hemförsäkring

Last Updated on 13 januari, 2021 by Håkan Samuelsson

Nästan alla svenska hushåll har en hemförsäkring. Utbudet är stort och det kan vara svårt att hitta rätt. Vilken hemförsäkring som är bäst beror på hur god täckningen är inom alla de områden som försäkringen omfattar, vilka tilläggsförsäkringar som finns och givetvis vad den kostar.
Här hittar du Compricers sida för att gratis söka efter en billig hemförsäkring.

Ett prisvärt skydd för ditt hem – och mycket mer (95% av svenskar har en hemförsäkring)

Det finns inga krav på att man måste ha en hemförsäkring. Ändå har 95 procent av svenskarna valt att teckna en. Fördelarna är många. En hemförsäkring ger dig ersättning vid bland annat inbrott, eldsvåda eller vattenskada. Dessutom brukar det ingå ett reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Men vilken hemförsäkring är bäst?

Välj hemförsäkring beroende på typ av boende

Alla hemförsäkringar är inte lika. Innan du jämför försäkringar för att ta reda på vilken hemförsäkring är bäst behöver du ta reda på vilken typ av försäkring du behöver. Här är några exempel på typer av hemförsäkringar:

  • Hyresrättsförsäkring: En försäkring som täcker din hyresrätt och bostadsområdets eller hyreshusets gemensamma ytor. En sådan hemförsäkring ger till exempel ersättning om dina kläder skulle försvinna i tvättstugan. I försäkringen ingår även rättskydd ifall en tvist skulle uppstå mellan dig och hyresvärden eller med en annan hyresgäst.
  • Bostadsrättsförsäkring: Om du bor i bostadsrätt äger du allt som finns i bostaden. Om till exempel spisen går sönder finns det inte någon hyresvärd som tar på sig att reparera den. Därför behövs en annan typ av hemförsäkring som täcker och ersätter skador och annat som berör allt som finns i din bostadsrätt. En bostadsrättsförsäkring kan även ge dig ersättning och hjälp för förlust eller skada som du drabbas av på gemensamma ytor i fastigheten.
  • Villaförsäkring: Om du bor i villa har du många fler saker att tänka på än om du bor i lägenhet. Då behöver du även skydd mot hussvamp, ohyra, blixtnedslag och så vidare. Dessutom har du en tomt och kanske ett garage eller uteförråd som du också vill ska omfattas av hemförsäkringen.
Vilken hemförsäkring är bäst?
Vilken hemförsäkring är bäst?

Saker att jämföra i hemförsäkringen

Vilken hemförsäkring är bäst beror främst på vad som är viktigt för just dig. De flesta hemförsäkringar täcker mycket mer än bara inbrott, brand och annat som kan drabba själva bostaden. När du ska bestämma dig för vilken hemförsäkring som är bäst bör du jämföra dem på följande punkter:

  • Skydd för bostaden: För de flesta är det allra viktigaste med försäkringen skyddet såsom alarm som omfattar själva bostaden. Hit hör eldsvåda, vattenskador och inbrott. Störst skillnad är det mellan försäkringarna när det gäller ersättning vid stöld. Om du har dyra smycken, konst eller guld hemma är detta en särskilt viktig punkt att jämföra och se om du kan få ersättning och hjälp för.
  • Händelser utanför bostaden: Om du förvarar saker i källaren kan de omfattas av din hemförsäkring. Hur bra skyddet är varierar kraftigt mellan olika försäkringar.
  • Reseskydd: När du ska ut och resa täcker hemförsäkringen sjukdom och olycksfall under en viss tid. Även avbeställningsskydd kan ingå. Tänk på att en kompletterande reseförsäkring eller en separat reseförsäkring kan behövas för att du ska få fullt skydd, speciellt under längre resor.
  • Ansvar och rättskydd: Om du skulle hamna i en juridisk tvist kan det bli dyrt. Då är det bra att ha en försäkring som ger dig ersättning för att anlita en advokat.
  • Överfall och ID-skydd: Försäkringen kan ge ersättning om du råkar ut för misshandel eller sexualbrott. Skulle du råka ut för ID-stöld kan hemförsäkringen ge ersättning för rättskydd, rådgivning och assistans.
  • Ersättningsgrad: Varje hemförsäkring har sina egna tabeller för att avgöra värdeminskningen för hemelektronik. Den ersättning och hjälp du får vid en eventuell skada varierar med andra ord mellan olika försäkringsbolag.

Tilläggsförsäkringar för ökat skydd

Försäkringsbolagen erbjuder tilläggsförsäkringar för utökat skydd. Du kan till exempel välja att lägga till en drulleförsäkring. Den ger dig även ersättning för skador som du själv orsakar. Andra exempel på tilläggsförsäkringar är utökad reseförsäkring, sjukförsäkring, allrisk, rättsskydd, ansvarsskydd och olycksfallsförsäkring som kopplas till hemförsäkringen. Det är bra att kolla runt på denna typ av tillägg för att kunna hitta den bästa försäkringen.

Billigaste hemförsäkring

Vilket försäkringsbolag har Sveriges billigaste hemförsäkring? Frågan är svår att besvara. Främst på grund av att innehållet ser olika ut. Du behöver redan ut vad du har för behov och sedan se till att göra jämförelser där du jämför äpplen med äpplen istället för äpplen med päron.

Alla behöver en hemförsäkring

En hemförsäkring av något slag bör alla ha. Sedan beror det så klart på hur man bor. Bor man i en hyresrätt så kan i vissa fall vara så att man kan vara utan en hemförsäkring. Man får ta sig en funderare på hur mycket man har av värde och om man vill försäkra det. Men bor man i villa eller bostadsrätt så bör man absolut ha en hemförsäkring för att skydda mot allvarliga olyckor, såsom brand eller vattenskador Detta för att ha en chans att få ersättning.

Villaförsäkring

Om man bor i en villa så är det alltså en villaförsäkring man behöver. En villa är ju alltså den typ av privatbostad som generellt har högst värde. Ett hus äger man ju till 100% själv. Det innebär också att man till 100% får stå för alla kostnader som kan uppstå om en olycka sker – om man inte har en hemförsäkring. Så om du bor i en villa och letar efter den billigaste hemförsäkringen så är det en villaförsäkring du ska titta på.
Försök att bilda dig en uppfattning om hur mycket lösöre du har. Lösöre är alltså allt som inte är så kallad fast egendom. Det kan vara en TV, en dator, en kostym, etc. Låt oss säga att ditt hus brinner ner till grunden. Allt försvinner. Då ska ju hemförsäkringen täcka så att du kan köpa allt av värde på nytt igen. Även kostymen. Baserat på hur mycket du behöver försäkra i lösöre så beräknas ditt pris. Andra faktorer som spelar in är exempelvis om du har garage i hopbyggt med huset eller en carport. Även husets storlek spelar in. Och om du har en brandsläckare, ett hemlarm, osv.

Billigaste hemförsäkring

Hyresrätt

Bor du i en hyresrätt så är det ju fastighetsägaren som äger själva byggnaden och även din lägenhet. Du bara hyr. Skulle din lägenhet brinna ner så behöver inte du bekymra dig för kostnaderna för själva byggnaden. Det är bara dina egna ägodelar som du behöver bry dig om. Men det finns en annan viktig aspekt att tänka på och som kan göra en hemförsäkring värd sina pengar även här.
Om det till exempel skulle ske en brand som startar i din lägenhet och där du vållat skadan genom oaktsamhet – då kan en bra hemförsäkringen hjälpa dig. Det finns rättsfall i Sverige där hyresgäster glömt mat på spisen och hela lägenhetskomplex brunnit ned. Då hyresvärden krävt att hyresgästen tecknar en hemförsäkring i sitt avtal, har hyresgästen blivit betalningsansvarig. Det är mycket sällsynt men kan vara värt att ha i åtanke.

Bostadsrättsförsäkring

Att bo i en bostadsrätt är lite som ett mellanting mellan villa och hyresrätt. Här är det bostadsrättsföreningen som äger det yttre på fastigheten, men du äger allt det inre, det vill säga golv, väggar och tak. Skulle du till exempel råka ut för en vattenskada så är det bra att ha en hemförsäkring. Det kan vara så att din bostadsrättsförening har en sådan försäkring, så se till att kolla upp hur det ligger till. Men även här är det bra att försäkra lösören, med mera.

De flesta hemförsäkringar innehåller mer

För att konkurrera om dig som kund har de flesta bolag valt att inkludera mervärden i sina försäkringar. Detta för att göra sina erbjudanden mer lukrativa för dig som kund. Exempel på sådana mervärden är till exempel reseförsäkringar. Dessa täcker en hel del om du till exempel skulle bli sjuk precis innan du ska ut på en resa. Det är bra att undersöka detta för att se om hemförsäkringen gäller. Då kan du få ersättning för flygbiljetten, etc.

Jämför hemförsäkringar

För att hitta den billigaste  och bästa hemförsäkringen så behöver du ge dig ut på marknaden och jämföra försäkringar. Det kan vara svårt att hitta bra sätt att jämför på. Detta beror på att man ofta konfigurerar sin hemförsäkring med många parametrar, för att passa ens egna unika behov. Man kan göra jämförelser på nätet eller så kan man ringa runt till de olika bolagen och be om offerter. Ta även ett titt på ditt fackförbund och om dom har några samarbeten. Det är ganska vanligt att dom har bra erbjudanden för sina medlemmar.

Vilken hemförsäkring är bäst för hyresrätt?

Vill du veta vilken hemförsäkring som är bäst för hyresrätt? Även om du som hyresgäst inte äger själva lägenheten så kan du bli ersättningsskyldig om du orsakar en skada. Dessutom har du förmodligen en hel del av värde i lägenheten som du vill försäkra.

Olika typer av försäkringar

Marknaden är full av olika hemförsäkringar. De flesta riktar sig åt villaägare och de som innehar en bostadsrätt. Anledningen är enkel. Som ägare av en fastighet så är det man själv som behöver hosta upp pengarna den dagen en olycka är framme. Många väljer att bo i hyreslägenhet av den enkla orsaken att det blir ett mer bekymmersfritt boende. De olika hemförsäkringarna har sedan olika stor omfattning. Man kan försäkra sig med extra allt och få skydd mot precis just “allt”. Sedan finns det standardvarianter och mindre och mer avskalade hemförsäkringar.

Betala olika självrisk på hemförsäkring och även premie

Tycker man att hemförsäkringen är dyr så kan man oftast välja att höja sin självrisk. I utbyte får man då en lägre premie. Det innebär att man betalar lite mer den dagen olyckan väl är framme. Det innebär också att det i vissa fall kanske inte ens är lönt att nyttja hemförsäkringen. Om självrisken överstiger beloppet man förväntar sig att få tillbaka, ja då förlorar man ju pengar på att använda hemförsäkringen. Allt detta måste man ta i beaktande när man väljer vilken självrisk man vill ha.
Om man försäkrar sitt för att skydda sig mot större katastrofer med 10.000 kr och uppåt i kostnader – ja då kanske det är värdefullt att ha en lite högre självrisk. Har man en privatekonomi med små marginaler och utan sparande, ja då är det nog bättre att ha en låg självrisk. Annars riskerar man att bli allt för påverkad ekonomisk den dagen olyckan är framme.

Vilket försäkringsbolag är bäst?

Om man ska teckna en hemförsäkring för hyresrätt så kanske man frågar sig vilket bolag som har de bästa erbjudandena. Det varierar ganska mycket mellan bolagen. Man behöver sätta sig in i exakt vad hemförsäkringen innehåller. Även om de flesta hemförsäkringar för hyresrätt ser likadan ut vid första anblick, så finns det väsentliga skillnader. Ett tips är att gå in på de olika jämförelsesajter som finns på nätet. Där finns ofta övergripande information om vad varje bolag. Då kan det bli lite enklare att skaffa sig en uppfattning om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder när det gäller hemförsäkringar för hyresrätter.

Hemförsäkring: Hör med ditt befintliga försäkringsbolag

Förmodligen har du en hel del andra försäkringar idag. Du kanske äger en bil, ett husdjur, eller något annat av värde. Försäkringsbolagen är alltid intresserade av att knyta fler försäkringar till dig som kund. På så sätt blir det svårare för dig att lämna bolaget. Ett försäkringsbolag lever på sina kunder så klart. Att få in nya kunder är inte helt enkelt. Det är enklare att behålla sina befintliga.
Därför vill bolagen så klart ge dig ett så bra erbjudande som möjligt. Skulle du hitta din hemförsäkring på annat håll så är så klart risken stor att du på sikt lägger över alla dina andra försäkringar på det bolaget istället. Det här bör du känna till när du kontaktar ditt försäkringsbolag. Om säljaren har marginal och utrymme att förhandla, så kan du ganska enkelt ta del av den rabatten.

Vilken hemförsäkring är bäst för hyresrätt

Du kan ha rabatt från ditt fackförbund

Är du medlem i något fackförbund idag? Fackförbunden har dystra tider just nu och många medlemmar lämnar förbunden. Så vad kan dom göra för att locka till sig fler medlemmar och för att behålla sina befintliga? Locka med riktigt bra erbjudanden så klart. Erbjudanden som inte har någonting med arbetstrygghet att göra. Det har blivit mycket vanligt att fackförbunden erbjuder sina medlemmar specialpriser på hemförsäkringar. Gå in på ditt fackförbunds hemsida och se vilket försäkringsbolag dom samarbetar med.

Andra tips och trix gällande hemförsäkring

Det finns så klart en uppsjö med tips och trix gällande hur man ska välja den bästa hemförsäkringen för sin hyresrätt. Men innan vi går in på dessa vill vi höja ett varningens finger. Se till att inte försäkra onödigt mycket. Som hyresgäst så har du som sagt ett bra skydd gällande fast egendom i och med att du själv inte äger sakerna. Vad du försäkrar dig mot här är alltså dina egna misstag. Låt säga att du råkar somna med mat på spisen och eldar upp hela lägenhetskomplexet. Då har du ett problem. Det kan hända att hemförsäkringen kan hjälpa dig dock. Problemen kan uppstå i de fall då hyresvärden inte vill nyttja sin egen försäkring. En hyresvärd har en betydligt högre självrisk. Ibland så hög som en miljon kronor. Om skadorna på fastigheten understiger självrisken så kommer hyresvärden förmodligen att försöka få den som orsakat skadan att även betala för den. Utöver detta så försäkrar du så klart också ditt lösöre. Det vill säga din TV, din säng, din antika stol från 1800-talet, osv.

Vilken hemförsäkring är bäst för hyresrätt
Vilken hemförsäkring är bäst för hyresrätt

Hör med vänner och bekanta

Ofta kan man få mycket användbara råd från sina vänner och bekanta. Även grannar kan säkert hjälpa till. Men om du hör med grannarna så kan du vara beredd på att mötas av frågande blickar. Det är nämligen fortfarande ganska ovanligt att man som hyresgäst har en hemförsäkring.

Gör en rundringning

Ta upp telefonen och ring tre till fyra olika bolag. Säljarna av hemförsäkringar där älskar att prata. Du lär dig mycket om hemförsäkringar genom dessa samtal och i slutändan kanske du väljer den säljarens erbjudande som du gillar bäst. Man ska inte underskatta den personliga relationens betydelse när man väljer hemförsäkring. Passa på att ställ samma frågor till de olika bolagen. Varför inte passa på att höra vad du kan få för pris om du förlägger alla dina försäkringar hos dom? Kan du till och med få den gratis? Det är inte helt omöjligt!

Hemförsäkring: Summering

För att ta reda på vilken hemförsäkring som är bäst för hyresrätt så behöver du skaffa dig en överblick över vad bolagen erbjuder. Fråga vänner och bekanta om tips och ring runt till de olika bolagen. För att du ska hitta Sveriges billigaste hemförsäkring så behöver du först göra klart för dig själv exakt vad det är du behöver. När du gjort det, vänd dig först till ditt fackförbund och se om dom har rabatter. Därefter kan du göra jämförelser på nätet.
För att veta vilken hemförsäkring som är bäst måste du först bestämma vilken typ av försäkring du behöver: villaförsäkring, hyresrättsförsäkring eller bostadsrättsförsäkring. Därefter bör du titta på vilken ersättning försäkringen ger för skador i bostaden. Dessutom bör du jämföra hur väl försäkringen täcker händelser utanför bostaden, resor, skador vid överfall och ersättning för rättsskydd med mera. Slutligen kan priset få avgöra vilken hemförsäkring som är bäst.