. Med anledning av detta är det alltid värde att jämföra olika banker och ställa dem mot varandra innan du gör ditt val. Här kommer du inte att finna några banker utan avgifter och räntor. Dock är det så att du snabbt kan se var du får mest för dina pengar och vart du kommer att få den bästa räntan på lån och sparande.
Detta är bara ett sätt att finna på vilken bank är bäst i Sverige. Mycket av det som har diskuterats här berör den vanliga bankkunden. Ja, den som har ett sparkonto, får in sin lön på ett annat och betalar alla räkningarna via autogiro eller via sin Internetbank. Kanske har de också ett privatlån eller ett bolån i samma bank. Efter detta finns det även de som kallas för aktiva sparare och investerare. I det fallet krävs det också att det som ska utses till Sveriges bästa bank, även kan leva upp till de krav som ställs från dessa kunder.

Att tänka på när du ska jämföra banker

Innan vi går in på de olika enskilda storbankerna ska vi snabbt och enkelt sammanfatta vad det är du bör tänka på vid valet av bank och när du jämför banker med varandra. Många gånger handlar detta om att byta bank, vilket kan vara ett mycket stort beslut för många människor. Här har de kanske varit kund i en och samma bank i 10-tals år. Något har hänt och de är helt enkelt inte nöjda längre. Detta kan då vara att någon öppnat ögonen på dem, så att de slutligen ser det stora urvalet. I andra fall kan det vara att något fått bägaren att rinna över i jämförelse med andra banker.

Här har du några viktiga faktorer att se till som privatperson:

 • Är det så att din gamla bank vill ha dig kvar? Uppskattar de dig som kund? Ja, då kan du i första hand tala med dem. Säga vad som är fel och uppvisa var du kan få det bättre. Kanske de kan ge dig samma eller ett bättre erbjudande.
 • När du ser till den nya bank du tänker flytta till. Har de ett fullt sortiment av de tjänster du behöver? Några exempel på detta kan vara allt från ekonomisk rådgivning till mobilbank och Internetbank. Se också noga på deras demo och se till att du får ett system du enkelt kan förstå.
 • Även om det inte verkar så idag, är det viktigt med bra ränta på både lönekonto och sparkonto. Faktum är att om du finner den bank med högsta ränta under dåliga tider, brukar även detta vara en indikation på att de också ger höga räntor på löne- och sparkonton även när räntan ligger i ett bra läge.
 • Kontrollera också hur mycket du behöver avsätta i ett sunt sparande, för att du ska slippa några extra avgifter. Vissa banker har dessa, medan andra inte alls använder sig av dessa metoder för att locka kunder att binda sig mera till banken.

I stort sett erbjuder de flesta banker liknande fördelar och nackdelar. Dock finns det små skillnader som kan göra mycket. Det är dessa du ska se till att finna. Först då har du funnit något som förklarar vilken bank är bäst i Sverige.

Vi jämför Sveriges bästa banker

Tidigare i denna artikel har vi sett till kundnöjdheten i stort gällande de mest kända och de populäraste svenska bankerna. Vidare ska vi nu gå in lite på vilka olika kostnader som finns och vad varje enskild bank bland dessa har att erbjuda dig som privatperson. Här gäller detta då kundnöjdheten under 2019, baserat på ett snitt av alla de olika tjänster de erbjuder.

Avanza – 75,4 % kundnöjdhet

Här har du det perfekta valet för alla de små och stora sparare samt massor av investerare. Avanza har utvecklats till en riktigt bra bank med massor av tjänster för sina kunder, som gör detta till en modern och komplett bank. Hos Avanza kan alla kunder sköta alla dessa tjänster online, vilket gör att du aldrig behöver sitta ned på ett kontor och uppge det som krävs för att utnyttja bankens tjänster.
Avanza är helt klart bästa svenska bank när det gäller alla som vill investera i fondersparande och på den svenska och utländska aktiemarknaden.
Ditt sparkonto hos Avanza:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0,55 – 0,65 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: 0,65 – 1,05 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: Betalkort 0 kronor, Kreditkort kan kopplas till kontot.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: information saknas / 99 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: 29 kr / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: Erbjuder endast uttag via automat i utländsk valuta 499 kronor.

Nordea  – 59,7 % kundnöjdhet

Detta är kanske något som vi kan kalla för Svensson´s bank i det svenska samhället. Här har de många gånger utmärkt sig för att vara löntagarnas bank. Hur som helst har alla svenska storbanker gått in i den moderna ekonomiska eran. Detta betyder att även Nordea erbjuder ett komplett sortiment av tjänster för alla typer av kunder. Banken lanserades år 2000 genom en förening av tre olika svenska banker. Nordea har närmare 11 miljoner kunder och är idag med en omsättning på över 10 miljarder euro den största i Norra Europa.
Ditt sparkonto hos Nordea:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: 0,25 – 0,6 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 288 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 8 % / 95 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,55 %.

Swedbank – 59,6 % kundnöjdhet

Tidigare hette denna bank Sparbanken och var ett stort företag med massor av anslutna egna kontor. Det fanns också en bank som bar namnet Föreningsbanken. De slogs samman 2006 och bildade en storbank vid namn Swedbank. Det finns fortfarande de banker som valt att leva kvar med det gamla namnet Sparbanken, dock har dessa en klar anknytning till Swedbank.
Genom att ha fortsatt sitt samarbete även med de banker som valde att stå på egna ben, har Swedbank behållit sitt starka fotfäste bland de svenska kunderna. Swedbank erbjuder ett fullt sortiment av tjänster till alla från privatpersoner och företag till stora organisationer.
Ditt sparkonto hos Swedbank:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: Upp till 0,55 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 250 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 16,95 % / 75 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas 60 kr / 75 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,65 %.

SEB – 67,5 % kundnöjdhet

Detta är ett av de stora valen av svenska storbanker för företagare. Faktum är att de också erbjuder mycket bra tjänster inom detta område. Detta är också något som kallas för en universalbank. Med detta sagt erbjuder de tjänster och har kontor i många andra delar av världen. Det kan då vara en anledning till att många företagare väljer att samarbete med SEB. Dock finns det inget hinder för vanliga privatpersoner att ha både sitt lönekonto och sitt sparande i SEB, som erbjuder mycket bra lösningar för de som vill investera i fonder och aktier.
Ditt sparkonto hos SEB:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: Upp till 0,76 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 300 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 13,25 % / 100 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas 60 kr / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,65 %.

Skandia – 72,4 % kundnöjdhet

Egentligen så började Skandia som ett renodlat försäkringsbolag. Detta var redan 1855, vilket gör att de hade mycket erfarenhet av den svenska ekonomiska marknaden när de 1994  valde att öppna Skandiabanken. Efter att de många gånger blivit valda till Sveriges bästa försäkringsbolag för bilförsäkringar, hemförsäkringar och livförsäkringar så var det nu dags att bli svenskes bästa bank.
Ja, om de blivit det är svårt att svara på. Dock är det så att de håller ett högt index gällande nöjda kunder, och de har samlat många svenska bankaffärer under sitt bälte.
Ditt sparkonto hos Skandia:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: 0,05 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 240 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 12,79 % / 75 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas 60 kr / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,65 %.

Handelsbanken – 71,5 % kundnöjdhet

Denna svenska bank är kanske den som har mest samröre med övriga världen av alla de svenska storbankerna. De slog för första gången upp sina portar 1871 och sedan dess har du kunnat jämföra banker med varandra och Handelsbanken har alltid kommit högt på listan.
Idag finns denna bank i Storbritannien, Nederländerna och över hela Skandinavien. Handelsbanken erbjuder mycket bra och professionella banktjänster till allt från privatpersoner till företag.
Ditt sparkonto hos Handelsbanken:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: 0,20 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 300 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 15 % / 100 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas 60 kr / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,65 %.

Länsförsäkringar Bank – 75,9 % kundnöjdhet

Här har vi den bank som står för den högsta kundnöjdheten steget före Avanza. Dock är det så att Länsförsäkringar erbjuder mycket mera begränsningar när det handlar om sparande och investeringar. Detta gör fortfarande att Avanza hamnar i toppen gällande vårt val av svenskes bästa bank.
Hur som helst erbjuder Länsförsäkringar som både bank och professionellt försäkringsbolag ett mycket bra sortiment för många privatpersoner och företag. Här finns det sedan deras start som bank i Sverige numera 128 olika landbaserade bankkontor. De erbjuder också mycket hög ränta vid sparkonto med bindningstid.
Ditt sparkonto hos Länsförsäkringar Bank:

 • Erbjuder statlig insättningsgaranti
 • Ränta utan bindningstid på sparkonto: 0,05 %
 • Ränta med bindningstid på sparkonto: Upp till 0,95 %

Kostnader för olika tjänster:

 • Bankkort: 275 kronor.
 • Uttag: 0 kr
 • Avgifter och ränta för övertrassering: 14 % / 100 kronor
 • Påminnelse och inkassoavgifter: information saknas 60 kr / 180 kr
 • Avgift vid valutaväxling: 1,50 %.

Slutsats av bästa svenska bank

Att bästa svenska bank inte alls kommer att vara samma för alla människor, går inte att komma ifrån. Hur som helst går det att sia om och försöka förklara varför en viss bank skulle vara bättre för den stora massan. Det hela är mycket enkelt. Här handlar det om att du behöver ett sparkonto och ett lönekonto. Dessa ska ha relativt bra ränta. Du vill också ha dina affärer i en bank som erbjuder dig bra kort och olika typer av lån.

Sist men inte minst kommer ett bra sparande att innebära moderna metoder som tar dig in bland fonder och aktier långt bort från gårdagens klassiska sparkonto. I det fallet blir utan tvekan Avanza Bank det bästa valet för den stora massan av svenska privatpersoner.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Hur man hanterar ekonomisk förlust

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton

Vad menas med ränta på bankkonto? +25 Viktiga frågor om bankkonton