Nätmäklare

Nätmäklare är en internettjänst som du kan använda för att handla med aktier, fonder, börshandlade produkter och andra värdepapper. Tidigare var vi tvungna att använda bankens dyra tjänster för denna typ av handel. Den nya tekniken har gjort det möjligt för nätmäklarna att erbjuda samma – eller bättre – tjänster till ett mycket lägre pris.


 

Vilken nätmäklare ska man välja?

Det finns flera nätmäklare att välja bland. Hur vet man då egentligen vilken som är bäst? I mångt och mycket är det faktiskt en smaksak. Nätmäklarna tenderar att titta på varandras prissättning och utbud av tjänster. Speciellt Avanza och Nordnet är rätt så lika varandra. Med det sagt finns det vissa betydande skillnader som vi ska titta på. Några av de viktigaste aspekterna som du bör jämföra är:

 • Pris: Vad kostar courtaget för att handla med aktier och andra värdepapper?
 • Funktioner: Vilka funktioner har nätmäklarens plattform? Är plattformen användarvänlig?
 • Utbud: Vilka aktier, fonder och andra värdepapper kan man handla med?
 • Belåning: Vad finns det för möjligheter att belåna värdepappersdepån?
nätmäklare

nätmäklare

Bästa nätmäklarna

Det finns fyra stora nätmäklare att välja bland i Sverige (och några små):

 • Avanza: Den största nätmäklaren i Sverige. Avanza grundades 1999 och har idag ca 840 000 kunder. Avanzas plattform är lättanvänd och har mängder med funktioner. Hos Avanza kan du belåna dina värdepapper till förmånliga priser så att du kan uppnå en hävstång på dina investeringar.
 • Nordnet: Sveriges äldsta nätmäklare. Nordnet grundades 1996 och är med sina 770 000 kunder Avanzas främste konkurrent. Nordnets plattform har lite färre funktioner än Avanzas plattform men är mycket användarvänlig. Det går att belåna värdepappersdepån till konkurrenskraftiga priser.
 • Nordea: Storbanken Nordea har kontrat nätmäklarnas framfart med en egen nätmäklartjänst som kallas Nordea Investor. Nordeas stora fördel är sina mycket låga courtage. Dessutom erbjuder man valutaväxlingskonto.
 • Mangold: Mangold är en fondkommissionär som även erbjuder nätmäklartjänster. Priserna är konkurrenskraftiga. Genom sin tjänst Mangold Online tar man upp konkurrensen med Avanza och Nordnet.

Pris – courtage och minimicourtage hos nätmäklare

När du handlar med aktier, fonder och andra värdepapper är det viktigt att hålla kostnaderna nere. Med tiden betyder även en ganska liten prisskillnad en stor skillnad i avkastningen. Ju oftare du får betala en avgift desto viktigare blir det givetvis att hålla kostnaden nere. Med tiden innebär ränta-på-ränta-effekten att besparingen i avgifter får en stor effekt på den totala avkastningen.

När du handlar via nätmäklare består avgifterna främst av courtage. Det är en kostnad som förknippas med alla köp- och säljtransaktioner. Däremot tar de största nätmäklarna aldrig ut några öppningsavgifter, förvaltningsavgifter, årsavgifter, depåavgifter eller liknande.

Välj courtageklass

När du handlar hos Avanza och Nordnet finns fyra olika courtageklasser (prisklasser) att välja bland. Vilken courtageklass du bör välja beror på hur stora affärer du gör i snitt. Om du gör större affärer kan du få ner kostnaden genom att välja en högre courtageklass. Bägge nätmäklarna erbjuder ett mini-courtage från 1 krona per affär.

Nordea Investor slår både Avanza och Nordnet på fingrarna för många typer av affärer med sitt låga courtage. Minimicourtaget är detsamma (1 kr) men det rörliga courtaget är bara 0,06 procent jämfört med de andra aktiemäklarnas 0,25 procent på instegsnivån. För riktigt stora affärer jämför sig dock de tre aktiemäklarna väl med varandra med sina 99 kronor i fast avgift.

Uppstickaren Mangold har mycket konkurrenskraftig prissättning. Det rörliga courtaget är bara 0,035 procent. För att det ska löna sig förutsätts att man gör lite större affärer eftersom minimicourtaget är 45 kronor.

Dessa priser avser handel på Nasdaq Stockholmsbörsen. För andra börser och handelsplatser gäller andra priser.

Verktyg och funktioner

När du väljer nätmäklare kan det vara en god idé att prova de olika plattformarna för att se vilken som ”känns” bäst. Funktionerna är snarlika men gränssnitten skiljer sig åt. Det finns även specialfunktioner hos vissa nätmäklare. Till exempel har Avanza ett ganska bra stöd för teknisk analys direkt i aktiediagrammet för varje enskild aktie. Hos Nordnet erbjuds istället separata program för teknisk analys (till en extra kostnad).

Samtliga nätmäklare erbjuder både traditionell depå och investeringssparkonto (ISK). Alla nätmäklare utom Mangold erbjuder dessutom kapitalförsäkring.

Utbud av värdepapper

Samtliga nätmäklare har ett mycket stort utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. För den genomsnittlige aktieköparen spelar det ingen som helst roll vilken nätmäklare man väljer med avseende på utbudet. Hos samtliga går det att handla på Stockholmsbörsen och de andra nordiska börserna, First North, Spotlight, NGM, börserna i USA och Kanada och på flera av de europeiska börserna. Hos Mangold Online går det dock inte att handla med utländska aktier. Då får man använda deras personliga service.

Aktiebelåning hos nätmäklaren

Samtliga fyra nätmäklare erbjuder aktiebelåning. Det innebär att du får låna pengar för att köpa fler aktier eller andra värdepapper med dina befintliga värdepapper som säkerhet. Resultatet blir att du får en hävstång på dina investeringar. Om aktiepriset sjunker innebär det samtidigt att du förlorar mer pengar än vad du annars hade gjort. Hur belåningen går till skiljer sig mellan nätmäklarna. Till exempel erbjuder Avanza särskilt låg ränta för belåning av vissa ”säkrare” aktier. Nordnet har istället ett system där räntan kopplas till belåningsgraden. Belåning hos Nordea och Mangold är generellt sett lite dyrare än hos Avanza och Nordnet.

Att tänka på när du väljer aktiemäklare

 1. Fundera på vad som är viktigast för dig – lågt courtage eller många funktioner.
 2. Vill du även handla på andra börser än Stockholmsbörsen? Jämför då priserna mellan nätmäklarna.
 3. Prova gärna samtliga nätmäklare innan du bestämmer dig. Vilken nätmäklare som är bäst är mycket en smaksak. I slutändan kanske det är känslan som får avgöra.
 4. Vilken typ av depå vill du öppna – traditionell, ISK eller kapitalförsäkring?
 5. Du kan ha olika nätmäklare för olika ändamål. Det går även bra att öppna flera depåer utan extra kostnad.

Sammanfattning

Det finns fyra stora nätmäklare i Sverige. De största är Avanza och Nordnet. Nordea och Mangold är uppstickare i detta sammanhang. Nätmäklarna är snarlika avseende funktioner, utbud och priser även om det förekommer vissa skillnader. Vilken nätmäklare som är bäst är egentligen mest en smaksak. Eftersom ingen av nätmäklarna har några fasta avgifter kan det vara en god idé att prova sig fram.