LIVET SOM TRADER

Trading på heltid i Sverige

 

.

Livet som trader

Hur är livet som trader i Sverige? Jag nyper mig i armen ibland och tänker, tack!

Jag är så tacksam att jag får jobba med min hobby och att ha haft möjligheten att göra det i många år. Att arbeta och leva som trader är och har alltid varit min dröm. Jag har möjlighet att resa och vara min egen chef. Förutom att jag har en son hemma i Sverige som jag älskar och träffar varannan vecka så kan jag sköta min robothandel från var som helst i världen med hjälp av servrar och handelsalgoritmer.

Här är mina inlägg genom åren som jag har kategoriserat med ”livet som trader”. Jag försöker fylla på med nya inlägg allteftersom.

Hur går det för mig? Det var ett tag sedan nu…

By | Börsblogg, Livet som trader | No Comments

Det var ett tag sedan jag skrev något om mig och mitt liv som trader. Det är nog över ett år sedan om jag inte missminner mig. Jag har tänkt att skriva många gånger men det har alltid kommit något emellan.

Tradingen rullar på som vanligt skulle jag vilja säga. Jag handlar en aning mindre strategier än förra året. Nu är de omkring 60-70 stycken som jag kör samtidigt på mina servrar. Jag har skalat ner en del pga att vissa edger har fejdat bort och inte längre är där samt att jag skruvat åt kraven lite för vad jag trejdar. Det brukar innebära lite mindre pengar på slutraden men lite högre träffsäkerhet bland tradesen jag tar.

Förutom att jag jobbar som vanligt med att ta fram nya strategier och handlar mina strategier så har jag också ägnat en hel del tid åt denna bloggen. Den växter så det knakar och antalet läsare ökar varje månad vilket jag tycker är väldigt roligt. Det är både antalet läsare, antalet medlemmar samt elever som har ökat markant det senaste året.

Algoutbildningen har fler elever än någon säsong tidigare. Swingtradingutbildningen är också populär och har utbildat många nya traders.

Faktum är att det gått så bra med Samuelssons Rapport att jag beslutat mig, tillsammans med en tidigare elev, att starta upp en internationell variant av Samuelssons Rapport. Jag har gått och funderat och slipat på denna idén i ganska många år men inte kommit till skott.

Nu har jag haft turen att stöta på en fantastiskt duktig medarbetare och numera kollega som jag startat igång detta projekt tillsammans med. Sidan heter som en del av er redan känner till The Robust Trader. Kika gärna in och ta en titt.

Vi är stolta över vad vi gjort fram tills nu. Vi har mycket planer och vi kommer att fortsätta expandera kraftigt närmaste åren. Vi har lagt upp det så att William, som min kollega heter, tar hand om driften och det mesta av utvecklingen av sajten medan vi tillsammans håller i innehåll, och bestämmer riktning för sajten.

Det kommer bli en hel del utbildning även på denna sidan. Så är du intresserad av att lära dig mer om trading så kommer den sidan gå in mycket djupare på detta än vad Samuelssons Rapport någonsin gjort. Algotradingutbildningen undantaget. Algoutbildningen kommer att finnas tillgänglig i både Sverige och internationellt nästa år.

För mig som utbildade mig till trader i USA och att jag fortfarande gör den mesta av min handel där så känns det här extra spännande. Min handel har alltid varit till 90% inriktat på USA och internationella marknader. Därför blir det intressant och givande att utforma The Robust Trader mot en publik som jag redan känner ganska väl.

Detta innebär inte att jag saktar ner med Samuelssons Rapport i Sverige, inte alls. Jag kommer att köra på med det som vanligt. Det finns ju dessutom en hel del synergieffekter mellan sidorna som kommer att gynna båda.

Ja, jag är fortfarande nummer 1 i hela världen på att designa tradingstrategier!!!

By | Livet som trader, trading | No Comments

Nja, naturligtvis är det mindre troligt att jag är bäst i världen på detta.

Däremot så är det så att på Kevin Daveys lista med deltagare, som designar tradingstrategier över hela världen, så ligger jag fortfarande nummer ett! Ja, det är några fler deltagare än bara en…

Givetvis är jag oerhört stolt över detta även om det inte spelar någon större roll egentligen.

Kanske är det så att du vill lära dig vad trading handlar om och du inte vet vart du skall vända dig. Mitt mål med detta inlägg är att du nu i varje fall har 2 trovärdiga källor att vända dig till om du vill lära dig mer om algotrading.

Kevin Davey Världsmästare i trading

Kevin Davey – Världsmästare i trading

 

Civilingenjör eller Daytrader? Vad väljer jag?

By | Livet som trader | One Comment

Civilingenjör eller Daytrader?

Jag pluggade till Civilingenjör efter gymnasiet. Trodde att det var det jag ville göra i mitt liv. Jag tog examen efter 4-5 år och började jobba. Jag hade tur med mina jobb för ganska så snabbt lyckades jag börja jobba på en internationell arena. Jag jobbade och bodde bokstavligt talat över hela världen. Även om jag har varit bortskämd med bra jobb, bra betalt, bott i intressanta länder och stora möjligheter så har jag ändå aldrig varit riktigt nöjd med själva jobbet.

Jag blev aldrig utmanad intellektuellt kändes det som. Nu med facit i hand så kanske jag kände så för att jag helt enkelt inte valt rätt väg i mitt liv. Jag började tidigt, redan under min högskoletid, börja snegla åt Handels, ekonomi och börsen-hållet. Jag tyckte det verkade väldigt spännande med börsen och aktier som gick upp och ner av olika anledningar.

Jag har hört från några kursare att jag redan under min studietid började ifrågasätta om jag valt rätt inriktning eller om jag skulle valt Handelshögskolan istället.  Fast jag är inte helt säker på att yrkesvalen jag haft efter Handels hade passat mig heller till 100%. Jag började som sagt mer och mer snegla åt ekonomi och aktiemarknaden.

Redan under mina första år efter min utbildning så började jag göra en hel del affärer. Jag var ganska snart helt fast i detta med börsen. Jag spenderade mer och mer tid för att försöka förstå börsen och vad som egentligen hände där. Det var naturligtvis inte helt enkelt och helt utan uppförsbackar. Jag har antagligen gjort fler misstag än dom flesta när det gäller att lära sig att förstå börsen.

Besatt efter motgångar

Ju mer motgångar jag fick desto mer tid lade jag ner på det. Jag blev efter ett tag nästan besatt av börsen. Min väg till att tjäna pengar på börsen har verkligen inte varit spikrak utan jag har som sagt gjort dom flesta klassiska misstagen som finns att göra på börsen. Det har lärt mig enormt mycket och idag har jag stor nytta av det och jag vet ganska tidigt om något är bra eller dåligt och värt att satsa på.

Jag bestämde mig ganska tidigt att det var det här jag ville jobba med på heltid. Jag började göra upp en plan. Jag bestämde att jag skulle jobba tills jag var en bestämd ålder för att sedan försöka mig på att leva som trader istället efter det. Även om vägen inte varit spikrak till att arbeta heltid med detta så följde jag mitt beslut och har inte ångrat mig en sekund efter det. Jag har världens bästa jobb om du frågar mig. Jag är fri som en fågel att göra vad jag vill och när jag vill. Jag älskar fortfarande att resa och gör det så ofta jag kan. I och med att min trading är automatiserad så krävs det inte lika mycket manuell passning av handeln som det var förr när jag började.

Hjärnkirurg

Varför skriver jag om det här då? Jo, vad jag vill komma fram till är att många som börjar med att handla på börsen tror att det är väldigt enkelt. Man skaffar sig ett konto, läser lite om något företag , kanske läser om någon strategi på nätet eller får någon rekommendation av någon om något kanonföretag för att sedan börja handla. Det är så lätt att börja på detta sätt men oj vad man fel man gör…

Man börjar ju inte operera som hjärnkirurg redan efter en vecka bara för att man tycker det är roligt och intressant. Detsamma gäller för börsen. Många har svårt att ta till sig detta att det krävs väldigt mycket tid och engagemang för att lyckas med aktiehandel. Faktum är att utbilda mig till Civilingenjör (4-5 år) var enkelt i jämförelse med att lära mig att tjäna pengar som trader på börsen.

Jag vill absolut inte avråda någon att börja handla på börsen. Tvärtom, att jobba som daytrader är världens roligaste jobb. Men se bara till att du har den rätta respekten för jobbet och att du lägger ner tillräckligt med tid för att lära dig. Tycker du exv. att det är jobbigt eller onödigt att läsa en bok i ämnet så är yrket definitivt inget för dig. Inte för att det skulle vara något speciellt bra med en bok, idag kan man ju få mycket av samma info via You Tube och andra informationskanaler men min poäng är att om du inte orkar läsa en bok i ämnet så är du troligen inte inom trading av den rätta orsaken. Du kanske mest håller på för att det verkar coolt, kul och det ser ut som snabba pengar. Så bokexemplet är mer en liten test för att se om du är villig att gå hur långt som helst för att lyckas och samla på din information. Nu tycker jag det är kul att lära böcker visserligen men jag vet att det finns många som inte tycker det. Dom tycker det är jobbigt och vill hellre vara kolla på en You tube video om ämnet.

Detsamma gäller om den enda tiden som du spenderar på aktier är när du handlar på börsen. Den viktigaste tiden för att lyckas på börsen spenderas när börsen är stängd. Det är då som du gör din research och din analys. Det är då du letar strategier och edger för att se hur du skall lyckas. Har jag själv 10 timmar att jobba så lägger jag minst 9 på research.

Spara dina pengar och tid och gör någonting annat som passar dig bättre om du inte har det riktiga intresset och vill lägga ner den tid som är nödvändig för att lyckas. Det är samtidigt svårt att lyckas inom något om du inte tycker det är roligt att jobba med det som krävs för framgång.

Samuelssons Rapport trading

Samuelssons Rapport trading

Nattpass igen

By | Börsblogg, Livet som trader

Äntligen hemma igen. Har varit bortrest några dagar. Alltid kul att röra på sig men alltid lika skönt att komma hem igen. Denna gången blev det mer jobb än vanligt så jag är lite trött och utarbetad. Väl hemma så möts jag av ännu mer högar med jobb som jag måste ta tag i ganska så omgående. Det blir ett nattpass för mig igen. Det blir lite soft och chill musik på Spotify och sedan försöka tugga mig igenom det mest akuta. Som man bäddar får man ligga, eller hur? Jag gillar ändå att ha många bollar i luften, det får mig att må bra och det känns att jag utvecklas och lever.

Jag har fått en del hjälp på sistone med lite olika sysslor som kanske en del av er redan märkt. Det gäller både på bloggen och inom min trading. Det hjälper mig mycket, avlastar och frigör en hel del tid för mig att göra saker som jag tycker är roligare och inte riktigt hunnit med tidigare. Jag har även outsourcat en del av min strategiutveckling. Vi är några stycken som jobbar ihop och har gemensamma mål. Vi har hittat sätt att samarbeta och har även lagt ut en del bitar i utvecklingsprocessen på ett litet team i Asien. Dom roligaste bitarna inom utveckling har jag fortfarande kvar men jag kan bredda mig mycket mer på detta sätt genom att jag kan göra saker som jag inte hunnit med förut. Det händer mycket inom trading och algotrading nu och jag tycker det är kul att vara med i framkant av denna utveckling. I botten är jag ändå Civilingenjör och jag brinner fortfarande för ny teknik och IT. Speciellt när det är relaterat till mina intresseområden. Det vore kul att skriva lite mer om detta nån gång.

Nu är klockan snart 5 på morgonen och det är dags att göra färdigt det sista och sedan hoppa i säng.

GBG

 

Läs mer om Livet som trader.

Datorkrasch, Champions League och utbildningar

By | Livet som trader

Livet som trader

Swingtrading

Trading dator

Det är upptagna och roliga dagar hos Samuelssons Rapport. Just nu sitter jag och förbereder dagens trading, utbildningar och ett par andra saker. Som jag har sagt många gånger tidigare, jag är extremt tacksam att jag har möjligheten att få jobba med det jag älskar och lägga upp dagen precis som jag vill och vara min egen chef.

Någon har sagt att om man skall bli riktigt riktigt bra på något så måste man tycka om det man gör. Jag tror det ligger mycket i det. Är det något som jag försöker uppfostra min son i så är det just detta. Personligen så följde jag inte mina drömmar till en början. Det tog ganska lång tid innan jag vågade ta steget till leva min dröm. Tyvärr skulle jag vilja säga så här med facit i hand.

Jag har problem med min dator igen. Efter att ha varit i kontakt med Tradestation och Trading Computers där jag köper mina datorer så har jag förstått att felet ligger hos Tradestation. Det blir en ominstallation av i princip allting. Inte bara windows och TS utan även de flesta av mina tusentals strategier och arbetsytor etc etc. Ett jättejobb ligger framför mig. Extremt jobbigt även om jag är glad att jag äntligen förstår var felet ligger.

Jag har också ett par utbildningar idag. Först en ”gammal” Swingtrading elev som valt att gå vidare med ett Algo Professional paket. Ett smart val tycker jag av honom. Man får där tillgSea of thievesång till en färdig portfölj med strategier att börja handla med direkt. Internationellt sätt dessutom ett mycket billigt paket vilket fler har börjat att upptäcka. Det skall bli kul för han är ambitiös och satsar hårt på trading. Sedan har jag en Swingtradingelev som kommit till slutet av sin kurs. Vi skall gå igenom hur man bygger upp en portfölj med olika swingtradingstrategier. Även om det inte är på samma nivå som Professional så tycker jag det fortfarande är lika roligt att guida tradingintresserade människor mot sina mål.

Ikväll blir det fotbollsorgie i Champions league. Bra matcher även om det inte går upp emot gårdagens klassiker som inte var något annat än fantastiska.

Mitt upp i detta så bär det även av till Mall of Scandinavia där vi skall inhandla lite kläder och annat till min son. Detta tyckte han var en ganska dålig idé med tanke på att man istället kan spela Sea of Thieves hemma.

Ha en grym dag!

Läs mer om Livet som trader.

mean reversion

Alla skär ner på sina mean reversion strategier, hur påverkar det börsen?

By | Börsblogg, Livet som trader

Dom flesta jag talar med om vad som hände i februari på aktiebörsen råkade på ena eller andra sättet ut för en ordentlig drawdown eller en ansenlig förlust. Det gjorde även

mean reversion strategier

mean reversion strategier

jag i de strategier som var av sorten ”mean reversion” och handlade på aktiebörsen. Som tur var var jag diversifierad på en hel del andra marknader och strategier så smällen blev inte lika hård även om den blev kännbar.

En av mina iakttagelser efter att ha pratat med traders i Sverige, USA och även i andra delar av världen är att dom flesta känner att dom var överviktade i indexstrategier (aktieindex) och kommer att skära ned på den risken och exponeringen. Man kan givetvis ifrågasätta varför man gör detta nu och inte tidigare men det kommer jag inte göra i denna artikel. Det som intresserad mig mest är hur börsen i sig kommer att påverkas av att en ansenlig mängd traders runt om i världen kommer att skära ner på mean reversion strategier. Hur påverkar detta börsen i närtid? Jag har inget bra vetenskapligt svar på detta utan vill egentligen bara göra andra traders uppmärksamma på att så sker.

Efter drawdowns blir det bättre

En ickevetenskaplig iaktagelse som jag gjort genom åren är att strategier och metoder som genomgått en stor drawdown eller stora förluster kan ha en tendens att fungera bättre efter motgångar. En stor anledning till att en strategi slutar fungera brukar vara den stora mängden traders som jagar exakt samma trade vilket till slut kan göra att det inte finns några pengar att tjäna och strategin kan sluta att fungera. Det har hänt förut i många olika typer av strategier. En hel del av det som fungerade för 10-20 år sedan fungerar inte idag. Jag vet för jag var med även då… Nu sker en utrensning av handlare i denna typ av strategi. (mean reversion) Kan det i sin tur förlänga livslängen på mean reversion strategier som köper på dippar?

Skära ner på Mean reversion?

Har jag skurit ner på mina mean reversion strategier? Nej, det har jag inte. Jag har fortsatt med min exponering på denna typ av indexstrategier men är av den åsikten att den ökade risken ger meravkastning i slutändan. Det kan bli tuffa svängningar under tiden och även kanske djupa drawdowns. Ett sätt att tackla detta är som jag skrev ovan med hjälp av diversifiering. Att man handlar på andra marknader (eller med strategier) som inte har så stor korrelation mot index och mean reversion. Ett annat sätt är att testa sina strategier så långt bak i tiden som man bara kan göra. Många indexstrategier som jag handlar med har testats ända tillbaka till 1999 och 2000. Det är över 18 år. Har du en bra historik så lång tid tillbaka så ökar dina chanser att du kommer överleva en tuff drawdown även om det inte är någon garanti givetvis. Många faller tyvärr i den alltför vanliga överoptimeringsfällan. Vet du hur du navigerar dig bort från denna risk så ökar dina chanser att överleva.

Läs mer om Livet som trader.

Min tradingutrustning och setup – tradingplattformat och programvaror 2020

By | Livet som trader, trading

Min tradingutrustning

Jag har länge tänkt att göra denna sida men det har alltid kommit något emellan. Detta är en av de vanligaste frågorna som jag får av medlemmar och läsare. Vilken tradingsetup och programvaror använder jag?

Vad behöver man då egentligen för tradingverktyg och utrustning för att hålla på med trading professionellt? Det är naturligtvis ganska individuellt och varierar efter behov och person. Jag har hållit på med trading på heltid i många år och har testat det mesta i både Sverige och utomlands. Jag bodde i USA i flera år och har handlat som professionell daytrader där med den absolut senaste cutting edge teknologin också.

Vill du handla internationellt och även utanför Sverige så är det idag inga problem eftersom du numer via internet i princip kan använda vilka tradingverktyg som helst världen över. Det var svårare förr i tiden. Vill du handla seriöst i Sverige så är du tyvärr mycket begränsad. För den typ av trading och daytrading som jag håller på med så finns det inget seriöst alternativ i Sverige.

Det finns en del tjänster och produkter men det är inget alternativ om du vill hålla på professionellt. Givetvis så finns det alternativ för trading i Sverige men inte några seriösa alternativ för den typen av trading som jag håller på med. Då måste du söka dig utomlands.

Jag har som sagt provat många olika verktyg genom åren och till slut fastnat för det som passar min trading bäst samt de tjänster som är seriösa och levererar med kvalitet. Här nedan ser du vad jag använder för verktyg idag.

Tradingutrustning (tradingdator)

Tradingdator är givetvis något som är kärnan i min trading. Jag köper mina datorer från Tradingcomputers.com i USA och brukar köpa en ny ungefär vartannat år. Jag får den skräddarsydd efter mina behov och service och support är topnotch!  Fördelen för mig att handla datorn där är att de som gör min dator är traders och nördar precis som jag. Dom använder de programvaror som jag själv använder och vet vad som krävs och hur man löser eventuella problem. Går delar sönder så skickar dom en ny som jag har inom ett par dagar. Datorn som jag använder går säkert att hitta i Sverige till konkurrerande pris. Priset är dock inte det viktigaste för mig utan support och service är nummer 1.

Det var svårare förr att köpa dator för mig och speciellt i Sverige. Säljarna hade inte en aning om vad ag höll på med och trodde dom ändå det så försökte dom sälja på mig något som var alltför svagt och kraftlöst för att kunna driva min trading runt. Både grafikkort och processor och minne behöver vara snabbt för den typ av trading och research som jag håller på med. Mina backtests tar en enorm datorkraft i anspråk och även kanske närmare 100 diagram i realtid är inte alltid lätt för en dator att hantera. Det är som sagt lättare idag med dagens datorer men förr var det knivigare.

Min mus är en Logitech gamingmus. Den fungerar perfekt för mina ändåmål och något som jag använt i många år.

Tangentbordet är jag inte lika nöjd med. Jag har ändrat en hel del och testat olika varianter de senaste åren. Just nu testar jag en Razer Blackwidow X Chroma. Den är helt ok men inte fantastiskt. Inte ännu kanske jag skall tillägga. Jag skall testa några till innan jag bestämmer mig för någon att fortsätta med.

Datorskärmar

Jag har 8 stycken datorskärmar uppkopplade till min huvuddator. Dom är för närvarande 24 tum och Samsungmodeller. Jag funderar på att skaffa lite större skärmare nästa gång. Jag kanske ökar från 24 tum och skalar ner till 4 eller 6 skärmar. Jag har aldrig haft några större problem med olika typer av skärmar, de flesta jag använt genom åren har fungerat bra. Däremot är grafikkort av yttersta vikt. Jag använder för närvarande 1920 x 1200 skärmar. Skärmar som är 1920 x 1080 har alldeles för lite upplösning för mig och något som jag blir frustrerad av.

Laptop – bärbar dator

Sedan har jag även en laptop som har ytterligare 2 skärmar kopplade till sig. Det är en ASUS speldator. Den följer också med mig på mina resor. När jag reser har jag 2 stycken (USB) ASUS skärmar som är bärbara. Dom är små och ser ut som en surfplatta ungefär.

Tradingplattform

Tradingplattformat har jag provat en hel del olika genom åren. Jag har efter många och hårda tester till slut hamnat på några stycken som jag använt de senaste 5-6 åren. För diagram, backtesting och research så använder jag Tradestation, Multicharts. Amibroker och gamla hederliga Excel. För orderexekvering så använder jag Tradestation, Interactive Broker, Avanza och Nordnet. De 2 sista använder jag inte för trading utan för långsiktiga positioner och investeringar.

Det finns som sagt en hel del olika varianter på produkter på marknaden och jag har testat de mesta. Om jag inte har testat det så vet jag oftast någon som har testat det och vet på ett ungefär vad jag kan förvänta mig av det. Jag har valt de jag använder för att de passar min tradingstil och för att jag anser att dom både är det bästa på marknaden samt att dom levererar den kvalitet som jag förväntar mig.

Trading – programvaror och mjukvara

Här är fler programvaror som jag använder i min trading.

2 st servers för min algotrading – Har nyligen bytt till Godaddy.
Stratopt
MSA – Market system analyzer
Hitta Kursvinnare
Excel
NorgateData – kursdata för USA marknaden. (Swingtrading)

Jag använder många fler programvaror men kommer att fylla på med dessa allteftersom.

Tradingutbildning

Vill du lära dig mer om trading eller behöver du finslipa dina tekniker? Då rekommenderar jag att du går någon av Samuelssons Rapports tradingutbildningar. Våran Swingtrading kurs och Algotradingkurs är de kanske mest omfattande tradingkurserna på den svenska marknaden och ett utmärkt sätt att lära sig mer om professionell trading från en professional trader.

Livet som trader i mars 2018

By | Livet som trader

Livet som trader i mars 2018

Idag är det tisdag och jag har avverkat 2 lektioner med 2 Algotraderingelever. Det är alltid lika kul att ha dessa lektioner för intresset hos elever är alltid på topp. Det brukar bli många trevliga och intressanta samtal under dessa timmar. Personligen är det alltid lika intressant för mig för varje elev får en skräddarsydd utbildning som passar just dom bäst. Det gör att det aldrig blir tråkigt och enformigt att genomföra utbildningarna.

Sedan är det alltid bra för mig att försöka kunna sätta ord på min kunskap och erfarenhet. Det är inte alltid det lättaste kan jag säga. Många gånger vet jag hur saker och ting ligger till och jag vet hur jag brukar göra det men jag kanske aldrig har funderat på hur man delar med sig av denna kunskap. Det gör att jag många gånger måste fundera ordentligt hur saker och ting ligger till för att kunna förklara saker och ting på ett enkelt och lättfattligt sätt. Om jag alltid lyckas vet bara mina elever men jag försöker i varje fall.

Handla live för första gången

En av mina elever som jag hade idag står inför den spännande utmaningen att sätta igång några strategier live. Det är ofta ett stort ögonblick för många algotraders. Den andra eleven hade gjort ett antal strategier som hon ville ha input och feedback på. Det brukar många gånger också ge upphov till intressanta och kreativa samtal som mer än en gång gett upphov till fler nya edger och idéer.

Resten av dagen kommer att fokuseras på kodning och strategibyggande samt lite senare även tennis. Jag har efter en hel del resande sista månaden även en del tråkigt pappersarbete att gå igenom. Förhoppningsvis kan jag avsluta dagen med lite HBO eller Dave Rubin.

Här kan du läsa mer om Livet som trader.

prop trading

Prop Trading – Hur Det Var Att Handla I USA via En ”Prop-Firma”

By | Börsblogg, Livet som trader

Min erfarenhet av att handla via en ”Prop-firma”.

Jag jobbade under många år i USA på em prop firma och jag har bara gott att säga om det. Man handlade med sina egna pengar men kunde belåna dem mellan 50 till 100 gånger med deras pengar. En fantastisk deal som daytrader där man behövde snabb och kraftig köpkraft när det var action och det hände mycket på börsen. När dagen var slut hade man ändå sålt av allt. På det sättet minimerades risken samt att du slapp att betala en massa ränta på pengarna. Det var också ett bra sätt att få sina pengar att växa. Om man hade en egen satt gräns på säg 100 000 dollar på sitt konto så kunde man varje vecka när man tjänat in pengar ta ut dessa och ha på ett säkrare bankkonto eller att man satte in dem i sin långsiktiga aktieportfölj. Man skummade helt enkelt av alla pengar man tjänade varje vecka och satte in på sparande samt för att leva på.

Proptrading var också bra för du kunde använda företagets infrastruktur med allt vad det innebar i form av programvaror, kontakter och traders. Under de åren jag jobbade på de kontor som fanns runt om i USA för denna propfirma så träffade jag många duktiga traders inom finansbranschen. Det var när jag tänker tillbaka på det en fantastisk tid och något som jag rekommenderar allt att göra om man vill komma igång med trading.

Artikel som handlar lite om proptrading

Det finns både för- och nackdelar att handla via en firma. Steve Burns på NewTraderU tar upp några olika aspekter, bla tillgång till kapital, courtage, arbetsmiljön och strategier.

Som ny trader kan det vara en stor fördel att ha tillgång till all den infrastruktur som en firma bidrar med. Inte minst den utbildning man kan få och stödet från mer erfarna traders på desken. Arbetsmiljön på en tradingfirma är ganska unik och om du har möjligheten att sitta på en desk så är det en svårslagen erfarenhet.

Artikel: Differences between Retail and Prop Traders

bitcoin

Bitcoin daytrader – vinst igen – denna gången live!

By | Börsblogg, Kryptovaluta, Livet som trader

Jag har gjort något för mig ganska ovanligt. Jag har frångått en av mina regler att inte handla något som jag inte känner till bra eller testat en längre tid. Som sagt, jag brukar inte göra det men jag resonerar så här; Bitcoin är extremt känslostyrt och är det någonting som vi traders utnyttjar för att tjäna pengar så är det just känslor. Det är känslor som gör att saker och ting kan gå upp fort och ner lite lika fort. Det finns naturligtvis andra triggers men känslor är en viktig del i pusslet.

Bitcoin är extremt styrt av känslor och inte logik. Med det menar jag att det är svårt att kvantifiera triggers i Bitcoin vilket är något som man gör i andra markander som inte är lika länslostyrda. Iom att jag testade en av mina gamla trotjänare för någon vecka sedan i Bitcoin och såg att den fungerade utan att jag behövde ändra en enda parameter så kände jag mig lite på säkrare mark. Jag kan denna strategin och handlar den på många marknader och jag vet vad det är som får den att fungera. Och det som får den att fungera på andra marknader finns extremt mycket av i just Bitcoin. Så idag satte jag igång den live. Lite också för att jag tyckte det var roligt. Det är inga jättesummor för mitt konto heller om jag skulle vinna eller förlora så varför inte ha lite kul…  Jag hade tur idag, den första traden blev en vinnare. Den bokade in 300 USD på kontot.

Som sagt, det var ovanligt för att vara mig, Jag vet också att mina elever kommer att läxa upp mig iom att jag gör något helt annat än vad jag lär ut. Men så är det ibland, det är svårt att vara perfekt. Hur kul är det på en skala att trada Bitcoin då? Jag skulle sätta betyget 8 av 10 faktiskt. Är jäkligt glad att vi fått en ny marknad att handla terminer på. En marknad som dessutom är ett helt nytt tillgångsslag och som inte korrelerar med någonting annat just nu. Även om jag tycker det är alldeles för tidigt att redan börja handla Bitcointerminen så tror jag ända mycket på den i framtiden. Jag tror det kan bli en riktigt bra marknad att handla i.