Vårt Arkiv med Artiklar om Investeringar
I denna kategori med artiklar hittar du allting som finns publicerat om Investeringar.
Vårt Arkiv med Artiklar om Investeringar
Investera
Investera, nu är det dags. Så, dagen har kommit då din nyfikenhet på att investera övergått till handling. Det är dags att verkligen investera på riktigt. Att se sina pengar sättas i arbete, istället för att konsumera dom.
Det är själva grundidén med att investera och det kan tyckas så självklart att investera en del av sina pengar, men ändå är det så få som gör det. Att spara pengar på ett sparkonto är inte att investera. Här pratar vi om att köpa olika tillgångar för sina pengar, för att på sikt se dessa tillgångar utvecklas och bli värda mer pengar.
Investera pengar
De flesta människor idag har någon typ av lån. Antingen har man bostadslån på sitt hus eller så har man ett billån eller liknande. Varje månad betalar man ränta till någon bank för att man inte lyckats spara ihop till pengarna. När det gäller bostadsköp är det helt förståeligt med tanke på den utveckling bostadspriserna visat de senaste åren.
Men hade det inte varit kul om någon annan betalade oss för våra pengar också? Genom att placera en del av våra pengar kan vi uppleva just det. I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka alternativ det finns när det gäller investeringar samt hur man ska gå till väga rent konkret.
Det första man måste bestämma sig för är VAD man ska placera sina pengar i. Det vanligaste är ju att man köper aktier. Vi ska gå igenom detta. Men det finns många fler intressanta tillgångar man kan äga och allt handlar om tycke, smak och riskbenägenhet.
Investera i aktier
Aktier är som sagt en mycket vanlig investeringstillgång. Börsen är tillgänglig för alla och där finns alla de välkända bolag som vi läser och hör om i media varje dag. Genom att handla aktier på börsen kan vi enkelt investera i dessa bolag och ta del av deras utveckling. Det är en fantastisk känsla att höra på nyheterna om att Ericsson fått in en stororder i Sydamerika och veta att man äger aktier i det bolaget. Har man en gång upplevt det så vet man vad vi pratar om.
Börsen har rent historiskt visat sig vara ett bra ställe att placera sina pengar på. Tillväxten har varit stabil genom åren. Visst, det har kommit ordentliga dippar vid olika börskrascher, osv. Men börsen har alltid återhämtat sig och kunnat fortsätta sin tillväxt.
Det som är extra spännande med aktier är att det rent teoretiskt inte finns någon övre gräns (och inte heller någon undre – dessvärre) för hur kraftigt en aktiekurs kan svänga. Det händer titt som tätt att aktier rusar på börsen. Detta gör det extra spännande att äga aktier. Det är lätt att ta till sig information om bolagen man investerar i och man kan välja själv hur aktivt man vill följa nyheterna.
Investera i räntepapper
Vill man ha en lite lugnare investeringsform som inte innebär samma risk som börsen så kan man titta på olika räntepapper och räntefonder. Genom att placera sina pengar i dessa så får man en liten men stadig utveckling på sina pengar. Med den så kallade ränta-på-ränta-effekten kan man faktisk får en bra utveckling på sina pengar på sikt, om man är disciplinerad och sparar varje månad.
Ränta-på-ränta innebär att när man investerar sina pengar och erhåller ränta, så investerar man den räntan, varpå räntan i sig blir grunden för ytterligare ränta. På så sätt ökar värdet på en investering inte linjärt utan exponentiellt.
När det gäller räntefonder så finns det olika typer att titta på. Med olika risk. Ett sätt att få mer utväxling på investeringarna kan vara att blanda lite och ha en grund med säkra räntefonder och sedan investera 10-20% av pengarna i till exempel företagsobligationer.
Dessa fungerar på samma sätt som en räntefond men här är det företag som man lånar ut pengar till. Risken blir något högre men avkastningen bättre.
Varför inte bli din egen bank och investera i lån? Det blir snabbt mer och mer populärt bland privatpersoner att investera sina pengar i lån via så kallad P2P (peer to peer). Det är en stor marknad som öppnas upp nu när bankerna tappar sitt monopol på att låna ut pengar till privatpersoner.
Jag har kikat närmare på den största aktören på den svenska marknaden vilka är Lendify. Det kommer snabbt flera aktörer och det gäller att ha koll. När jag kikade runt för ett tag sedan så tyckte jag att de verkade vara de mest seriösa och de hade ett bra upplägg. Här kan du se om Lendify fortfarande är attraktivt.
Investera i fastigheter
Köpa ett helt hus? I investeringssyfte? Det går väl inte, tänker du. Och nej, det är inte det vi menar. För 10-20 år sedan var fastighetsinvesteringar något som enbart mycket kapitalstarka investerare i regel sysslade med. Den här marknaden var inte öppen för småspararen.
Visst, man kunde komma åt fastighetsbranschen genom att köpa aktier i bolag inom fastighetssektorn, men det är inte den typen av investeringar vi avser här.
I och med digitaliseringen av allt som rör investeringar har även investeringar i fastigheter blivit tillgängliga för oss som inte har råd att köpa ett helt lägenhetskomplex.
Nu finns det olika tjänster där man går samman och köper andelar i fastigheter. Precis som en gammal hederlig fastighetsmagnat kan nu Niclas, 23 år och ekonomistudent, investera i fastigheter.
Fördelen med att investera i en fastighet är att avkastningen kan vara både hög och med låg risk. En fastighet kostar mycket att bygga eller att köpa. Men när man väl äger den så kräver den relativt lite underhåll, men inbringar hyror från hyresgästerna månad efter månad. Tillslut har investeringen nått break even och man tjänar enbart pengar. Detta är så klart en fin känsla.
Och vem vet, på sikt kanske man har råd att övergå från att äga andelar av fastigheter till att verkligen köpa en hel fastighet.
Hur vill du äga dina investeringar?
Vi var inne på det lite när vi diskuterade att investera i fastigheter. Man kan äga andelar av en fastighet eller hela fastigheter. På samma sätt kan man på börsen äga enskilda aktier, andelar av aktier via så kallade certifikat, eller andelar av fonder som äger aktier för flera miljarder kronor.
Äga enskilda aktier
Att äga enskilda aktier har vissa intressanta fördelar. Bland annat får man som aktieägare av så kallade A-aktier eller preferensaktier rösträtt i bolaget. Man får alltså vara med och påverka viktiga strategiska beslut för företaget genom att delta på bolagsstämmor.
Dessutom ger aktier rätt till utdelning. Aktieutdelning är den avkastning som bolaget ger till sina aktieägare som betalning för att man fått in deras kapital i bolaget. En aktie är ju från början en andel i ett bolag där den som köpt andelen fått andelen mot att bolaget fått pengar.
Äga fonder
Att äga fonder innebär att du på sätt och vis fortfarande äger aktier, men inte direkt. Det är fonden som köper och säljer aktier. Du köper istället en andel i fonden.
Fördelarna med detta är flera. Dels får du en bra spridning av dina risker. Att äga en enskild aktie är inte att rekommendera. Du behöver helst äga 5-10 aktier för att se till att ha en någorlunda bred exponering. Detta innebär dock att du behöver vara aktiv till viss del i ditt förvaltande. Med fonder slipper du detta. Du kan enkelt månadsspara i en fond, luta dig tillbaka och se dina pengar växa.
Något som blivit allt mer populärt på senare år är så kallade börshandlade fonder eller ETFér som det också heter. Detta är alltså fonder som köps och säljs på börsen, precis som aktier. Det gör att dom är lika enkla att köpa som aktier.
Certifikat, m.m.
På börsen handlas det också med så kallade certifikat och warranter. Detta är produkter som låter dig äga andelar av enskilda aktier eller index. Genom att handla med dessa produkter kan man få en hävstång på sina investeringar.
För att förklara hur det fungerar kan vi ta ett annat exempel som de flesta kan relatera till – ett köp av en bostad. När man köper en bostad så lägger man exempelvis 15% i egna kontanter. Resten är lån. Men man äger ändå 100% av bostaden.
Det innebär att man får ta del av 100% av den värdeökning som bostaden uppvisar. Låt oss säga att vi lägger 150.000 kr för att köpa en 1:a för 1.000.000 kronor. Två år senare är bostaden värd 1.300.000 kronor. Bostaden har stigit med 30% i värde men vår investering har stigit med 100%. Vi har alltså fått en hävstång på vår investering.
På samma sätt som i exemplet med bostadsaffären kan man köpa 100% av en aktie men bara betala en del av det kontant. Själva lånet finns i det här fallet inbyggt i produkten. Varje dygn korrigeras priset så att – allt annat lika – sjunker kursen något i värde. Det är den som utfärdat certifikatet som tar ut ränta för lånet. Dessutom finns det en så kallad spread – alltså en skillnad mellan köp- och säljpris, vilket utgör avgiften för produkten.
Det finns certifikat med olika hävstång och det finns också produkter som möjliggör att blanka aktier och index, utan att behöva blanka på riktigt. Med det menar vi att blankningen sker av utfärdaren av produkten och egentligen är det bara kursrörelsen som vittnar om att det är en produkt med kort riktning.
När vi ändå är inne och pratar om bostadsaffärer. Äger du en bostad idag? Då är du redan igång med dina investeringar. Du kanske inte har sett det så. Men nu borde steget för att investera i något annat kännas lite lättare att ta. Eller hur?
Vart vill du ha dina investeringar?
Nu har du lärt dig en del om vad du kan investera i och hur. Nu återstår bara “vart?”. Alltså, vart ska du samla dina investeringar. Rekommendationen är att öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Fördelen med detta är att beskattningen sker på ditt samlade kapital en gång per år och inte på varje enskild transaktion.
Så, istället för att behöva deklarera varje aktieaffär och skatta för eventuell vinst, så kan du helt enkelt betala en schablonskatt på hela ditt kapital vid en given tidpunkt varje år.
De stora internetmäklarna som Avanza och Nordnet erbjuder sina kunder både kapitalförsäkring och investeringssparkonton.
När ska man genomföra sina köp?
Det här beror lite på vad man investerar i. Köper man andelar i en fond så kan en bra idé vara att månadsspara. Varje månad sätter man över en fast summa till sin internetmäklare och köper per automatik en del av en eller flera fonder.
När det gäller köp av aktier så finns det lite mer utrymme att vara strategisk i sitt val av tidpunkt för ett köp. Här är rekommendationen att fortfarande månadsspara in på sitt aktiekonto. Självklart kan man köpa aktier vid ett visst datum varje månad också om man vill. Någon gång betalar du ett överpris och någon gång får du rabatt. I slutändan jämnar det ut sig.
Fler tips för att komma igång
Det absolut viktigaste och bästa tipset är följande: öppna ett konto, sätt över pengar och genomför ett köp av någonting. Vad det är du köper kommer i andra hand. På så sätt tar du dig över tröskeln och kommer igång.
Sedan är det bara att börja inhämta information. Vad är det du brinner för eller känner ett större intresse för? Titta på ekonominyheterna varje kväll. Till slut kommer du känna hur du förstår mer och mer av hur allt hänger samman. Det kommer göra att du vågar bredda dina vyer också när det gäller investeringar.
Försök att hitta likasinnade. Kanske har du någon vän eller bekant som är aktiv med att investera i diverse tillgångsslag? Det kan vara mycket värdefullt att diskutera investeringar med någon annan. Speciellt någon som är mer erfaren. Det kan vidga ens egna vyer något enormt. Starta en aktieklubb eller vad som helst.
Har man inga vänner eller bekanta som sysslar med investeringar så finns ju alltid internet att tillgå. Det finns en rad olika forum som riktar in sig på börsen och investeringar generellt.
Börja med att läsa vad som skrivs där. Skaffa ett konto och ge dig in i diskussionerna. Du kommer nog att förvånas över den positiva och respektfulla ton som oftast finns i dessa forum. Inte alls så som det kan vara i andra forum som handlar om andra saker.
Nu är det dags att ta steget och göra din första investering! Lycka till! Det här kan vara början på en livslång resa med obegränsade möjligheter och många spännande affärer.