April 4

Vilket aktiebolag är äldst på börsen? – Yngsta till Äldsta aktien på OMX30

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Många av oss tittar dagligen på börsen och följer hur de olika kurserna går. För att få en uppfattning om den allmänna trenden för dagen går vi kanske först och främst till OMXS30. Här listas de 30 mest omsatta bolagen på Nasdaq Stockholm och är nog det som många förknippar med just börsen.
Men vilka bolag är det då som ingår där? Hur länge har de varit där och, det vi ska fokusera på här, hur gamla är de?

Med detta menas alltså inte hur länge de har varit börsnoterade, utan hur länge sedan det var som dessa bolag bildades. Många av dem är betydligt äldre än man kan tro. En förklaring till att de är såpass gamla har att göra med att de idag kan bestå av flera olika sammanslagningar.

 

img 5fc4340ba2dc0 Samuelssons Rapport

Hur som helst hittar vi här flera riktiga trotjänare som de flesta av oss både känner igen och säkerligen också haft beröring med, på ett eller annat sätt.
Men vilket av dessa bolag är då allra äldst? Vi ska ta en titt på detta, och vi börjar med det minst gamla.

Yngst till Äldsta aktien på OMX30

På listan hittas 29 bolag och inte 30. Det beror på att både A och B aktien för Atlas Copco ingår i indexet.

29. Essity – 2017

Essity var fram tills 2017 en del av SCA, som från början var ett skogsbolag och bildades redan 1929. SCA började 1975 även tillverka hygienartiklar, detta efter att ha köpt upp Mölnlycke, som i sig startades redan 1849. Sedan blev det alltså åter dags att dela upp dessa både områden och Essity bildades. Därav anledningen till att ett så ungt bolag hittas på denna lista. Numera tillverkar bolaget bland annat mjukt papper och barnblöjor.

28. Telia Company – 2003

När bolaget grundades 2003 hette bolaget TeliaSonera. Och innan dess var det gamla hederliga  Televerket som grundades redan 1853 med just det namnet. Telia klingar för många synonymt med folkaktien. År 2000 var det många av svenska folket som skaffade sig aktier i Telia. Och det gick väl sådär. Av introduktionspriset på 85 kronor återstår knappt det halva, så någon större affär kan man väl knappast påstå att det var.

img 5fc433be9aa0c Samuelssons Rapport

27. Nordea Bank Abp – 2000

Nordea har en lång och brokig historia bakom sig. Från början var Nordea två olika banker, Christiania Bank som grundades 1848, samt Merita-Nordbanken som i sin tur var en sammanslagning av två banker. Nordbanken grundades 1974 under namnet post- och kreditbanken, som sedan 1990 bytte namn till Nordbanken, 1998 slogs Nordbanken samman med Merita som grundades 1995 genom ännu en sammanslagning. Det gör det svårt att säga exakt när Nordea grundades då det företag som numera finns är långt ifrån det ursprungliga. För enkelheten skull kan vi dock säga det Nordea som vi känner idag grundades år 2000. Men som sagt, rötterna är betydligt djupare än så.

26.AstraZeneca – 1999

 

Även AstraZeneca har vuxit ur ett äldre bolag. Astra AB grundades 1913 och gick samman med Zeneca 1999. Zeneca som var ett brittiskt bolag har även dem tidigare sammanslagningar. Läkemedel och forskning, och med huvudkontoret i England. Så kan dagens AstraZeneca sammanfattas.

25. Autoliv – 1997

Bolaget med namn Autoliv grundades 1997 i samband med att det börsnoterades. Men från början hette bolaget Auto Service AB och grundades 1953 i Vårgårda. Vad de sysslar med? Teknik inom bil- och trafiksäkerhet.

24. ASSA ABLOY – 1994 (Assa 1881)

Företaget Assa gick år 1994 samman med bolaget Abloy och bildade Assa Abloy. Men Assa grundades redan 1881. Därmed är bolaget mycket äldre än vad det ser ut. Många av oss ser säkert bilden av den där nyckeln, med bokstäverna ASSA på, så vanlig att man knappt tänker på att den finns.

23. Tele2 – 1993

Telekombolaget Tele2 består i grunden av 3 olika bolag. Comviq, som grundades 1981, Kabelvision från 1986 samt Tele2 som i sin tur grundades 1993. Bolagen gick samman under namnet Tele2.

22. Hexagon – 1992

Hexagon kan egentligen sägas vara det yngsta bolaget på den här listan, beroende på hur man väljer att se det. Hexagon grundades rätt och slätt 1992, och kommer inte från någon sammanslagning eller liknande. Branschen är teknik och mjukvara.

21. ABB – 1988

Även för ABB är det teknik som står i centrum. Bolaget har flera olika bolag bakom sig, men det ABB vi ser idag grundades 1988. Bakom ABB hittar man bland annat Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA) som grundades 1883.

20.SSAB – 1978

SSAB grundades 1978 med namnet Svenskt Stål AB. Det svenska stålbolaget är även de, ett av bolagen som startades från grunden.

19. SEB – 1972

Andra banken på listan. SEB är en sammanslagning av 2 olika banker. Stockholms Enskilda Bank som grundades 1856 och Skandinaviska Banken som i sin tur grundades 1864. Liksom många andra banker har den alltså rejält med år på nacken.

18. Hennes & Mauritz – 1947

Kanske blir många förvånade av att höra att den svenska klädjätten grundades redan 1947. Det hela startade i Västerås med en butik för damkläder. Namnet var då ännu bara Hennes. Sedan rullade det på, och numera är bolaget ett av världens mest igenkända varumärken. Och kanske kan man säga att även H&M är en sorts folkaktie. Det är i alla fall många svenskar som har låtit aktien ingå i sin sparportfölj.

17. Kinnevik – 1936

Kinnevik låter mer som något naturnära, men i själva verket är det ett investmentbolag. Också detta bolag har en lång och slingrig väg fram till nuvarande form. Efter att det bildats 1936 tog det snabbt fart genom att bland annat köpa aktier inom chokladtillverkning.

16. Securitas -1934

Grundades 1934 under det gemytliga namnet Hälsingborgs nattvakt. Numera är det aningen mer avancerade metoder som används, även om branschen i stort sett handlar om samma sak, larm och bevakning.

15. SCA – 1929

Svenska Cellulosa bildades 1929 av Ivan Kreuger, den man som gett namn åt Kreugerkraschen 1932. Bolaget sysslar sedan 2017 enbart med sin skogsverksamhet, efter att man delade upp bolaget i två delar, varav den andra delen blev Essity.

14. Volvo – 1927

Behöver knappast någon större presentation. Alla känner till Volvo. Vad man kanske dock inte känner till lika bra är att det började som ett dotterbolag till SKF.

13. Boliden – 1924

Metall, gruvor och Västerbotten. Här handlar det om metall och stål. Egentligen skulle  Boliden hetat Bjurliden, för det var där man hittade sina första fyndighet. Men tack vare en felskrivning på kartan, blev det istället det namn som numera är synonymt med Europas tredje största leverantör av koppar och zink.

12. Investor – 1916

Investmentbolaget Investor grundades redan 1916. Idag är det ett av Sveriges mest populära investmentbolag för sparare på börsen.

11. Swedish Match – 1915

Bolaget har haft andra namn tidigare, när det grundades 1915 hette bolaget AB Svenska Tobaksmonopolet.

10. Electrolux – 1910

Elektromekaniska (som bolaget hette vid start) började sin verksamhet med hemförsäljning av dammsugare. Med det alltmer utvecklade tekniken blev det senare tvättmaskiner och diskmaskiner. Numera är företaget långt större än sina första dammsugare och tillverkar det mesta inom hemelektonik.

9. SKF – 1907

 Svenska kullagerfabriken sysslar måhända med något som inte syns men finns nästan överallt. Kullager. Denna svenska uppfinning var världsunik, och har numera blivit världsstora med 100 fabriker runt om på jorden. Och likväl finns fortfarande den gamla industribyggnaden kvar närmast som ett landmärke i Gamlestan i Göteborg.

8. Getinge – 1904

 

Från hästskobroddar till hjärt- och lungmaskiner kan steget tyckas vara långt. Men 1904 stod jordbruksredskap i fokus för detta halländska bolag. Numera har bolaget blivit göteborgare, har inriktar sig istället på medicinteknik.

 

img 5fc4340ba2dc0 Samuelssons Rapport

7.Skanska – 1887

Säg Skanska och man ser byggplatser framför sig. Företaget bildades i Malmö som Skånska Cementgjuteriet, men på 1980-talet tyckte man det var dags att slänga av sig ringen i å:et och bli mer internationella. Och hittills har det väl varit framgångsrikt. Oavsett om det beror på att å:et blev ett a eller ej.

6. Alfa Laval – 1883

Ett gammal namn, men vad gör de egentligen? Från början sysslade man med separatorer. Numera tillverkar man pumpar, ventiler och värmeväxlare. Inget som syns så mycket, men likväl är vi alla beroende av det.

5. Ericsson – 1876

Lars Magnus Eriksson påbörjade sin verksamhet i ett 13 kvm stort rum på Drottninggatan i Stockholm. Resten vet vi. Det blev telegrafer och telefoner, och senare mobiltelefoner. Ett tag var det Sony Ericsson. Numera bygger man nätverk för mobil kommunikation. Och har betydligt större än 13 kvm att röra sig på.

4. Atlas Copco – 1873

Teknikföretagen duggar tätt på den här listan. Och ett av de äldsta är Atlas Copco. Det hela rör sig inom sådant som vi vanliga dödliga inte förstår så mycket av, men likväl kan vi konstatera att vi behöver det. Annars hade bolaget knappast funnits med på listan över Sveriges mest omsatta aktier.

3. Sv. Handelsbanken – 1871

Banker har funnits så länge pengar har funnits. Och även om pengar redan funnits ett tag när Handelsbanken bildades har bolaget nu hunnit blir rätt gammalt. Från Gamla stan till resten av världen. Ungefär så ser Handelsbankens resa ut, i likhet med andra storbanker med hög omsättning i sina aktier.

2. Sandvik – 1862

 Listans näst äldsta representant är verksam inom verktyg och verktygssystem inom metallbearbetning. Inte heller det något som vem som helst nickar förstående åt. De har dock hållit sig ganska troget till sin bransch, för redan från början var det just stålframställning innan riktade in sig på.

1. Swedbank – 1820

 

Vinnaren på listan är något mer lättbegriplig. Återigen en bank. Från början hette den Föreningssparbanken. Sparbanken är också ett namn vi känner igen som något som fanns för inte alltför länge sedan. Numera är det mer internationella Swedbank som gäller, och liksom alla andra bolag på den här listan har de för längesedan letat sig utanför den svenska marknaden.

Sammanfattning

I korthet kan vi konstatera att banker och verktyg är de verksamheter som grundades först. Och därifrån växte de och vidareutvecklade sig åt olika håll och nischer. De bolag som är äldst är också de vars namn nästan känns som en del av den svenska kulturen. Och detta oavsett om vi vet vad de gör eller inte. För även om vi inte förstår vad SKF gör, är de nästan en del av den svenska folksjälen. Liksom Boliden och Getinge som med sina anrika namn låter mer som fågelkvitter och grönska än något som har med storbolag att göra.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?