Last Updated on 4 January, 2025 by Håkan Samuelsson
Börja Med Aktier
Att börja med aktier är för många ett realistiskt sätt att uppnå ekonomisk frihet. Men för någon som precis ska börja med aktier kan det vara svårt att veta vart man ska börja och vad man bör tänka på. Denna artikel innehåller hjälper dig att rivstarta ditt eget aktiesparande.
Starta en aktiedepå
För att kunna äga aktier och fonder behöver du ha en aktiedepå. Här förvaras dina värdepapper. I Sverige är det enkelt att starta en aktiedepå hos de traditionella bankerna, men Samuelssons Rapport rekommenderar att du öppnar en kostnadsfri depå hos exempelvis någon av de båda aktiemäklarna Avanza och Nordnet. Dessa är helt baserade online och har genom att konkurrera med varandra utvecklat konkurrenskraftiga produkter till låga avgifter. Med hjälp av vår jämförelsetjänst kan du hitta den aktiemäklare som passar dig bäst, helt gratis.
Courtage Avgift
Aktiemäklare tar ut avgifter när du köper aktier i din depå. Att öppna en aktiedepå är kostnadsfritt, men när du genomför transaktioner betalar du en så kallad courtage avgift för aktier, men för fonder betalar du istället en förvaltningsavgift. För många som just tänkt börja med aktier är courtaget gratis, men sedan baseras det på de volymer du handlar för.
Fonder eller Aktier?
En av de mest fundamentala frågorna man som ny investerare måste besvara är, ska jag investera i fonder eller aktier? Många vet inte riktigt vad skillnaden är, så låt oss börja med att reda ut det.
Aktier är en typ av värdepapper där du som investerare köper en andel av ett givet företag till skillnad från fonder som istället är en mix av utvalda aktier som förvaltas av fondförvaltare. En av de mest fundamentala skillnaderna är att fonder har en rullande förvaltningskostnad till skillnad från aktier där du efter att ha betalt courtageavgiften inte betalar mer för att äga aktien. Men vad ska man som småsparare göra när man vill börja med aktier? Svaret är så klart individuellt, men en bra tumregel är att diversifiera sin portfölj för att minska risken.
Vad är Diversifiering?
Att diversifiera innebär att man sprider sin risk mellan flera olika aktier och branscher. Detta innebär att om ett enskilt företag underpresterar och förlorar värde är du mindre exponerad och således reducerar din värdeminskning. Genom att inte bara diversifiera mellan olika företag utan dessutom inkludera flera olika sektorer i din aktieportfölj kan du reducera risken att förlora pengar ytterligare.
Diversifiering i fonder
Genom att äga fonder får du en automatisk riskspridning till följd av att fonderna äger flera olika värdepapper. Beroende på hur stor riskaptit du har kan du köpa fonder med olika riskprofiler där småbolagsfonder är mer riskfyllda än räntefonder för att nämna ett exempel. Fonder äger ofta både räntebärande papper och aktier vilket ytterligare ökar diversifieringen och ger en bra grund för dig som vill börja med aktier.
Investmentbolag
Om du inte vill handla fonder när du börjar med aktier, utan istället vill komponera din egen aktieportfölj för att undvika förvaltningsavgiften, kan du investera i investmentbolag. Dessa förtag har som affärsidé att investera i, samt förvalta, flera olika företag vilket ger dig en bra riskspridning. Historiskt har investmentbolagen presterat bättre än index.
Börja med aktier själv
Att börja med aktier på egen hand kan väcka många frågor och det kan vara bra att diskutera med mer insatta personer och utbyta idéer.
Vanliga frågor som dyker upp när hos personer som vill börja med aktier själva kan vara
- Vad är skillnaden mellan A- och B aktier?
- Hur mycket ska jag spara?
- Hur startar jag ett sparande?
- Är det riskfyllt att börja med aktier?
Ett bra sätt att göra detta på är att registrera sig som medlem hos oss på Samuelssons Rapport för att få ta del av vårt Trading Forum. För att bli medlem kan du klicka här.
Skillnad mellan A- och B aktier
Många som vill börja med aktier på egen hand funderar över skillnaden mellan A och B aktier. Detta är något som du som småsparare inte behöver lägga någon större vikt vid då den främsta skillnaden ligger i att A-aktier ger större tyngd vid omröstningar på bolagsstämman. För att faktiskt ha något inflytande behöver du äga en stor andel av bolaget. Även utdelningen kan vara något olika mellan de båda typerna av stamaktier.
Hur mycket ska jag spara?
Detta är givetvis en fråga vars svar varierar från person till person. Men för någon som vill börja med aktier är det fundamentalt att komma ihåg att det viktigaste är att ha ett sparande oavsett om det är en procent av den disponibla inkomsten eller mer. En vanlig rekommendation är att försöka spara runt 10% av den disponibla inkomsten. Med hjälp av det sparade kapitalet kan du börja med aktier och över tid generera avkastning.
Hur startar jag ett sparande?
Det första steget i att bygga upp ett eget sparande är att se över vilka utgifter man har och därefter sätta sig ner och göra en budget. För att hitta inspiration till att minska dina utgifter kan du kika på våra 100 bästa spartips. Ett av de allra enklaste sätten att minska dina utgifter och hjälpa dig att sätta undan mer pengar till ditt sparande är att se över dina elpriser, detta kan du enkelt göra gratis genom att klicka här.
Är det riskfyllt att börja med aktier?
Att börja med aktier kan kännas obehagligt eftersom det finns en risk att börsen går ner i värde. Det är därför det är viktigt att ha diversifiering i aktieportföljen. Risken försvinner inte med diversifiering men kan reduceras. Dessutom är det bra att ha i åtanke att du faktiskt inte förlorat några pengar förens du säljer dina tillgångar till ett lägre pris än anförskaffningspriset.
Summering
För att börja med aktier behöver du starta en aktiedepå. Din aktiemäklare kommer att ta ut en courtageavgift vid transaktioner och om du väljer att investera i fonder betalar du förvaltningsavgifter. Vi på Samuelssons Rapport hjälper dig gärna att börja med aktier och rekommenderar att du registrerar dig som medlem för att inspireras på vårt forum och ta del av våra väldiversifierade aktieportföljer där vi dessutom visar våra resultat sedan 2008. En detalj som många förståsigpåare inom aktier och investeringar gärna gömmer.
Dessutom tillhandahåller vår hemsida mängder med matnyttig information för dig som vill börja med aktier.