Last Updated on 21 oktober, 2020 by Håkan Samuelsson

Vilka banker samarbetar Zmarta med?

Zmarta är en del av Zmarta Group som erbjuder jämförelsetjänster för att jämföra lån, elavtal och försäkringar. Zmarta har funnits sedan 2015 och har verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Företaget ägs idag av Bauer Media Group, och har kontor i Stockholm, Jönköping, Ängelholm, Oslo och Helsingfors. Att använda sig av Zmarta är kostnadsfritt.

Här kan du läsa mer om Zmarta.

 

Samarbetspartners till Zmarta

Då Zmarta erbjuder service inom tre separata områden så är det också lite olika samarbetspartners utifrån detta. Nedan kommer samtliga samarbetspartners inom samtliga områden att listas (information hämtad augusti 2019).

Samarbetspartners vid privatlån

Det går att jämföra låneerbjudanden från 34 olika banker och långivare via Zmarta:

 1. Avida Finance
 2. Bank Norwegian
 3. Bigbank
 4. Bluestep
 5. Brabank
 6. Cash Buddy
 7. Collector Bank
 8. Coop
 9. Credento
 10. Credex
 11. Credway
 12. Euroloan
 13. Forex Bank
 14. ICA Banken
 15. Ikano Bank
 16. Instabank
 17. Komplett Bank
 18. KonsumentKredit
 19. Lendify
 20. Lån & Spar bank
 21. Marginalen Bank
 22. MoneyGo
 23. MyMoney
 24. Nordax Bank
 25. OPR Privatlån
 26. Re:member
 27. Resurs Bank
 28. Santander
 29. SEB
 30. SevenDay Bank
 31. Svea Ekonomi
 32. Swedbank
 33. Villabanken
 34. Wasa Kredit

Samarbetspartners vid elavtal

Zmarta gör det möjligt att jämföra elavtal hos följande elbolag:

 1. E-on
 2. Fortum
 3. GodEl
 4. Göta Energi
 5. Göteborg Energi
 6. Jämtkraft
 7. OKQ8
 8. TelgeEnergi
 9. Vattenfall

Samarbetspartners vid försäkringar

Via Zmarta är det möjligt att jämföra bilförsäkringar, hemförsäkringar och villaförsäkringar hos följande försäkringsbolag:

 1. Dina Försäkringar
 2. ICA Försäkring
 3. Gjensidige
 4. Länsförsäkringar Stockholm
 5. Moderna Försäkringar
 6. Nu Bilförsäkring
 7. Paydrive
 8. Redo! Försäkringar
 9. Safetown Försäkringar
 10. Svedea
 11. Villaägarna

 

Vad är zmarta group
Vad är zmarta group

 

Zmarta och dess historia

Zmarta är en del av Freedom Finance som lanserades 2015. Freedom Finances historia sträcker sig tillbaka till 1999, då vid namnet Bolåneservice. Därefter har företaget bytt ägare och namn ett antal gånger. Sedan 2016 är namnet företaget går under Zmarta Group. Sedan dess har företaget köpt upp Elskling och Insplanet, vilket var tjänster för att jämföra elbolag respektive försäkringsbolag. I dagsläget kan man därför göra jämförelser av både privatlån, elavtal och försäkringsavtal via Zmarta. Utöver företagen och varumärkena Zmarta, Elskling, Insplanet och Freedomfinance tillhör även Freedomrahoitus, Centrumfinans, Lån för alla och MyLoan samma koncern.

Skillnaden mellan traditionell jämförelse och jämförelsetjänster

När man tidigare har velat göra jämförelser mellan olika långivare, elbolag eller försäkringsbolag har man många gånger varit tvungen att göra det manuellt. I vissa fall har man kunnat ta reda på information om kostnader och liknande via företagens hemsidor. I andra fall, till exempel när det gäller banklån, har man ofta varit tvungen att ta en kreditupplysning för varje bank man har ansökt om lån hos. Då många kreditupplysningar kan påverka ens kreditvärdighet negativt, vilket kan visa sig i form av högre ränta på lånet, har detta inte varit särskilt fördelaktigt.
När det kommer till jämförelsetjänster såsom Zmarta är dessa ofta lätta att använda, samtidigt som man snabbt får besked om sina erbjudanden. Om man exempelvis ansöker om lån via en jämförelsetjänst görs enbart en kreditupplysning, fastän man får svar från samtliga långivare som företaget i fråga samarbetar med. På så sätt kan det förstås som någonting som gynnar både en själv, långivaren och jämförelsetjänstföretaget.

Jämför privatlån hos Zmarta

Zmarta har en tjänst där man kan jämföra privatlån, även kallat blancolån, hos olika långivare och banker. Privatlån syftar till ett lån som vanligen tas utan säkerhet, och där pengarna som lånas kan användas till vad man vill. Man behöver alltså inte lägga någonting, exempelvis egendom, i ”pant” för att ta privatlånen i fråga.
När man ansöker om ett privatlån via Zmarta kommer man fylla i ett formulär. I formuläret hos Zmarta fyller man bland annat i kontaktuppgifter och personuppgifter, men också vilken summa man önskar låna och under hur lång tid. Det är vanligt att ta privatlån både för konsumtion, men också för att samla sina tidigare lån.
Genom att ansöka om privatlån genom Zmarta kommer man få låneerbjudanden från samtliga av deras samarbetspartners i området. På så sätt kan man jämföra vilka villkor och erbjudanden de olika långivarna har, och vilken man anser vara bäst. Att jämföra lån via Zmarta är inte bindande, däremot kommer det göras en kreditupplysning oavsett om du väljer att gå vidare med lånet eller inte. Om du beslutar dig för att ta ett låneerbjudande som du har blivit erbjuden kommer denna långivaren vara tvungen att bevilja dig lånet. Om du blir beviljad lånet, och om du fortfarande vill ta lånet, kommer ni att teckna ett avtal. Det är först när avtalet är signerat som överenskommelsen är bindande.
Saker som kan vara intressant att jämföra via Zmarta kan bland annat vara vilken ränta långivarna erbjuder. När man tar ett lån kommer det sättas en nominell ränta individuellt. Detta gäller även för den effektiva räntan, som även den sätts individuellt. Den effektiva räntan syftar till den totala räntekostnaden som gäller för lånet. Dit räknas både räntan, men också andra avgifter som avi-avgifter och uppläggningsavgifter.
Räntan kan bland annat påverkas av hur mycket pengar du lånar, men också av hur lång tid du vill ha på dig att återbetala lånet. Utöver det kan den även påverkas av hur kreditvärdig du bedöms vara. En till faktor som kan påverka räntesättningen är huruvida du ansöker om lånet själv eller tillsammans med en medsökande. Det kan också påverkas av hur många lån du har sedan tidigare. Av den anledningen väljer vissa personer att samla sina lån för att på så sätt kunna få en lägre räntesättning när de ansöker om ett nytt lån. Räntan är inget som Zmarta är med och beslutar om, utan det bestäms av långivarna och bankerna.
Grundkriterierna för att ansöka om privatlån via Zmarta är följande:

 • Du är över 18 år.
 • Du har en årsinkomst på minst 100 000 kronor.
 • Du är skuldfri hos Kronofogden.

Jämför elavtal hos Zmarta

När man ska välja elavtal finns det en mängd olika saker att ta hänsyn till. Det kan både handla om huruvida man vill ha fast, rörligt eller mixat avtal – men också vilken typ av el man vill ha. Vilken typ av avtal som passar bäst beror på, och det finns några olika saker man kan jämföra via Zmarta:

 • Fast avtal: Ett fast elavtal passar ofta personer som vill veta vad man ska betala i förväg för elen, och där kostnaden per kWh är samma under hela avtalstiden. Detta innebär att man inte påverkas av förändringar i elpriset – varken om det går uppåt eller neråt.
 • Rörligt avtal: Ett rörligt elavtal följer den prisförändring som råder för elen på elbörsen. Detta innebär att kostnaden för el kan skifta mycket under årets gång. Detta innebär att det kan bli stora prisskillnader i vad man betalar i elräkning vid olika tider på året. Att ha rörligt avtal kan löna sig om man exempelvis har det en kort tidsperiod när elen är billig.
 • Mixat avtal: Om man har ett mixat elavtal kommer 50 procent av det vara en fast kostnad, medan resterande 50 procent kommer vara en rörlig kostnad.

Hos Zmarta blir det möjligt att jämföra olika elavtal och dess kostnad. Detta innebär att du inte behöver teckna avtal med elbolaget, utan kan via Zmarta jämföra de olika bolagens kostnader i förväg. Anledningen till att man kan vilja jämföra elavtal via Zmarta är främst för att det kan påverka summan man betalar för el. På kort sikt kanske det inte känns som något jätteviktigt, men om man tänker på det ur en längre tidsperiod kan det handla om större summor pengar.

Jämför försäkringar hos Zmarta

Det är möjligt att jämföra bilförsäkringar och hemförsäkringar hos Zmarta. I framtiden kommer det med stor sannolikhet vara möjligt att även jämföra försäkringar för andra fordon via Zmarta. Genom att jämföra försäkringar hos Zmarta kan man både se vad de olika försäkringarna kostar, men också vad som innefattas i vardera försäkring. I vissa fall kan man betala en dyr försäkring som ger skydd åt saker man inte har behov av att försäkra. I dessa fall kan det vara en idé att byta till en annan slags försäkring, alternativt en billigare sådan. Vilken försäkring som passar bäst kan man eventuellt få en uppfattning om via att använda sig av jämförelsetjänsten som Zmarta har.
För att jämföra försäkringar hos Zmarta är allt man behöver göra att fylla i ett formulär via deras hemsida. Att göra detta kostar ingenting. Efter att du fyllt i och skickat in formuläret via Zmarta kommer du få tillbaka erbjudanden från de försäkringsbolagen som Zmarta har ett samarbete med.

Här kan du ansöka och läsa mer om Zmarta.

Sammanfattning

Zmarta är en del av Zmarta Group, som jobbar med att erbjuda jämförelsetjänster till privatpersoner. Via Zmarta kan man jämföra privatlån, försäkringar och elavtal kostnadsfritt. Zmarta samarbetar med 39 banker och långivare, 9 elbolag samt 11 försäkringsbolag. Genom att använda jämförelsetjänsten hos Zmarta får man erbjudanden från samtliga av deras samarbetspartners. Att använda sig av jämförelsetjänster såsom Zmarta gör det möjligt att få en överblick över de olika alternativ man har.