April 4

Aktiemäklare – Jämför billiga nätmäklare och registrera dig direkt

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

En bra och billig aktiemäklare är en av de viktigaste delarna om man köper och säljer eller fonder . Att hitta nätmäklaren med lägst courtage är den kanske viktigste delen i sökandet efter en aktiemäklare. Kanske har du funderat på att börja handla med aktier eller har du ett intresse av att lära dig mer? Du kanske redan har en aktiemäklare men vill hitta en bättre?

Hitta en bra aktiemäklare – Jämför Gratis

Rykte och omdöme

Du kan också välja en aktiemäklare baserat på aktiemäklarfirmans rykte. Om kunderna är väldigt nöjda med aktiemäklare så finns det en stor chans att du också blir det. Läs runt på nätet eller fråga vännerna och kollegorna om deras tips för att se vad andra tycker och kanske få lite hjälp på traven. I Sverige har många ett bra rykte och är väldigt pålitliga. Dina pengar kan också skyddas av insättningsgarantin i många fall vilket innebär att du får ersättning om din aktiemäklare skulle gå i konkurs. Det är dock alltid bra att kolla upp en extra gång genom att fråga runt eller söka på nätet för att se andras rekommendationer.

Vad är en aktie?

Vi börjar först med att titta på vad en aktie faktiskt är. Ett aktiebolag består av en mängd olika ägarandelar och det är dessa andelar som kallas aktier. Dessa aktier kan säljas och köpas fritt, det vill säga att de är överlåtbara. Med andra ord kan du köpa in dig i ett aktiebolag och på så sätt har du rätt till att ta del av bolagets vinster och utdelningar. Du blir med andra ord en så kallad aktieägare.

Fonder eller aktier?

Aktier eller fonder, ja det är frågan. Det är en mycket vanlig fråga och en högst relevant sådan. Många tror att aktier är det enda som kan ge en ordentlig avkastning och börjar således med det. Men ska se på alla för- och nackdelar som finns med både aktier och fonder. Förhoppningsvis kommer bilden klarna något och vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig med att komma igång med dina investeringar och att handla aktier.
Här kan du läsa mer om skillnaden mellan fonder och aktier och vad som kan passa just dig bäst.

Tips om aktier

 • Aktier är andelar i bolag, aktiebolag. Om du äger dem är du delägare i bolaget.
 • Vilken strategi du än väljer bör du sprida på riskerna. Bygg en väldiversifierad aktieportfölj.
 • Som aktieägare har du rätt till aktieutdelningar och du kan rösta på bolagsstämman.
 • Att köpa aktier är ett av de bästa sätten att tjäna pengar om du har en lång sparhorisont.
 • Aktiepriset i bra bolag stiger på sikt i takt med att bolaget växer och gör mer vinst.
 • Det finns även många fler faktorer som avgör aktiepriset, till exempel förväntningar, speciellt på kort sikt.
 • Du har rätt till aktieutdelningar om du ägde aktien sista dagen som den handlades inklusive utdelning.
 • Direktavkastningen är aktieutdelningen delat med aktiekursen. Direktavkastningen ändras alltså i takt med att kursen ändras.
 • Värderingen är inte det enda som är viktigt. Tillväxtbolag kan till exempel ha en hög värdering men ändå ha en aktiekurs som fortsätter att stiga år för år.
 • Du bör bestämma dig för en strategi innan du köper aktier. Det innebär att du bestämmer dig för hur du ska välja aktier att köpa, när du ska köpa dem och när det är dags att sälja.
 • Aktier handlas på börsen. Det är en marknadsplats där utbud och efterfrågan styr priset. Stockholmsbörsen heter Nasdaq OMX Stockholm.
 • Aktieutdelningar är en del av vinsten som företaget delar ut till aktieägarna. Aktier som delar ut mer pengar år för år är ofta en bra investering.
 • En bra aktie är inte alltid en bra investering. Om priset är för högt i förhållande till vad bolaget tjänar säger man att värderingen är för hög. Värderingen mäts bland annat med P/E-talet (aktiepriset i förhållande till vinsten) och P/S-talet (aktiepriset i förhållande till omsättningen).

Aktier är ett av de bästa sätten att få dina sparpengar att växa. Genom att man köper och säljer aktier blir du delägare i olika bolag. När företagen växer kan du tjäna pengar på en stigande aktiekurs och på utdelningar.
Här finns en utförlig och bra guide för hur du kommer igång med att köpa aktier.

Vad styr aktiekurser?

Aktier (och börsen) går upp och ner på grund av variationer i tillgång och efterfrågan. Om fler investerare vill köpa en aktie är det ett tecken på hög efterfrågan som så småningom driver priserna högre. På samma sätt, om fler investerare vill sälja, är det ett tecken på högt utbud, vilket driver priserna lägre.
Du kan läsa mer om varför dem går upp och ner i följande artikel.  Varför går aktier och börsen upp och ner?

Dina behov

Courtage är en procentuell avgift som baseras på den summan du vill handla för. Det finns alltid en minimikostnad, även kallat minimicourtage, när man köper och säljer aktier och du kan därför inte förvänta dig att få en väldigt låg avgift om du bara handlar lite åt gången. Därför bör du först definiera vilket behov du har och hur mycket du är intresserad av att handla. Baserat på detta bör du välja den aktiemäklare som passar den summan bäst så att du får den lägsta möjliga kostnaden. Courtaget kan också antingen vara fast eller rörligt. Det är därför viktigt att kolla upp vilken av de två som skulle gynna din handel mest. Med simpla uträkningar kan du testa dig fram och se på vilket sätt en fast eller rörlig kostnad skulle kunna vara fördelaktig för just dina inköp.

Instrument och värdepapper att handla med?

Det kan också vara bra att välja en aktiemäklare som även handlar med andra ekonomiska instrument som fondandelar, CFDs (Contract for difference) eller optioner om du är intresserad av en mer varierad handel. Om du dock bara vill fokusera på ett sorters instrument så kan en specialiserad aktiemäklare ha mer kunskap om just det du behöver.

Jämför kostnader

Du vill också kolla upp vilka olika kostnader banken eller aktiemäklaren har. Courtagekostnaden är den procentuella kostnaden som läggs på den summan som du handlar för men aktiemäklare kan också ta andra avgifter som fastna kostnader eller en avgift för försäkring. Du vill ha så låga kostnader som möjligt så se till att du inte betalar för en massa extra tjänster som du egentligen inte behöver.

Det är också en fördel att kolla upp hur många transaktioner och överföringar du kan göra på din aktiedepå eftersom att det kan innebära avgifter. En annan kostnad som kan finnas ibland är en fast månadskostnad som du behöver betala även om du inte handlar. Detta är oftast för att det ingår andra förmåner som nyheter eller rådgivning. .

Andra tjänster

Det kan vara svårt att veta vilka andra tjänster som kan behövas och det kan därför vara bra att veta vad en aktiemäklare och dess olika tjänster innebär. Andra tjänster som ofta erbjuds hos aktiemäklare är blankning, belåning, analyser och personlig rådgivning. Vilka tjänster du behöver kan bero på vilka aktier eller instrument du köper och säljer. När du väl gör ditt första inköp så kommer du snabbt få en inblick i vad du skulle vilja lära dig mer om. Om du handlar med aktier för första gången så kan du försöka hitta en aktiemäklare som erbjuder gratis rådgivning vid första köpet så att du kan känna dig tryggare med ditt handlande.
Hur ser deras webbsida ut? Enkel att förstå och navigera? Du vill också vara nöjd med din aktiemäklare i helhet och inte bara ha lägst courtage, utan även hemsidan som du kommer använda, kommunikationen mellan dig och din aktiemäklare samt hur du upplever deras service.

Aktiebelåning, hur viktigt är det?

En annan tjänst som kan vara intressant för framtiden är när en aktiemäklare erbjuder aktiebelåning. På så sätt kan du belåna de aktier du redan har för att köpa och sälja andra aktier. För dig som planerar att handla mycket med aktier och även ser en bra avkastningsplan kan dra nytta av aktiebelåning för att snabbare få öka dina vinster.

Vad behövs för att handla hos aktiemäklare?

För att kunna köpa och sälja aktier så behöver du först ha ett värdepapperskonto som du kan öppna och jämföra hos din aktiemäklare. Detta skapas nästan direkt när du tar kontakt med en bank eller aktiemäklare för att börja handla med aktier. Du för sedan vanligtvis över pengar till kontot som du sedan använder för att köpa aktier. När du väl hittar en aktie som du är intresserad av så lägger du ett bud och väntar sedan på att aktien eller aktierna förhoppningsvis blir sålda till dig.

Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?

Slutligen så bör du se till att du har ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Hos nästan alla aktiemäklare erbjuds detta gratis i samband med att du blir medlem och börjar handla hos en aktiemäklare men i vissa fall tar de betalt. Du ska inte behöva betala onödiga kostnader för en kapitalförsäkring och det går oftast att hitta bra erbjudanden för kapitalförsäkringar med några snabba sökningar och klick på nätet. En kapitalförsäkring gör att du kan skatta bättre på din avkastning och banker som räknar med att du kommer handla mycket med aktier erbjuder kapitalförsäkringen utan värdebaserade avgifter eftersom de kommer tjäna på pengar på de övriga avgifterna istället.
Här kan du läsa mer om skillnaden mellan en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto.

Öppettider på börsen

När du handlar aktier så behöver du hålla koll på öppettiderna för börsen så om du exempelvis handlar på Stockholmsbörsen så är öppettiden mellan 09:00-17:30 vilket gör att om du lägger en order senare på dagen och den inte går igenom så kan det vara för att börsen har stängt. På samma sätt om du vill handla aktier utomlands så behöver du hålla koll på öppettiderna och tidsskillnaden på de andra börserna.

Risker med aktier

Innan du ger dig in i aktiehandlandet med din aktiemäklare så kan det vara bra att veta vilka risker det finns med aktier. Mycket av informationen och utbildningen får du självklart från din aktiemäklare men om du vill handla för första gången så kan det vara bra att veta en del om riskerna redan innan.
Orsaken till att en aktie kan gå ner i värde, vilket resulterar i att du förlorar ditt sparande, kan vara för att det går dåligt för själva aktiebolaget som du köpt aktierna från. De minskar då i värde på grund av att exempelvis deras resultat är negativt. Det kan också finnas en generell risk med att marknaden går ner, vilket innebär att många av de bolag som tillhör den marknaden minskar i värde.
Även politik kan påverka ekonomin och aktierna när exempelvis nya lagar träder i kraft eller regeringen gör förändringar. Lagar kan påverka industrier som i sin tur påverka aktiebolag där du har köpt aktierna. Det är därför viktigt att du är ordentligt uppdaterade via nyheter och via din aktiemäklare. Andra risker kan vara ränterisk eller likviditetsrisk.

Diversifiera och sprid ut dina risker

Det är också bra att sprida ut dina köp och investera mindre summor i olika bolag istället för att investera allt hos ett och samma bolag. Du sprider då ut dina risker och om det går dåligt för ett bolag så har du fortfarande kvar dina investeringar hos andra. Du kan även hålla utkik i olika branscher och till och med lära dig mer om nya branscher så att du kan sprida ut aktierna. En stark aktieportfölj är en blandad mix av aktier där man brukar säga att aktier i 8–12 stycken olika bolag är att rekommendera när man börjar sin resa.

aktiemäklare
aktiemäklare

Courtage och minimicourtage hos aktiemäklare

När du köper och säljer aktier tar din bank eller aktiemäklare ut en avgift för att ta hand om din affär. Avgiften kallas för courtage och tas ut som en procentsats på din aktieaffärs värde. Du betalar bara courtage om det sker en affär och du har köpt en aktie eller kanske sålt. Många gånger har aktiemäklare en miniminivå på avgiften, Det brukar kallas för minimicourtage. Sträva alltid efter att betala så lågt courtage som möjligt. Det är ett bra sätt för att effektivt sänka dina kostnader. Det courtage som en aktiemäklare tar ut är den enskilt viktigaste faktorn som avgör vilken aktiemäklare man bör välja. Detta då alla Svenska aktiemäklare är pålitliga och handel är avreglerade. De större mäklarna omfattas även av bankgarantin. Vill du välja en mindre aktiemäklare är det dock mycket viktigt att se om de omfattas av bankgarantin innan man sätter in pengar.

Aktiemäklarens rykte

Att aktiemäklare har ett bra rykte och uppskattas av andra aktieinvesterare är förstås en bra garanti för att du får ut mesta möjliga av din handel med aktier. Det ska sägas att de allra flesta av aktiemäklare på den svenska marknaden är pålitliga och seriösa. Dessutom skyddas dina pengar i de flesta fall av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att de aktier du har köpt är dina även om aktiemäklare skulle gå i konkurs.

Vilken marknad?

En annan sak att fundera på när du ska välja aktiemäklare är vilka marknader du vill handla på. De flesta av aktiemäklarna erbjuder handel med alla de börslistor som nybörjare och vanliga investerare vill ha tillgång till. Det är bara om du vill kunna handla på en speciell börslista som du behöver ta reda på om din aktiemäklare erbjuder aktier på den listan. Men, det stora flertalet som vill börja spara i aktier eller fonder eller som är nybörjare inom aktiehandeln kan välja och jämföra vilken aktiemäklare som helst för att kunna köpa och sälja aktier på en bred marknad. Du behöver med andra ord normalt inte oroa dig för att din aktiemäklare på den svenska marknaden skall vara en bluff eller på annat sätt oseriös.
De flesta aktiemäklare för aktiehandel online tillåter dig att handla på en rad olika börser och börslistor. Detta inkluderar t.ex. den svenska storbolagslistan och NASDAQ. Courtaget kan ofta vara olika på olika börslistor. De flesta som vill börja handla med aktier online behöver inte bry sig om vilka börser den svensk aktiemäklare låter dem handla på.

Hur mycket pengar skall man handla för hos sin aktiemäklare?

Om du vill investera mer pengar och tror att du kommer omsätta mer pengar vid varje transaktion så skall du istället välja en aktiemäklare med ett så lågt fast courtage som möjligt. Ett fast courtage är en avgift som är lika stor oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer aktier för. Detta blir snabbt det billigaste alternativet och lägst courtage för dig om du köper och säljer aktier för lite större belopp.

Övrigt att tänka på innan du öppnar ett konto hos en aktiemäklare – jämför

Det finns många saker att tänka på när du väljer och skall jämföra vilken aktiemäklare du skall registrera dig hos. När du först börjar handla eller fonder online är courtage dock den absolut viktigast enskilda faktorn att beakta när du skall skaffa en aktiemäklare. Detta är extra sant om du planerar att månadsspara i aktier och har en långsiktig investerings profil. Om du investerar varje månad och planerar att behålla dina aktier en längre tid så behöver du inte tillgång till avancerade verktyg eller andra saker som kan vara inbakade i priset för dyrare konton.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?