LIVET SOM TRADER

Trading på heltid i Sverige

 

.

Livet som trader

Hur är livet som trader i Sverige? Jag nyper mig i armen ibland och tänker, tack!

Jag är så tacksam att jag får jobba med min hobby och att ha haft möjligheten att göra det i många år. Att arbeta och leva som trader är och har alltid varit min dröm. Jag har möjlighet att resa och vara min egen chef. Förutom att jag har en son hemma i Sverige som jag älskar och träffar varannan vecka så kan jag sköta min robothandel från var som helst i världen med hjälp av servrar och handelsalgoritmer.

Här är mina inlägg genom åren som jag har kategoriserat med ”livet som trader”. Jag försöker fylla på med nya inlägg allteftersom.

Hur man skapar en trading strategi – min process 2019

By | Daytrading, Livet som trader, Robothandel

Hur man skapar en trading strategi – min process 2019

Jag har jobbat med att designa tradingstrategier i över 20 år. Genom åren har jag blivit bättre och bättre på detta. Fullärd blir man aldrig och jag är fortfarande ödmjuk inför uppgiften och vet hur svårt det är och hur snabbt något som sett bra ut under en tid kan bli dåligt över en kort tid. Jag har blivit ganska snabb på att uppfatta vad som är dåligt och även när jag börjar att närma mig något som ser intressant ut.

Etta i världen

Att jag trots allt har lärt mig en hel del har jag fått ett bevis på genom att jag ligger etta i världen på Kevins Daveys lista över tävlande om strategidesign. Du kan läsa mer om det här och här.

Hur gör man?

Hur gör jag för att skapa en strategi som man kan handla på börsen med? Enkelt beskrivet så börjar man med några antaganden som man tror på och testar sedan dessa historiskt med hjälp av en programvara. Det finns en uppsjö på marknaden idag.trading strategi

Ett sådant antagande kan vara att man tror att man skall köpa när börsen gör något speciellt såsom ett visst mönster som man sett återkomma och man säljer kanske med en stoploss på en viss nivå.

Ett väldigt enkelt exempel på något sådant kan vara att testa att köpa när börsen gått ner 3 dagar i rad och sälj vid lämplig stoplossnivå vid nedgång och sälj vid lämplig targetnivå för en uppgång. Dessa antaganden programmerar man in i en programvara som kan testa dina antaganden historiskt. Personligen gillar jag att använda mycket kursdata. Är det en strategi som SP500 e-mini så använder jag data ända tillbaka till år 2000. Dessa tester kan göras på en mängd olika mer eller mindre sofistikerade sätt beroende på programvara. Jag använder mig främst av 3 programvaror: Tradestation, Multicharts och Amibroker. Jag gillar dom i den ordning också. Dom är bra på olika saker. Du vill inte tumma på kvalitén i valet av programvara. Det finns en uppsjö på marknaden som kan göra liknande saker men som inte håller måttet. Fråga mig gärna om ni har några frågor.

Walk forward

Personligen gillar jag även att använda ganska avancerade former av sk.  Walk forward analyser i samband med detta.

Om dessa inledande tester går bra och ser lovande ut utifrån vissa kriterier som jag har, ja då börjar kanske den viktigaste delen när man skall skapa en strategi. Man testar den trading strategiframåt i tiden. Själv kallar jag det en inkubationstid. För mina strategier inom daytrading så vill jag gärna ha minst 2-3 månader inkubation. Kanske ända upp till 6 månader kan vara nödvändig ibland för längre strategier såsom swingtrading med mera. Man kör helt enkelt strategin utan att handla, sk. simulering. Man testar den på ny data som man inte haft tidigare. Vad kan vara bättre än det?

Håller den även där och strategin tjänat pengar enligt tidigare beräkningar så börjar man känna att strategin kan vara robust. Jag har över tusen strategier på inkubation hela tiden. Av dessa kastas nog 97% eller ännu mer då dom inte visat sig vara robusta enligt mina satta krav. (jag går igenom denna processen i detalj i mina utbildningar. Hör av dig till mig om du vill veta mer.)

Har man kommit så här långt med en strategi och den även visar bra resultat i inkubation, ja då är det äntligen dags att börja handla strategin live. Men även här är jag försiktig. Man börjar lugnt. I mitt fall där jag handlar med terminer handlar jag bara en åt gången. Allt eftersom som jag märker att realtidshandeln tjänar pengar, och kanske ännu viktigare liknar backtesting och inkubation, först då kan jag börja öka i size.

Lång process

Som ni märker är det en lång process att skapa någonting hållbart för att handla på börsen med. Sedan gäller det naturligtvis att hela tiden i realtidshandeln kolla så att

strategin uppför sig så som den bör. Detta följer jag upp i mina journaler varje dag.

Processen är lång för att hitta någonting hållbart och kräver hårt arbete med många långa timmar framför datorn men samtidigt är det extremt kreativt, roligt och väldigt givande.

När skall jag sluta handla med min trading strategi?

trading strategi

Stop strategy

Något som jag upplever att många har svårt med är att veta när man skall sluta att handla med en tradingstrategi.

Oavsett om du följer din egen strategi eller om du följer någon rådgivare, nyhetsbrev eller annat, om du inte har en plan för när du skall sluta handla med den, så borde du skaffa dig det.

Anledningen till detta är för att många studier har visat att när vi människor är under stress så tar vi många gånger dåliga beslut. Det är inte ovanligt att många stoppar huvudet i sanden och försöker låtsas om att det som händer egentligen inte händer. Klassiskt strutsbeteende med andra ord. Så försök att komma ihåg följande. När du förlorar pengar så är det inte det mest ultimata tillfället att besluta om du skall stänga av din strategi.

Så vad skall man göra istället? Det bästa är om du bestämde när du skall sluta trejda ditt system redan innan du ens börjar att handla med den. Om du inte gjort det på dina system som du handlar idag så är det inte försent. Personligen så använder jag en multipel av Max drawdown. Det innebär att jag tittar vad den värsta historiska drawdownen har varit och sedan multiplicerar jag den med en siffra mellan 1,0-2,0 beroende på vilken marknad och strategi det är.

Historiska tester

En strategi blir aldrig lika bra som de historiska tester som du gjort i den så du behöver nästan alltid ta lite höjd för mer rörelse och drawdown än som varit tidigare. Denna siffran skall du ta på fullaste allvar och helst skriv upp någonstans. Låt det vara en del av din nedskrivna tradingplan. Ändra heller inte denna siffra i onödan och i tid och otid. Denna är en del av den försäkring som du har för att kunna fortsätta trejda

trading strategi

Hur ser din tradingplan ut?

efter en nedgång i din strategi. En försäkran om att du inte förlorar allt eller din möjlighet att kunna handla vidare på ditt konto.

Ett annat misstag många gör är att börja att ändra inställningar och parametrar i en nedgångsfas. Detta är stort misstag som nybörjare brukar ägna sig åt. Varför jag säger det är för att de som är lite mer erfarna och har sett faran med overoptimering och curvefitting skulle aldrig ägna sig åt något sådant. Visst kan man ändra parametrar och inställningar ibland men det skall i så fall vara en del av din plan som du skrivit ner och du bör göra det med jämna mellanrum som i förväg känner till.

Stress

Det finns många andra sätt att bestämma när man skall sluta handla med ett system. Det kan vara ”Consecutive losers in a row”, ingen ny “equity high” på väldigt länge. Man kanske har förlorat en viss summa på en dag eller vecka som är stor. Det finns många varianter på detta. Välj någonting som känns relevant för dig och som du vet att du kommer att följa. Det absolut viktigaste är att du gör det överhuvudtaget och inte tar detta beslut när du är som mest stressad och förlorar pengar. Det gäller all trading nästan. Planera, planera och planera. Skriv ner din plan och följ den!

Försök att se ditt strategistopp som en vanlig stopploss. Ett stopp som är minst lika nödvändigt och viktigt för att överleva som trader.

 

Historiska tester – backtesting

Det finns ett antal grundläggande tillvägagångssätt för backtesting som du måste vara medveten om.

-Framtida data

Först och möjligen det farligaste är om du möjliggör ditt system att se ”framtida data” – med det här menar jag att du inte får låta dina ”tester” få tillgång till data som eventuellt kan komma i framtiden. Detta kan vara mycket subtilt och svårt att felsöka och inte särskilt uppenbart. Det bästa sättet att ta sig runt detta problem är att vara riktigt disciplinerad i din kodning och att isolera data baserat på dess ålder.

-Survivor Bias

För det andra, och en potentiell fara för de som jobbar med gratis data och data generellt, är Survivor Bias. Det är aktier som har fallit ut ur indexen under åren och därför är ditt första dataset redan partisk till förmån för de som är kvar. Det finns inget enkelt sätt runt detta. Jag tror att om testningen är noggrann och dina provstorlekar är tillräckligt stora så kommer det inte nödvändigtvis att vara ett problem. Det är viktigt att du på något sätt jämför realtidsresultat med backtests framöver för att se att resultat är i linje med förväntan.

-Curvefitting

Tredje och viktigaste, undvik curvefitting. Med detta menar jag att om du lägger till otaliga parametrar till din modell, så skall du inte bli förvånad om du får väldigt bra avkastning vid en backtest. Less is more är ett bra motto här. Du bör sträva efter att minska dina parametrar till ett absolut minimum så att din modell kommer att fungera inom de bredaste områdena och typerna av marknaden. Tecknet på en bra modell är hur få, och hur enkla parametrarna är. Du bör sträva efter att kontinuerligt testa och minska dina parametrar tills du inte ser någon observerbar förändring av dina resultat. Detta är inte helt enkelt att göra, men avgörande, särskilt för amatörer.

-Ränta på ränta

Fjärde, ”ränta på ränta principen”. Jag gjorde detta misstag ett tag, min back-testmodell skulle använda avkastningen från tidigare affärer för att finansiera framtida. Det ser bra ut och hjälper dig att se effekterna av ränta på ränta principen, men det hjälper inte att testa eller verifiera hur bra din strategi är. Du måste eliminera detta från din ursprungliga modelltestning så att du bara testar sannolikheten av dina parametrar.

Fler bra källor som förklarar vad backtesting är:
Backtesting in Algorithmic Trading
Are your backtest results fooling you?

Vill du jobba ihop med mig i 6 månader?

Läs då mer om min algotradingkurs.

Mina tradingstrategier

Här kan du läsa mer om mina tradingstrategier.

Vikten av en tradingbuddy och verktyg för att forma din tradingstil

By | Aktietips, Börsblogg, Daytrading, Livet som trader, Teknisk Analys | No Comments

Vikten av en tradingbuddy och verktyg för att forma din tradingstil

Inledning

Mot slutet av min swingtradingutbildning på Samuelssons Rapport kände jag mig fullproppad med kunskap och otålig att komma igång och handla på riktigt. Jag hade fått många goda råd, läst mängder med trading böcker skrivna av framgångsrika amerikanska traders och kanten på datorskärmen var tapetserad med post-it lappar.

Så äntligen var jag igång. Egna riktiga trades, för egna riktiga pengar. En del går upp, en del går ner. All tradingpsykologi, alla tankar och känslor, som jag bemött med ett leende under utbildning. Nu upplever jag dom själv, gör nybörjarmisstagen som jag nyss skrattade åt, och svettas framför skärmen.

Men det finns nog ingen annan väg. Det räcker inte med att läsa om andras bedrifter och misstag. Om hur traders riskerar att handla irrationellt när rädsla eller girighet griper tag i dem. Vi behöver göra våra egna erfarenheter. Helst inte för dyrköpta, men våra egna, där vi lär oss hur våra tankar och känslor ibland styr oss i oväntad riktning. Hur vi reagerar i olika stressande situationer. Detta är ett oundvikligt steg vi måste ta när vi går från att vara teoretiska traders under utbildning till att bli riktiga självständiga traders. Det är ett steg i riktningen mot att hitta och utveckla sin egen tradingstil. Några saker som jag fick med mig under swing tradingutbildningen har varit till extra stor hjälp i denna process och det tänkte jag nu berätta om i korthet.

Tradingbuddy

Tradingplan

En tradingplan är ett skriftligt dokument, där du konkret och så exakt som möjligt beskriver vad som gäller för din trading. Delar som bör ingå i planen är bla följande:

 • Vilken/vilka typer av finansiella instrument ska jag handla med?
 • Vilka marknader skall jag handla på?
 • Hur ska tradingen gå till? Vilken/vilka strategier ska jag använda i min trading för att indikera köp respektive sälj?
 • När mina strategier genererar köpsignaler, hur väljer jag då ut vilken/vilka instrument som jag sedan faktiskt väljer att köpa?
 • Vilken storlek skall jag ha på mina trades och hur många öppna positioner kan jag ha samtidigt?
 • Hur hanterar jag min trading när det inte går bra? När jag har ett flertal förlustgivande trades i rad? När jag har förlorat en viss procent av mitt kapital? När bör jag trycka på stoppknappen och pausa min trading?
 • Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?
 • Hur ofta ska tradingplan revideras? När och hur ska strategier utvärderas och ev justeras?

Det kanske kan verka som onödigt mycket jobb att skriva ner en tradingplan. Jag vet ju vad jag gör och allt flyter på bra…Men så vaknar vi en morgon när Trump har avskedat tre ministrar eller ytterligare ett land har röstat för utträde ur EU. Mina tio öppna positioner är alla ner mellan 5 och 10 procent. Och det fortsätter dag efter dag. Kallsvett varje morgon kl 9.01 när nya tuggor tas av mitt kapital. Illamående, yrsel, hjärtklappning…nu får det vara nog! Jag säljer av mina positioner i panik, stänger av skärmen, vill inte se mer av eländet. Det är nu vi saknar vår tradingplan. En konkret beskrivning av vad vi gör om det värsta skulle inträffa. En i förväg och i lugn och ro bestämd plan över hur vi ska agera, så vi slipper fatta sådana beslut när paniken kramar åt kring halsen.

Min och din tradingplan kommer av självklarhet att se olika ut. Jag vill bara handla med nordiska aktier och vill ha maximalt tio öppna positioner som var och en motsvarar tio procent av mitt kapital. Du vill handla med amerikanska liquida ETF:er och har maximalt fyra öppna positioner om vardera 25 procent. Jag använder inga stop loss, medan du vill ha ett stop loss vid tio procent. Skillnaderna kan bero på olikheter vad gäller bakgrund, kunskap och erfarenheter, men det avspeglar också våra olika personligheter. Min egen tradingstil, den som passar mig och min personlighet bäst, genomsyrar min tradingplan. Med tiden kan vår tradingstil komma att förändras och våra tradingplaner justeras för att återspegla detta.

Tradingjournal

”Hur kan jag kontinuerligt utvärdera min trading och mäta följsamhet till min tradingplan?” var en av punkterna som jag föreslog skulle ingå i tradingplanen. Frågan har säkert flera svar, men jag skulle gärna vilja slå ett kraftfullt slag för tradingjournal.

I tradingjournalen skriver du ner alla dina trades. Alla! Både lyckade och misslyckade. Basaldata kring traden bör ingå såsom datum för köp och sälj, köp- och säljpris, antal instrument som traden omfattade, courtage och ev andra avgifter samt tradens nettoresultat. Sedan det kanske viktigaste, en kommentar med dina egna reflektioner kring traden och dess genomförande. Var det en välplanerad trade eller ett impulsköp? Togs traden som ett resultat av en köpsignal från din strategi eller var det ett diskretionärt beslut? Kände du stor tvekan inför traden eller kunde du lägga din köporder utan större vånda? Agerade du enligt din tradingplan när traden gick åt fel håll? Följde du din strategi vad gäller sälj eller blev du nervös och rädd att missa en vinst och klev därför av traden för tidigt?

Jag kan utan minsta tvekan säga att journalen, och särskilt då kommentarsfältet, har varit det viktigast verktyget för att utveckla min trading. När jag går igenom kommentarerna från mina trettio första trades så blir mönstret tydligt. Med viss smärta ser jag vilka psykologiska hang-ups som spökar för mig gång efter gång. Men medvetenhet ger mig möjlighet att arbeta för förändring. Att fundera över hur jag kan komma förbi detta hinder och bättre följa min tradingplan.

Tradingbuddy

Nyligen satt jag och lyssnade på en tradingpod, där en av mina amerikanska tradingidoler blev intervjuad. Han fick allmänna frågor kring trading och programledaren pumpade honom på goda råd till såväl nybörjare som mer erfarna traders. ”Alla ska ha en tradingbuddy”, sa han lika plötsligt som självklart. Jag hajade till först, men när han utveckla sin tanke lite grann så kändes det helt naturligt att så måste det förstås vara.

Han hade själv en tradingbuddy sedan 8 år tillbaka. Trots sin stora kunskap och omfattande erfarenhet, så hade stödet från en tradingbuddy varit till stor hjälp vid otaliga tillfällen. När tradingen går dåligt, när vi tvivlar på vårt tradingsystem eller på vår egen förmåga, när kapitalet sakta men säkert äts upp. Då kan det vara oerhört värdefullt att få prata med någon som vet hur det känns, som kan peppa oss att följa vår tradingplan och uppmuntra oss att fortsätta våga ta trades och lita på vår edge.

En tradingbuddy kan förstås också vara någon att bolla idéer med. Kanske hjälpas åt att utveckla och testa en ny strategi. Tipsa varandra om bra böcker och matnyttiga bloggar. Och förstås fira när tradingen går bra! Ja, du kan säkert hitta fler exempel på hur man kan arbeta tillsammans och stötta varandra.

Att bli tradingbuddy med en totalt främmande person, som man inte känner och aldrig har träffat, kan förstås verka lite skrämmande (tycker jag i alla fall). Men också en häftig möjlighet, eller hur?

Glöm inte tradingforumet på Samuelssons Rapport. Ett lysande tillfälle att lära känna andra traders, dela erfarenheter och stöta och blöta allt som vi brottas med inom trading. Kanske möter du någon som är lätt att prata med och tradingkemi uppstår. En tradingbuddy.

Vi ses på forumet!

Bra och robust daytrader inom olja av flitig algotradingelev (Crude oil terminer)

By | Livet som trader, Robothandel, trading | No Comments

Häromdagen så fick jag en daytradingstrategi för oljeterminer skickad till mig av en tidigare algotradingelev. Olja är ingen lätt marknad och att dessutom lyckas få till något som är robust inom ramen för daytrading är en bedrift. Jag frågade hur han hade tänkt när han skapade strategin och fick följande svar:

Satt en dag och tittade på grafen för terminskontraktet i Olja (CL) på olika tidsintervaller och tyckte mig se att det blir branta rörelser åt ett specifikt håll med ganska jämna mellanrum. Och började sedan testa på längre perioder med både helt nya idéer eller befintliga strategier där logiken skulle kunna passa in med vissa modifikationer. Nästa mål var att testa vad som är mer robust, här brukar jag personligen föredra jämnare vinstkurva över tid med lägre drawdown än att jaga dom högsta möjliga vinsterna för hela perioden.

En bra strategi och ett väl utfört jobb. En extra fjäder i hatten till denna daytrader för den har dessutom 9 månaders simulering bakom sig! En viktig detalj som många nybörjare och oerfarna traders glömmer att filtrera sina strategier med. Det är den kanske billigaste försäkringen som en trader har mot dålig strategidesgin och oavsiktlig bias.

Bra jobbat A.M.

Daytrader olje terminer (crude oil)

Daytrader olja terminer (crude oil)

Valutahandeln återhämtar sig starkt just nu i algoportföljerna

By | Livet som trader, Robothandel, trading | No Comments

Även valutahandeln har varit stormig de senaste månaderna.Det har inte varit alldeles enkelt att karva ut vinster regelbundet. Nu har marknaden vänt starkt och ett flertal marknader och strategier börja komma in på banan ordentligt igen.

Nedan strategi är en stygg krigare i Kanadensiska dollar. Den krigar på bra i denna inte alldeles enkla marknad. Även här är det nya equityhighs som vi gläds över.

Vill du läsa mer om hur jag jobbar och ger andra chansen att ta del av det jag gör? Du kan du läsa mer här om du är intresserad.

Lycka till med din trading!

 

Läs gärna också om hur jag lyckats klättra upp till första platsen för tradingstrategi-design på världsmästaren Kevin Daveys lista. Där tävlar deltagare från hela världen.

Tradingpsykologi är viktigt men…

By | Daytrading, Livet som trader, Robothandel | No Comments

Tradingpsykologi

Tradingpsykologi

Tradingpsykologi

Man lär sig ganska tidigt att tradingpsykologi är en viktig del av trading. Jag kan verkligen hålla med, man möter sina värsta demoner när man börjar handla på börsen. Jag har svårt att tänka mig mycket som är psykiskt svårare att ta sig an än trading och investeringar. Det är dessutom inte många jobb där man kan ha mindre pengar kvar när man går hem från jobbet än när men gick dit.

Att möta sina demoner

Tradingpsykologi

Klassisk bok

Inom trading så möter man sig själv som girig, som rädd, som stolt, som övermodig och som panikslagen mm mm. Det har skrivits mycket böcker i ämnet tradingpsykologi och jag har precis som många andra vandrat denna vägen med att läsa och gå kurser för att försöka bemästra mina demoner. Jag har dessutom haft förmånen att träffa den kanske kändaste inom tradingpsykologi; Van Tharp själv och även trejdat med hans son under en längre tid. Ni som inte vet vem Tharp är så kan jag säga att han är en av de så kallade Market wizards som Jack D. Schwager skrev om. En klassisk bokserie som dom flesta inom yrket läst. Har du inte läst dom så sätt igång bums och gör det. Här hittar du hela serien med ”the Market Wizards”.

Att snöa in på tradingpsykologi

Tyvärr är det så att många snöar in extremt mycket på detta med tradingpsykologi (jag har själv gjort det). Ibland så mycket att man sätter själva sökandet efter strategier och ”edger” i andra rummet. Man ägnar sig istället åt att bara försöka bemästra tradingpsykologin istället för att lära sig att handla framgångsrikt. Tyvärr är det så att utan en strategi som fungerar så finns det ingen tradingpsykolog, coach eller bok i världen i ämnet som kan hjälpa dig att tjäna pengar. Det absolut viktigaste man kan göra är att hitta en strategi som tjänar pengar åt en.

Börja i rätt ända

Tradingpsykologi

Börja i rätt ända – självsabotage

Du börjar i helt fel ände om du börjar med tradingpsykologi innan du ens har en tradingstrategi med en positiv edge. Så min rekommendation är att du satsar allt på att hitta någonting som fungerar på börsen först innan du börjar med att lusläsa allting inom tradingpsykologi. Det är nämligen inte alldeles enkelt och det kommer behöva all din tid och fokus. När du väl lyckats hitta någonting som fungerar så kan du börja ägna dig åt att lösa dina psykologiska ”issues” och motarbeta ditt självsabotage som du med all säkerhet kommer att ägna dig åt! Men gör inte detta förrän du har någonting som fungerar först.

Digital Nomad och algotrading – går det att kombinera? | Digital Nomad

By | Börsblogg, Daytrading, Livet som trader, Robothandel | No Comments

Digital Nomad och algotrading – går det att kombinera? | Algo-nomad

Om du skrollar ner lite i artikeln så kommer du till det jag skriver om digital nomad och algotrading i en kombination som jag själv nyttjar. Först så förklarar vi vad en digital nomad egentligen är.

Vad är en Digital Nomad?

Definition enligt Wikipedia: Digitala nomader kan använda trådlöst internet, smartphones, röst över IP och / eller molnbaserade applikationer för att arbeta på distans där de bor eller reser. Digitala nomader kan använda co-working platser, kaféer, housesitting och delade kontor. Grunden för den digitala nomadrörelsen är fjärrarbete, vilket gör det möjligt för människor att göra sitt arbete hemma eller på annat sätt via Internet. Digitala nomader kan också sälja ett antal ägodelar för att göra resan enklare och kan även sälja eller hyra sitt hus. Att leva som en digital nomad kräver vanligtvis en anständig finansiell kudde för att kunna leva tillräckligt.

Kortfattat:  En digital nomad är en person som utför sitt arbete online samtidigt som de reser från plats till plats. Vanligtvis kan digitala nomader utföra sitt arbete oavsett var de befinner sig så länge det finns en stabil internetuppkoppling.

FÖRDELAR MED ATT VARA EN DIGITAL NOMAD

En robots ansikte med diagram i bakgrunden

 • Friheten att vara din egen chef – Detta är ganska självklart ett stort plus för många då du inte har någon annan som säger åt dig vad du ska göra. Du bestämmer själv över din arbetstid, semester och hur du utför ditt jobb.
 • Du kan resa jorden runt – Troligtvis den största fördelen med att vara digital nomad är det faktum att man inte är platsberoende och därför kan resa när man vill så länge man har pengar och en stabil internetuppkoppling. Dessutom är levnadskostnader lägre i många länder, så man kan även spara pengar samtidigt som man reser och upplever världen.
 • Du kommer att träffa många människor – De flesta långtidsresenärer kommer säga att det inte handlar om destinationen, utan istället är personerna du möter under resorna det viktigaste och mest minnesvärda. Även om jag håller med till stor del så är jag fortfarande fascinerad över alla vackra platser som moder natur har att erbjuda!

NACKDELAR MED ATT VARA EN DIGITAL NOMAD

 • Ingen annan kommer att göra jobbet åt dig – Det vill säga ifall du inte anlitar och betalar någon annan för att göra ditt arbete åt dig, och därför kan ta steget tillbaka och tjäna pengar semi-passivt.
 • Utan bra internet så blir det svårt att jobba – uSom tur är så börjar de flesta länder att få bra internetuppkoppling även om det fortfarande finns länder och platser där internet är långsamt.
 • Det är inte bara nöjen – WMed frihet kommer ansvar och det är du som måste se till att inkomsten räcker varje månad. Detta innebär att du inte kan hänga på stranden hela dagarna eller gå på roliga fester varje kväll, du måste jobba! (de flesta framgpngsrika digitala nomader som jag känner till jobbar mer än ett vanligt 9-5 jobb).
 • Livet som digital nomad kan bli ensamt – Visst, du kommer att träffa massvis av människor, men troligtvis är dina kompisar och familj hemma i Sverige eller i ditt hemland. Med det sagt, så är communityn bland digitala nomader helt fantastisk och du kan hitta vänner för livet så länge du undviker personer som sprider negativitet och oseriösa digiala nomader.

En bra artikel om du vill lära dig mer om digitala nomader.

Algotrading – Vad är det?

Vad är algotrading? Du har kanske stött på ordet förut några gånger och undrat vad nu detta är för något. Algo trading är när någon skriver ett datorprogram för att göra affärer på börsen och som är baserat på vissa regler. Reglerna är algoritmiska. En algoritm har inget fast värde till skillnad mot en logaritm är där det finns ett initialt fast tal som ska beräknas utifrån. Värdet beräknas i stället utifrån pris från de finansiella marknaderna. Andra populära namn på algotrading är robothandel, algoritmisk handel och autotrading.

Algotrading och robothandel

Algoraders kan hålla sin alostrategi aktiverad 24 timmar om dygnet och 7 dagar i veckan om man så vill och programvaror och börsen tillåter det. Det krävs en del programmeringsskicklighet och framförallt engagemang för att göra en sådan algoritm. Transaktionerna sker mycket snabbare än en person kan utföra. Det finns idag programvaror som man kan använda för att underlätta programmeringen av strategier och den automatiska handeln.

Digital nomad och algotrading (algonomad)

Kombinationen digital nomad och algotrading är helt perfekt. Varför är den det? När du väl lyckats att hitta några bra strategier som fungerar och som är robusta så behöver du i princip bara trycka på startknappen för att sätta igång algotradingen. Efter det så är tradingen mer eller mindre passiv inkomst på grund av att den är automatisk. Inkomst som kommer till dig om och om igen efter att du en gång gjort jobbet.

Första klass till Tokyo

Första klass till Tokyo. Lounge i London.

Nu är det egentligen inte något jag rekommenderar då algotrading är komplext och svårt. Det är speciellt svårt om du är ny. Du bör exempelvis aldrig lämna den automatiska handeln under en alltför lång tid i fall någonting händer med dina positioner. Det kan bli tekniska fel i form av att något händer med din server eller programvara. Det kan också vara så att börsen har någon extraordinär händelse som gör att du inte kan trejda. Sedan är det bästa om man spenderar sin lediga tid med att hitta nya tradingstrategier. Strategier inom trading slutar nämligen ibland att fungera. Något som dom flesta orutinerade i branschen helst inte vill prata om eller kanske ännu värre inte förstår. Så även om det är fullt möjligt att resa och få passiv inkomst så är kanske inte det en långsiktig lösning.

Men att jobba som digital nomad med algotrading är däremot en mycket bra kombination. Om man skippar den där passiva inkomstkomponenten. Personligen så har jag inte så stor möjlighet att åka under längre perioder när jag åker ut och reser med min algotrading pga av att jag har ett barn att ta hand om varannan vecka. Men däremot så åker jag iväg på de veckor jag kan åka och jobbar runt om i världen. Många tycker att det är för kort tid att åka till exempel till Asien eller Syd Amerika. I och med att trading och resande är det roligaste jag vet så är det inget större problem för mig.

Jag tycker om att flyga. Jag flyger i princip alltid business class och för mig är det ett nöje att åka ut till Arlanda eller Landvetter. Att sitta i Loungen någon timma före flyget går och sippa på en god whisky eller konjak är för mig oslagbart. Flyger jag till Asien i 10-12 timmar så är jag förvisso trött och jetlaggad när jag kommer fram men att komma fram och att vara utomlands överväger alltid känslan av att vara trött och lite sliten. Ibland kan det nästan vara skönt att få komma hem igen inom en vecka för jag vet att jag snart kan åka igen. Givetvis hade jag gärna stannat längre om jag kunnat men nu går inte det och jag anpassar mig till det som jag kan göra och det som fungerar i mitt liv.

Känner du att trading är något för dig och du tror att det skulle kunna bli en passion i ditt liv och något du skulle kunna jobba hårt med för att nå framgång så är detta definitivt något jag rekommenderar. Som jag skrivit om några gånger förut här på bloggen, jag har världens bästa jobb.

Här är en bra artikel om digitala nomader som jag hittade på Scandinavian traveler.  

BLI EN DIGITAL NOMAD – JOBBA VAR SOM HELST I VÄRLDEN

Att arbeta och bo långt från hemmet är en gammal tradition bland författare och konstnärer. Den amerikanske författaren Ernest Hemingway arbetade i Spanien och Frankrike och den franske konstnären Paul Gauguin målade i Polynesien. Agatha Christie skrev flera storsäljare vid arkeologiska utgrävningar i Mellanöstern. ”Så kul för dom”, tänker du kanske. Men du kan göra likadant.

Tack vare smarta telefoner, surfplattor, bärbara datorer och videokonferenser – och de senaste årens liberalare företagsregler – har det blivit alltmer accepterat att det inte är nödvändigt att vara på kontoret för att sköta sitt jobb. Och med det föddes den digitala nomaden.

Fritt definierat är digitala nomader personer som använder sig av teknik för att arbeta på distans på en plats de själva valt, och som gör vad de vill, när de vill.

Ett annat sätt att leva – med mindre stress

– Många svenskar lever under stor press på grund av den lutherska arbetsmoralen som är inpräntad i oss, säger hon. Alla våra materiella behov var uppfyllda när vi bodde i Sverige, men vi hade inte tid att njuta av livet. Skulle jag träffa vänner var jag tvungen att planera in det månader i förväg, men här i Auckland kan vi planera från dag till dag eller för nästa vecka.

Men det digitala nomadlivet har sina avigsidor också förstås.

– Att arbeta på distans för ett stor företag innebär att jag känner mig lite utanför ibland och jag vet inte vad mina kollegor gör, säger hon. Men jag har lärt mig acceptera det och finner mig i att jag inte har all information om företaget.

– Det kan vara svårt att vara med på möten också, eftersom tidsskillnaden mellan Sverige och Nya Zeeland är 12 timmar, tillägger hon.

Men hon kan stå ut med det.

– Nu jobbar jag deltid, har mer fritid och kan hämta min son i skolan. Jag behöver inte pendla, istället kan jag ta långpromenader på stranden, fika med mina väninnor och spela gitarr.

Läs resten av denna artikel här på Scandinavian Traveler

 

algorithmic trading

Trading – Enkel guide för att komma igång som trader 2019 | Trading

By | Daytrading, Livet som trader, Robothandel, Teknisk Analys, trading, Tradingstrategier

Vad är trading? – Kom igång med trading 2019

Trading, ja ett fantastiskt yrke och hobby. För mig är det både och. Jag har ägnat de senaste 25 åren till att jobba och syssla med det jag tycker är allra roligast. Jag är lyckligt lottad på det sättet även om det inte har kommit gratis. Jag har jobbat extremt hårt för att komma hit och det har kostat mig mycket pengar, svett och tårar.

Börja med trading

Är du intresserad av trading men aldrig riktigt tagit klivet ut på börsen? I den här övergripande artikeln ger vi dig all den grundläggande kunskap du behöver för att komma igång. Vi går dessutom igenom vilka olika strategier du kan använda dig av, samt behandlar vanliga frågor gällande startkapital, användbara verktyg, med mera. Internet svämmar bokstavligen över av artiklar gällande trading. Alla med olika inriktning och krav på förkunskaper. Använd den här artikeln för att komma igång med din trading. Därefter kan du fördjupa dig i de områden som intresserar dig.

 


Material och info om trading på Samuelssons Rapport

Innan vi fortsätter med artikeln om trading så ville jag bara skriva lite om allt material och alla artiklar på Samuelssons Rapport som handlar om trading. Det är artiklar och annat som jag skrivit sedan starten 2008. Längre ner på denna sidan så ser du de senast skrivna artiklarna inom trading i en blogstream.

Härär mina personliga favoriter av publicerade artiklar. De ger också en bra start på din trading om du är ny.

Jag publicerar löpande nya artiklar om du är ny inom trading. Håll utkik och lycka till med din trading!

Du är också alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor eller är osäker på något. Du hittar vårt kontaktformulär här.


 

1. Börja med trading: Introduktion – Vad är trading?

Vad är trading?

Det första vi måste definiera är vad trading egentligen innebär. Trading är att aktivt delta i handeln på de finansiella marknaderna i syfte att vinna fördelar gentemot den traditionella mer långsiktiga investeringsverksamheten. Istället för att investera i en långsiktigt stigande marknad så tar en trader positioner på kortare sikt för att tjäna pengar på de kortsiktiga prissvängningar som finns på marknaderna .

Vad innebär trading? Hur fungerar det?

En person som månadssparar i en aktiefond är alltså inte en trader. En trader är någon som jobbar aktivt med sina investeringar och sköter sin handel likt ett företag. Det krävs att man har en solid strategi som man följer till punkt och pricka, med både korta och långsiktiga mål för utvecklingen av sitt kapital. Trading innebär alltså ett helt annat fokus än konventionellt aktiesparande.

I den här artikeln använder vi engelskans ord, trading, då det är det mest allmänt vedertagna ordet för att beskriva just trading. Den närmast korrekta översättningen till svenska är handel, men vi tycker att trading bättre beskriver det förfarande vi pratar om i den här artikeln. 

trading

 

2. Börja med trading: Olika trading-stilar

I den här tradingkursen kommer vi fokusera på tre huvudsakliga trading-stilar. Dessa stilar kommer att vara återkommande när vi tittar på olika exempel och strategier.

 • Daytrading

Daytrading är en trading-stil som innebär att man köper och säljer under samma handelsdag i syfte att tjäna pengar på de dagliga svängningarna på marknaderna.

 • Swingtrading

Swingtrading innebär att man försöker dra nytta av de cykliska mönster som kursrörelser uppvisar på kort eller medellång sikt.

 • Algotrading

Algotrading innebär att man använder algoritmer för att fatta köp- och säljbeslut.

 • Scalping

Scalping är en extremt aktiv form av daytrading som innebär frekvent köp och försäljning under hela tradingperioden.

 • Position Trading

Positionstrading omfattar den längsta tradingtimeframen; de trejdar i allmänhet över en period av månader till år. Positionstraders kan använda en kombination av teknisk analys och fundmental analys för att fatta handelsbeslut, och ofta hänvisas till veckovisa och månatliga prisdiagram vid bedömningen av marknaderna. Denna typ av trading liknar enligt mig mest investeringar.

Vilken stil passar dig bäst?

Mycket handlar om hur mycket erfarenhet man har av trading från början, samt hur mycket tid man är villig att avsätta och hur stort startkapital man har. Daytrading är den form av trading som tar mest tid, men här finns det också stora pengar att tjäna. Swing trading kräver mindre tid, likaså algotrading, i och med att man inte handlar lika frekvent.

3. Börja med trading: Att leva på trading

Att vara trader ses av många som ett närmast kultförklarat yrke. Många lockas av den frihet det innebär att kunna arbeta vart man än befinner sig och att kunna ta med sig jobbet  på resor, osv. Riktigt så enkelt är det inte. De flesta traders har stationära kontor, med flera skärmar, stabila internetuppkopplingar, anteckningsböcker och dagböcker. Alltså raka motsatsen till vad man skulle kunna kalla för ett mobilt kontor. Däremot så har en trader andra friheter, såsom friheten att inte ha en arbetsgivare som äger ens tid, osv. Alla traders har dock inte trading som heltidssysselsättning, speciellt inte i början. Det är vanligt att det börjar som en sidoverksamhet för att sedan växa till någonting som man i slutändan kan försörja sig på.

Öppna ett konto

För att komma igång med trading så behöver du en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto hos någon aktiemäklare, typ Avanza eller Nordnet. Se till att ha ett kapital som du har råd att förlora. I början kommer det att gå både upp och ner. Sedan bör du välja ut en marknad eller börs där du känner dig bekväm, alternativt en sektor.

Lite på din kunskap

Välj sedan aktier som visar en stabil stigande trend på lite längre sikt. Därefter letar du efter signaler som enligt din strategi ska tyda på en köpsignal. Kom ihåg att ha is i magen och att det inte alltid går som man förutspått. Marknaden har en stor portion slumpmässighet i sig, speciellt på kort sikt.

Ett startkapital för daytrading

För att komma igång med daytrading så behöver du ett större startkapital än för konventionella aktieinvesteringar. Här ska du göra många affärer med relativt små kursrörelser. För att dessa små kursrörelser ska ge en större avkastning är det courtage man betalar för att göra affären så behöver man ta lite större positioner. Vill du börja daytrada med aktier så bör du ha mellan 20.000 – 100.000 kr för att komma igång. Det går att börja med mindre, i syfte att lära sig, men för att kunna få någon form av avkastning så bör du ligga någonstans mellan nämnda intervall. För att kunna leva på daytrading så behöver du ett betydligt större kapital än så. Ha inte som ambition att leva på din daytrading direkt från start. Du behöver lära dig och skaffa dig erfarenhet innan du kan handla med det kapital som krävs för att avkastningen ska bli så stor att du kan försörja dig på den.

Startkapital för swingtrading

För att komma igång med swingtrading behöver du inte ett lika stort startkapital som vid daytrading. Du behöver dock mer pengar än vid vanligt aktiesparande. För att kunna få någon nämnvärd avkastning av dina trades så behöver du göra affärer av en viss storlek. Courtaget kommer bli din största kostnad och beroende på vilken aktiemäklare du har och storleken på courtaget så kan du avgöra hur stort startkapital du behöver. Du vill ju inte att avgifterna ska äta upp den vinst du gör genom dina trades. Den här typen av handel skapar ofta mycket känslor och det kräver att ha is i magen för att lyckas. Satsa pengar som du har råd att förlora är ett tips på vägen.

Startkapital för algotrading

Den strategi du väljer avgör i mångt och mycket exakt hur stort ditt startkapital kommer att behöva vara. Planerar du att ta positioner på lång eller kort tidshorisont? Vilken typ av finansiella instrument tänker du handla med? När du vet hur en generell trade ser ut så kan du titta på dina prognostiserade utgifter, så som courtaget. Se till att ta tillräckligt stora positioner för att inte avkastningen ska ätas upp av avgifterna. Se dessutom till att ditt startkapital är pengar du har råd att förlora. Att lära sig algotrading tar tid och du kommer erfara “learning by doing” med allt vad det innebär. Algotrading med aktier kräver avsevärt mycket mindre kapital än terminer.

 
Trading
TradeStation

4.  Börja med trading: Verktyg för trading – tradingprogram

Det första du behöver göra för att komma igång med trading är att öppna ett konto för handel, om du inte redan har det. En kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, även kallat ISK, är att föredra om det är aktier du sysslar med. För terminer så rekommenderar jag dig att titta utomlands för att hitta kvalitetsmäklare. I och med att du gör många affärer per dag så är det viktigt att inte behöva betala skatt på varje transaktion. Har man ett ISK så betalar man istället en schablonskatt, vilket är en viss procent av kontots värde och insättningar under året. Att använda den klassiska K4-blanketten och deklarera varje transaktion till skatteverket skulle förmodligen ta så mycket tid att du snabbt hade fått överge dina drömmar om att utvecklas som trader, speciellt om du ska syssla med daytrading där man gör flera affärer per dag.

Öppna ett konto på någon av de stora aktiemäklarna, typ Avanza och Nordnet. En fördel med dessa två är att dom erbjuder rabatterat courtage för nybörjare vilket innebär att du kan göra många affärer i början till relativt låga avgifter och på så sätt arbeta efter devisen “learning by doing” utan att vara orolig för att ditt kapital ska ätas upp av avgifter.

Se till att ha rätt verktyg

För att komma igång med trading så behöver du dessutom ibland en del verktyg och hjälpmedel. Allt eftersom du blir mer och mer erfaren så kommer du garanterat hitta fler system och andra källor till information som du använder dig utav. Se dock till att redan från start ha en dagbok där du antecknar varje trade du gör. På så sätt ser du till att få en journal med anteckningar som förklarar hur du tänkte vid varje trade, vad du kunde gjort annorlunda och vad du lärde dig. Det här kan vara ovärderlig information för dig i din framtida utveckling som trader.

Som daytrader behöver också ett daytrading-program för att genomföra dina dagliga trades. När du börjar med daytrading så räcker det gott och väl med något av de tradingprogram som aktiemäklarna erbjuder. Sedan finns det en uppsjö av leverantörer om man vill hitta alternativ till dessa tradingprogram.

För att kunna lyckas med algotrading så behöver du även här rätt tradingprogramvara. Det finns många leverantörer att välja mellan och ett tips är att prova sig fram för att hitta det tradingprogram som passar just dig bäst. Algotrading bygger på att du själv programmerar de algoritmer som ska sköta dina strategier. Det finns olika programmeringsspråk som de olika tradingprogrammen stöder. Generellt är dom ganska enkla allihop så det handlar i grund och botten om att lägga tid på att sätta sig in i hur man förvandlar sin strategi till en algoritm.

TradeStation är en av de bästa tradingprogrammen på marknaden. TradeStation är dessutom mycket populärt bland traders som just sysslar med algotrading.

algotrading

algotrading – tradestation

I tradingprogrammet får du också tillgång till kursdata vilket är fundamentalt i algotrading.

Tradingprogramvara har tre huvudändamål:

 • marknadsanalys
 • testning
 • orderkörning

Marknadsanalyskomponenten av tradingprogramvara är det som låter dig visa och anpassa prisdiagram och visa prisnoteringar. Beroende på din typ av handel behöver du den senaste marknadsanalysen (med fördröjda citat) eller realtidsnoteringar som omedelbart uppdateras när marknadsförhållandena ändras. Långsiktiga traders (position och vissa swingtraders) kan använda EOD-data (end of day-data); Kortsiktiga traders (vissa swingtraders och daytraders och scalpers) behöver tillgång till realtidsdata.

Nästa komponent är programmets backtesting applikation. Inte för många år sedan var möjligheten att backtesta alls ett ganska avancerat inslag i handelsprogramvara. Idag kan handlare inte bara backtesta utan också utföra multivariabla optimeringar och walkforwardoptimeringar / testning. Dessa verktyg kan förbättra din förmåga att exakt testa ett tradingsystem.

Slutligen kommer din tradingprogramvara att ha minst ett orderingångsgränssnitt. Vissa tradingprogram erbjuder mycket grundläggande orderingång, medan andra stöder avancerade och till och med anpassningsbara gränssnitt. Många tradingplattformar stöder olika nivåer av handelsautomatisering , från villkorade order till helt automatiserade strategier.

Många tradingplattformar – den mjukvara som tillhandahåller marknadsanalys, testning och trading-tillträde – ger en simulerad miljö där du kan träna trading och pröva tradingsidéer. Dessa ”sim” -konton ger värdefull erfarenhet för nya traders, men det är viktigt att komma ihåg att simtrading och levande trading är helt olika saker.

Simtrading genererar till exempel ofta orderfyllningar som aldrig kommer att hända i levande trading (vilket ger dig en falsk lönsamhet i många fall) och känslorna som är involverade i simtrading kan aldrig åberopas för att representera hur du kommer att känna och agera i livetrading. Med detta sagt är simtrading ett utmärkt sätt för handlare att få erfarenhet på marknaderna och med faktisk orderingångsplacering.

Medan viss tradingprogramvara säljs som ett komplett paket, hyrs de flesta varje månad (t.ex. från din mäklare). I vissa fall avstår den månatliga avgiften om du handlar en viss volym (t ex 10 roundturns per månad). Det är viktigt att notera att förutom eventuella mjukvaru / plattformskostnader kan du också behöva betala för vissa kursdata, till exempel kursdata från specifika börser. Dessa avgifter skiljer sig beroende på din status som trader: i allmänhet är avgifterna relativt låga för enskilda traders, men kan vara ganska höga om du anses vara en ”professionell” trader.

Vikten av en bra infrastruktur – dator och internet

När man vill syssla med trading och då framförallt algotrading och daytrading så är man beroende av datorn och internet på ett lite annorlunda sätt än vid exempelvis swingtrading. Se till att ha en server som klarar att köra många tunga algoritmer för robothandel. Du behöver också ha en kraftfull dator med mycket minne.

 • Se till att ta backup på all din data och dina algoritmer
 • Se till att ha ett backupaggretat utifall att du skulle råka ut för ett strömavbrott
 • Investera i en snabb internetanslutning. Viktigt!

En tradingdator är ditt primära verktyg. Det är här tradingen sker och var du ska undersöka, testa och handla din tradingplan. I en perfekt värld skulle din tradingdator användas för en sak: trading. Verkligheten är dock att de flesta datorer har olika program som körs och används för saker som spel och surfing på Internet.

Med det sagt, om du måste använda din tradingdator för sysslor utanför din trading, var noga med att den är tillräckligt skyddad med antivirusprogram. Många företag erbjuder gratis eller provversioner av deras virusskyddsprogram (tänk på att de fria versionerna inte alltid kör skanningar automatiskt). Oavsett vilken programvara du väljer, är nyckeln att installera den, uppdatera den ofta och utföra vanliga skanningar för att hålla datorn frisk.

Din dator ska ha den snabbaste processorn och den högsta mängd minne som du rimligen kan ha råd med (desto kortare och snabbare är din trading, desto viktigare blir det). Om det är möjligt ska din dator kunna stödja flera skärmar. Trading med två (eller gärna fler om du har råd och plats) bildskärmar ger dig den ”skärmyta” du behöver för att se flera marknader och tradingdiagram, samtidigt som du har ett eget orderfönster. Detta kan förbättra din situationsmedvetenhet och möjliggöra mer precision i din trading.

Du bör också ha en telefon som fungerar även om du förlorar ström – till exempel en fulladdad mobiltelefon. På så sätt kan du ringa in en order till din mäklare om du har förlorat strömmen. Håll din mäklares telefonnummer för handel skrivbord i dina kontakter och ha din kontoinformation praktisk.
 
Det är också en bra idé att ha ett backup-batteri för din dator – en avbrottsfri strömförsörjning (UPS). Tänk på hur lång tid du behöver för att hålla datorn och annan väsentlig utrustning igång för att hantera och / eller stänga affärer i händelse av strömavbrott och handla för en UPS baserat på dessa kriterier samt antalet ingångar du kommer behöva.
 
Det är värt att notera att du, beroende på vilken typ av trading du håller på med, kan ha möjlighet att undersöka, genomföra och hantera affärer från din mobila enhet eller surfplatta. De flesta handelsplattformar erbjuder idag robusta mobilgränssnitt, utöver deras webbbaserade nedladdningsbara program. Även om du inte gör din mobila enhet till din primära tradingplattform, är det en bra idé att få din tradingplattforms mobilapp laddad – bara om du behöver den medan du reser eller om din huvuddator kraschar.

5. Börja med trading: Order-typer

Vill man bli framgångsrik inom trading så räcker det inte att lära sig att trycka på “köp” eller “sälj”. Det gäller att se upp när man genomför sina trades så att utgången blir som man tänkt sig. Det finns olika typer av ordrar där man kan villkora sin order. På så sätt kan man gardera sig för något som kallas slippage, med mera.

Långa eller korta ordrar

En vanlig säljorder där man säljer en aktie som förhoppningsvis stigit sedan man köpt den, är relativt enkel. Man lägger en order och priset kan rent teoretiskt inte falla lägre än till 0, vilket dock så klart är osannolikt. Men om vi blankar en aktie så blir den riskerade förlusten på grund av oförutsedda svängningar i kursen större. Detta kallas för slippage.

En daytrader måste alltid ha courtage och slippage i åtanke när han/hon genomför sina affärer. Courtage är den avgift man betalar till aktiemäklaren vid varje transaktion. Slippage är alltså den prisförskjutning som uppstår då den order man lagt inte köps till exakt samma belopp som ursprungsbeloppet. Slippage uppstår oftast i värdepapper där det är snabba marknadsrörelser.

Marknadsorder

En marknadsorder är en order där man vill genomföra sin affär direkt. Man har då ingen kontroll över prisnivån utan ordern fylls ut direkt.

Marknadsorder kallas också en fylld order. Det är är den vanligaste formen av order.

Limit

En order med en limit är en order med villkor som säger att affären inte kan genomföras om priset över- eller understiger en viss nivå. Det betyder att en order med en limit kan hindra affären från att genomföras.

Stop loss order

En order med ett stop loss innebär att man sätter en gräns för när ett innehav ska likvideras. När kursen når en viss nivå vill man helt enkelt sälja sin aktie.

6. Börja med trading: Utveckla din strategi

Att ha en tydlig strategi är A och O när det gäller alla former av trading. Rekommendationen är att välja en börs som du är bekväm med och fokusera på att göra dina affärer där. Väljer man en marknad så har man möjligheten att lära känna den marknaden ännu bättre med tiden. Man lär sig vilka faktorer som påverkar marknadsrörelserna, hur andra börser påverkar ens egen börs, osv.

Skaffa en edge

För att du ska kunna lyckas som trader och då framförallt som daytrader, så måste du hitta en strategi som du sedan följer slaviskt och som innebär att du tjänar pengar. En sådan strategi måste innehålla någonting som heter edge. En edge är en fördel som du har genom din strategi. Den bygger på att du identifierat ett antal trading-signaler som hjälper dig att tala om för dig hur och när du ska agera (köpa eller sälja).

En trading edge är alltså din fördelaktiga sannolikhet att tjäna pengar om vissa villkor eller mönster uppfylls på börsen.

För att citera Jack Welch; “Har du ingen edge, ge dig inte in i matchen”.

Jack Welch

Jack Welch

Försök att studera indikatorer och kursrörelser för att identifiera samband och se mönster. Börja sedan med så få villkor som möjligt, men i alla fall något som avgör när du ska ta en position och när den ska likvideras. Då har du din egen strategi och du har förhoppningsvis en edge. Din strategi och din edge kommer sedan att förfinas allt eftersom du lär dig mer och mer om trading generell, den marknad du agerar på och även om din egna mentala förmåga att hålla dig till din strategi utan att avvika från den.

Övriga tips och råd gällande trading

Vi gick ju inledningsvis in på vikten av att ha en tydlig strategi innan man kommer igång med sin trading. Vi ska nu titta på vilka andra tips och råd som kan vara viktiga att ta del av.

Var strukturerad

Att vara strukturerad och konsekvent i sitt agerande är oerhört viktigt. Ett vanligt nybörjarmisstag är att man blir frustrerad eftersom att marknaden inte uppför sig så som den borde och därmed frångår sin strategi. För att bli framgångsrik som trader måste du hålla fast vid din strategi och lita på att din edge på lång sikt kommer att göra att du tjänar pengar.

Trada som ett rovdjur

Likna ditt agerande på börsen med ett lejon på savannen. Lejonet ligger och lurar och väntar tålmodigt in rätt tillfälle. På samma sätt ska en daytrader göra på börsen. Inte kasta sig över första bästa byte, utan istället invänta att alla signaler visar grönt ljus, och sedan genomföra traden.

För anteckningar och har din strategi synlig

Se till att ha en anteckningsbok eller en dagbok där du noterar alla dina trades. Du kan även ha din strategi tydligt nedskriven på väggen så att du hela tiden ser den. Detta hjälper dig att vara konsekvent i ditt agerande.

Brant inlärningskurva

Eftersom trading är så lätt att komma in i, kan nya traders inte inse att det finns en väldigt brant inlärningskurva : Att bli framgångsrik är svårt och kräver mycket tid och ansträngning. Här är några snabba fakta om trading:

 • Omkring 90% av dagens traders misslyckas inom det första året.
 • Det finns inget sätt att helt eliminera risken i trading.
 • Det finns inget tradingsystem som vinner 100% av tiden.
 • Du kommer alltid att förlora pengar, även om du är en väldigt väldigt duktig.
 • Du behöver pengar för att tjäna pengar – det tar lång tid att bli rik på ett litet tradingkonto.
 • Framgångsrika oberoende traders kan tjäna en bekväm inkomst, men de flesta blir inte miljonärer.

Med den lätthet som du kan börja med trading (du öppnar ett konto med ett par klick idag och sedan kan du bara trycka på köpknappen) betyder inte att det blir lätt att bli en framgångsrik och lönsam trader. Många av de 90% som håller på med trading misslyckas inom det första året gör det för att de börjar med trading utan att ha utvecklat någon form av logisk affärs- eller tradingplan. Alla affärer som ingåtts med en sådan brist på planering kommer sannolikt att misslyckas. En annan vanlig orsak till misslyckande är att traders är underkapitaliserad ; Det betyder att han eller hon inte har tillräckligt med pengar för att ta risken och absorbera de oundvikliga förlusterna.

Strategier för Trading

När det kommer till swingtrading så finns det många olika strategier att använda sig utav. Precis som vid all trading så gäller det att skaffa sig en edge. Alltså en fördel som gör att ens strategi genererar pengar om den utförs korrekt.

Några av de strategier man kan använda sig av är dessa.

Mean Reversion

Den här strategin innebär att man tittar på det långsiktiga medelvärdet för en tillgång. Sedan ser man hur kursen på kort sikt svänger runt medelvärdet och försöker ta positioner för att tjäna pengar på dessa svängningar. Man förväntar sig alltså att kursen kommer att gå söka sig tillbaka till medelvärdet.

News plays

Med den här strategin försöker man agera på nyheter eller rapporter för värdepappret. TIll exempel så tror man kanske att en viss nyhet kommer att få kursen att överreagera och man väljer då att trada utifrån det antagandet.

Trendföljare

Att följa trenden innebär att man identifierar trenden för en tillgång och sedan antar att den kommer fortsätta på medellång sikt. Har man till exempel en aktie med en stabilt stigande trend så är det mer troligt att de cykliska svängningarna uppåt ska fortsätta.

Sektor trading

Sektor trading hjälper dig att identifiera sektorer som för tillfället är starka. Sedan utför du din swingtrading inom den sektorn. Detta minskar risken för extern negativ påverkan på din swingtrading.

Teknisk analys

Till sist så finns det också teknisk analys. Här tittar man på många saker. Man tittar bland annat på stöd och motstånd för en kursrörelse. Man tittar också på olika indikatorer samt hur kursen rört sig historiskt. Det går även att analysera olika formationer där man kan se att kursrörelser har gemensamma formationer och rör sig på likvärdiga sätt.

Hitta en tydlig tradingstrategi

Precis som med daytrading och swingtrading behöver du vid algotrading hitta en tydlig strategi. Men vid algotrading är det, om möjligt, ännu viktigare. En strategi är dessutom levande, så till vida att marknaden ständigt förändras och med den även förutsättningarna för din strategi. Det gäller att hela tiden ha koll på detta.

Här är en checklista.

 1. Tydliga regler gällande när du ska ta en position, likvidera den samt dina mål för avkastning.
 2. Testa din strategi med historisk data
 3. Välj marknad
 4. Se till att välja en risk som passar just dig.
 5. Sätt av pengar för att kunna täcka för nybörjarmisstag
 6. Kontostorlek
 7. Tid som kan vara dedikerad till handel
 8. Nivå av tradingerfarenhet
 9. Personlighet

7. Börja med trading: Testa din strategi

För att en strategi ska bli mer än en avancerad gissning är det viktigt att man testar sin strategi. Det gör man enklas genom att använda historisk data. Man simulerar helt enkelt sin strategi och reser bakåt i tiden för att med den löpande datan som kommer, kunna se om strategin ger en positiv eller negativ utveckling.

Historisk data

Historisk data är alltså fundamentalt för att testa din strategi. Det finns en del gratisalternativ om man vill spara pengar i början. Se den här listan för vilka alternativ som finns.

Realtidsdata

Den andra typen av data du behöver är realtidsdata – alltså live-data som visar vad som händer på börsen just nu. Den här datan behövs speciellt för algotrading, för att din algoritm ska ha någon input för att göra sina beräkningar.

Inom trading är det alltså mycket viktigt att kunna göra backtesting. När det gäller backtesting så finns det fyra huvudsakliga faror som du bör se upp med.

 • Involvera inte framtida data i ekvationen

Det är viktigt att vara disciplinerad även när man gör sin backtesting. Att blanda in data som inte är inom tidsramen för testet kan förstöra resultatet och göra det missvisande.

 • Tänk på Survivor Bias

Survivor Bias är det faktum att ett index med exempelvis de mest lönsamma företagen talar om för oss att företag fallit ur indexet under åren som gått. Gör vi ett urval enligt hur indexet ser ut idag och kör en backtest på det så blir inte vår data 100% korrekt, i och med att bolagen som redan fallit ut ur indexet inte kommer att vara med i vårt test.

 • Curve fitting

Den tredje och viktigaste faran och någonting som man verkligen bör se upp med är något som kallas för Curve Fitting. Det innebär att man lägger till för många parametrar till sin modell. Man bör ha så få parametrar som möjligt i sin modell. Annars urholkas modellens möjlighet att skapa korrekta beslutsunderlag.

 • Ränta på ränta

Den sista faran att se upp med är att ta med ränta-på-ränta-effekten i din modell. Det kan verka lockande att göra det eftersom att man vill se hur ens kapital utvecklar sig, men det säger ingenting om hur effektiv själva modellen är. Så se till att ta bort alla sådana beräkningar från din backtest.

8. Börja med trading: Håll koll på resultaten

Ha tålamod och genomför den strategi utan att avvika från dina egna regler. Mycket av en traders framgång beror på hur disciplinerad hen är och hur väl hen följer sin strategi.

Fler tips:

 • Nätverka med likasinnade för att lära dig mer.
 • Bli expert på teknisk analys
 • Handla med aktier med hög omsättning
 • Handla med aktier som har en tydlig långsiktig trend
 • Specialisera dig på en marknad eller sektor
 • Följ din strategi
 • Skriv en journal eller dagbok för att lära dig av dina trades

9. Börja med trading: Sammanfattning

Sammanfattningsvis så kan man säga att trading kräver mer av dig som investerare än om du sysslar med konventionellt aktiesparande. Här sätts psykologiska aspekter i spel på ett helt annat sätt och det är viktig att du skapar en tydlig strategi för dig själv och som du sedan följer slaviskt. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att inte avvika från sin plan. Detta är de flesta traders största akilleshäl, att man lockas in i trades som inte ligger inom den strategi man skapat. Man ser kanske en möjlighet till snabba pengar på annat håll och kan inte motstå frestelsen att slå till. Kanske leder det till att man tjänar en slant, vilket gör att det blir ännu enklare att avvika från strategin nästa gång. Helt plötsligt ökar risken och man riskerar att hamna i en jobbig situation.

Se även till att lära dig de verktyg, diagram, nyckeltal och indikatorer du använder dig av. Börja i liten skala och växla upp. Se till att lära dig allt om den marknad du tradar på och trada helst på en avgränsad marknad eller sektor.

Glöm inte att dokumentera dina trades för att kunna ge dig själv en överblick över din trading och se vad du kunde gjort annorlunda, för att på så sätt ständigt utvecklas. En trader blir aldrig fullärd.

Här hittar du de tradingutbildningar som finns att tillgå på Samuelssons Rapport.

Artikeln är skriven av en frilansskribent och kan innehålla felaktigheter. Samuelssons Rapport tar inget ansvar för detta.

Civilingenjör eller Daytrader? Vad väljer jag?

By | Livet som trader | One Comment

Civilingenjör eller Daytrader?

Jag pluggade till Civilingenjör efter gymnasiet. Trodde att det var det jag ville göra i mitt liv. Jag tog examen efter 4-5 år och började jobba. Jag hade tur med mina jobb för ganska så snabbt lyckades jag börja jobba på en internationell arena. Jag jobbade och bodde bokstavligt talat över hela världen. Även om jag har varit bortskämd med bra jobb, bra betalt, bott i intressanta länder och stora möjligheter så har jag ändå aldrig varit riktigt nöjd med själva jobbet.

Jag blev aldrig utmanad intellektuellt kändes det som. Nu med facit i hand så kanske jag kände så för att jag helt enkelt inte valt rätt väg i mitt liv. Jag började tidigt, redan under min högskoletid, börja snegla åt Handels, ekonomi och börsen-hållet. Jag tyckte det verkade väldigt spännande med börsen och aktier som gick upp och ner av olika anledningar.

Jag har hört från några kursare att jag redan under min studietid började ifrågasätta om jag valt rätt inriktning eller om jag skulle valt Handelshögskolan istället.  Fast jag är inte helt säker på att yrkesvalen jag haft efter Handels hade passat mig heller till 100%. Jag började som sagt mer och mer snegla åt ekonomi och aktiemarknaden.

Redan under mina första år efter min utbildning så började jag göra en hel del affärer. Jag var ganska snart helt fast i detta med börsen. Jag spenderade mer och mer tid för att försöka förstå börsen och vad som egentligen hände där. Det var naturligtvis inte helt enkelt och helt utan uppförsbackar. Jag har antagligen gjort fler misstag än dom flesta när det gäller att lära sig att förstå börsen.

Besatt efter motgångar

Ju mer motgångar jag fick desto mer tid lade jag ner på det. Jag blev efter ett tag nästan besatt av börsen. Min väg till att tjäna pengar på börsen har verkligen inte varit spikrak utan jag har som sagt gjort dom flesta klassiska misstagen som finns att göra på börsen. Det har lärt mig enormt mycket och idag har jag stor nytta av det och jag vet ganska tidigt om något är bra eller dåligt och värt att satsa på.

Jag bestämde mig ganska tidigt att det var det här jag ville jobba med på heltid. Jag började göra upp en plan. Jag bestämde att jag skulle jobba tills jag var en bestämd ålder för att sedan försöka mig på att leva som trader istället efter det. Även om vägen inte varit spikrak till att arbeta heltid med detta så följde jag mitt beslut och har inte ångrat mig en sekund efter det. Jag har världens bästa jobb om du frågar mig. Jag är fri som en fågel att göra vad jag vill och när jag vill. Jag älskar fortfarande att resa och gör det så ofta jag kan. I och med att min trading är automatiserad så krävs det inte lika mycket manuell passning av handeln som det var förr när jag började.

Hjärnkirurg

Varför skriver jag om det här då? Jo, vad jag vill komma fram till är att många som börjar med att handla på börsen tror att det är väldigt enkelt. Man skaffar sig ett konto, läser lite om något företag , kanske läser om någon strategi på nätet eller får någon rekommendation av någon om något kanonföretag för att sedan börja handla. Det är så lätt att börja på detta sätt men oj vad man fel man gör…

Man börjar ju inte operera som hjärnkirurg redan efter en vecka bara för att man tycker det är roligt och intressant. Detsamma gäller för börsen. Många har svårt att ta till sig detta att det krävs väldigt mycket tid och engagemang för att lyckas med aktiehandel. Faktum är att utbilda mig till Civilingenjör (4-5 år) var enkelt i jämförelse med att lära mig att tjäna pengar som trader på börsen.

Jag vill absolut inte avråda någon att börja handla på börsen. Tvärtom, att jobba som daytrader är världens roligaste jobb. Men se bara till att du har den rätta respekten för jobbet och att du lägger ner tillräckligt med tid för att lära dig. Tycker du exv. att det är jobbigt eller onödigt att läsa en bok i ämnet så är yrket definitivt inget för dig. Inte för att det skulle vara något speciellt bra med en bok, idag kan man ju få mycket av samma info via You Tube och andra informationskanaler men min poäng är att om du inte orkar läsa en bok i ämnet så är du troligen inte inom trading av den rätta orsaken. Du kanske mest håller på för att det verkar coolt, kul och det ser ut som snabba pengar. Så bokexemplet är mer en liten test för att se om du är villig att gå hur långt som helst för att lyckas och samla på din information. Nu tycker jag det är kul att lära böcker visserligen men jag vet att det finns många som inte tycker det. Dom tycker det är jobbigt och vill hellre vara kolla på en You tube video om ämnet.

Detsamma gäller om den enda tiden som du spenderar på aktier är när du handlar på börsen. Den viktigaste tiden för att lyckas på börsen spenderas när börsen är stängd. Det är då som du gör din research och din analys. Det är då du letar strategier och edger för att se hur du skall lyckas. Har jag själv 10 timmar att jobba så lägger jag minst 9 på research.

Spara dina pengar och tid och gör någonting annat som passar dig bättre om du inte har det riktiga intresset och vill lägga ner den tid som är nödvändig för att lyckas. Det är samtidigt svårt att lyckas inom något om du inte tycker det är roligt att jobba med det som krävs för framgång.

Samuelssons Rapport trading

Samuelssons Rapport trading

Nattpass igen

By | Börsblogg, Livet som trader

Äntligen hemma igen. Har varit bortrest några dagar. Alltid kul att röra på sig men alltid lika skönt att komma hem igen. Denna gången blev det mer jobb än vanligt så jag är lite trött och utarbetad. Väl hemma så möts jag av ännu mer högar med jobb som jag måste ta tag i ganska så omgående. Det blir ett nattpass för mig igen. Det blir lite soft och chill musik på Spotify och sedan försöka tugga mig igenom det mest akuta. Som man bäddar får man ligga, eller hur? Jag gillar ändå att ha många bollar i luften, det får mig att må bra och det känns att jag utvecklas och lever.

Jag har fått en del hjälp på sistone med lite olika sysslor som kanske en del av er redan märkt. Det gäller både på bloggen och inom min trading. Det hjälper mig mycket, avlastar och frigör en hel del tid för mig att göra saker som jag tycker är roligare och inte riktigt hunnit med tidigare. Jag har även outsourcat en del av min strategiutveckling. Vi är några stycken som jobbar ihop och har gemensamma mål. Vi har hittat sätt att samarbeta och har även lagt ut en del bitar i utvecklingsprocessen på ett litet team i Asien. Dom roligaste bitarna inom utveckling har jag fortfarande kvar men jag kan bredda mig mycket mer på detta sätt genom att jag kan göra saker som jag inte hunnit med förut. Det händer mycket inom trading och algotrading nu och jag tycker det är kul att vara med i framkant av denna utveckling. I botten är jag ändå Civilingenjör och jag brinner fortfarande för ny teknik och IT. Speciellt när det är relaterat till mina intresseområden. Det vore kul att skriva lite mer om detta nån gång.

Nu är klockan snart 5 på morgonen och det är dags att göra färdigt det sista och sedan hoppa i säng.

GBG

 

Läs mer om Livet som trader.