Vilket sparkonto ska jag välja?

För att välja rätt sparkonto måste du vara medveten om vilka förutsättningar du har. Tidshorisonten är avgörande för vilket som är det bästa sparkontot. Denna faktor avgör till stor del vilken ränta du kan få från banken. Dessutom är det viktigt att säkerställa att den statliga insättningsgarantin täcker dina pengar. Läs vidare för att få mer kunskap om hur du väljer rätt sparkonto.

Sparkonto Med Insättningsgaranti

Skulle institutet som förvaltar dina besparingar gå i konkurs är det viktigt att de täcks av den statliga insättningsgarantin. Detta garanterar att staten ersätter dig för förluster upp till 950.000SEK. Anledningen till att den statliga insättningsgarantin finns är för att öka tilliten för bankerna. Detta som ett försök att göra bankerna mer robusta vid skakningar i ekonomin. Insättningsgarantin täcker en person per institut.

Tidshorisonten För Sparandet

Beroende på vilken tidshorisont sparandet baseras på kan man som småsparare binda upp sina pengar. Bankerna uppskattar om kunden lovar att de kan använda pengarna under en längre tidsperiod och ger därför högre inlåningsränta. Bankerna tjänar nämligen pengar på de tillgångar deras kunder förvarar på sina bankkonton.

Vilket sparkonto ska jag välja?

Vilket sparkonto ska jag välja?

Bunden Eller Rörlig Ränta?

Baserat på tidshorisonten som gäller för sparandet kan bankkunden välja att binda sina besparingar. Det är en viktig faktor när man fundera på vilket sparkonto som jag skall välja. En bunden ränta är generellt mer fördelaktig, så länge kunden inte har ett behov av att använda besparingarna. Risken i att binda ett lån till en given ränta ligger i förändringar av styrräntan. Om styrräntan går upp tenderar även inlåningsräntan att gå upp. Om ett lån är bundet till en given ränta blir inlåningsräntan relativt sämre. Samma risk finns givetvis vid en inlåning med rörlig ränta. Om styrräntan går ner blir även inlåningsräntan lägre. Men som tumregel gäller att en bunden ränta är högre än en rörlig ränta, särskilt vid lång bindningstid.

Förhandlingskraft Via Sparkontot

Utöver att välja en bank eller ett inlåningsinstitut som ger en hög inlåningsränta och täcks av insättningsgarantin kan en bankkund försöka vara lite strategisk i sina val. Sparkontot kan nämligen användas som förhandlingsmedel för att få en mer fördelaktig ränta vid exempelvis ett bolån. Detta är viktigt att ha i åtanke för att välja rätt sparkonto. När en bank får en förfrågan från en potentiell kund om ett bostadslån överväger de några viktiga faktorer. Bland dessa återfinns sparkontot. Som nämnt ovan tjänar banken pengar på att förvalta ditt sparande. Därför kan du få en lägre ränta vid stora lån genom att flytta ditt sparande till den givna banken.

Är Personlig Service Viktigt?

Ytterligare en viktig aspekt är servicen som erbjuds till kunden. Genom att använda jämförelsetjänster online kan någon som önskar starta ett sparkonto hitta attraktiva räntor. Men många av de aktörer som erbjuder högst ränta saknar kontor och således blir servicen mindre personlig. Om personlig service känns viktig för att välja rätt sparkonto kan konsumenten inte stirra sig blind på inlåningsräntan.

Sparkonto med högst ränta

Om du vill spara pengar som du behöver ha tillgång till i närtid är det bra att placera dem på ett sparkonto med högst ränta. Det finns många alternativ att välja bland, men de skiljer sig åt på olika sätt. Bindningstiden varierar och det finns sparkonton både med och utan statlig insättningsgaranti.

Därför ska du spara på sparkonto

Det är tryggt att spara pengar på ett sparkonto. Därför är det en bra sparform för pengar som du behöver ha tillgång till i närtid. Ett sparkonto med hög ränta lämpar sig exempelvis väl som en säkerhetsbuffert. Om det dyker upp en oväntad utgift för du bara över pengar från sparkontot till ditt vanliga bankkonto.

Om du har en lång sparhorisont (5 år eller mer) brukar det löna sig att investera pengarna i aktier istället. En del av ditt sparande kan med fördel ändå ligga i ett sparkonto om du vill diversifiera ditt sparande.

Statlig insättningsgaranti

Ett sparkonto med högst ränta omfattas sällan av den statliga insättningsgarantin. Statlig insättningsgaranti innebär att svenska staten garanterar dina sparpengar upp till 950 000 kronor per bankkonto. Om banken får finansiella problem eller går i konkurs går staten in och betalar ut pengarna till dig. Bland de sparkonton som har insättningsgaranti finns både storbanker och mindre finansinstitut.

Det finns även flera aktörer som inte täcks av den statliga insättningsgarantin. Dessa erbjuder istället en betydligt högre ränta på dina besparingar. Om du vill ha ett sparkonto med högst ränta måste du alltså avstå från den statliga insättningsgarantin.

Sparkonto med högst ränta

Sparkonto med högst ränta

Bindningstid 0 till 5 år

Många sparkonton har ingen bindningstid. Det innebär att du kan ta ut dina sparpengar när du vill. Flera aktörer erbjuder konto med bindningstid på mellan 3 månader och 5 år. I gengäld erbjuder de en högre ränta. Det finns konton med bindningstid både med och utan statlig insättningsgaranti.

Vissa banker som har sparkonto med bindningstid tillåter inte några uttag under själva bindningstiden. Andra accepterar att du gör uttag men tar då ut en ganska stor avgift eller så uteblir räntan.

Gräns för hur mycket du får spara

På de flesta sparkonton kan du spara hur mycket du vill. Eftersom insättningsgarantin bara gäller upp till 950 000 kronor kan det ändå vara en god idé att sprida på riskerna och öppna flera konton.

Om du vill ha ett sparkonto med högst ränta finns det som regel en övre gräns för hur mycket du kan placera hos varje sparinstitut. Gränsen brukar ligga på cirka 50 000 kronor. Om du vill spara mer pengar än så får du spara dem hos olika banker.

Hos vissa banker finns det dessutom en minimigräns för vilket belopp du kan sätta in på sparkontot. Ofta handlar det om 500 eller 1 000 kronor.

Olika sätt att nå kontot

När du öppnar konto i någon av storbankerna når du dina sparkonton via Internetbanken. Om du behöver ta ut pengar eller om du vill göra en ny insättning för du lätt över pengarna mellan sparkontot och ditt vanliga lönekonto. Det är praktiskt och enkelt.

Flera mindre aktörer (de som har sparkonto med högst ränta) erbjuder inte konto med Internetbank. Hos dem gör du istället en insättning på kontot genom att betala in beloppet visa plusgiro och anger ditt privata OCR-nummer som du får av dem.

För att ta ut dina sparpengar loggar du in på din profil hos banken och begär ett uttag. Alternativt kontaktar du kundtjänst och begär en utbetalning till ditt föranmälda konto. Utbetalningen brukar ske omgående. Ofta kommer pengarna in på ditt bankkonto inom en vardag.

Summering

Det går att få hög sparränta hos vissa banker. Sparkonton med högst ränta omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Det kan även finnas villkor för hur mycket du får spara och hur ofta du får göra uttag. För att välja rätt sparkonto måste man bestämma om man vill ha bunden eller rörlig ränta. Detta beror på vilken tidshorisont man har för sitt sparande. Bunden ränta kräver en längre tidshorisont men sparkontot får högre inlåningsränta. Genom att säkerställa att sparkontot täcks av insättningsgarantin är dina pengar statligt försäkrade om banken skulle gå i konkurs.