Vilket elavtal är bäst

Last Updated on 13 januari, 2021 by Håkan Samuelsson

Vilket elavtal är bäst?

Vi jämför lån och vi jämför priser, men vilket elavtal är bäst? Och hur hittar man dom bästa priserna på el? Kostnaderna för el kan delas upp i två bitar, en fast och en rörlig.

Här hittar du Compricers sida för söka gratis efter ett billigt El-avtal.

Du kan också fylla i dina uppgifter här under och se var du hittar det bästa elavtalet just nu.

Gratis såklart. Lycka till!

Elavtalets beståndsdelar


Ditt elavtal bestod av två delar. Ett avtal för elnätet, en så kallad elnätsavgift och sedan ett avtal för själva elhandeln Avtalet för elhandeln är den rörliga biten som bestäms av din elförbrukning.

Elnätet i elavtalet

Elnätet ägs av ett bolag, vilket innebär att du inte kan byta ut detta. Det är helt enkelt det bolag som äger nätet där du bor som tillhandlahåller detta elavtal. Nätavgiften är oftast en fast del och sedan en rörlig del som bestäms av din förbrukning. Detta är alltså inte själva priset per kWh som du betalar för din förbrukning.

Elhandel i elavtalet

När man byter elavtal så är det alltså själva elhandeln vi pratar om. Elpriset kan vara rörligt eller fast. Det rörliga elpriset bestäms av det gällande elpriset på elbörsen. Priset går upp och ned beroende på hur tillgången och efterfrågan ser ut. Det betyder att om man har ett rörligt elpris så kan man helt plötsligt få en ganska hög elräkning om kWh-priserna går upp. Det gäller alltså att hålla lite koll på elpriserna om man har rörligt elpris.
Fast elpris
Om man känner att man har tillräckligt med oförutsedda utgifter varje månad så kan det vara skönt att ha ett fast elpris i sitt elavtal. Det betyder alltså att kWh-priset inte förändras, utan att din totalkostnaden enbart beror på din förbrukning. Då blir det enklare att kalkylera för vad elräkningen kommer att hamna på varje månad. Elpriset i ett elavtal med fast elpris brukar dock vara högre än vid rörligt. I alla fall om man slår ut det över hela året. Här får man alltså göra en avvägning för att se vad som passar en själv och hushållet bäst.
Mix av fast och rörligt elpris i elavtalet
Ett annat alternativ är att mixa mellan fast och rörligt elpris under året. Årstider då elpriserna tenderar att sticka iväg är under vintern och sommaren. En mycket kall vinter till exempel gör att efterfrågan på el stiger och då går också priserna upp. Får vi en mycket varm sommar med mycket torka så kan skogsbränder göra att det blir problem med tillgången på el. Då gå också priserna upp. Därför kan det vara en god idé att ha fast pris under sommar- och vintermånaderna och sedan rörligt på övriga.

Jämför elavtal för att hitta det bästa elavtalet för dig

När du väl bestämt dig för vilket typ av elavtal som passar dig bäst så är det dags att jämföra olika bolag. Börja med att titta på det bolag som äger elnätet för att se vad dom kan erbjuda. Utöver att tillhandahålla nätet så erbjuder dom självklart också själva elhandeln. Fördelen med att ha allt från samma bolag är att du bara får en faktura för ditt elavtal. Väljer du att ha elhandeln från ett annat bolag så kommer du att få två fakturor varje månad.

Se till att jämföra rätt elavtal

I och med att elavtalen kan vara uppbyggda på många sätt, så gäller det att jämföra elavtalen på rätt sätt. Det är som sagt inte någon idé att jämföra elnätsavgifter. Dessa kan du inte byta utan får helt enkelt leva med det avtal som gäller där du bor. Däremot kan du jämföra elpriserna gällande rörligt och fast.

Grön el blir allt mer populärt

Det har blivit allt mer populärt hos konsumenter att välja så kallad grön el. Elbolagen har hakat på trenden och erbjuder el som garanteras att komma från förnybara källor. Det innebär alltså att elen som inhandlas från elbörsen kommer från vindkraft, vattenkraft, solkraft och liknande källor. Elpriserna blir i dessa fall något högre, men upplägget gör det möjligt för oss konsumenter att göra något för miljön på ett ganska enkelt sätt. Den gröna elen står än så länge för en mycket liten del av den totala elproduktionen. Faktum är att det inte produceras tillräckligt med grön el för att helt och hållet kunna övergå till detta. Det här är en av de stora utmaningarna under kommande årtionden för människan och världen.

Jämför elavtal

Jämför elavtal. Alla har vi elavtal och visst kan dom vara komplicerade ibland. Faktum är att det finns mycket pengar att spara om du jämför elavtal mot varandra för att se vad du betalar idag och vad det är du verkligen betalar för. Vi går igenom hur elavtalen är uppbyggda, hur prissättningen går till och vad man bör tänka på när man ser över sitt elavtal. Vi tittar också på vilka trender som existerar på elmarknaden, gällande miljösmarta val av el, etc.

Olika typer av bindningstid på elavtal

Precis som med bolåneräntor så kan elpris vara rörligt eller bindas upp på exempelvis årsbasis. Här gäller det att titta på elpriset och försöka se vart det rör sig på lite längre sikt. Men framförallt handlar det om vad man är för typ av person. Gillar man att ha kontroll och vill undvika överraskningar så är fast elpris att rekommendera. Här gäller det att sätta sig in i hur elmarknaden ser ut och vad det är som påverkar priserna. Om man skaffar sig en bra uppfattning och en förståelse för hur allting hänger ihop så kan man göra smarta val och tjäna pengar.

Rörligt elpris

Det rörliga elpriset varierar på daglig basis och sätts enligt den dagliga kursen på elbörsen. Men med påslag naturligtvis från elbolaget. Faktorer som kan påverka det dagliga priset är hur stor efterfrågan det är på el just nu, eller om det skett något hinder i produktionen av el, o.s.v.  En varm sommar till exempel har faktiskt en påverkan på elpriserna, som tenderar att stiga. På samma sätt så påverkas elpriset av en kall vinter. Då krävs mer el för uppvärning och när efterfrågan går upp så ökar priserna.

Fast elpris

Alla dessa svängningar i elpriser fast naturligtvis i beaktande när bolagen sätter sina fasta priser. Det fasta elpriset är oftast lite högre än det rörliga. Men här får man ett fast pris per kWh och kan känna sig lugn med att få behålla samma pris under hela bindningstiden. Kanske kan man tycka att familjer idag har nog av oförutsedda utgifter. Bilen kan gå sönder, något kan behöva lagas i huset, osv. Varför då addera en osäkerhetsfaktor till och riskera att få en oförutsedd hög elräkning? Det kan vara skönt att ha lite mer kontroll. När du jämför elavtalens fasta priser, se till att du tittar på samma löptid.

Jämför elavtal
Jämför elavtal

Mixat

Precis som med jämförelsen med bolån så kan man mixa sin elhandel och ha en viss del rörligt och en viss del fast. Det kan vara en trygghet att ha en viss del fast för att inte behöva drabbas alltför hårt om det blir kraftiga svängningar i elpriset. Här handlar det dock om tidsperioder. Man kan till exempel ha fast elpris under vintern, då generellt svängningarna är större, för att sedan övergå till rörligt på sommaren. Kanske har man också mer utrymme i sin egen ekonomi att betala för svängningar i elpriset under vintern. På sommaren vill man använda sina semesterpengar till att göra resor och aktiviteter, inte till att betala elräkningen.

Prova-på-pris

Ett prova-på-pris är det pris som elbolagen använder för att locka till sig nya kunder. Detta pris erbjuds du ofta om du jämför elavtal. Bolagen är inte dumma och dom vet att kunder generellt inte byter elbolag speciellt ofta. Så om man lyckas locka till sig en ny kund så är det mycket värdefullt för elbolagen. När man väl lyckat locka till sig den nya kunden så brukar välkomstpriset försvinna efter ett tag och då sitter man där med ett dyrare elavtal. Ingenting hindrar dock dig som konsument från att byta elavtal ofta, så att dra nytta av så kallade prova-på-priser kan vara gynnsamt många gånger. När du jämför elavtal – håll utkik efter prova-på-priser.

Vad tror du om elpriset på sikt?

Så, vad tror du om elpriset på sikt? Här finns det bra möjligheter för den intresserade att göra sina egna analyser innan man jämför elavtal för att se om det lönar sig att ligga på rörligt pris eller inte. Kanske drar man slutsatsen att risken för att priserna går upp är för stora för att inte ha sitt elpris bundet. Lite längre ned i den här artikeln så går vi igenom hur tillgången på el har utvecklat sig genom åren. Det är sådan information som kan vara till hjälp för dig när du jämför elavtal och när det gäller att öka förståelsen för hur elpriser rör sig så att du på bästa sätt kan ta till dig informationen du får fram när du jämför elavtal

Olika elavtal

Det finns riktigt bra jämförelsesajter för elpriser och som jämför elavtal. Men se till att ha klart för dig vilket avtal du har idag innan du jämför elavtal samt om det är rörligt eller fast pris. Det är viktigt när man jämför elavtal att jämföra äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Sajterna ber dig att knappa in ditt postnummer då priserna varierar över landet.
Det finns nämligen fyra olika så kallade elområden i Sverige. Mellan dessa områden kan elpriserna variera och vissa bolag erbjuder inte ens elhandel i vissa områden.
Vi rekommenderar att du sätter dig ned och ser över ditt elavtal. Vad betalar du per år och framförallt hur många kWh förbrukar du?

Skilj mellan elnätsbolag och elhandelsbolag

Ett elnätsbolag är det bolag som äger själva elnätet. Man kan alltså inte byta elnätsbolag, utan där är man så illa tvungen att betala den nätavgift som dom fakturerar. Nätavgiften består oftast av en fast del samt en del som baseras på själva förbrukningen. Elnätsbolagen erbjuder ju dock även elhandel, så vill man ha allt på en och samma faktura så kan man se till att ha samma elnätsbolag som elhandelsbolag.
Men vad är då ett elhandelsbolag? Och vad sysslar dom med? Ett elhandelsbolag är det bolag som köper och säljer el. Dom köper el på elbörsen, lägger på ett påslag och så säljer dom det till dig som kund. Det är här det finns pengar att tjäna. Genom att du jämför elavtal för dessa elhandelsbolag med varandra så kan du hitta tusenlappar att spara – varje år.

Grön el

Allt fler elbolag har på senare tid börjat erbjuda grön el. Än så länge behöver oftast kunden betala extra för detta, men då kan man med gott samvete köra sin mikrovågsugn utan att behöva bekymra sig för att den drivs av el från miljöskadliga elkraftverk. Grön el kommer från vatten-, vind-, och solkraft.
Elhandelsbolagen har börjat locka med grön el, där el köps från elbolag som producerar el genom exempelvis vindkraft. Då kan man sätta en grön stämpel på elen och sälja den som miljövänlig till sina kunder.
Vi människor blir allt mer medvetna om vilken påverkan vi som individer har på miljön. Vår planet är hotad och den globala uppvärmningen blir ett allt mer påtagligt problem för människans långsiktiga överlevnad. Försöker du hitta sätt att själv vara med att påverka? Det finns mycket vi kan göra på individnivå och tillsammans har vi konsumenter en enorm makt. Det kan vara allt från att minska sitt flygande, äta mindre kött och att källsortera. Jämför elavtal så att du kan få bättre information om ditt elbolags miljöpolicy. För det handlar så klart inte bara om att välja grön el. Alla företag har en miljöpåverkan och du som konsument kan med ditt val premiera dom som verkligen är måna om miljön.
När det gäller miljöpåverkan så är det även viktigt att se hela bilden när man jämför elavtal. Vindkraft räcker inte till att försörja hela Sverige med el. Så enkelt är det. Vi behöver kärnkraften. Så är läget just nu, det finns inga alternativ. Tar vi bort kärnkraften så måste den ersättas med något. I dagsläget är det enda alternativet att importera elen. Och då kan det mycket väl bli så att den elen producerats från mindre miljövänliga källor, så som kolkraft.

Konsumtionen av el ökar

Tittar man historiskt under det senaste århundradet så ser man intressanta trender. Fram till 1960-talet så var BNP, räknat i miljarder kronor, mycket högre än elförbrukningen i Sverige, räknat i TWh. I slutet av 60-talet så korsade kurvorna varandra och elkonsumtionen gick förbi BNP.

Jämför elavtal

Bild: BNP och elförbrukningens utveckling.
Så vad var det som hände i slutet på 60-talet? Förmodligen har det dels med industrin att göra. Man började bygga fabriker i större skala. Men även privatpersoner konsumerade mer el genom att köpa TV-apparater och börja använda fler hushållsmaskiner.
Man ser också i graven ovan att BNP och energiförbrukning mer och mer följer varandra. Detta har att göra med att konjunkturen. När vi får lågkonjunktur så drar vi ned på vår konsumtion, industrin bromsar in och vi får ett lägre BNP och en lägre förbrukning.
Men oavsett hur förhållandet mellan konsumtion el och BNP ter sig, så kan vi ganska enkelt konstatera att vår förbrukning ständigt ökar. Vi lever i en värld där tillväxt är själva motorn för att hålla vårt samhälle igång. Tillväxt behövs för att vi ska kunna behålla vår levnadsstandard, så enkelt är det. Därför kommer vår energiförbrukning att fortsätta öka.
Framtiden kommer att behöva andra energikällor. Det forskas en hel del på det här området men än så länge är vi långt ifrån en lösning. Vem vet hur det ser ut om 100 år? Kanske har vi löst problemet då? Den stora svårigheten är att kärnkraften har skapat en sådan enorm tillgång på energi. I dag finns det inte någon energikälla som ens är i närheten av att kunna mäta sig med kärnkraften. Detta har fört med sig att hela vårt samhälle har gjort sig beroende av denna enorma tillgång på energi och nu kan vi inte vara utan den.
Så antingen kommer vi människor alltså att behöva hitta en ny energikälla, eller så får vi fortsätta med kärnkraften, eller så får vi sänka vår levnadsstandard rejält. Det sistnämnda går emot människans natur. Kvar återstår alltså mer kärnkraft eller ny energikällor. Vem vet, kanske kommer vi hitta nya sätt att göra oss av med kärnavfall Det finns visioner om att kunna skicka ut kärnavfallet i rymden för att på så sätt bli av med det. I dagsläget förvaras kärnavfall ofta en bergutrymmen i så kallade slutförvar. Uran har en halveringstid på tusentals år och man kan också fråga sig vilken rätt vi har att lämna sådant avfall till våra kommande generationer?

Vart kommer elen ifrån?

En annan sak som är intressant att titta på när man jämför elavtal och som kan ha stor påverkan på hur elpriset utvecklar sig framöver är elens ursprung. Det pågår en ständig debatt i Sverige gällande kärnkraften och huruvida vi ska ha som ambition att den ska avvecklas eller om vi ska låta den vara.
Fördelarna med kärnkraft är enkla:

 • Möjlighet att producera stora mängder el
 • Litet och hanterbart avfall
 • Inga utsläpp (ingen koldioxid)

Nackdelarna är också enkla:

 • Risker för olyckor med katastrofala följder
 • Avfall som på sikt behöver förvaras under tusentals år

Tittar man på vart vi hämtat vår el från de senaste 40 åren så ser vi att kärnkraftens tillkomst i Sverige hade en stor inverkan på elförsörjningen. Det var ju som vi såg ovan precis runt slutet av 60-talet som elkonsumtionen gick om BNP på vår kurva. Och det var då kärnkraften kom in i bilden.

Jämför elavtal

Bild: Tillförsel av el i Sverige senaste 40 åren.
Så, när man nu som privatperson ska försöka se vad som kommer att hända med det rörliga priset för att i sin tur fatta beslut – för sin budget – om man ska ha bundet eller rörligt elpris, så är det bra att sätta sig in kärnkraftsfrågan. Vi ser ju tydligt att om vi plockar bort kärnkraften idag så har vi ett problem. Även om vattenkraft och vindkraft ökat något på senare år så är dessa källor inte ens i närheten av att kunna täcka upp för kärnkraften. Skulle riksdagen besluta att skära ned på kärnkraften så skulle tillgången på el krympa rejält. Och då går självklart priserna på el upp. Då är det bara dom med bundet elpris som kommer jubla.

Prognoser för elpriserna på sikt

Konsumenternas energimarknadsbyrå tillhandahåller oberoende vägledning gällande bland annat elpriser. Dom gör prognoser månadsvis och tittar både på lång och kort sikt. I sina analyser förklarar dom vad det är som påverkar priserna, till exempel om det varit stopp på ett kärnkraftverk eller liknande.
Energimarknadsbyrån prognostiserar också hur svängningarna kommer att se ut på elbörsen under den kommande tiden. Det är sådant som är intressant att titta på när man gör sitt var gällande fast eller rörligt elpris.

Hur jämför man elpriser?

Många svenskar betalar för mycket för sin el – helt i onödan. Vi har en fri elmarknad i Sverige och det finns gott om prisjämförelser. Men hur jämför man elpriser egentligen? Så här gör du: Välj avtalstid, ange ditt postnummer, välj rörligt eller fast pris för att hitta det billigaste elpriset. Kom sedan ihåg att jämföra elpriset ofta!

Fast eller rörligt elpris

Ett fast elpris innebär att du får ett bestämt pris per kilowattimme som du betalar genom hela din avtalsperiod, medans ett rörligt innebär att du har ett påslag på spotpriset. Då rör sig ditt elpris upp och ner med elbörsens svängningar.

Fördelar med Fast elpris

 • Extra trygghet om du lägger till en bytesrätt och enkelt att byta avtal om priset sjunker
 • Bindningstider på upp till 3 år
 • Du vet vad elen kommer kosta under en längre tid

Fördelar med Rörligt elpris

 • Ingen bindningstid
 • Oftast lönsammast i längden
 • För dig som har marginal att klara tillfälliga pristoppar

Det lönar sig att jämföra elpriser

Elmarknaden i Sverige har varit konkurrensutsatt sedan 1990-talet då vi fick en gemensam elmarknad tillsammans med Finland, Norge och Danmark. Priserna sätts av marknaden. Närmare bestämt är det på elbörsen Nord Pool som aktörerna kommer överens om elpriset. Även om marknaden är nordisk kan du som slutkund bara välja mellan svenska bolag. Ändå finns det en hel del elleverantörer att välja bland och priserna varierar kraftigt.
Elpriset bygger på utbud och efterfrågan, det vill säga hur mycket el som produceras och hur mycket el som används. Flera olika faktorer påverkar denna balans, bland annat:

 • Mängden vatten i vattenkraftverkens reservoarer – lite vatten innebär stigande elpriser
 • Om alla reaktorerna i kärnkraftverken är igång eller om underhåll sker någonstans – elpriserna stiger om någon reaktor är avstängd
 • Bra väder minskar efterfrågan
 • Kyligt väder höjer efterfrågan
 • Bränslepriserna i världen påverkar elpriser
 • Valutakurserna påverkar elpriser

Hur jämför man elpriser? Steg för steg-guide

1. Fatta ett aktivt beslut

Först och främst bör du göra ett aktivt val. Om du har flyttat till en ny bostad kommer du bli tilldelad ett elhandelsföretag. Om du då inte fattar ett aktivt beslut får du betala så kallat tillsvidarepris. Det är ett slags rörligt pris som rör sig långsammare än ett regelrätt avtal med rörliga elpriser.
Andra namn för tillsvidarepris är anvisningspris, normalpris eller enkelpris. Om du inte fattar ett aktivt beslut kan det bli dyrt. Tillsvidarepriset kan nämligen vara uppåt 50 procent dyrare än rörliga elpriser med avtal. Trots att det är mycket dyrare är det många svenskar som – helt i onödan – betalar tillsvidarepris för sin el.

Hur jämför man elpriser
Hur jämför man elpriser

2. Ange hur du bor

Hur jämför man elpriser? Börja med att ange din postadress. Elpriserna varierar nämligen mellan olika orter. Sedan anger du om du bor i villa eller lägenhet.

3. Vill du ha miljömärkt el?

När du jämför elpriser får du ange om du vill ha miljömärkt el eller inte. Miljömärkt el kommer från förnybara energikällor. Hit hör vattenkraft, vindkraft och biokraft. Vanligtvis kostar miljömärkt el någon procent mer än el som inte är miljöcertifierad. Miljömärkningen har alltså som regel inte om någon större inverkan på elpriserna.

4. Ange din elförbrukning

För att få ett erbjudande där elpriserna är anpassade efter just dina behov behöver du ange din ungefärliga elförbrukning. Du hittar din elförbrukning på din senaste faktura från elbolaget.

5. Rörligt eller fast elpris?

Det är svårt att säga om det är bättre att välja ett fast eller ett rörligt elpris. Elpriset varierar under året och det är svårt att dra några slutsatser kring när det är bäst att binda elpriset. Vissa hävdar att det kan vara bra att binda elpriset på sommaren då priset är lågt. Andra hävdar att det är en myt.
Om du inte binder priset kan du dra nytta av eventuella sänkningar i elpriserna men kan också drabbas av oförutsedda höjningar. Om du har små marginaler i ekonomin kan det vara smart att ha ett fast elpris så att du lättare kan räkna på dina utgifter. Alternativt kan du välja ett mixavtal. Då är hälften av elpriset rörligt och hälften är fast.

Hur man jämför elpriser

Du kan tjäna mycket på att jämföra elpriser. Men hur jämför man elpriser? Ta en titt på en prisjämförelse. Ange var du bor, om du bor i villa eller lägenhet, om du vill ha miljömärkt el och hur mycket el du förbrukar på ett ungefär. Dessutom får du ange om du vill ha ett rörligt eller fast elpris. Sedan är det bara att jämföra och välja den billigaste elleverantören!

Billigt elavtal

Har du ett billigt elavtal? Eller är du på jakt efter ett nytt? Elavtal är ett av de avtal som vi svenskar mest sällan byter ut. Vad det beror på kan man spekulera om. Det kan vara att man helt enkelt tycker att det är komplicerat att räkna på kWh i sitt elavtal. Dessutom känner man kanske inte att det skiljer speciellt mycket mellan bolagens elavtal. Vi ska nu gå igenom grunderna inom elavtal och visa att det faktiskt finns pengar att tjäna. Allt handlar om att ha rätt avtal för sina behov.

Rörligt eller fast elavtal

Hur bra koll har du på elpriset i ditt elavtal? Det är avgörande för om du ska ha fast eller rörligt pris. Har du hyfsad koll och du tycker att det är ett bra läge att ligga på rörligt elavtal  just nu, då ska du så klart göra det. Är du inte insatt och vill lägga så lite tid som möjligt på att bevaka elpriser i ditt elavtal – då är fast-pris-elavtal rätt lösning för dig. Med tanke på allt annat som man i dagens samhälle behöver hålla koll på så är kanske fast elpris att rekommendera. Ofta har man ju bolån och annat med olika räntor, fasta och rörliga. Då kan det vara skönt att slippa ha en till sak att hålla reda på. Men tycker man att det är intressant att följa elpriserna så ska man absolut vid rätt läge ligga på rörligt. Man kan tjäna pengar på det.

Elbörsen

El handlas av elbolagen på elbörsen. Precis som vilken marknad som helst så är det tillgång och efterfrågan som styr priserna. Om det till exempel inträffar naturkatastrofer eller liknande, så blir det svårare att leverera el och då stiger priset. Den varma sommaren till exempel kan ställa till det och göra så att elpriset stiger. Därför kanske man vill mixa och ha en viss tid rörligt och en viss tid fast.

Billigt elavtal
Billigt elavtal

Nätavgift – vad är det?

När man tittar på sitt elavtal och vill se vad man egentligen betalar för så är det två saker man ska titta efter. Dels är det så klart förbrukningen, alltså elhandeln. Hur många kWh man förbrukar och vad man betalar styck. Har man ett rörligt elavtal så är det detta pris som kommer att variera beroende på vad elpriset ligger på för tillfället på elbörsen.
Sedan ska man även titta på elnätsavgiften i sitt elavtal. Det är en fast del och en rörlig del. Elnätsavtalet kan man inte byta ut. Det är nämligen det företag som äger och har byggt elnätet som har ensamrätt på det i elavtalet. Bara att gilla läget alltså. Ofta betalar man en fast avgift varje månad. Sedan tillkommer det ytterligare en avgift som bestäms av förbrukningen. För att få en samlad bild av sina utgifter för el varje månad behöver man alltså summera alla dessa i sitt elavtal. Dels elhandeln och dels den fasta avgiften och elnätspriset som baseras på förbrukningen.

Grön el – inte billigaste elavtalet men bra för samvetet

I tider av ”global uppvärmning” och där allt fler vill vara med och påverka så har efterfrågan på så kallad grön el tagit fart. För bara några år sedan var detta helt frånvarande från marknaden men nu börjar allt fler inse att man behöver dra sitt strå till stacken. Många elbolag erbjuder grön el i sina elavtal och bidrar då med en del av merkostnaden själva. Men du som kund behöver också betala en del i ditt elavtal för att hjälpa miljön. Att få grön el innebär att den el som elbolaget handlar på elbörsen enbart kommer från förnybara källor. Så som vindkraft, vattenkraft och solenergi. Vissa förespråkare av kärnkraft vill att även kärnkraft ska räknas in här men i och med att kärnkraften inte är förnybar så gör den inte det. Kärnkraften lämnar ju restprodukter i form av kärnavfall efter sig. Dessa tar hundratusentals år för att halveras och blir alltså farliga för planeten i en lång tid efter att vi som lever idag lämnat jorden. Nu menar dock forskare att man löst detta problem. Du kan höra med om det här.

Konsumtionen av el ökar och konkurrensen med den

I mitten av 70-talet ökade elkonsumtionen i Sverige kraftigt. Det var i samband med kärnkraftens uppkomst och det var främst industrin som drog nytta av den ökade tillgången på el. Sedan kom konsumtionen av el igång även hos hushållen, med fler hushållsmaskiner, såsom tvättmaskiner och diskmaskiner. Elkonsumtionen har sedan ökat år efter år och når hela tiden nya toppar. Konkurrensen har ökat hos elbolagen vilket har gjort att priserna har legat stabilt, trots den ökade efterfrågan.

Summering

För att hitta ett billigt elavtal så behöver du välja fast eller rörligt pris och sedan jämföra bolagen med varandra. Ta ställning till om du vill värna miljön och handla ett elavtal med grön el, som kommer från förnybara källor.
Letar man efter ett nytt elavtal och vill veta vilket elavtal som är bäst, så gäller det att veta vad man letar efter. Vill man värna miljön och betala lite extra för grön el, eller vill man göra det enkelt och ha elhandel och nätavgift från samma bolag?