April 4

Dow Jones Index, vad är det? – Vilka aktier ingår?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Dow Jones index, vad är det? Vilka aktier ingår? Dow Jones Index är ett av de stora världsindexen. Det utgörs av de 30 största amerikanska företagen sett till börsvärde. Dow Jones Index är inte bundet till en given bransch utan inkluderar företag från flera olika branscher. Nedan kan du också se alla 30 (trettio) Dow Jones aktier.

 

Dow Jones aktier – Vilka ingår?

Dow Jones har 30 aktier i indexet. De som ingår i skrivande stund är: (Klickar du på länken så kommer du till Avanzas analyssidor om Dow Jones aktier.
3M Co
American Express
Apple (AAPL)
Boeing
Caterpillar Inc.
Chevron Corp
Cisco Systems
Coca-Cola Co.
Dow Inc
Exxon Mobil Corp.
General Electric
Goldman Sachs
Home Depot
Intel Corp.
International Business Machines (IBM)
JP Morgan Chase & Co
Johnson & Johnson Corporation
McDonald’s Corporation
Merck and Company
Microsoft Corporation
Pfizer
Nike Inc
Pfizer
Procter & Gamble
Raytheon Technologies Corp
Travelers Companies Inc
UnitedHealth Group
Verizon
Visa Inc
Walmart
Walgreens Boots Alliance
Walt Disney Co

Här är en lista på företag som funnit med på indexet tidigare
Altria Group
Alcoa
American International Group
Citigroup
DuPont
General Motors
Hewlett-Packard
Honeywell International

Dow Jones Index -Dagens utveckling

Klicka här så kommer du vill Avanzas analyssidor om Dow Jones Index. Du kan där även se dagens utveckling för indexet.

Missa inte våra artiklar om utdelningsaktier, investmentbolag och preferensaktier. Även våra artiklar om indexfonder och aktier för nybörjare är populära.

Företaget bakom indexet

Företaget som ligger bakom indexet är Dow Jones. Här är deras hemsida.

Dow Jones grundare

Dow Jones är ett aktieindex från USA och  framtaget av grundaren till Wall Street Journal, Charles Henry Dow. Första gången Dow Jones Industrial Average publicerades var den 26 maj 1896. Dow Jones är det äldsta amerikanska aktieindex som fortfarande publiceras.

Likheter med OMX 30

Likt OMX30 som inkluderar de 30 högst värderade bolagen på Stockholmsbörsens Large-Cap lista visar Dow Jones Index de 30 mest värdefulla företagen i USA. Eftersom värdet på de stora företagen varierar kan det hända att underpresterande aktier ersätts av andra. Exempel på företag som återfinns på Dow Jones Index är Amazon, Coca-Cola och Wal-Mart.

Prisvägt Index

De olika företagen vars aktier utgör indexet är givetvis olika värderade på marknaden. Det medför att Dow Jones Index ger större vikt till de högre värderade aktierna i förhållande till de lägre värderade värdepapperna som utgör ingår i indexet.

Företag som utgör index

Vad utgör Dow Jones? Alla företag som inkluderas i detta världsledande index handlas på en av de två främsta börserna i USA. Antingen New York Stock Exchange eller NASDAQ.

Dow Jones – Historia Diagram

Hittade ett härligt diagram från Tuttle Asset Management som visar på Dow Jones Industrial från 1900-talet till dagens datum. Jag kunde inte låta bli att ha den med på min blogg. Funderar starkt på att köpa den och ha den som planch bredvid mina tradingstationer. Lite kul såhär på en trist börsdag med dålig volatilitet för en daytrader och nedgång för en långsiktig investerare...

Dow Jones index
Dow Jones index

Dow Jones Industrial Average (DJIA), eller helt enkelt Dow, är ett aktiemarknadsindex och index som visar hur 30 stora, offentligt ägda företag baserade i USA har handlat under en vanlig börs kurs på aktiemarknaden. Värdet av Dow är inte ett vägt aritmetiskt medelvärde och representerar inte dess komponent bolags Börsvärde, utan snarare summan av priset på en aktie i lager för varje komponent bolag. Summan korrigeras med en faktor som ändras närhelst en av beståndsdelarna har en aktiesplit eller aktieutdelning, för att skapa ett konsekvent värde för indexet.

Dow Jones Transportation

Det är den näst äldsta amerikanska marknaden index efter Dow Jones Transportation genomsnittet, skapad av Wall Street Journal Editor och Dow Jones & Company grundare Charles Dow. För närvarande ägs av S&P Dow Jones index, som är majoritet som ägs av S&P global, det är den mest kända av Dow genomsnitt, varav den första (icke-industriella) publicerades ursprungligen den 16 februari 1885. Genomsnitten är uppkallad efter Dow och en av hans affärsbekanta, statistiker Edward Jones. Industrigenomsnittet beräknades först den 26 maj 1896.

Den industriella delen av namnet är till stor del historiskt, eftersom många av de moderna 30 komponenter har lite eller ingenting att göra med traditionell tung industri. Eftersom divisorn för närvarande är mindre än en, är värdet av indexet större än summan av komponent priserna. Även om Dow Jones sammanställs för att mäta prestanda inom den industriella sektorn i den amerikanska ekonomin, indexets resultat fortsätter att påverkas av inte bara företagens och ekonomiska rapporter, men också av inhemska och utländska politiska händelser som krig och terrorism, samt av naturkatastrofer som potentiellt skulle kunna leda till ekonomisk skada.

Summering

Dow Jones index utgörs av de 30 högst värderade företagen på de två amerikanska börserna NYSE och NASDAQ. Detta är ett prisvägt index, således har de högst värderade aktierna mest inverkan på indexet.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?