April 4

Nätmäklare – här är den bästa nätmäklaren 2024 (aktier i Sverige)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Nätmäklare är en internettjänst som du kan använda för att handla aktier, fonder, börshandlade produkter (ETF) och andra värdepapper. Tidigare var vi tvungna att använda bankens dyra tjänster för denna typ av handel. Den nya tekniken har gjort det möjligt för nätmäklarna att erbjuda samma – eller bättre – tjänster till ett mycket lägre pris.

Vilken nätmäklare ska man välja för aktier?

Det finns flera nätmäklare och aktiemäklare att välja bland. Hur vet man då egentligen vilken som är bäst? I mångt och mycket är det faktiskt en smaksak. Nätmäklarna tenderar att titta på varandras prissättning och utbud av tjänster. Speciellt Avanza och Nordnet är rätt så lika varandra. Med det sagt finns det vissa betydande skillnader som vi ska titta på. Några av de viktigaste aspekterna som du bör jämföra är:

 • Pris: Vad kostar courtaget för att handla aktier och andra värdepapper? Vem har lägst courtage?
 • Funktioner: Vilka funktioner har nätmäklarens plattform? Är plattformen användarvänlig?
 • Utbud: Vilka aktier, fonder och andra värdepapper kan man handla med?
 • Belåning: Vad finns det för möjligheter att belåna värdepappersdepån?
jämför nätmäklare
jämför nätmäklare

 

Bästa nätmäklarna av Avanza, Nordnet, Nordea, Mangold och Degiro

Det finns fyra stora nätmäklare att välja bland i Sverige om du håller på med aktiehandel (och några små):

 • Avanza: Den största nätmäklaren i Sverige. Avanza grundades 1999 och har idag ca 840 000 kunder. Avanzas plattform är lättanvänd och har mängder med funktioner. Hos Avanza kan du belåna dina värdepapper till förmånliga priser så att du kan uppnå en hävstång på dina investeringar.
 • Nordnet: Sveriges äldsta nätmäklare. Nordnet grundades 1996 och är med sina 770 000 kunder Avanzas främste konkurrent. Nordnets plattform har lite färre funktioner än Avanzas plattform men är mycket användarvänlig. Det går att belåna värdepappersdepån till konkurrenskraftiga priser.
 • Nordea: Storbanken Nordea har kontrat nätmäklarnas framfart med en egen nätmäklartjänst som kallas Nordea Investor. Nordeas stora fördel är sina mycket låga courtage. Dessutom erbjuder man valutaväxlingskonto.
 • Mangold: Mangold är en fondkommissionär som även erbjuder nätmäklartjänster. Priserna är konkurrenskraftiga. Genom sin tjänst Mangold Online tar man upp konkurrensen om bästa aktiemäklare på nätet med Avanza och Nordnet.
 • Degiro: Degiro kunder får tillgång till handel på alla börser över hela världen, handelsinstrument som aktier, obligationer, certifikat eller fonder.

Pris – courtage och minimicourtage hos nätmäklare

När du handlar aktier, fonder och andra värdepapper är det viktigt att hålla kostnaderna nere och att försöka hitta ett lågt courtage. Med tiden betyder även en ganska liten prisskillnad en stor skillnad i avkastningen. Ju oftare du får betala en avgift desto viktigare blir det givetvis att hålla kostnaden nere. Med tiden innebär ränta-på-ränta-effekten att besparingen i avgifter får en stor effekt på den totala avkastningen.
När du handlar via nätmäklare består avgifterna främst av courtage. Det är en kostnad som förknippas med alla köp- och säljtransaktioner. Däremot tar de största nätmäklarna aldrig ut några öppningsavgifter, förvaltningsavgifter, årsavgifter, depåavgifter eller liknande.

Välj courtageklass hos din aktiemäklare

När du handlar aktier hos  Avanza och Nordnet finns fyra olika courtageklasser (prisklasser) att välja bland. Vilken courtageklass du bör välja beror på hur stora affärer du gör i snitt. Om du gör större affärer kan du få ner kostnaden genom att välja en högre courtageklass. Bägge nätmäklarna erbjuder ett mini-courtage från 1 krona per affär.
Nordea Investor slår både Avanza och Nordnet på fingrarna för många typer av affärer med sitt låga courtage. Minimicourtaget är detsamma (1 kr) men det rörliga courtaget är bara 0,06 procent jämfört med de andra aktiemäklarnas 0,25 procent på instegsnivån. För riktigt stora affärer jämför sig dock de tre aktiemäklarna väl med varandra med sina 99 kronor i fast avgift.
Uppstickaren och aktiemäklaren Mangold har mycket konkurrenskraftig prissättning. Det rörliga courtaget är bara 0,035 procent. För att det ska löna sig förutsätts att man gör lite större affärer eftersom minimicourtaget är 45 kronor.
Dessa priser avser handel på Nasdaq Stockholmsbörsen. För andra börser och handelsplatser gäller andra priser.

Uttagsavgifter – Insättningar och Uttag

Försök att välja en nätmäklare där det är lätt att ta ut och sätta in pengar. Det tar normalt ett par dagar att göra en transaktion men kontrollera att det är enkelt.
Det skall inte kosta något att ta ut pengar. Tar dem en massa pengar för detta bör man kika på någon annan mäklare. I varje fall ett uttag i månaden bör vara gratis.

Verktyg och funktioner – Analysverktyg

När du väljer nätmäklare kan det vara en god idé att prova de olika plattformarna för att se vilken som ”känns” bäst. Funktionerna är snarlika men gränssnitten skiljer sig åt. Det finns även specialfunktioner hos vissa nätmäklare. Till exempel har Avanza ett ganska bra stöd för teknisk analys direkt i aktiediagrammet för varje enskild aktie. Hos Nordnet erbjuds istället separata program för teknisk analys (till en extra kostnad).
Samtliga nätmäklare erbjuder både traditionell depå och investeringssparkonto (ISK). Alla nätmäklare utom Mangold erbjuder dessutom kapitalförsäkring.

Utbud av värdepapper – Vilka marknader vill du kunna handla på?

Samtliga nätmäklare har ett mycket stort utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. För den genomsnittlige aktieköparen spelar det ingen som helst roll vilken aktiemäklare  på nätet man väljer med avseende på utbudet. Hos samtliga går det att handla på Stockholmsbörsen och de andra nordiska börserna, First North, Spotlight, NGM, börserna i USA och Kanada och på flera av de europeiska börserna. Hos Mangold Online går det dock inte att handla med utländska aktier. Då får man använda deras personliga service.

Aktiebelåning hos nätmäklaren

Samtliga fyra nätmäklare erbjuder aktiebelåning. Det innebär att du får låna pengar för att köpa och sälja aktier eller andra värdepapper med dina befintliga värdepapper som säkerhet. Resultatet blir att du får en hävstång på dina investeringar och din aktiehandel. Om aktiepriset sjunker innebär det samtidigt att du förlorar mer pengar än vad du annars hade gjort. Hur belåningen går till skiljer sig mellan nätmäklarna. Till exempel erbjuder Avanza särskilt låg ränta för belåning av vissa ”säkrare” aktier. Nordnet har istället ett system där räntan kopplas till belåningsgraden. Belåning hos Nordea och Mangold är generellt sett lite dyrare än hos Avanza och Nordnet.

Erbjuder aktiemäklaren mobilhandel?

Denna fråga är inte så relevant längre eftersom i princip alla mäklare idag erbjuder detta. Vissa av dem har troligen den största trafiken från mobiler också. Mobilhandel är naturligtvis en fantastisk möjlighet när man handlar aktier i och med att man blir så flexibel och rörlig och inte behöver vara hemma vid sin dator för att kunna köpa och analysera aktier.

Månadsavgifter från din aktiehandel

Vissa mäklarkonton har en månatlig avgift som du måste betala oavsett hur många affärer man gör. Dessa nätmäklarkonton brukar inte vara optimala för nybörjare men kan vara värda att titta på om man är mer van och kanske letar efter ett speciellt verktyg eller plattform med mera.

Att tänka på när du väljer aktiemäklare

 1. Fundera på vad som är viktigast för dig när du väljer aktiemäklaren på internet – lågt courtage eller många funktioner.
 2. Vill du även handla på andra börser än Stockholmsbörsen? Jämför då priserna mellan nätmäklarna.
 3. Prova gärna samtliga nätmäklare innan du bestämmer dig. Vilken nätmäklare som är bäst är mycket en smaksak. I slutändan kanske det är känslan som får avgöra vilken som är den bästa nätmäklaren för dig.
 4. Vilken typ av aktiedepå vill du öppna – traditionell, ISK eller kapitalförsäkring?
 5. Du kan ha olika nätmäklare för olika ändamål. Det går även bra att öppna flera aktiedepåer utan extra kostnad.

Mäklarförkortningar

Här är alla mäklarförkortningar för de medlemmar som finns på Stockholmsbörsen och Nasdaq OMX Nordic.
Dessa mäklarförkortningar är de du kan se i orderdjupet innan du handlar och i avsluten efter någon handlat.

Sammanfattning

Det finns fyra stora nätmäklare i Sverige in du letar efter lågt courtage på nätet. De största är Avanza och Nordnet. Nordea och Mangold är uppstickare i detta sammanhang. Nätmäklarna är snarlika avseende funktioner, utbud och priser även om det förekommer vissa skillnader i courtage. Vilken nätmäklare som är bäst är egentligen mest en smaksak. Eftersom ingen av nätmäklarna har några fasta avgifter kan det vara en god idé att prova sig fram.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?