Vilken bank har lägst ränta på privatlån?

Ska du ta ett större privatlån och vill veta vilken bank som har lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Det finns inte något enkelt svar på frågan. Allt handlar om vilken typ av lån du vill ta samt hur din ekonomi ser ut.

 


 

Vad är ett privatlån?

Ett annat ord för privatlån är blancolån. Ett privatlån är ett lån som inte har någon säkerhet. När man tar andra typer av lån, såsom bostadslån eller billån, så brukar man ha bostaden eller fordonet som säkerhet för lånet. Säkerheten för lånet gör att bankens risk blir lägre och dom kan på så sätt erbjuda en lägre ränta. Därför har privatlån generellt en högre ränta. Skulle du inte lyckas betala tillbaka ditt privatlån så kan banken i värsta fall tvångssälja bilen eller fastigheten för att på så sätt lösa ut privatlånet.

Finansiera en bil med privatlån

Om du ska köpa en bil och vill låna pengar till den, så kanske du har noterat en sak. Nämligen att du behöver stoppa in 20% av priset i rena kontanter. Köper man en helt ny bil så kan det lätt bli en slant. Det finns privatlån på marknaden som paketerar sina lån som billån utan kontantinsats. Men egentligen spelar det inte någon roll vad du gör med pengarna. Du kan i princip spela bort alla pengar på casino, banken bryr sig inte. Den här typen av privatlån är inte det enda alternativet om man inte har råd till kontantinsatsen. Då kan man istället ta ett privatlån för att finansiera själva kontantinsatsen. Resterande det kan man ju ta som ett riktigt billån med bilen som säkerhet. Då kommer man garanterat få en lägre ränta än om man skulle finansiera hela bilköpet med privatlån.

Få råd till kontantinsatsen för bostad med privatlån

På samma sätt är det när man planerar ett bostadsköp. Kontantinsatsen kan bli svår att skrapa ihop till. När det gäller så här stora affärer som ett bostadsköp så rekommenderar vi dock att man i alla fall ha en viss del som kontanter. Resterande kan du finansiera genom privatlån. Tänk dock på att banken kommer att göra en kreditupplysning på dig i samband med ansökan om bostadslån. Har du då för mycket privatlån så ökar risken att banken säger nej till din ansökan.

Skillnad på ränta och ränta

Det är faktiskt skillnad på ränta och ränta. Tidigare kunde banker locka med en låg ränta, men ha höga avgifter och på så sätt ge en missvisande bild av privatlånets kostnader. Nu mer måste bankerna enligt lag redovisa den så kallade effektiva räntan. Den tar med alla kostnader för privatlånet och presenterar dom som en ränta. När du jämför olika banker med varandra för att hitta den bank som har lägst ränta på privatlån så är det alltså den effektiva räntan du ska titta på.

Återbetalning av privatlånet

När du återbetalar ditt privatlån så heter det att du amorterar. En bank kanske erbjuder dig en låg ränta men kräver att du ska betala tillbaka lånet snabbare än andra banker. Du behöver alltså ta detta i beaktande när du jämför bankerna med varandra.

Lägre ränta på privatlån om du samlar lån

Om du har en massa smålån och vill samla dessa under ett och samma lån, då kan du förvänta dig en lägre ränta. Banken tar då egentligen bara över risken för dina krediter. I och med att du bara har en bank så kommer dina kostnader för lånen att sjunka drastiskt. Ange att du vill samla lån när du jämför banker med varandra.

Summering

Vilken bank har lägst ränta på privatlån? Titta efter den effektiva räntan och jämför bankerna med varandra.