Last Updated on 13 januari, 2021 by Håkan Samuelsson

Vilken bank har lägst ränta på privatlån? – Jämför Privatlån

Ska du ta ett större privatlån och vill veta och jämföra vilken bank som har lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Det finns inte något enkelt svar på frågan. Allt handlar om vilken typ av lån du vill ta samt hur din ekonomi ser ut.

Jämför Privatlån själv – Gratis såklart

Vad är ett privatlån?


Ett annat ord för privatlån är blancolån. Ett privatlån är ett lån som inte har någon säkerhet. När man tar andra typer av lån, såsom bostadslån eller billån, så brukar man ha bostaden eller fordonet som säkerhet för lånet. Säkerheten för lånet gör att bankens risk blir lägre och dom kan på så sätt erbjuda en lägre ränta. Därför har privatlån generellt en högre ränta. Skulle du inte lyckas betala tillbaka ditt privatlån så kan banken i värsta fall tvångssälja bilen eller fastigheten för att på så sätt lösa ut privatlånet.

Finansiera en bil med privatlån

Om du ska köpa en bil och vill låna pengar till den, så kanske du har noterat en sak. Nämligen att du behöver stoppa in 20% av priset i rena kontanter. Köper man en helt ny bil så kan det lätt bli en slant. Det finns privatlån på marknaden som paketerar sina lån som billån utan kontantinsats. Men egentligen spelar det inte någon roll vad du gör med pengarna. Du kan i princip spela bort alla pengar på casino, banken bryr sig inte. Den här typen av privatlån är inte det enda alternativet om man inte har råd till kontantinsatsen. Då kan man istället ta ett privatlån för att finansiera själva kontantinsatsen. Resterande det kan man ju ta som ett riktigt billån med bilen som säkerhet. Då kommer man garanterat få en lägre ränta än om man skulle finansiera hela bilköpet med privatlån.

Få råd till kontantinsatsen för bostad med privatlån

På samma sätt är det när man planerar ett bostadsköp. Kontantinsatsen kan bli svår att skrapa ihop till. När det gäller så här stora affärer som ett bostadsköp så rekommenderar vi dock att man i alla fall ha en viss del som kontanter. Resterande kan du finansiera genom privatlån. Tänk dock på att banken kommer att göra en kreditupplysning på dig i samband med ansökan om bostadslån. Har du då för mycket privatlån så ökar risken att banken säger nej till din ansökan.

Skillnad på ränta och ränta

Det är faktiskt skillnad på ränta och ränta. Tidigare kunde banker locka med en låg ränta, effektiv ränta men ha höga avgifter och på så sätt ge en missvisande bild av privatlånets kostnader. Nu mer måste bankerna enligt lag redovisa den så kallade effektiva räntan. Den tar med alla kostnader för privatlånet och presenterar dom som en ränta. När du jämför olika banker med varandra för att hitta den bank som har lägst ränta på privatlån så är det alltså den effektiva räntan du ska titta på.

Återbetalning av privatlånet

När du återbetalar ditt privatlån så heter det att du amorterar. En bank kanske erbjuder dig en låg ränta men kräver att du ska betala tillbaka lånet snabbare än andra banker. Du behöver alltså ta detta i beaktande när du jämför bankerna med varandra.

Lägre ränta på privatlån om du samlar lån

Om du har en massa smålån och vill samla dessa under ett och samma lån, då kan du förvänta dig en lägre ränta. Banken tar då egentligen bara över risken för dina krediter. I och med att du bara har en bank så kommer dina kostnader för lånen att sjunka drastiskt. Ange att du vill samla lån när du jämför banker med varandra.

Lägst ränta på privatlån

Vill du hitta lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Vi reder ut vad du bör tänka på när du jämför olika privatlån. Utbudet av privatlån är enormt och det finns en del fallgropar som du bör hålla koll på. Bland annat gällande hur kostnaderna för olika privatlån kan redovisas olika. Vi går även igenom vad du kan göra för att öka din kreditvärdighet och på så sätt få ner din ränta.

Lägst ränta på privatlån

Vill du hitta lägst ränta på privatlån? Då har du kommit rätt. Vi reder ut vad du bör tänka på när du jämför olika privatlån. Utbudet av privatlån är enormt och det finns en del fallgropar som du bör hålla koll på. Bland annat gällande hur kostnaderna för olika privatlån kan redovisas olika. Vi går även igenom vad du kan göra för att öka din kreditvärdighet och på så sätt få ner din ränta. I Sverige är Riksbankens inlåningsränta knutna till reporäntan.

Privatlån – ett lån utan säkerhet

Ett privatlån kallas även för ett blancolån. Det innebär i korta drag ett lån utan säkerhet. Jämför med ett lån med säkerhet, exempelvis ett billån. Då sätter man sin bil i pant och använder den som en säkerhet för banken. Skulle man inte lyckas betala sina månadsbetalningar på lånet så kan banken i värsta fall omhänderta bilen och sälja den, för att på så sätt få betalt för sitt lån. Därför är exempelvis billån ofta mycket billigare än privatlån. För att få en låg ränta på ett privatlån behöver banken andra säkerheter. Vad banken tittar på är hur din ekonomi ser ut. Om du har en hög kreditvärdighet så är risken lägre att skulle misslyckas med din återbetalning. Detta ger dig en lägre ränta. Har du dålig kreditvärdighet så får du betala mer för ditt lån. Ganska logiskt, eller hur?

Privatlån istället för billån

Ett privatlån kan användas till mycket. Egentligen är det helt och hållet upp till dig, vad du vill använda pengarna till. Rekommendationen är att inte låna mer än nödvändigt och i möjligaste mån undvika att låna till ren konsumtion, såsom resor. Ska kan köpa någonting med ett bestående värde, då kan ett privatlån vara mer befogad. Vill man köpa en ny bil så är ju ett billån att föredra. Men det är inte alltid man har den kontantinsats som krävs. Ett billån kräver 20% av bilens värde i kontanter. Det erbjuds en hel del “billån utan kontantinsats” på nätet, men detta är alltså ingenting annat än vanliga privatlån. Snyggt paketerade för att låta som ett billån. Men med det sagt är det dock inte helt fel att ta ett privatlån för att finansiera ett bilköp. Så länge man ser till att amortera i samma takt som bilens värdeminskning. Då har man ju kvar ett värde i bilen och kommer alltså inte ha någon skuld kvar den dagen man säljer bilen.

Privatlån för kontantinsats

Ett annat mycket bra användningsområde för privatlån är om man ska köpa en bostad. Med de stigande bostadspriserna vi sett i Sverige så har det blivit allt svårare att köpa sin första bostad. Har man väl kommit in på bostadsmarknaden så åker man enkelt med på tåget. Men tröskeln har blivit högre. Har man inte hela sin kontantinsats i eget kapital så kan det vara en god idé att låna till det som saknas. Tänk dock på att den bank som ska bevilja ditt bolån kommer att se hur mycket övriga lån du har. Det kan vara smart att först stämma av med banken. Du kanske inte ska säga rakt ut att du ska låna till kontantinsatsen, det kan vara till din nackdel. Men du kan säga att du har si och så mycket i privatlån och be dom ge dig ett lånelöfte enligt de förutsättningarna.

Nominell och effektiv ränta

När man jämför privatlån för att hitta det alternativ med lägst ränta så är det viktigt att föröka se den effektiva räntan. Det är ju nämligen så att ränta bara är en av kostnaderna som följer med ett lån. Det tillkommer andra kostnader, såsom uppläggningsavgifter och fakturaavgifter. Den effektiva räntan tar med alla kostnader för ett lån. På så sätt kan du jämföra den verkliga kostnaden för ett lån med andra lån. Nominell ränta är själva räntan för lånet. Alltså inga andra avgifter.

Amortering

Avbetalningstiden på ditt lån bestämmer hur stor amortering du behöver betala varje månad. När du jämför privatlån för att hitta de med lägst ränta, så är amorteringen viktig att hålla koll på. Ofta kan du erbjudas en bättre ränta från en bank men med villkoret att lånet ska betalas av på en kortare tid.

Samla lån

Har du redan ett flertal privatlån eller krediter och avbetalningar? Dessa kan ofta kosta mycket och den effektiva räntan kan bli hög. Vill man städa upp i sin ekonomi så kan ett första steg vara att jämföra privatlån och se om man kan samla smålånen under ett stort lån.

Bästa räntan på privatlån

Vill du hitta bästa räntan på privatlån? Fyll då i din kostnadsfria ansökan här under, få svar från upp till 24 olika banker och långivare, jämför och välj det bästa lånet med den lägsta räntan. Vi hjälper även dig som vill samla dina lån och sänka månadskostnaden.

Så fungerar tjänsten

 • En ansökan – flera svar från olika banker och långivare!
 • Skicka in din ansökan enkelt och smidigt direkt på nätet
 • Endast en kreditförfrågan görs trots att du får svar från flera långivare
 • Tjänsten är helt gratis för dig och inte bindande

Privatlån

Vad är ett privatlån? Ett privatlån är ett lån som inte har någon säkerhet. Med säkerhet så menas att man pantsätter någon form av egendom så att banken fortfarande kan få betalt även om låntagaren skulle få ekonomiska problem. Det innebär att ett lån utan säkerhet har en högre risk för banken än ett lån med säkerhet. Därför är också räntan högre för dessa lån, jämfört med exempelvis bostadslån eller billån, där man alltså har bostaden eller bilen som säkerhet för lånet.

Hur fungerar privatlån egentligen?

Ett privatlån fungerar som så att låntagaren ansöker om en bestämd summa pengar. Det är alltså inte tal om någon kredit med ett kreditutrymme som man sedan kan nyttja. Nej, här handlar det alltså om att man ansöker om en fast summa som banken sedan godkänner eller nekar. Godkänner banken lånet så får man hela summan utbetald och sedan betalar man löpande en ränta för lånet. Dessutom amorterar man på lånet. Man betalar alltså igen den summa som man lånat. Hur mycket man amorterar är det som avgör den så kallade löptiden på lånet. Löptid på privatlån kan vara allt från en månad upp till 15 år.

Vem har privatlån?

På grund av det låga ränteläget så är det många svenskar som har privatlån idag. I och med att privatlån rymmer så pass många olika lån så har förmodligen de flesta du känner någon typ av privatlån. Det räcker exempelvis med att man tar ett billån utan att använda bilen som säkerhet för att man ska ha ett privatlån registrerat på sitt namn. När det gäller billån med bilen som säkerhet så är det ju endast bilhandlare som kan erbjuda sådana lån. Det innebär att vill du köpa en bil privat och dessutom låna till den, så kommer det lånet att vara ett privatlån.

Ränta

Vad är en bra ränta på privatlån? Och vilken bank har lägst ränta på privatlån? Räntan är så klart oerhört viktig när man tittar på privatlån. Speciellt om man ska låna ett lite större belopp. Därför är det viktigt att jämföra lån banker emellan innan man bestämmer sig. Räntorna kan nämligen variera kraftigt mellan olika banker.
Vad som avgör vilken ränta du får är bland annat privatlånets storlek, hur banken bedömer dig som kredittagare, det vill säga, är du en hög- eller lågrisk kund. Den bedömning som en bank gör av dig baserat på kreditupplysningen kan vara en helt annan än den bedömning som en annan bank gör.

Olika räntor – se till att jämföra på rätt sätt

När det gäller räntor så kan dessa presenteras på lite olika sätt. Du har säkert hört begreppen effektiv ränta och nominell ränta. Dessa två begrepp är kort sagt två olika sätt att presentera räntan för ett privatlån på.
Nominell ränta
Nominell ränta är själva låneräntan. Alltså den ränta du betalar om du exempelvis har ett privatlån med 5,24% ränta. Här räknas inte någonting annat in och den nominella räntan kan därför bli aningen missvisande för den totala kostnaden för privatlånet. Det finns ju nämligen fler kostnader knutna till ett privatlån än bara räntan.
Effektiv ränta
Den effektiva räntan tar med alla fasta kostnader kopplade till privatlånet, utöver själva räntan. Så om ett privatlån exempelvis har en uppläggningsavgift på 250 kr samt en fakturaavgift varje månad på 49 kr, så tas båda dessa kostnaderna med i beräkningen av den totala räntesatsen per månad. Den effektiva räntan blir alltså mycket mer sanningsenlig när det gäller att se vad du verkligen betalar för privatlånet per månad. När du jämför privatlån så bör du alltså titta efter den effektiva räntan.
När det gäller kortfristiga privatlån, så kallade snabblån eller SMS-lån, så blir ofta den effektiva räntan gigantisk. Det beror på att dessa lån har så kort löptid, ibland bara en månad. Med en ränta på 5% samt en uppläggningsavgift på 250 kr och en fakturaavgift på 49 kr så blir ju den totala kostnaden för ett lån på 1000 kr cirka 304 kr, alltså 30% effektiv ränta!
En del privatlån har ju bunden ränta medan vissa andra har rörlig ränta. Det är oftast bolån som har detta. Ett privatlån har en fast ränta men den kan ändras löpande allt eftersom ränteläget på räntemarknaden förändras.

bästa räntan på privatlån
bästa räntan på privatlån

Amortering

Amortering är den summa du betalar varje månad på ditt privatlån. Hur stor din amortering är varje månad beror på privatlånets storlek samt löptiden på privatlånet. Om du lånar 40.000 kr med en löptid på 2 år så kommer det alltså att krävas 24 amorteringar innan privatlånet är återbetalt. Varje amortering kommer således att vara på 1667 kronor.
Viktigt att tänka på är att du som låntagare alltid har rätt att betala in mer på ditt privatlån än den fakturerade amorteringen. Låt säga att du exempelvis får tillbaka en större summa på skatten ett år. Då kan det vara en smart idé att betala in en lite större summa den månaden på privatlånet. För allt eftersom privatlånet minskar, så minskar ju även dina räntekostnader varje månad.
Fram tills ganska nyligen så var det möjligt att ha bolån i Sverige helt amorteringsfritt. Lånet minskade alltså inte i storlek, utan låntagarna nöjde sig med att betala räntan. Den stigande bostadsmarknaden gjorde att en amortering varje månad skulle göra en marginell skillnad för ekonomin. Pengarna gjorde bättre nytta på börsen där man kunde få mångdubbel utveckling på pengarna. I och med amorteringskravet så tvingas nu alla med nya bolån till att amortera. Och ska man se på det med ansvarsfulla ögon så är ju amortering aldrig fel.
När det gäller privatlån så har man alltid haft amorteringar i och med att räntan alltid varit högre än för bostadslån.

När ska man ta ett privatlån?

Det kan finnas många olika anledningar till att man väljer att ta ett privatlån. Innan man fattar beslutet att ta ett privatlån så bör man tänka över sina behov noggrant och inte ta privatlån i onödan. Bara du själv kan avgöra om ett privatlån är nödvändigt eller ej. Men generellt kan man säga att det nästan alltid är bättre att spara än att låna. Ibland kan det dock vara brådskande att få fram pengar, om man till exempel ska köpa en bil eller liknande och då hinner man kanske inte spara ihop till pengarna.
Sätter man sig ned och går igenom sin ekonomi och ser att man har utrymme i sin egen ekonomi för att kunna amortera på ett lån och betala den ränta som privatlånet medför, så har man i alla fall fattat ett genomtänkt beslut.

Privatlån till kontantinsats

Det finns tillfällen då ett privatlån kan komma väl till pass. Ett sådant exempel är då man ska köpa en bostad och inte har hela kontantinsatsen på sparkontot. När man tar ett bostadslån så får man ju låna maximalt 85% av bostadens värde. Köper man en bostad för 2.000.000 kronor så behöver man alltså skjuta in 300.000 i kontanter. Har man då bara 200.000 kr sparat så kan man alltså låna 100.000 som ett privatlån och på så sätt komma upp i de 300.000 som krävs. Här ska man dock tänka på att när banken gör en bedömning för att eventuellt bevilja dig ett bostadslån, så tittar man också på hur mycket man har i övriga lån.
För många lån utan säkerhet och på för stora summor kan vara till din nackdel när du ansöker om bostadslån. Därför kan det vara en god idé att diskutera möjligheten till att låna till kontantinsatsen med din bank. Även om du inte tar själva privatlånet från samma bank, så är det bra att stämma av med dom så att ett sådan lån inte stjälper dina möjligheter till att ta bostadslånet.

Samla lån

En annan mycket god anledning till att ta ett privatlån är för att samla flera smålån och på så sätt få ner sin ränta. Har man många olika mindre krediter och avbetalningar, så kan månadskostnaderna för dessa bli ganska höga. Ofta har krediter som man tagit i samband med småköp också en ganska hög ränta. Istället för att lägga stora summor på ränta varje månad så är det ju betydligt bättre för dig och din ekonomi om dom pengarna kan gå till att betala av på lånen istället.
Här kan man dock också tänka på att månadskostnaden för ett av de små lånen kan vara hög också på grund av att återbetalningstakten är högre. Om man har en kredit som återbetalas under 12 månader, så kommer ju ett privatlån med 15 års återbetalningstid att få ner din månadskostnad avsevärt.

Lånets storlek

Hur mycket kan man låna med privatlån? Det här skiljer ganska mycket mellan bankerna. Men det beror också så klart på din ekonomi och hur bra kreditscore du har. När man ansöker om privatlån genom att göra en jämförelse mellan olika långivare så är det ganska vanligt att flera banker återkommer med erbjudanden om lånebelopp som är mindre än det du ansökt om. Då har helt enkelt den banken valt att erbjuda det man kan tänka sig att låna ut till dig som mest.
De flesta banker idag erbjuder som mest 600.000 i privatlån. För att få ett så stort belopp beviljat så behöver du ha en bra ekonomi och en hög fast inkomst. Större chans att få ett så stort lån får du om du kan ha en medsökande till lånet, så att båda era inkomster kan räknas in i kreditbedömningen.

Privatlån utan UC

När man tar ett privatlån så tar i regel banken en kreditupplysning på dig för att se uppgifter gällande din inkomst, dina befintliga lån, etc. Det här är standardförfarande. Det kan finnas olika anledningar till varför man skulle vilja ta ett privatlån utan att en kreditupplysning tas. Kanske har man exempelvis en betalningsanmärkning som man inte vill ska bli synlig för banken. Det finns banker som erbjuder privatlån utan att en kreditupplysning tas men det är inte helt vanligt. I regel tar dessa banker ut en betydligt högre ränta, i och med att risken för banken med att bevilja ett sådant privatlån blir mycket högre.

Privatlån med betalningsanmärkning

Har man en betalningsanmärkning så kan man från vissa banker bli beviljad ett privatlån ändå. Dock till en högre ränta, i och med att ditt privatlån blir mycket mer riskfyllt för banken. Att ha en betalningsanmärkning är dock inte samma sak som att ha en skuld till kronofogden. Man kan ha en betalningsanmärkning utan att ha någon skuld att betala till kronofogden. Har man en skuld hos kronofogden så krymper ens chanser att få ett privatlån beviljat drastiskt. Då bör man istället fokusera på att betala av sin skuld och få sin ekonomi på fötter igen. Det är sällan mer privatlån är lösningen på problemen om man hamnat i en så pass djup ekonomisk kris att man fått en skuld hos kronofogden. Privatlån kan dock hjälpa till när man försöker ta sig ur andra trassliga situationer där ekonomin blivit ansträngd. Ett sådant exempel är det vi gått igenom tidigare gällande olika mindre privatlån med hög ränta. Då kan man faktiskt “rädda” ekonomin genom att ta ett förnuftigt beslut att lösa ut alla dessa krediter med ett större samlingslån.

Privatlån utan inkomst

Att inte ha någon inkomst kan betyda många olika saker och ha många olika anledningar. När vi pratar om privatlån utan inkomst så pratar vi framförallt om taxerad förvärvsinkomst. I dag ser det inte ut som det gjorde för 40 år sedan. Förr i tiden hade de flesta svenska medborgare en fast anställning med en stadig månadslön. Man knegade på med samma jobb, ibland hela sitt arbetsliv. Nu för tiden har det blivit betydligt vanligare med andra anställningsformer än den klassiska tillsvidareanställningen. Många byter mellan olika jobb och lönerna varierar kraftigt. Det kan vara svårt att bara genom att titta på taxerad inkomst för föregående taxeringsår, bilda sig en uppfattning om en persons inkomster. Många frilansar eller tar konsultuppdrag och blandar en anställning med en enskild firma.
Saknar man helt och hållet inkomst och är arbetslös, utan rätt till A-kassa, så är det försörjningsstöd via socialtjänsten som är sista utväg. Lever man i en sådan verklighet så är det mycket svårt att få ett privatlån beviljat, men det går. Det finns de banker som tittar på sina kunders fall och gör individuella bedömningar där flera olika faktorer vägs in. Inkomsten är så klart en mycket viktigt pusselbit i en sådan bedömning. Men har man exempelvis ett stort kapital investerat på börsen eller liknande, som man alltså inte vill sälja av, så kan det fungera som en trygghet för banken när dom behandlar din ansökan. Det kan vara en sådan faktor som gör att du kan få ett privatlån beviljat, trots att du saknar taxerad inkomst.

Tips för att få privatlån beviljat

Har du svårt att få ett privatlån beviljat så finns det många saker du kan göra för att öka dina chanser. Vi ska nu gå igenom dessa tips, så att rent konkret vet vad du bör göra för att på lite längre sikt kunna ta det privatlån som du behöver.
Vi har tidigare nämnt hur dina chanser att få ett privatlån beviljat ökar om du har en medsökande till privatlånet. Det behöver inte alls vara så att den personen ska vara involverad i det som pengarna ska användas till. En medsökande fungerar mer som en person som också blir betalningsansvarig för privatlånet. Det blir alltså en ytterligare trygghet för banken. När man ansöker om bostadslån så är det ju ganska vanligt, speciellt om man är ung, att man låter någon anna gå i borgen för privatlånet. Om en 20-åring som precis blivit anställd på sitt första jobb, vill köpa en bostad, så kan det bli svårt. Ibland spelar det inte någon roll om personen har 15% av bostadens pris i kontantinsats. Det kan fortfarande bli svårt att få privatlånet beviljat om man inte har en tillsvidareanställning som genererar en fast inkomst.
Kan då en förälder eller liknande gå i borgen, det vill säga att ställa upp som en extra betalningsansvarig, så blir det betydligt enklare att få ett bostadslån beviljat. När det gäller privatlån så fungerar det ungefär på samma sätt. En medsökande blir lite som en borgenär för privatlånet. Kanske har du ett syskon eller en nära vän, som är väl insatt i din privatekonomi och som kan tänka sig att stå som medsökande på ditt privatlån? Det är ett konkret tips som kommer att öka dina chanser att få ett privatlån beviljat. Speciellt om den medsökande själv har en god ekonomi och en bra taxerad inkomst.

Kreditscore

Ett annat tips är att använda någon av de tjänster som finns tillgängliga där du kan se din egen kreditscore. Det är lite som att ta en kreditupplysning på sig själv, för att på så sätt se vad det är bankerna ser. Har man exempelvis gjort många förfrågningar om privatlån på sistone, så har man förmodligen fått ett försämrat betyg på grund av det. Då kan det vara en god idé att avvakta lite med att göra fler ansökningar, så att de negativa effekter som många förfrågningar har på kreditscoren kan börja avta. Vad som också kan uppdagas om du tar en kreditupplysning på dig själv är att du kanske har en del gamla krediter som du inte längre nyttjar, men som finns där och belastar ditt kreditbetyg.
Det är ju nämligen så med krediter, att det är din beviljade kredit som syns i kreditupplysningen. Har du en beviljad kredit på 50.000 kronor men bara nyttjar 5.000 kronor, så är det alltså 45.000 kronor extra som tynger ned ditt kreditbetyg. Så se till att antingen betala av de 5.000 kronorna snabbt, för att på så sätt kunna avsluta krediten, eller kontakta kreditgivaren och be dom att sänka din beviljade kredit till 5.000 kr. Att avsluta krediter är ett viktigt tips för att förbättra dina möjligheter att ta nya privatlån.
Ansök om privatlån med löfte om att du ska lösa ut befintliga privatlån. Det här tipset är superviktigt. Om du har som syfte med ditt privatlån att lösa ut befintliga lån – låt banken få veta det. Det kommer göra stor skillnad i dina möjligheter att få lånet beviljat. Banken kan då stämma av dina uppgifter du lämnat gällande befintliga lån med din kreditupplysning. Det händer då att banken erbjuder dig ett privatlån, men med ett villkor. Nämligen att dom själva får gå in och lösa ut dina befintliga lån åt dig. Det banken då gör är ju egentligen bara att ta över dina lån från en annan bank.

Sänk räntan genom regelbunden koll

Får du nej från de flesta banker när du ansöker om ett privatlån så kan det vara värt att avvakta lite och låta din ekonomi stabiliseras innan du ansöker på nytt. När du använder tjänster som Kreddy, som låter dig se en översikt över ditt eget kreditbetyg, så ger det dig en möjlighet att göra förändringar för att på sikt få ett bättre betyg.
Du kan logga in och titta på ditt kreditbetyg hur ofta du vill. Det är inte någonting som påverkar ditt kreditbetyg negativt. Det är faktiskt inte någonting som syns överhuvudtaget. Därför är ett användbart tips att hålla koll på sitt kreditbetyg. Det kan vara skönt att se att de förändringar man gör faktiskt resulterar i något bra.

Hur snabbt kan man få privatlån?

Hur snabbt man kan få ett privatlån utbetalt varierar från bank till bank. Processen börjar oftast med att man gör en jämförelse mellan olika banker via någon av de jämförelsesajter för privatlån som finns. Sedan har de flesta banker möjlighet till både ansökan och signering med hjälp av BankID. Detta snabbar på processen betydligt i och med att du inte behöver får några papper hemskickade till dig som du sedan måste signera.
Det går alltså att ansöka, få sitt privatlån beviljat samt signera skuldebrev redan samma dag. Sedan är det olika hur många dagar det tar innan banken betalar ut dina pengar och du har dom på ditt konto. Räkna med att det i bästa fall tar 2 bankdagar från ansökan till utbetalt privatlån. Ansöker du utan BankID kan du i värsta fall behöva vänta över 7 bankdagar innan du har dina pengar, ibland ännu längre.

Privatlån med anmärkningar

Vad är en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en ”prick” eller med andra ord en anteckning i kreditupplysningsföretagens register om att en person eller ett företag inte har betalat sina skulder i tid.

Så fungerar tjänsten

 • En ansökan – flera svar från olika banker och långivare!
 • Skicka in din ansökan enkelt och smidigt direkt på nätet
 • Endast en kreditförfrågan görs trots att du får svar från flera långivare
 • Tjänsten är helt gratis för dig och inte bindande
 • Låna mellan 5.000 – 500.000 kr, låg ränta från 3,25 %
 • Använd pengarna till vad du själv önskar
 • Ta ett nytt privatlån eller använd lånet för att lösa gamla dyrare lån
 • Välj den återbetalningstid du själv önskar (2-15 år)
 • Vill du amortera extra eller lösa lånet i förtid kan du göra det utan att det kostar någonting extra hos de flesta banker
 • Ansökan är inte bindande – vill du inte gå vidare med någon långivare behöver du inte göra det
 • Hitta den lägsta räntan och sänk dina kostnader

Att tänka på vid privatlån med anmärkningar

Tänk också på att räntan är avdragsgill i deklarationen. 30% av skuldräntorna upp till 100 000 kronor är avdragsgilla. Det kan också vara värt att ta ett tillägg till lånet i form av en frivillig försäkring som kallas Betalningsskydd. Den hjälper dig med återbetalningen av ditt lån om du skulle drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller bli långvarigt sjukskriven. I händelse av dödsfall löses ofta hela den återstående skulden.

Kreditprövning?

När en kund ansöker om en kredit är banken alltid skyldig att göra en kreditprövning. Regler angående kreditgivning finns i bl. a. Lag om bank- och finansieringsrörelse och i konsumentkreditlagen. En prövning går ut på att banken undersöker den kreditsökandes återbetalningsförmåga, dvs. hans förväntade möjlighet att betala ränta och amorteringar på den önskade krediten.

Privatlån med anmärkningar
Privatlån med anmärkningar

Varför gör man kreditprövning?

Det finns minst två skäl till att banken skall göra en kreditprövning. För det första vill man att kreditförluster skall undvikas så att insättarnas pengar skyddas och för det andra vill man försöka motverka att privatpersoner överskuldsätter sig i förhållande till sin återbetalningsförmåga.
En kreditprövning ger också den kreditsökande vägledning så att han själv kan bedöma om han har ekonomiska förutsättningar att återbetala den sökta krediten. Jag hoppas denna artikeln om privatlån med anmärkningar har hjälpt dig på vägen till att hitta ett lån som passar dig.

Jämföra räntor från flera banker

När man letar efter privatlån så bör man jämföra räntor från flera banker. Räntorna kan se mycket olika ut och framförallt spelar din egen ekonomi in i bilden. Har du en bra ekonomi kan du få en bättre ränta.

Hitta bästa privatlån och ränta via vår jämförelse av banker. Det är givetvis gratis!

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att den som lånar inte behöver köpa något speciellt för lånet, utan det kan användas till konsumtion, resor eller vad som helst. Lån med säkerhet är exempelvis bolån och billån, där fastigheter och fordon används som säkerhet för lånen. Lån utan säkerhet har generellt en högre ränta än lån med säkerhet. Risken blir större för bankerna för dessa lån. Dessutom blir den individuella bedömningen av varje kund viktigare här. Det innebär att olika banker kan göra olika bedömningar och erbjuda dig som kund helt olika räntor. Därför är det extra viktigt att jämföra räntor från flera banker.
Lånebelopp
Lånebeloppet är det totala belopp som lånet är på. Notera att detta inte är det samma som vad som ska återbetalas. Ofta kan du se vad den summan blir när du tittar på skuldebrevet för lånet. Det tillkommer ju räntor och avgifter under hela lånets löptid.
Amortering
Amortering är den månadsavgift du betalar varje månad och som går till att minska privatlånet. Alltså till att återbetala lånet. Din amortering bestäms av lånebeloppet och den löptid som lånet har.
Ränta
Räntan är den avgift du betalar till banken för att du får låna pengar. Det här är alltså kostnaden för privatlånet och det är här det gäller att vara vaksam och göra jämförelser mellan bankerna. Det finns två olika sätt att presentera räntor på. Antingen så kallad nominell ränta eller den mer rättvisande effektiva ränta.
Nominell ränta
Nominell ränta är själva räntan för privatlånet. Alltså den procentuella ränta du betalar på det lånebelopp som du har.
Effektiv ränta
Det effektiva räntan är en mer rättvisande ränta och tar hänsyn till alla övriga avgifter som finns kopplade till privatlånet. Sådana avgifter kan vara avgifter för faktura, uppläggningsavgifter, osv.

Vad kan ett privatlån användas till?

Ett privatlån kan som sagt användas till vad som helst. I och med att lånet inte har någon säkerhet så kan pengarna användas till ren konsumtion om så önskas. Man bör dock inte ta på sig för mycket lån av den här sorten och tänka efter noga innan man ansöker. Privatlån kan dock komma väl till pass om man exempelvis saknar kontantinsatsen för ett bostadslån eller ett billån. Då kan man komplettera med ett privatlån för att kunna betala den kontantinsats som krävs för lånet.

Vad krävs för att bli beviljad ett privatlån?

För att bli beviljad ett privatlån behöver du generellt ha en fast inkomst samt sakna betalningsanmärkningar. Det finns banker som gör mer djupgående och individuella bedömningar av sina potentiella kunder. Dessa banker tar dock ut en mycket högre ränta, då deras kunders privatlån blir högriskprodukter för dom. Så en bra rekommendation här är att “kan du inte bli beviljad ett privatlån av de stora bankerna – låt då bli att låna”. Då är det bättre att inse att ekonomin inte är stark nog för att klara ett privatlån. Då är det dags att spara istället för att låna.

Vad är en bra ränta på ett privatlån?

Räntorna på privatlån kan som sagt variera kraftigt. Som vi var inne på tidigare så beror mycket på vilken bank du tittar på samt hur bankerna värderar dig som kund. Har du en stabil fast inkomst och inga andra större privatlån så har du goda möjligheter att får en bra ränta på ditt privatlån. Börja alltid med att höra med din egen bank. Kanske har du dina bolån där idag. Då känner banken dig som kund och kan göra en helt annan bedömning än vad en bank som inte har någon historik om dig kan göra.

Jämför banker med varandra

I och med alla jämförelsesajter idag är det enkelt att jämföra olika privatlån med varandra. Var dock uppmärksam så att du tittar på samma typ av ränta. Jämför till exempel endast effektiva räntor med varandra eller nominella räntor med varandra. Det gäller att jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Ett gammalt ordspråk som i det här fallet blir mycket relevant.

Sammanfattning för att jämföra räntor från flera banker

Att jämföra räntor från flera banker är sunt. Med bara en kreditupplysning kan flera banker se dina uppgifter och komma med erbjudanden. Tänk på att jämföra den effektiva ränta, då den ger en mest rättvis bild av vad du faktiskt betalar för privatlånet.

För att hitta lägst ränta på privatlån så behöver du ha en bra ekonomi. Se till att jämföra så många banker med varandra som möjligt. Och låna helst inte till ren konsumtion. Vilken bank har lägst ränta på privatlån? Titta efter den effektiva räntan och jämför bankerna med varandra.