April 4

Blanka Aktier – Vad är blankning aktier? | Lär dig gå kort & shorta aktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Att blanka aktier innebär i grund och botten att man satsar på att kursen ska falla, istället för vad som är vanligast, att kursen ska gå upp. När man investerar i en aktie så gör man ju det för att på sikt kunna sälja aktien till ett högre pris. När marknaden faller kan man, istället för att sitta och vänta ut nedgången, dra fördel av den och korta aktier.

När man blankar en aktie så lånar man helt enkelt aktien och säljer den, i hopp om att i framtiden kunna lämna tillbaka aktien till ett lägre pris. Man har då tjänat på mellanskillnaden. För privatpersoner gäller alltså att den som vill blanka aktier måste låna de aktier som ska säljas först. Det är inte så komplicerat som det låter. Mer om det senare.

Denna typ av blankningar kan även kallas äkta blankning. Läs mer nedan om oäkta blankning och naken blankning.

Hur går det till att blanka aktier?

Vad betyder det att blanka en aktie? Att gå kort är mer komplicerat än att köpa en aktie. Som blankare måste du skriva på ett speciellt avtal med din bank för att få lov att att göra det. Detta beror på att man som blankare riskerar att hamna i en negativ position mot institutet eller banken. Om spekulationen går fel och aktien stiger i värde kan man istället för att tjäna pengar bli skyldig pengar.
Här nedan kan du se hur enkelt det är att shorta eller blanka en termin i Tradestation. Detta använder jag ofta och det är superenkelt att jobba med. Nedan modul kallas också “Matrix”. Det är en modul där du enkelt kan få in realtidskurser och kan blanka och köpa som du vill. Blixtsnabbt om du har snabbt internet som jag har.

shorta terminer i tradestation
shorta terminer i tradestation

 

Short selling – att shorta, vad betyder det?

På engelska säger man short eller kallar blankning för short selling. Det betyder alltså samma sak som att blanka något. Man försöker då att tjäna pengar i en nedgång istället för tvärtom.

Vem äger en shortad aktie?

När man blankar aktier så går äganderätten över till blankaren och sedan vidare till den som köper aktien av blankaren. Utlånaren av aktierna förlorar sin rösträtt men återfår den när aktien väl lämnas tillbaka. Men i och med att utlånaren har en fordringsrätt på blankaren, så kan denne person när som helst begära att få tillbaka aktien. Men vad händer vid om det sker aktieutdelning i aktien? Jo, då är det så att utdelningen tillfaller den som lånat ut aktien och då måste alltså blankaren betala utdelningen för dessa blankningar.

Att blanka utan aktielån

Man kan shorta aktier utan att ta upp ett aktielån. Detta kallas för naken eller oäkta blankningar. Utbudet av blankningsbara aktier blir då även större eftersom aktierna inte behöver finnas för utlåning för att man ska kunna genomföra blankningen. Den här typen av blankning är tillåten i Sverige men bara om affären avlutas under samma handelsdag som den initierats.

Riskerna med blankning

Liksom all typ av satsning på börsen innebär att shorta aktier alltid en risk. Risken är att man behöver betala ett högre pris för att lämna tillbaka aktien än vad man lånade för att köpa den för från början. En aktie kan ju dock enbart minska i värde med 100% medan den kan stiga i värde hur mycket som helst. Ser man det på det sättet så kanske inte blankningar är så dumt ändå?
Det kan hända saker på börsen som kan leda till oväntade kursuppgångar såsom bud på ett företag. Det är därför viktigt att man har koll på vad som kan hända om olika situationer uppstår.
Det är också viktigt att veta att den man lånat aktier av kan återkalla dem när som helst. Detta kommer innebära att man måste stänga sin position.

Vilka är mest blankade bolag just nu?

Finansinspektionen publicerar dagligen de mest blankade nettopositioner varje dag. Listorna publiceras dagligen, normalt strax efter klockan 15.30, se nedan. Nya listor publiceras även om det inte har tillkommit några betydande korta nettopositioner jämfört med den senast publicerade listan.
Här hittar du börsens mest blankade aktier just nu: Mest blankade aktierna just nu

Andra sätt att tjäna pengar i en nedgång

Det finns även färdiga börshandlade produkter, till exempel så kallade ETF’er och mini futures, där man kan satsa på att en aktie eller ett index ska gå ned. Dom heter oftast Mini SHRT eller Mini Short eller liknande. Dessa handlas på börsen och om det underliggande värdepappret eller indexet sjunker så kommer kurser på Mini Futuren att stiga. Man bör dock tänka på att dessa produkter också oftast innehåller en så kallad hävstång, vilket betyder att värdet kommer stiga eller minska mer än det underliggande värdepappret eller indexet.
Dessa produkter har också en “stop loss”, vilket innebär att den likvideras automatiskt om den understiger ett visst kursvärde. Detta gör i sin tur att du som investerare inte behöver ha någon säkerhet för att köpa dessa produkter. Säkerheten finns inbyggd i produkten. Detta är en avgörande skillnad mot att blanka aktier på vanligt sätt.

Var kan man göra blankningar och vad kostar det?

Alla stora banker och handelsplatser erbjuder blankning. Avgifterna är oftast större än för aktieköp. Dessutom behöver investeraren betala en ränta på lånet som tas upp för att utföra denna handel. Sök på blankning på din bank eller aktiemäklares hemsida så hittar du garanterat mer information om hur det går till just hos dom. Börja dock med att titta på “The Big Short”, då den kommer ge dig bra förståelse för vad du kan vinna och även vad du kan förlora, samt hur det skiljer sig från ett vanligt aktieköp.

En känd blankare

Har du sett filmen “The Big Short” med Christian Bale? Filmen porträtterar en verklig person och händelse. Christian Bale spelar finansmannen Michael Burry, som år 2005 började inse att det var något fel med bostadsmarknaden i USA. Michael var redan en etablerad investerare med sin egen fond och förvaltade hela $600 miljoner. Ju mer Michael studerade bostadsmarknaden och de numer välkända subprime-lånen, insåg han att det var en bubbla som mycket nära att brista.

Michael kontaktade då bland andra Goldman Sachs och bad dom sälja honom så kallade CDS:er (Credit Default Swap), vilket innebar att han satsade på att bostadsmarknaden skulle krascha. I filmen ser man hur banken ser en enkel vinst i Michaels galenskap. Och även personer med andelar i fonden blir upprörda och vissa tar ut sina pengar. Men som vi alla vet – Michael hade rätt. Bostadsbubblan sprack och innebar början av finanskrisen 2008. Fonden hade ökat med 489% i juni 2008, när Michael valde att likvidera CDS:erna.

Kritik mot att blanka

Det finns en ganska utbredd kritik i debatten gällande att gå kort. Kritiken drog igång på allvar efter finanskrisen 2008 och det handlar främst om den negativa inverkan på prissättningen som detta kan ha på tunna marknader.

Att blanka aktier går ut på att man säljer en tillgång som du inte äger där du hoppas att priset sjunker så att du i ett senare skede kan köpa tillbaka den till ett lägra pris. Skillnaden mellan värdepapprets säljpris och det pris du sedan köpt dem för är din förtjänst. Att ha shortpositioner kallas också att gå kort (ligga kort). Man kan även säga att man kortar en aktie eller ligger kort i en aktie. Relaterad: Blanka swings.

På engelska kallas att blanka aktier Short.

De flesta vet att man kan tjäna pengar när en aktiekurs stiger. Går det då att tjäna pengar när en aktie i stället sjunker i värde?

Är blankning bra?

Blankning kan vara bra om man lyckas hitta en aktie vars aktiekurs är på väg ner. Då finns det mycket pengar att tjäna. Problemet är att kunna hitta dessa bolag. Det är inte alldeles lätt och risken att förlora pengar är stor.

Naken blankning. nakenblankning eller oäkta blankning, vad är det?

Blankning kan även vara oäkta blankning, eller nakenblankning som det också kallas. När man säljer aktier som man ej har lånat först. Det är endast tillåtet i Sverige intradag för närvarande.

En naken blankning innebär att man säljer aktier som man inte äger utan att ha tagit ett aktielån först. I Sverige är som sagt det tillåtet med naken blankning, men endast under en och samma handelsdag.

Naken blankning handlar alltså om att sälja en aktie utan att varken äga den eller att man lånat den. Det innebär att antalet aktier i omlopp kan öka i större omfattning med naken blankning än den totala mängden under en handelsdag.

Är Sverige beredda att införa ett förbud mot naken blankning?

Så här svarar Peter Norman på frågan om Sverige är beredd att införa ett förbud mot naken blankning. Svar på skriftlig fråga.

Ett exempel på korta positioner

Här är ett exempel på att blanka aktier. Du lånar aktier av en bank som är värda 1000 kronor. Dessa aktier säljer du direkt vidare på börsen för 1000 kr vilket gör att du nu har 1000 kronor kontant. Nu går aktiekursen ner istället så att aktierna för 1000 kr istället är värda 700 kr. Då köper du tillbaka aktierna igen för 700 kr. Du lämnar då tillbaka aktierna till banken igen och har nu 1000 – 700 = 300 kr i vinst. Korta positioner när de är som bäst, grymt va?

Blanka aktier

När du går kort (blankar aktier) i exempelvis en aktie, så lånas aktieposten av en utomstående aktör (vanligen en aktiemäklare) och avyttras sedan. Utlåningen är inget som den blankande investeraren behöver befatta sig närmare med. Det sker “bakom kulisserna” när en blankningsaffär har lagts upp.
Ett sätt att dra nytta av nedgångar på börsen är att blanka aktier. I den här artikeln går vi igenom vad det betyder när du har korta positioner och aktier och var och hur du kan göra det.

Genom att blanka aktier, eller att ”ligga kort” som det också kallas, får du möjlighet att tjäna pengar och gå med vinst även när börsen går ned. Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger.

Det går inte att korta positioner i alla värdepapper. Endast vissa utvalda aktier kan blankas. Oftast är det aktier tillhörandes stora börsbolag med hög likviditet, men mindre bolag på mindre listor kan också finnas representerade.
VIDEO AV TOVE – SPOT ON!

Blankning i Sverige

Efter finanskriserna under sommaren 2008 började svenska politiker att diskutera blankning. Dåvarande finansminister Anders Borg uttalade sig negativt om att gå kort (ligga kort) och föreslog regleringar. Även Christer Gardell har gjort ett uttalande i media om att blankning bör förbjudas eftersom förfarandet på tunna marknader gör prissättningar ineffektiva.

Vad säger finansinspektionen om blankning?

Du kan läsa mer om det här i artikel 5 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 827/2012.

Kan man blanka aktier i en ISK eller kapitalförsäkring?

Det går inte att blanka på ett investeringssparkonto. Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande, rapporterar Pensionsnyheterna.  Kärnfrågan för Skatteverket har varit om en fordran eller skuld av aktier i samband med blankningsaffärer är att betraktas som en investeringstillgång eller inte. Skatteverket anser nu att en sådan fordran eller skuld inte är att betrakta som en investeringstillgång. Därmed finns heller inget lagligt stöd att ingå blankningsavtal med aktier som finns på ett investeringssparkonto. Detsamma gäller kapitalförsäkringar.

Ligga kort i aktier

Att ligga kort i aktier är samma sak som att blanka aktier. Det vill säga när man lånar en aktie av exempelvis en mäklare och säljer på börsen. Efter att man har kortat (blankat) aktien så hoppas man på att priset skall gå ner så att man kan köpa tillbaka den för ett lägre pris och sedan lämna tillbaka det man lånat. I detta exempel så har du alltså lyckats med att tjäna pengar genom att ligga kort i aktier. Det är alltså samma sak som att blanka aktier. På engelska säger man ”short”.
Motsatsen till att ligga kort i aktier är att ligga långt i aktier. Det innebär istället att man köper något för att förhoppningsvis sälja till ett högre pris senare.

Blanka Aktier Engelska?

På Engelska kallas blanka för short.

Hur blankar man aktier?

När man vill gå kort klickar man på säljknappen och bekräftar ordern. När man vill återköpa aktier för att stänga positionen klickar man på köpknappen bredvid aktien och köper då tillbaka lika många aktier som man sålde.
Att blanka behandlas alltså på samma sätt som vanliga säljorder på börsen.  När man vill köpa tillbaka aktier gör man det precis som vanliga köp.

Insynshandel

Personer i ledande ställning hos en emittent eller deltagare på marknaden för utsläppsrätter ska anmäla transaktioner som de gjort i värdepapper som är utgivna av eller kopplade till denna emittent. Detta gäller även närstående till personer i ledande ställning. Anmälan ska göras både till FI:s insynsregister och till den aktuella emittenten. Läs mer här om insynshandel.

Mest blankade aktier Sverige – blankning register

I blankningsregistret hos finansinspektionen kan du hitta de mest blankade aktierna i Sverige just nu.  Där publicerar dem information om korta nettopositioner i bolag som handlas på reglerade marknader och multilaterala handelsplattformar under Finansinspektionens tillsyn.

Blanka Aktier hos Avanza?

Du kan blanka aktier på ett aktie- och fondkonto hos Avanza. Övriga konton kan man inte blanka på.

För att kunna blanka behöver du:

1. Ha godkänd kredit på det aktuella aktie- och fondkontot. Här kan du ansöka om kredit direkt på sajten.

2. Fylla i och skicka in den här blanketten till oss via post. Du hittar adressen längst ner på blanketten.

Blanka Aktier hos Nordnet?

Du kan blanka på en aktie- och fonddepå, andra kontotyper är inte godkända för blankning. För att kunna blanka behöver kontot ha godkänt Ramavtal för värdepapperslån samt godkänt Kreditavtal & Förfogandeavtal. Båda avtalen finns att signera digitalt.

Komplement till korta aktier aktier

Att komplettera sin trading med att korta aktier ibland behöver inte vara en nackdel. Jag gör det i min egen trading om jag ser att sannolikheten för ett fall i värdepappret är stort. Att hitta bra setuper och mönster är mycket svårare än att hitta detsamma för en köpposition. Därför är det glesare med blankningssignaler än tvärtom. Jag köper i möjligaste mån gärna “omvända”  ETF’er istället för att blanka.

Se blankning istället som ett komplement till ett redan bra swingsystem.
Som trader så har jag vid varje tillfälle när jag skall handla aktier 3 val. Jag kan trycka knapparna: Köp, sälj eller blanka. Väljer jag att blanka så går det lika fort som att köpa, det är bara att trycka på “Short” och jag skickar iväg en order till börsen. Blankning görs med sådan enkelhet att jag inte tänker på det längre. Att jag faktisk lånar någonting av någon och sedan säljer det vidare för att sedan köpa tillbaka och lämna tillbaka hinner jag inte tänka på.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?