Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

Är det dags att spara pengar till någonting viktigt? Vilken bank ger bäst ränta på sparkontot? Det kan vara bra att veta om man tänkt spara mycket pengar. Då kan några tiondels procent bli ganska mycket.

 


 

Varför sparkonto?

Innan man börjar se sig om efter den bank som ger bäst ränta så bör man ställa sig själv en fråga. Är verkligen sparkonto det bästa alternativet för mig? Sparkonto ger relativt låg ränta jämfört med andra sparalternativ. Däremot är ju risken mindre. Ett sparkonto är alltså ett ganska riskfritt sparande men där du inte kan vänta dig att se dina pengar växa nämnvärt.

Fonder istället för sparkonto

Vill man ha lite bättre utväxling på pengarna så är fonder att föredra. Den här artikeln ska inte handla om fonder, men det är bra att känna till vilka alternativ som finns till sparkonto.

Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

Vilken bank ger bäst ränta på sparkonto?

Aktier istället för sparkonto

Många väljer att investera sina sparpengar i aktier på börsen. Man brukar säga att man sätter pengarna i arbete. Varje investerad krona används för att skapa utdelning och värdeökning på sin investering.

När är sparkonto rätt val?

Låt säga att du sparar till dina barns kontantinsats den dagen dom ska köpa sin första lägenhet. Du har kanske en ganska klar bild framför dig gällande hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. Det finns ingen större vinning i att riskera att pengarna tappar i värde för att eventuellt kunna få lite mer pengar. Du värdesätter helt enkelt trygghet. Då kan sparkonto vara rätt val för dig.

Skydda dina pengar på sparkontot mot inflation

Har du någonsin hört någon säga att “jag behöver inte någon ränta på mina pengar”? Ränta bör alla ha, i någon mån. Vi har inflation i Sverige. Vi ska ha inflation i Sverige för det mår ekonomin bra utav. Men problemet med inflation är att pengars värde sakta urholkas. Det innebär att om man sparar 10.000 kr idag, så skulle man ju kunna betala en månadshyra för den summan idag. Men om 40 år så kanske dessa 10.000 kr bara räcker till att tanka bilen.

Håll koll på räntan på ditt sparkonto

Därför är det viktigt att skydda sina pengar mot inflationens krafter. Man bör se till att ha en ränta som i alla fall tangerar inflationen, så att dessa tar ut varandra. Men att hitta en sådan ränta på ett sparkonto idag är inte helt enkelt.

Låg ränta i Sverige och Europa

Den ränta man får på ett sparkonto speglas i regel av gällande styrränta från riksbanken. Räntan i Sverige är just nu negativ. Det innebär att man i teorin skulle behöva betala pengar för att sätta in pengar på ett konto idag. Så är dock inte fallet, men bankerna erbjuder mycekt låga sparräntor just nu. Därför kan det vara en god idé att jämföra bankerna för att se vilken bank som ger bäst ränta på sparkonto.

Få högre ränta på sparkonto genom att låsa pengarna

De flesta banker ebjuder sina kunder att låsa pengarna på ett sparkonto under en bestämd tid. I utbyte får kunden en högre ränta på sparkontot. Det kan vara allt från 3 månader till fler flera år. Vet man med sig att man inte behöver röra pengarna på ett tag så kan detta vara ett mycket bra alternativ. För att återgå till exemplet i början då man sparar pengar till sina barns kontantinsats för bostad. Då kan det ju till och med vara en fördel att låsa pengarna på ett sparkonto. Då behöver man inte akta sig för att röra pengarna.

Summering

När du jämför banker för att se vilken bank som ge bäst ränta på sparkonto så behöver du bestämma dig för om du ska ha rörlig ränta. Eller om du kan tänka dig att låsa pengarna på sparkontot i utbyte mot en bättre ränta.