Artiklar om Trading

teknisk analys

Är teknisk analys användbart? (fungerar det?)

By | rot, trading | No Comments

Teknisk analys är något som många människor stöter på när de börjar grotta ned sig i tradingvärlden. Men innan du börjar lära dig teknisk analys kan det vara en bra idé att du frågar dig ”är teknisk analys användbar?”.

Ja, teknisk analys är mycket användbar. Det gör att du kan kvantifiera marknadens beteende i regler och göra dem till välfungerande och lönsamma tradingstrategier. Ändå är det viktigt att testa allt innan du börjar med trading, eftersom de flesta uppgifter om teknisk analys som finns på internet är skräp.

Så hur ska du gå tillväga för att använda teknisk analys? Det kan verkligen vara utmanande för en nybörjare att veta var man ska börja! I den här guiden kommer vi att gå in på vad de flesta guider och gurus inte kommer att berätta för dig och lär dig att skilja mellan användbar och värdelösa tekniska analyser!

Som tidigare nämnts finns det massor av råd om teknisk analys på internet. Därav kan vi börja med att fråga oss om den presenterade informationen är aktuell.

En kort historia om teknisk analys

Som koncept är teknisk analys flera hundra år gammal, som börjar med rishandlare som märkte att det var vissa återkommande mönster i priset på ris som de kunde dra nytta av.

När vi gick in i datorerna gjorde datorer det möjligt för oss att göra beräkningar på prisuppgifter på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Det är delvis därför vi började se hur teknisk analys ökade i popularitet bland traders.

Vid den tiden ifrågasatte många teknisk analys och trodde helt enkelt inte att det fungerade. Det fanns också ett bredare antagande med tanken på en effektiv marknad, som inte lämnade utrymme för teknisk analys. Det berodde på att ineffektiviteten på marknaden, vilken teknisk analys i stor utsträckning bygger på, inte kan ske på en marknad som är helt effektiv.

Men idag är det få som ifrågasätter idén om teknisk analys och det har blivit allmänt accepterat!

teknisk analys

teknisk analys

Anledningar till varför teknisk analys kanske inte kan fungera

Mycket av den tekniska analysen som fungerade förut och som fungerade väldigt bra, fungerar inte längre. Marknader förändrar beteende, och allteftersom som de gamla gyllene koncepten blir offentligt kända tenderar de att fungera mindre och mindre bra, tills de helt försvinner.

Nu, då begreppet teknisk analys är så gammalt, kommer det oundvikligen att finnas kvar många koncept som är föråldrade. Fortfarande finns det vissa människor som presenterar dem som koncept som fungerar bra idag. Faktum är att mycket av den tekniska analysen som presenteras inte fungerar om du skulle sätta den i verket i din trading idag.

Här är några av anledningarna till att vissa koncept i teknisk analys kanske inte fungerar:

 1. Det var påhittat och har aldrig fungerat
 2. Det brukade fungera, men marknaderna har förändrats.
 3. Den tekniska analysen som presenteras är ”bara en bit av ett pussel”

Den första anledningen är lätt att förstå. Många traders vill pålägga sin ofta felaktiga syn på vad marknaden bör göra när det eller det händer och presenterar det som sanning utan att ordentligt ha testat den.

Den andra behöver inte heller mycket förklaring.

Den tredje orsaken kan emellertid kräva ytterligare redogörelse.

Hur teknisk analys kan vara ”bara en bit av ett pussel”

Med detta menar vi helt enkelt att informationen som presenterades inte var tänkt att vara en komplett tradingstrategi från början. Det var med andra ord aldrig gjort för dig att använda ensamt. Istället var det tänkt att representera en liten edge på marknaden, som du kan utvärdera vidare för att hitta något som är värt trading.

Till exempel, om du presenteras med en säker signal, kanske du inte vill trada det ensam. I stället kanske du vill addera ett filter för att öka vinstfrekvensen.

Du snubblar sällan över gratis tradingsystem som fungerar, och de flesta idéer som har någon fördel kommer att behöva förfinas!

Hur traders använder teknisk analys på fel sätt

Vad de flesta traders gör är att de lär sig ett brett utbud av olika vanliga koncept av teknisk analys och försöker använda dem i sin trading. Dessa begrepp kan vara saker som candlestick, diagrampatterns och tradingindikatorer. Mycket ofta kommer de med mycket strikta regler om hur de ska användas.

Detta tillvägagångssätt fungerar inte bra. Den presenterade tekniska analysen kanske inte fungerar i första hand eller de presenterade reglerna eller koncepten, som vi nämnde tidigare, kan vara bitar i ett pussel som behöver förfinas.

Att använda koncept i teknisk analys, utan att veta om de fungerar kan vara förödande och göra dig inte till en lönsam trader.

Dessutom tenderar många traders att fokusera endast på trade entry och tenderar att glömma exit- och riskhanteringen. De är minst lika viktiga som att veta när man ska gå in i en handel!

Hur du ska använda teknisk analys

I stället för att ta den tekniska analysen du läste om och lärde dig för sanning, bör du använda den som inspiration. Ta konceptet och vänd det upp och ner! Vänd logiken helt och hållet och se vad som händer! Ibland kan du till och med upptäcka att logiken fungerar bättre så!

Var kreativ och testa alla sorters idéer du kan komma på. Negligera aldrig en idé innan du har testat den. Du bör sträva efter att inte fastna i förutfattade idéer om hur något bör fungera! Testa det själv och låt marknaden vägleda dig till vad som fungerar och inte!

Det rätta sättet att använda teknisk analys är inte genom att följa mycket specifika regler som du hör talas om. Det är istället ett verktyg du kan använda dig av för att definiera marknadsbeteenden och komma fram till lönsamma tradingstrategier som du kan använda dig av senare.

Så hur testar du för att se vad som fungerar och inte?

Hur man vet vilken teknisk analys som fungerar

För att veta vilken teknisk analys som fungerar och inte på marknaderna, kan du göra två saker.

 1. ”Pappers trejda” din idé
 2. Backtesta din idé

Båda dessa målmetoder syftar till att simulera vad som skulle ha hänt om du hade använt riktiga pengar i din trading. På så sätt kan du undvika att förlora pengar på tradingstrategier och koncept som inte fungerar! Låt oss ta en närmare titt på dem!

Paper trading, eller papperstrading, innebär att du använder ett virtuellt konto och tradar som om du gjorde det på riktigt. På det sättet kommer du snart att ha en track record som du kan använda för att validera eller förkasta din tradingidé.

Backtesting är å andra sidan att i praktiken titta på tidigare data för att simulera hur tradingidéen skulle ha fungerat historiskt sett. Det finns många programvaror på marknaden som kan göra det här för dig, och de flesta kräver att du lär dig ett kodningsspråk. Vi föredrar att använda TradeStation eftersom den har kraftfulla funktioner, ett enkelt kodningsspråk och är väl etablerat på marknaden.

Även om vi rekommenderar dig att lära dig ett kodningsspråk är det möjligt att i viss utsträckning backtesta utan kodning. Här är en artikel där vi listar några kodfria programvaror för backtesting!

Betydelsen av Backtesting

Betydelsen av att backtesta teknisk analys kan inte betonas nog. De flesta traders vet inte om det de tradar fungerar eller inte, och hamnar därför med ett förlustgivande tradingsystem i knäet. Genom att använda backtesting får du veta vilken teknisk analys som fungerar eller inte, och kan undvika att handla med det senare.

Backtesting kommer dock med sina egna utmaningar i form av ”curve fitting” (överoptimering), och om de inte hanteras korrekt kan det få dig att tro på handelsstrategier som inte fungerar alls!

Du kan läsa mer om curve fitting i vår artikel!

Slutsats

Teknisk analys är mycket användbar om den används korrekt. Det misstag som de flesta traders gör är att betrakta de koncept och idéer som lärs ut som solid kunskap, vilket aldrig är fallet. Marknader förändras hela tiden, och dagens sanning kanske inte stämmer imorgon. Därför är det av största vikt att backtest eller pappershandla allt innan du går live!

Här kan du läsa mer om TA.

tradingfilmer

16 bästa tradingfilmerna någonsin

By | Börsblogg, rot, trading

16 bästa tradingfilmer någonsin

A year ago we put together a top 10 trading movies list, but decided we left off some lesser known gems. Therefore, our new list has been expanded to 15 movies. These movies are a combination of documentaries, docudramas and fiction, but all have a strong tie to trading or events that affected the markets significantly. Although we have taken reader comments into consideration, there probably are others that we’ve missed. Please put your suggestions in the comments section below. So relax and take in the shows. Now all we need is the popcorn.

16 bästa trading filmer någonsin

13 grymma tradingrullar

 

Bullish Kicker Candlestick – Fungerar bullish kicker i trading?

By | Börsblogg, rot, TA Explorer, trading | No Comments

Candlesticks har kommit att bli en av de mest populära formerna av teknisk analys. Med sina färgglada kroppar och svarta vekar underlättar de att se hur marknaden har rört sig, och tillhandahåller ledtrådar kring vad som kommer att hända framöver. En vanlig candlestickformation är bullish kicker.

En bullish kicker är en positiv candlestickformation som består av två staplar. Den första stapeln är negativ, och följs av en positiv stapel som öppnar över föregående stapels högstanotering.

I den här artikeln skall vi ta oss en närmare titt på bullish kicker-formationen och dess betydelse. Vi kommer också att testa formationen på historisk data, för att se hur den verkligen fungerar.

Definition av Bullish Kicker-formationen

Bullish Kicker

Bullish Kicker

För att en bullish kicker skall bildas, måste följande villkor vara uppfyllda:

 1. Den första av de två staplarna måste vara negativ. Helst skall den stänga långt nere i rangen, och ha mycket små vekar.
 2. Den andra stapeln skall öppna över föregående stapels öppning, och sluta som en positiv stapel.

Vad betyder en bullish kicker?

Den traditionella uppfattningen är att en bullish kicker uppstår efter en tids nedgång och signalerar att den negativa trenden är på väg att vända om. Med andra ord är det en positiv omslagsformation.

Vissa anser också att formationen går att klassificera som en positiv fortsättningsformation, vilket innebär att den uppstår i en positiv trend, och signalerar att marknaden skall gå upp ännu mer.

Fungerar Bullish Kicker?

Inom teknisk analys finns det många koncept och mönster som sägs ha en edge, men som helt enkelt inte fungerar.

Och för att ta reda på om bullish kicker är ett sådant mönster, skall vi simulera det på historisk data, för att se hur det har presterat.

Vi kommer att testa formationen på följande två marknader, med 20 års historik på dagliga bars:

 • OMXS30 börsindex
 • S&P-500 Börsindex

Reglerna är som följer:

 1. Köp om vi har en bullish kicker
 2. Sälj fem dagar senare

Låt oss sätta igång!

Test 1: Bullish Kicker på OMXS30

Bullish Kicker OMXS30

Bullish Kicker OMXS30

Som vi ser verkar det inte finnas någon edge överhuvudtaget på det svenska indexet.

Låt oss istället se hur det ser ut på S&P-500

Test 2: Bullish Kicker på S&P-500

Bullish Kicker S&P500

Bullish Kicker S&P500

Här ser det lite bättre ut. Vi har en uppåtgående kurva, om än en väldigt hackig sådan.

Slutsats

Som vi kan se på våra två tester, verkar det som att det inte finns någon större edge i trada bullish kicker formationen på S&P500 och OMXS30.

Tyvärr är detta fallet med en hel del av den tekniska analys som lärs ut online.

Om du är intresserad av att veta vad som fungerar och inte på börsen, rekommenderar vi att du tar dig en titt på vårt kommande TA-Explorer medlemskap!

Vi kommer att använda kvantitativa metoder för att påvisa var den riktiga edgen finns, och vad som är skräp! En riktig ögonöppnare, som du som kursdeltagare kommer att spara mycket pengar på!

Intresserad?

Anmäl ditt intresse nedan, och vi återkommer till dig när lanseringen närmar sig! En trevlig rabatt utlovas!

 

 

Tradingpsykologi är viktigt men…

By | rot, trading | No Comments

Tradingpsykologi

Tradingpsykologi

Tradingpsykologi

Man lär sig ganska tidigt att tradingpsykologi är en viktig del av trading. Jag kan verkligen hålla med, man möter sina värsta demoner när man börjar handla på börsen. Jag har svårt att tänka mig mycket som är psykiskt svårare att ta sig an än trading och investeringar. Det är dessutom inte många jobb där man kan ha mindre pengar kvar när man går hem från jobbet än när men gick dit.

Att möta sina demoner

Tradingpsykologi

Klassisk bok

Inom trading så möter man sig själv som girig, som rädd, som stolt, som övermodig och som panikslagen mm mm. Det har skrivits mycket böcker i ämnet tradingpsykologi och jag har precis som många andra vandrat denna vägen med att läsa och gå kurser för att försöka bemästra mina demoner. Jag har dessutom haft förmånen att träffa den kanske kändaste inom tradingpsykologi; Van Tharp själv och även trejdat med hans son under en längre tid. Ni som inte vet vem Tharp är så kan jag säga att han är en av de så kallade Market wizards som Jack D. Schwager skrev om. En klassisk bokserie som dom flesta inom yrket läst. Har du inte läst dom så sätt igång bums och gör det. Här hittar du hela serien med ”the Market Wizards”.

Att snöa in på tradingpsykologi

Tyvärr är det så att många snöar in extremt mycket på detta med tradingpsykologi (jag har själv gjort det). Ibland så mycket att man sätter själva sökandet efter strategier och ”edger” i andra rummet. Man ägnar sig istället åt att bara försöka bemästra tradingpsykologin istället för att lära sig att handla framgångsrikt. Tyvärr är det så att utan en strategi som fungerar så finns det ingen tradingpsykolog, coach eller bok i världen i ämnet som kan hjälpa dig att tjäna pengar. Det absolut viktigaste man kan göra är att hitta en strategi som tjänar pengar åt en.

Börja i rätt ända – Fokusera på detta istället

Tradingpsykologi

Börja i rätt ända – självsabotage

Du börjar i helt fel ände om du börjar med tradingpsykologi innan du ens har en tradingstrategi med en positiv edge. Så min rekommendation är att du satsar allt på att hitta någonting som fungerar på börsen först innan du börjar med att lusläsa allting inom tradingpsykologi. Det är nämligen inte alldeles enkelt och det kommer behöva all din tid och fokus. När du väl lyckats hitta någonting som fungerar så kan du börja ägna dig åt att lösa dina psykologiska ”issues” och motarbeta ditt självsabotage som du med all säkerhet kommer att ägna dig åt! Men gör inte detta förrän du har någonting som fungerar först.

Kan man jobba heltid samtidigt som man sysslar med algotrading?

By | Läsarfrågor - De bästa läsarfrågorna som ställts på bloggen, rot, trading

Kan man jobba heltid samtidigt som man sysslar med algotrading?

En läsare som undrar om man kan jobba heltid samtidigt som man håller på med algotrading?
Kan man vara borta från tradingdatorn under stora delar av dagen, mao behålla sitt ”vanliga” jobb? Jag vill kanske jobba med mitt vanliga jobb ett tag till tills jag känner mig mer trygg med att eventuellt jobba som trader på heltid.
Mitt Svar:
Det funkar att vara borta från skärmar men du bör aldrig vara bort från tradingen mer än kanske någon eller två timma åt gången. Det är bra att ha en telefon tillgänglig där du kan följa ordrar och positioner. Tekniken fungerar idag mycket bra inom algotrading men en gång i månaden eller 2 så kan det hända något och du vet aldrig vad eller när. Därför är det bra om du aldrig helt kopplar bort tradingen utan har en viss koll hela tiden. Så en telefon funkar på jobbet som du kan övervaka helheten med. Din dator hemma kan du sedan justera eventuella saker som behöver justeras.
Hoppas det hjälper. Åtekom gärna om du har fler frågor.  mvh Håkan