Vilken bank har bästa sparräntan?

Ja, vilken bank har bästa sparräntan? Det enkla svaret är att det varierar. Bankerna ändrar ständigt sina räntor och många banker erbjuder sina kunder bättre räntor för att få dom att stanna som kund. Vad är viktigast för dig som kund hos en bank? Är det sparräntan? Oftast är det väl inte det. Men om det nu är så, då bör ditt val av bank grunda sig i en gedigen jämförelse för att hitta den bank som har den bästa sparräntan.


 

Sparräntan – för dig som vill ha ett händelsefattigt sparande

Med tanke på de senaste årens extremt låga räntor så bör man vara lika extremt obenägen att ta risker för att spara pengar på ett vanligt, klassiskt gammalt hederligt sparkonto. När vi pratar sparräntor så handlar det inte om några räntor som kan ge dig en ränta på ränta-effekt och på sikt en förmögenhet. Nej, här pratar vi om sparräntan som i bästa fall kan skydda dina sparpengar mot inflationens krafter.

Sparräntan: Hur inflation påverkar ditt sparkapital

Inflation har alla ekonomier och inflation är något som centralbankerna eftersträvar. I alla fall på lagom nivå. I Sverige är den nivån runt 2%. Det är det som kallas för inflationsmålet. Men vad inflationen gör med våra pengar är att den urholkar dess värde. En 100-kronors sedel är ju inte värd lika mycket idag som för 100 år sedan. För 100 år sedan kunde man ju hyra en lägenhet för dom pengarna i ett helt år. Idag räcker 100 kronor till hyra i 10 timmar. Hade man tagit en 100-lapp för 100 år sedan och sparat den under madrassen, så vore det en väldigt dålig investering helt enkelt. Hade man istället placerat den på börsen och gjort några smarta affärer, så skulle samma 100-lapp idag kunna vara värd miljarder.

Vilken bank har bästa sparräntan?

Vilken bank har bästa sparräntan?

Sparräntan: Så hur skyddar vi våra pengar mot inflationen?

Ett sätt är faktiskt att leta upp den bank som har den bästa sparräntan och sedan placera sina pengar där. Du kommer som sagt inte att göra någon stor vinst på pengarna, men dom klarar sig i alla fall bättre på banken än under madrassen. Med ränta på ränta så kan du på sikt till och med slå inflationen och gå med vinst. Ränta på ränta innebär att när du får sparräntan på dina pengar, så ökar ju kapitalet och då även det kapital som ligger till grund för nästa ränteutbetalning. På så sätt stiger kapitalet exponentiellt. Ränta på ränta-effekten blir betydligt mer påtaglig om man till exempel håller på med aktier. Då kan man köpa fler aktier för aktieutdelningen och på så sätt få en ännu högre utdelning nästa år.

Sparräntan: När sparräntan är bäst alternativ för dig

Sparar du en slant varje månad och har en solid plan för hur mycket du ska spara och när du ska vara klar? Då är faktiskt sparräntan ett verktyg som du kan använda för att skydda dina besparingar. Kanske sparar du till kontantinsatsen för ditt barns första lägenhet. Detta är oftast ett sparande där man under inga som helst omständigheter kan tänka sig att utsätta sina pengar för risk.

Sparräntan: Den rörliga sparräntan

På ett helt vanligt sparkonto har man en ränta som oftast ligger i paritet med reporäntan. Men när vi i vissa tider har extremt låg ränta eller till och med negativ ränta, då är det dock ovanligt att bankerna följer räntan rakt av. Hade dom gjort det så hade ju du som kund behövt betala pengar för att ha dina sparpengar på banken. Nu är det ju dock så att du på sätt och vis betalar ändå. I och med att många banker inte matchar inflationen så betalar du helt enkelt genom att pengarna du sätter in hos banken kan banken nyttja direkt. När du sedan tar ut pengarna 1 år senare så betalar ju banken tillbaka en peng som inte längre är värd lika mycket. En vinst för banken helt enkelt.

Sparräntan: Den fast bundna sparräntan

Det finns också sparkonton som har en sparränta som är bunden. Då måste du placera dina pengar på sparkontot och låta pengarna ligga där under hela löptiden. Du kan alltså inte ta ut pengarna. I utbyte får du dock i regel en högre ränta och bättre utveckling av ditt kapital. Det finns allt från 3-månaders ränta till 5- eller 10-års ränta. Det är precis som med bolånen helt enkelt.

Sparräntan: Summering

För att summera det hela. Vilken bank har den bästa sparräntan? Vi kan summera genom att säga att sparräntan varierar. Se till att du skyddar dina pengar från inflationen och välj fast bunden ränta om du inte behöver röra pengarna på ett tag.