Billiga Aktiemäklare i  Sverige

En bra och billig aktiemäklare är en av de viktigaste delarna för att bli framgångsrik med aktier. Att hitta nätmäklaren med lägst courtage är den kanske viktigste delen i sökandet efter en aktiemäklare. Kanske har du funderat på att börja handla med aktier eller har du ett intresse av att lära dig mer? Du kanske redan har en aktiemäklare men vill hitta en bättre? Det finns många anledningar till varför man vill lära sig mer om aktier och här får du en introduktion på hur du kan komma igång med ditt handlande och hitta en bra aktiemäklare.

Billigaste Aktiemäklaren, jämför och hitta lägst courtage, villkor och bonusar snabbt och enkelt med hjälp av vår smarta lista nedan. Hitta rätt aktiemäklare och börja med aktier redan idag.

Så hittar du en bra aktiemäklare – Jämför Gratis


Tjänsten att jämföra aktiemäklare är gratis att använda!  Den visar aktiemäklarnas officiella priser och villkor för handel på den svenska Stockholmsbörsen.

 


 

SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT JÄMFÖRA AKTIEMÄKLARE

 1. Fyll i rutorna nedan. Efter det så trycker du på knappen för att få fram en matchande aktiemäklare
 2. Tjänsten matchar sedan det du knappat in med olika aktiemäklares erbjudanden på marknaden
 3. Det går mycket fort att få fram en lista på skärmen med den billigaste aktiedepån

Du behöver följande uppgifter för att komma igång och hitta lägst courtage hos din nätmäklare

*Antal affärer per år

Antalet aktieaffärer som du bedömer att du kommer göra per år hos din aktiemäklare.

*Genomsnittlig storlek på din aktieaffär

Hur stort det genomsnittliga aktieköpet du kommer göra är.

*Storlek på din aktiedepå

Hur mycket pengar kommer du ha på din aktiedepå.

 

Billigaste Aktiemäklaren – aktier med lägst courtage

Hur hittar man och jämför en bra aktiedepå och aktiemäklare?

En aktiemäklare kan vara en bank, mäklarfirma eller ett liknande institut. Du hittar en bra aktiemäklare genom att börja jämföra deras avgifter, att försöka hitta lägst courtage. Desto lägre courtage, desto bättre. Du bör innan också definiera vilka köp du har intresse av att utföra så att du kan välja en aktiemäklare som passar just dina behov. En aktiemäklare kan också erbjuda olika utbud av aktier, fonder och värdepapper. Du vill därför se till att deras firma har det du är ute efter.

Här hittar du aktiemäklare i Sverige

Det bästa sättet att börja leta efter en bra aktiemäklare är att söka på nätet och använda sig utav nyckelord som ”aktiemäklare” och ”handla aktier” eller ”lägst courtage” eller ”jämför aktiemäklare” eller ”aktiemäklare sverige” och sedan börja jämföra deras erbjudanden. Du kan också börja med att kolla vilka aktiemäklare som finns på den banken som du redan använder dig av idag. I vissa fall kan aktiemäklare från din egna bank ha precis det du letar efter medan i andra fall kan det vara bättre att kolla någon annanstans. Om du har använt dig utav samma bank i flera år så kan det dock vara skönt att börja där eftersom du kan vara säker på att du får bra service som trogen kund.

Rykte och omdöme

Du kan också välja en aktiemäklare baserat på aktiemäklarfirmans rykte. Om kunderna är väldigt nöjda med aktiemäklaren så finns det en stor chans att du också blir det. Läs runt på nätet eller fråga vännerna och kollegorna om deras tips för att se vad andra tycker och kanske få lite hjälp på traven. I Sverige har många ett bra rykte och är väldigt pålitliga. Dina pengar kan också skyddas av insättningsgarantin i många fall vilket innebär att du får ersättning om din aktiemäklare skulle gå i konkurs. Det är dock alltid bra att kolla upp en extra gång genom att fråga runt eller söka på nätet för att se andras rekommendationer.

 

jämför aktiemäklare

jämför aktiemäklare

Vad är en aktie?

Vi börjar först med att titta på vad en aktie faktiskt är. Ett aktiebolag består av en mängd olika ägarandelar och det är dessa andelar som kallas aktier. Dessa aktier kan säljas och köpas fritt, det vill säga att de är överlåtbara. Med andra ord kan du köpa in dig i ett aktiebolag och på så sätt har du rätt till att ta del av bolagets vinster och utdelningar.
Du blir med andra ord en så kallad aktieägare.

Fonder eller aktier?

Aktier eller fonder,ja det är frågan. Det är en mycket vanlig fråga och en högst relevant sådan. Många tror att aktier är det enda som kan ge en ordentlig avkastning och börjar således med det. Men ska se på alla för- och nackdelar som finns med både aktier och fonder. Förhoppningsvis kommer bilden klarna något och vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig med att komma igång med dina investeringar.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan fonder och aktier och vad som kan passa just dig bäst.

Köpa aktier

Aktier är ett av de bästa sätten att få dina sparpengar att växa. Genom att köpa aktier blir du delägare i olika bolag. När företagen växer kan du tjäna pengar på en stigande aktiekurs och på utdelningar.

Här finns en utförlig och bra guide för hur du kommer igång med att köpa aktier.

Kortfattat om aktier – tips

 • Aktier är andelar i bolag, aktiebolag. Om du äger aktier är du delägare i bolaget.
 • Vilken strategi du än väljer bör du sprida på riskerna. Bygg en väldiversifierad aktieportfölj.
 • Som aktieägare har du rätt till aktieutdelningar och du kan rösta på bolagsstämman.
 • Att köpa aktier är ett av de bästa sätten att tjäna pengar om du har en lång sparhorisont.
 • Aktiepriset i bra bolag stiger på sikt i takt med att bolaget växer och gör mer vinst.
 • Det finns även många fler faktorer som avgör aktiepriset, till exempel förväntningar, speciellt på kort sikt.
 • Du har rätt till aktieutdelningar om du ägde aktien sista dagen som den handlades inklusive utdelning.
 • Direktavkastningen är aktieutdelningen delat med aktiekursen. Direktavkastningen ändras alltså i takt med att kursen ändras.
 • Värderingen är inte det enda som är viktigt. Tillväxtbolag kan till exempel ha en hög värdering men ändå ha en aktiekurs som fortsätter att stiga år för år.
 • Du bör bestämma dig för en strategi innan du köper aktier. Det innebär att du bestämmer dig för hur du ska välja aktier att köpa, när du ska köpa dem och när det är dags att sälja.
 • Aktier handlas på börsen. Det är en marknadsplats där utbud och efterfrågan styr priset. Stockholmsbörsen heter Nasdaq OMX Stockholm.
 • Aktieutdelningar är en del av vinsten som företaget delar ut till aktieägarna. Aktier som delar ut mer pengar år för år är ofta en bra investering.
 • En bra aktie är inte alltid en bra investering. Om priset är för högt i förhållande till vad bolaget tjänar säger man att värderingen är för hög. Värderingen mäts bland annat med P/E-talet (aktiepriset i förhållande till vinsten) och P/S-talet (aktiepriset i förhållande till omsättningen).

Vad styr aktiekurser?

Aktier (och börsen) går upp och ner på grund av variationer i tillgång och efterfrågan. Om fler investerare vill köpa en aktie är det ett tecken på hög efterfrågan som så småningom driver priserna högre. På samma sätt, om fler investerare vill sälja, är det ett tecken på högt utbud, vilket driver priserna lägre.

Du kan läsa mer om varför aktier går upp och ner i följande artikel.  Varför går aktier och börsen upp och ner?

Ditt behov hos din aktiemäklare

Courtage är en procentuell avgift som baseras på den summan du vill handla för. Det finns alltid en minimikostnad, även kallat minimicourtage, när man handlar med aktier och du kan därför inte förvänta dig att få en väldigt låg avgift om du bara handlar lite åt gången. Därför bör du först definiera vilket behov du har och hur mycket du är intresserad av att handla. Baserat på detta bör du välja den aktiemäklaren som passar den summan bäst så att du får den lägsta möjliga kostnaden. Courtaget kan också antingen vara fast eller rörligt. Det är därför viktigt att kolla upp vilken av de två som skulle gynna din handel mest. Med simpla uträkningar kan du testa dig fram och se på vilket sätt en fast eller rörlig kostnad skulle kunna vara fördelaktig för just dina inköp.

Hur ser ditt behov ut?

Ditt behov bör baseras på hur ofta du planerar att handla och hur mycket du i genomsnitt spenderar. Siffran är bara ett ungefär och det hjälper dig att få en bild av hur stora dina kostnader kommer att bli. Du kanske också är osäker på hur mycket du vill spendera till en början, om du exempelvis bara vill testa en gång eller bara lägga in en summa en enstaka gång. Det finns aktiemäklare som kan anpassa och tillgodose alla olika behov av köp. Det viktiga är helt enkelt att vara tydlig med ditt behov och inte börja med att för stora risker om du inte handlat med aktier tidigare hos någon aktiemäklare.

Du bör också se över vilka typer av aktier du är intresserad av eftersom att olika aktiemäklarfirmor och banker kan ha olika utbud. Om du exempelvis vill ha möjlighet till att köpa utländska börshandlade fonder så behöver du se till att institutet kan erbjuda det. Om du planerar att börja handla på internationella börser, även om det blir lite senare i framtiden, så bör du definitivt först kolla upp om aktiemäklaren som du är intresserad av kan erbjuda handel med aktier på internationella marknader. Med en så liten marknad som Sverige så kan det vara spännande att ge sig ut på internationella marknader och du kanske redan har ett specifikt intresse för vissa marknader och produkter som inte finns i Sverige. Se då till att aktiemäklaren kan erbjuda detta i framtiden.

Vilka instrument och värdepapper vill du handla med?

Det kan också vara bra att välja en aktiemäklare som även handlar med andra ekonomiska instrument som fondandelar, CFDs (Contract for difference) eller optioner om du är intresserad av en mer varierad handel. Om du dock bara vill fokusera på ett sorters instrument så kan en specialiserad aktiemäklare ha mer kunskap om just det du behöver. Det finns både fördelar och nackdelar med aktiemäklare som tar sig an för många olika instrument eftersom att det kan betyda att de har lite kunskap om varje istället för att ha mycket kunskap om ett enda. Du kanske själv inte är säker på om du vill investera i aktier eller andra instrument så det är därför du igen behöver definiera ditt behov och intresse.

Jämför alltid kostnader för att hitta lägst courtage hos olika aktiemäklare

Du vill också kolla upp vilka olika kostnader banken eller aktiemäklaren har. Courtagekostnaden är den procentuella kostnaden som läggs på den summan som du handlar för men aktiemäklaren kan också ta andra avgifter som fastna kostnader eller en avgift för försäkring. Du vill ha så låga kostnader som möjligt så se till att du inte betalar för en massa extra tjänster som du egentligen inte behöver. Vissa har inget courtage men kan istället ha andra kostnader. Det kan också vara så att en aktiemäklare erbjuder kostnadsfria köp för vissa speciella aktier, marknader eller ett enstaka köp. Jämför därför aktiemäklarna för att hitta lägst courtage och även om ett första köp är avgiftsfritt så vill du se till att nästa köp inte är högre än andras.

lägst courtage - aktiemäklare

lägst courtage

Det är också en fördel att kolla upp hur många transaktioner och överföringar du kan göra på din aktiedepå eftersom att det kan innebära avgifter. Om du vet att du inte kommer göra många överföringar så gör det inte så mycket att behöva betala en liten avgift men om du vet att du kommer handla en hel del och behöva göra många överföringar under ett år så kan det vara mycket mer värt att välja en aktiedepå där avgifter för överföringarna är väldigt låg. Det är många banker och aktiemäklare som tjänar mest pengar på just överföringarna.

En annan kostnad som kan finnas ibland är en fast månadskostnad som du behöver betala även om du inte handlar. Detta är oftast för att det ingår andra förmåner som nyheter eller rådgivning. Om du är en nybörjare så kanske inte ett sådant aktiemäklarkonto är det bästa för dig eftersom att det kan vara mycket på en gång och du inte är säker på hur mycket du ska handla. Någon som är mer erfaren har vanligtvis koll och tycker även att det är intressant att ta del av andra förmåner som kan gynna deras inköp.

Andra tjänster hos aktiemäklare Sverige

Det kan vara svårt att veta vilka andra tjänster som kan behövas och det kan därför vara bra att veta vad aktiemäklarnas olika tjänster innebär. Andra tjänster som ofta erbjuds hos aktiemäklare är blankning, belåning, analyser och personlig rådgivning. Vilka tjänster du behöver kan bero på vilka aktier eller instrument du vill handla med. När du väl gör ditt första inköp så kommer du snabbt få en inblick i vad du skulle vilja lära dig mer om. Om du handlar med aktier för första gången så kan du försöka hitta en aktiemäklare som erbjuder gratis rådgivning vid första köpet så att du kan känna dig tryggare med ditt handlande.

Hur ser deras webbsida ut? Enkel att förstå och navigera?

Du vill också vara nöjd med aktiemäklaren i helhet och inte bara ha lägst courtage, utan även hemsidan som du kommer använda, kommunikationen mellan dig och aktiemäklaren samt hur du upplever deras service. Många har flera extra tjänster på sina hemsidor där du kan få rådgivning, höra om nyheter på börsen eller ta del av bedömningar för framtiden. Om du verkligen är intresserad av aktier så kan det vara roligare att få ta del av sådan information och kanske till och med delta aktivt bland diskussioner och analyser av aktier. Du bör också fråga dig hur enkel webbsidan som dem har är, förstår du saker enkelt och hittar du det du letar efter utan problem.

Aktiebelåning, hur viktigt är det?

En annan tjänst som kan vara intressant för framtiden är när en aktiemäklare erbjuder aktiebelåning. På så sätt kan du belåna de aktier du redan har för att köpa andra aktier. För dig som planerar att handla mycket med aktier och även ser en bra avkastningsplan kan dra nytta av aktiebelåning för att snabbare få öka dina vinster. Hur mycket du kan belåna dina aktier beror på vilka aktier du har, vilket belåningsvärde de har samt vilken aktiemäklare du väljer. Du får hjälp med allt detta från din aktiemäklare när det väl är dags att testa på aktiebelåning.

Vad behöver du för att handla hos en nätmäklare?

För att kunna köpa och sälja aktier så behöver du först ha ett värdepapperskonto som du kan öppna och jämföra hos din aktiemäklare. Detta skapas nästan direkt när du tar kontakt med en bank eller aktiemäklare för att börja handla med aktier. Du för sedan vanligtvis över pengar till kontot som du sedan använder för att köpa aktier. När du väl hittar en aktie som du är intresserad av så lägger du ett bud och väntar sedan på att aktien eller aktierna förhoppningsvis blir sålda till dig. När processen är slutförd så har den tidigare ägaren överlåtit aktierna till dig och du blir den nya ägaren. I samband med detta betalas också courtaget till aktiemäklaren.

Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring

Om du planerar på att investera och spara mycket i aktier så kan det vara mer lönsamt att öppna ett investeringssparkonto så att du betalar en förmånligare skatt på dina vinster. Det går att hitta många sidor där man snabbt kan räkna ut hur mycket skatt du kan behöva betala tillbaka om du sparar i aktier och du kan även be din aktiemäklare att räkna ut skatten på ett ungefär baserat på hur mycket du vill handla. Hos många aktiemäklare ingår det redan ett investeringssparkonto så om du är intresserad av att handla mycket så kan du välja en som redan erbjuder kontot vid första inköp.

Slutligen så bör du se till att du har ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Hos nästan alla aktiemäklare erbjuds detta gratis i samband med att du blir medlem och börjar handla hos en aktiemäklare men i vissa fall tar de betalt. Du ska inte behöva betala onödiga kostnader för en kapitalförsäkring och det går oftast att hitta bra erbjudanden för kapitalförsäkringar med några snabba sökningar och klick på nätet. En kapitalförsäkring gör att du kan skatta bättre på din avkastning och banker som räknar med att du kommer handla mycket med aktier erbjuder kapitalförsäkringen utan värdebaserade avgifter eftersom de kommer tjäna på pengar på de övriga avgifterna istället.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto.

Öppettider

När du handlar aktier så behöver du hålla koll på öppettiderna för börsen så om du exempelvis handlar på Stockholmsbörsen så är öppettiden mellan 09:00-17:30 vilket gör att om du lägger en order senare på dagen och den inte går igenom så kan det vara för att börsen har stängt. På samma sätt om du vill handla aktier utomlands så behöver du hålla koll på öppettiderna och tidsskillnaden på de andra börserna.

Varför ska du använda en aktiedepå hos en aktiemäklare?

En annan fördel med att använda just en aktiedepå istället för att handla med aktier på egen hand direkt via en storbank är att avgifterna och kostnaderna oftast är mycket lägre än från en aktiemäklare direkt. Om du är en småsparare eller vill börja med att bara testa på aktiehandeln så kan du hitta mycket lägre avgifter genom att direkt gå till en aktiehandlare som är minst lika bra som storbankerna.

Risker med aktier

Innan du ger dig in i aktiehandlandet med din aktiemäklare så kan det vara bra att veta vilka risker det finns med aktier. Mycket av informationen får du självklart från din aktiemäklare men om du vill handla för första gången så kan det vara bra att veta en del om riskerna redan innan.

Orsaken till att en aktie kan gå ner i värde, vilket resulterar i att du förlorar ditt sparande, kan vara för att det går dåligt för själva aktiebolaget som du köpt aktierna från. De minskar då i värde på grund av att exempelvis deras resultat är negativt. Det kan också finnas en generell risk med att marknaden går ner, vilket innebär att många av de bolag som tillhör den marknaden minskar i värde. Detta kan ske när nyheter om till exempel ett farligt ämne i jordbruksindustrin sprids och sedan påverkar alla bolag som är i den industrin.

Det kan också pågå konjunkturer eller inflation som gör att marknaden kan bli ostabil. Det kan vara väldigt svårt att förutse något sådant men det går också att läsa av statistik och data för att vara mer förberedd. Det finns även en väldigt liten risk för en börskrasch. När en börskrasch sker så är risken att man förlorar allt man sparat i sitt kapital.

 

aktiemäklare

aktiemäklare

Risk från politiken

Även politik kan påverka aktierna när exempelvis nya lagar träder i kraft eller regeringen gör förändringar. Lagar kan påverka industrier som i sin tur påverka aktiebolag där du har köpt aktierna. Det är därför viktigt att du är ordentligt uppdaterade via nyheter och via din aktiemäklare.

Andra risker kan vara ränterisk eller likviditetsrisk. Vid ränterisk så kan det allmänna ränteläget påverka dina aktiers värde där en hög ränta oftast innebär att aktierna går ner och tvärtom när räntan är låg. Likviditetsrisk innebär att du vill sälja din aktie men inte kan sälja den snabbt nog eftersom att efterfrågan på aktien inte är hög. Samtidigt kan aktien hålla på att förlora sitt värde vilket kan göra att det blir ännu svårare att sälja den till sitt ursprungliga värde.

Hur kan jag minska riskerna med aktiehandel online?

Även om det finns en del risker med aktiehandlande så finns det också sätt att motverka dem. Du kan först och främst ta hjälp av din aktiemäklare som kan guida dig genom dina köp och sedan sporadiskt hålla kontakt för att göra bättre investeringar i framtiden.

Om du ska investera för första gången så kan det vara bra att välja de bolag som är stabila och har en långvarig avkastning, även om den är lite mindre. Ett företag som funnits i många år kan oftast styrka sin avkastning och lönsamhet genom sin historia och du kan då vara säker på att det är tryggt att köpa aktier hos dem. Risken med att det går dåligt är högre om du väljer att gå in i en ny eller ostabil marknad där det sker många förändringar som exempelvis med robotar eller AI. Det kan dock ge högre avkastning men du kan vänta med att handla sådana aktier tills du har lärt dig lite mer om aktiehandeln och öppnat ditt konto hos en aktiemäklare.

Diversifiera och sprid ut dina risker

Det är också bra att sprida ut dina köp och investera mindre summor i olika bolag istället för att investera allt hos ett och samma bolag. Du sprider då ut dina risker och om det går dåligt för ett bolag så har du fortfarande kvar dina investeringar hos andra. Du kan även hålla utkik i olika branscher och till och med lära dig mer om nya branscher så att du kan sprida ut aktierna. En stark aktieportfölj är en blandad mix av aktier där man brukar säga att aktier i 8–12 stycken olika bolag är att rekommendera när man börjar sin resa.

Det kan också vara smart att investera i olika ekonomiska instrument och inte bara aktier. På så sätt sprider du ut riskerna ännu mer. Du kan exempelvis välja att spara pengar på vanliga sparkonton eller i trygga räntefonder och på så sätt vara säker på att du alltid har en summa pengar någonstans om det blir kris.

När du påbörjar ditt sparande så bör du skapa din egen plan och förtydliga vilka intressen och behov du har av ditt sparande. Aktiehandel kan vara väldigt roligt och spännande och det kan också vara en bra investering för din framtid. Desto mer hjälp du väljer att få och desto mer information du väljer att ta del av, desto mer lycka kan du uppnå med ditt sparande. Med hjälp av en aktiemäklare och olika investeringar så kan du uppnå drömmen om att få spara ihop till en trygg och säker framtid.

 

aktiemäklare

aktiemäklare

 

Courtage och minimicourtage hos aktiemäklare

När du köper och säljer aktier tar din bank eller aktiemäklaren ut en avgift för att ta hand om din affär. Avgiften kallas för courtage och tas ut som en procentsats på din aktieaffärs värde. Du betalar bara courtage om det sker en affär och du har köpt en aktie eller kanske sålt. Många gånger har mäklarna en miniminivå på avgiften, Det brukar kallas för minimicourtage. Sträva alltid efter att betala så lågt courtage som möjligt. Det är ett bra sätt för att effektivt sänka dina kostnader. Det courtage som en aktiemäklare tar ut är den enskilt viktigaste faktorn som avgör vilken aktiemäklare man bör välja. Detta då alla Svenska aktiemäklare är pålitliga och handel är avreglerade. De större mäklarna omfattas även av bankgarantin. Vill du välja en mindre aktiemäklare är det dock mycket viktigt att se om de omfattas av bankgarantin innan man sätter in pengar.

Aktiemäklarens rykte

Att aktiemäklare har ett bra rykte och uppskattas av andra aktieinvesterare är förstås en bra garanti för att du får ut mesta möjliga av din handel med aktier. Det ska sägas att de allra flesta av aktiemäklarna på den svenska marknaden är pålitliga och seriösa. Dessutom skyddas dina pengar i de flesta fall av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att de aktier du har köpt är dina även om aktiemäklaren skulle gå i konkurs.

Vilken marknad?

En annan sak att fundera på när du ska välja aktiemäklare är vilka marknader du vill handla på. De flesta av aktiemäklarna erbjuder handel med alla de börslistor som nybörjare och vanliga investerare vill ha tillgång till. Det är bara om du vill kunna handla på en speciell börslista som du behöver ta reda på om den aktuella aktiemäklaren erbjuder aktier på den listan. Men, det stora flertalet som vill börja spara i aktier eller som är nybörjare inom aktiehandeln kan välja och jämföra vilken aktiemäklare som helst för att kunna köpa aktier på en bred marknad. Du behöver med andra ord normalt inte oroa dig för att aktiemäklaren på den svenska marknaden skall vara en bluff eller på annat sätt oseriös. Med detta sagt så är det alltid bra att vara på sin vakt. Om något verkar för bra för att vara sant är det alltid värt att göra några sökningar på internet för att se vad andra har att säga.

De flesta nätmäklare för aktiehandel online tillåter dig att handla på en rad olika börser och börslistor. Detta inkluderar t.ex. den svenska storbolagslistan och NASDAQ. Courtaget kan ofta vara olika på olika börslistor. De flesta som vill börja handla med aktier online behöver inte bry sig om vilka börser den svensk aktiemäklaren låter dem handla på.

Hur mycket pengar skall man handla för hos sin aktiemäklare?

Om du vill investera mer pengar och tror att du kommer omsätta mer pengar vid varje transaktion så skall du istället välja en aktiemäklare med ett så lågt fast courtage som möjligt. Ett fast courtage är en avgift som är lika stor oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer aktier för. Detta blir snabbt det billigaste alternativet och lägst courtage för dig om du köper och säljer aktier för lite större belopp.

Övrigt att tänka på innan du öppnar ett konto hos en aktiemäklare – jämför

Det finns många saker att tänka på när du väljer och skall jämföra vilken aktiemäklare du skall registrera dig hos. När du först börjar handla aktier online är courtage dock den absolut viktigast enskilda faktorn att beakta. Detta är extra sant om du planerar att månadsspara i aktier och har en långsiktig investerings profil. Om du investerar varje månad och planerar att behålla dina aktier en längre tid så behöver du inte tillgång till avancerade verktyg eller andra saker som kan vara inbakade i priset för dyrare konton.

Planerar du att göra mindre transaktioner, till exempel vid ett aktivt månadssparande, bör du vända dig till en aktiemäklare som har lägsta möjliga minimicourtage för att det ska vara lönsamt för dig. Vill du investera större summor och förutspår att du förmodligen kommer omsätta mer pengar regelbundet? Då är en aktiemäklare med ett så lågt fast eller rörligt courtage som möjligt det bästa alternativet. Det viktiga här är att titta på hur stort belopp du kommer handla aktier för och se ifall du kommer få betala minimicourtaget och lägst courtage eller det rörliga courtaget, och det du känner dig mest bekväm med