Vilket kreditkort ska man ha?

Vilket kreditkort ska man ha egentligen? Eller om vi vänder på det – vilka är de kreditkort man inte bör ha?

Det finns många olika former av kreditkort och bankkort. Därför gör vi ett försök att reda ut begreppen samt lista för- och nackdelar för att göra valet något enklare för dig som ska ansöka om ett bank- eller kreditkort.

När det gäller just kreditkort bör man undvika kort som har höga avgifter och saknar specifika förmåner. Det är också viktigt att inte ta ut alltför många kreditkort, eftersom det kan påverka möjligheten att låna pengar till exempelvis en bostad eller en bil. För varje kreditkort du har räknas krediterna samman, och du kan nästan vara säker på att kreditupplysningsföretagen utgår ifrån att du nyttjar dem fullt ut.

Vilken typ av kort ska man då välja?

Att det finns olika typer av bank- och kreditkort vet du säkert redan, men vet du vad som skiljer dem åt och vilka fördelar respektive kort har?

Här följer en kort guide som kanske kan underlätta ditt val av kort:

Bankkort

Ett kort där pengarna dras direkt från kontot som egentligen innehåller lånade pengar. Dessa pengar är du förstås skyldig att betala tillbaka, och villkoren för detta skiljer sig mellan olika kreditkortsföretag. Därför är det viktigt att läsa på och att jämföra olika kreditkort.

Kreditkort

Kreditkort

Fördelar med bankkort:

– För den som har svårt att klara av ett specifikt återbetalningskrav är bankkort ett bra alternativ då pengarna dras direkt från kontot. I samma sekund som du handlar är pengarna borta, vilket kan göra det lättare att förstå hur mycket pengar som faktiskt finns på kontot.

Betalkort

En typ av kort som liknar ett kreditkort men med den stora skillnaden att du blir återbetalningsskyldig mycket snabbare än om du betalar med ett kreditkort. Generellt sett måste du betala tillbaka kortskulden senast månaden efter dina inköp, men även detta kan variera. 

Fördelar med betalkort:

– Det faktum att pengarna dras månaden efter det att du gjort dina inköp gör att du får större handlingsfrihet med ett betalkort än med exempelvis ett kontokort.

Kreditkort

Ett kort som också det används för att betala för varor och tjänster, men som har en förutbestämd kreditgräns som går att utnyttja. Kom ihåg att även krediten är lånade pengar och att du måste betala tillbaka dessa till kreditkortsföretaget. När det ska ske skiljer sig åt mellan olika företag.

Med ett kreditkort är det enkelt att se de utgifter man har haft under en månad, då alla köp sammanställs och skickas som en månadsfaktura. Det innebär att det du handlar på ditt kreditkort i december betalas i januari, det du handlar i januari betalas i februari, och så vidare.

Ibland går det att välja att delbetala beloppet, det vill säga betala lite ena månaden och resten andra månaden. Detta är dock ofta förknippat med extra räntekostnader, vilket gör att delbetalningar generellt sett blir ett dyrare alternativ.

Fördelar med kreditkort:

– Oftast finns det ett antal förmåner kopplade till ett kreditkort, det kan vara allt från rabatterbjudanden, bonusprogram, försäkringar och kreditpoäng som går att handla för. De till att välja ett kreditkort som ger poäng på alla köp.

Fler vanliga korttyper

Bensinkort

Numer har de flesta bensinbolag egna bensinkort med mer eller mindre förmånliga poäng- och bonussystem. Detta är främst en fördel för dig som kör bil ofta, och som har möjlighet att tanka på samma ställe (eller åtminstone hos samma kedja). Nackdelen med ett bensinkort är att du endast kan utnyttja det hos ett specifikt bolag.

Resekreditkort

Ett kort som passar perfekt för den som reser ofta i jobbet eller privat. Fördelarna med ett sådant kreditkort kan vara gratis avbeställningsskydd och avgiftsfri ombokning, ersättning för förlorat bagage, försenad avgång/ankomst och så vidare. En nackdel kan vara höga valutaavgifter och höga kostnader för uttag för att ta ut pengar utomlands.

Vilket alternativ är bäst?

Det är en fråga som i princip är omöjlig att besvara, eftersom olika bank- och kreditkort omfattas av olika villkor och förmåner. Därmed är det upp till dig själv att ta reda på så mycket som möjligt om olika former av kort innan du väljer det som passar bäst för dina behov.

Det som generellt skiljer sig åt mellan olika bank- och kreditkort är räntekostnader, bonuserbjudanden och försäkringar. Genom att ta hjälp av en jämförelsesajt som är nischad på just kreditkortsföretag kan du få fram information om flera olika företag på en och samma gång. Du får en samlad bild av vilka försäkringar och bonusar med mera som ingår, och framför allt – vilka som saknas!

Sammanfattning

– Försök välja ett kreditkort med låg ränta (runt 10–15%)

– När räntesatsen går upp emot 20% eller högre; dra öronen åt dig

– Jämför olika bank- och kreditkort för att hitta bäst villkor och förmåner

– Väljer du delbetalning tillkommer oftast en räntekostnad

– Fundera över vad du främst behöver ett kreditkort till  

– Sök kreditkort som ger bonus på alla inköp

– Leta efter rabatter och samarbeten som ger dig fördelar när du handlar

– Leta efter kreditkortsföretag som erbjuder generösa försäkringar

– Kolla upp vad som inkluderas i en reseförsäkring

– Undersök utbudet av gratis och avgiftsfria kreditkort

– Även om ditt kreditkort saknar årsavgift innebär det inte per automatik att det är gratis

– Det finns få kreditkort som inte omfattas av några som helst avgifter

– Kreditkort med låga avgifter har generellt sett sämre bonusar och försäkringar