Börshandlade fonder är en slags fond som går att köpa och sälja direkt på börsen. På engelska kallas börshandlade fonder för Exchange Traded Funds, ETF. En stor fördel med ETF:er jämfört med vanliga fonder är att affären går igenom direkt, precis som för aktier. Dessutom brukar förvaltningsavgiften i börshandlade fonder vara riktigt låg, ungefär som i en indexfond. Det går att köpa ETF:er för exempelvis aktieindex, valutor eller råvaror.

Vad är ETF?

ETF står för Exchange Traded Fund, vilket på svenska betyder börshandlad fond. Det är en börshandlad produkt som påminner om fonder men som helt och hållet handlas på börsen.

Vanliga fonder handlas inte på börsen utan köps och säljs via en fondmäklare, vanligtvis vid en viss tidpunkt en gång om dagen. En ETF kan du däremot köpa och sälja när du vill så länge börsen är öppen.

Bakom varje ETF finns en underliggande tillgång. Det kan vara ett aktieindex, råvaror eller valutor.

ETF:er är vanligtvis billigare än de flesta aktiefonder eller andra aktivt förvaltade fonder.

Till skillnad från mini futures, certifikat och warranter har du ingen kreditrisk mot emittenten när du handlar med ETF:er, vilket kan vara skönt. Det gör att du med gott samvete kan äga en ETF under en längre tid utan att behöva bry dig om utgivarens finansiella status.

Tjäna pengar vid fallande priser

Vissa ETF:er finns som både Bull och som Bear. De flesta är Bull ETF, vilket innebär det att du går lång i den underliggande tillgången. Att köpa Bull ETF innebär att du satsar på att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga i värde. Priset på ETF:en utvecklas i samma riktning som marknaden.

Bear ETF köper du om du tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde. Gör den det kommer värdet på din ETF att stiga. Denna möjlighet – att satsa i både uppgång och nedgång – finns inte bland vanliga fonder.

ETF och hävstång på dina innehav

Det finns ETF:er som har hävstång. Om du köper ETF med hävstång innebär det att du får en utväxling på din investering med ett givet antal gånger. Vanliga värden är en och en halv och två gångers hävstång. Vissa amerikanska ETF:er har upp till tre gångers hävstång.

Hävstången fungerar även i nedgång vilket gör att du förlorar pengar snabbare om du köper ETF med hävstång och den underliggande tillgången utvecklas i fel riktning.

Exempel: När du handlar med hävstång innebär det att priset på din ETF ändras mycket fortare än vad priset på den underliggande tillgången ändras. Ifall du till exempel har en index-ETF med hävstång 2x och börsen stiger med 0,5 procent en viss dag då kommer värdet på ditt innehav att stiga med 1 procent.

 

 

XACT

Med bland annat XACT:s börshandlade fonder går det att få hävstång på dina investeringar. XACT kan du köpa hos Avanza och Nordnet.

Hävstång bra vid trading med ETF

Hävstång kan vara bra för att kunna binda en lite mindre mängd kapital i placeringen utan att avkastningen minskar. Det är dock något som ska användas med försiktighet och endast om du vet vad du gör.

Det finns nämligen en hake: Hävstången för en ETF balanseras om varje dag för att förbli konstant. Det innebär att om priset på den underliggande tillgången svänger mycket upp och ner kommer det att bli en urgröpningseffekt på priset på din ETF.

Om du har en lång sparhorisont är det därför oftast smartare att inte använda hävstång på dina ETF:er. På så vis förlorar du inte pengar bara för att det blir volatilt på marknaden eller om den rör sig sidledes.

Ifall du vill uppnå en hävstång på dina långsiktiga investeringar kan det vara bättre att belåna portföljen eller använda ett en börshandlad produkt med variabel hävstång, till exempel mini futures.

För kortare placeringar, till exempel vid trading, kan däremot hävstången vara till hjälp för att du inte ska behöva binda så mycket kapital i din position.

Så köper du börshandlade fonder

Det är lätt att köpa ETF på börsen. Hos nätmäklarna finns det ett stort urval av ETF:er att välja bland. Du behöver inget speciellt avtal för att kunna börja handla annat än att du förstås måste ha ett konto. Du kan öppna konto på Avanza här och på Nordnet här.

Enligt lagen om värdepappershandel är banken eller nätmäklaren tvungen att kontrollera att du har den kunskap som krävs för att kunna handla med ETF:er. Innan du kan sätta igång och handla med ETF måste du därför göra ett litet test för att bevisa att du vet hur ETF:er fungerar. Testet är inte svårt och du kommer garanterat att klara det efter att ha läst denna ETF guide!

Konto för ETF

Du kan handla ETF på vilket slags konto som helst. Om du handlar med ETF på ISK eller kapitalförsäkring betalar du ingen skatt på vinsten. Istället får du varje år betala en liten skatt på hela kontots värde.

Om du äger utländska ETF:er som har utdelning kan det vara en god idé att ha dem i en kapitalförsäkring (KF) eftersom du då lär kunna få automatisk avräkning på källskatten via nätmäklaren.

Alternativet är att ha din ETF i ett aktie- och fondkonto. Då betalar du 30 procent skatt på vinsten. Å andra sidan kan du kvitta en eventuell förlust. Läs mer om olika kontotyper i vår guide om aktier för nybörjare.

Så deklarerar du en ETF

Skatteverket betraktar ETF:er precis som vanliga fonder. I de flesta fall behöver du inte själv göra något inför deklarationen. Om du har dina ETF:er i en KF eller på ett ISK är varje transaktion ointressant för Skatteverket eftersom dina innehav schablonbeskattas. Rapportering och betalning av ISK- eller KF-skatten sköter nätmäklaren åt dig.

Om du har ETF på ett aktie- och fondkonto kommer nätmäklaren att rapportera in varje transaktion till Skatteverket. När du får din deklaration är samtliga värden förifyllda. Det är således enkelt att handla med ETF eftersom du aldrig själv behöver deklarera något till Skatteverket.

Courtage och avgifter för en ETF

En stor styrka hos ETF:er jämfört med vanliga fonder är de mycket låga förvaltningsavgifterna. Det finns ETF:er som kostar så lite som 0,04 procent per år i förvaltningsavgift. Ett stort antal av de börshandlade fonderna kostar inte mer än 0,1 procent per år. Hälften av alla ETF:er kostar inte mer än 0,3 procent. De dyraste ETF:erna har en förvaltningsavgift som är under 1 procent per år.

Kontrasten är stor till de aktivt förvaltade fonderna som ofta kostar mer än 1 procent och ibland tar ut flera procent varje år i förvaltningskostnad.

Däremot måste du tänka på att du får betala courtage varje gång du köper eller säljer en ETF, precis som när du köper aktier. Tack vare nätmäklarna är det billigt. Som nybörjare kan du köpa ETF gratis hos både Avanza och Nordnet om de handlas på Stockholmsbörsen. För handel med ETF i Tyskland kostar det från 0,25 procent eller minst 1 Euro.

Månadsspara i ETF

Det bästa sättet att bygga upp ett bra sparande med ETF är att månadsspara. Det var länge inte möjligt att sätta upp ett automatiskt månadssparande i ETF, men nu går det att göra det via tjänsten ETF Månadsspar hos Nordnet. Genom att spara via utvalda samarbetspartners behöver du inte ens betala courtage! Hos Avanza går det ännu inte att lägga in ett automatiskt månadssparande men du kan givetvis köpa önskade ETF:er manuellt med jämna mellanrum.

Avanza eller Nordnet för ETF?

De bägge stora nätmäklarna Avanza och Nordnet har ett bra utbud av ETF:er. Bägge har fina listor där du kan filtrera fram intressanta ETF:er. Men vilken är bäst – Avanza eller Nordnet? Vi har gjort en liten jämförelse.

Avanza ETF

Avanza är en utmärkt plats att börja leta efter bra ETF:er. På Avanzas sida ETF – börshandlade fonder  finns över 80 olika ETF:er att välja bland. Många av Avanzas ETF:er kommer från DBX och Lyxor. Det handlar om svenska och europeiska börshandlade fonder.

På denna sida kan du filtrera listan efter aktier och räntebärande papper. Om du väljer aktie-ETF kan du filtrera resultatet vidare i en mängd olika kategorier:

 • Aktieindex: Här hittar du större delen av de ETF som finns på Avanza. Det finns en mängd olika aktieindex att välja bland. Här hittar vi världsindex, Europaindex, USA, Asien, utvecklingsländer och mycket mer.
 • Aktivt förvaltade ETF: En spännande ETF är XACT Svenska Småbolag.
 • Bygg-ETF: Byggbolag och byggmaterial, till exempel Lyxor STOXX Europe 600 Constr&Materials UCITS ETF.
 • Detaljhandel: Till exempel Lyxor STOXX Europe 600 Retail UCITS ETF – Acc.
 • Utdelnings-ETF / dividend ETF: ETF:er som delar ut pengar till sina ägare, till exempel den börshandlade fonden DBX GLBL DIV 100.
 • Energifonder: Energi betyder här olja och gas. Här hittar vi den börshandlade fonden Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF – Acc.
 • Finans ETF: Bank ETF, försäkringar och finansiella tjänster. Här finns bland annat svenska DBX EUROPE 600 BANKS ETF.
 • Hälsosektorn: Börshandlade fonder med aktier som har med sjukvård och sjukhus att göra.
 • Industri:
 • Kraftförsörjning: Lite mer defensiva börshandlade fonder. Utilities på engelska.
 • Media: TV, radio, internet, nyheter och andra massmedia.
 • Råvaror: Detta handlar om råvaror som brett begrepp, inte guld och silver.
 • Strategi: Om du letar efter XACT högutdelande ETF är det här du hittar den!
 • Sällanköpsvaror och tjänster: En blandning av varor från bilkomponenter till hushållsprodukter.
 • Teknologi: Aktier i teknikbolag
 • Telekommunikation: Telefonoperatörer och kommunikationsbolag.

Som om det inte vore nog går det att filtrera listan ytterligare i underkategorier. För många av kategorierna finns det bara en eller några få ETF:er. Där är det inte så relevant att filtrera vidare. För Aktieindex däremot finns det ett enormt utbud och där hjälper det att finjustera filtreringen.

Här hittar du bland annat:

 • Dax 30: Tysklands motsvarighet till OMXS30.
 • Dow Jones Industrial Average: Det berömda amerikanska aktieindexet som återspeglar 30 omsorgsfullt utvalda aktier som är tänkta att reflektera den amerikanska ekonomin.
 • Euro STOXX 50: De 50 största och mest likvida aktierna i Europa.
 • OMX Stockholm 30 GI: Stockholmsbörsens gross index – ett prisindex över Stockholmsbörsens 30 mest omsatt aktier.

Avanzas ETF-lista är riktigt avancerad. Du kan även begränsa sökningen till ett visst land eller en särskild världsdel. Vill du köpa en ETF med exponering mot Sydafrika, Taiwan eller Ryssland? Inga problem!

Slutligen kan du filtrera resultaten så att listan bara visar långa (bull) ETF eller korta (bear) ETF. Du kan även ange om du vill hitta ETF med hävstång 1,5 eller 2 gånger.

I listan över alla ETF:er ser du därefter namn, kursförändring, förvaltningsavgift och spread. I nästa flik kan du se mer detaljerad kursinformation. I en tredje flik ser du hur kursen ändrats under 1 vecka, 1 månad, 3 månad och 1 års tid.

Vi har två invändningar mot Avanzas ETF-lista. Det ena är att den inte innehåller några guld ETF. Den andra invändningen är att antalet utgivare av börshandlade fonder är begränsat. Gissningsvis har Avanza valt ut de utgivare som man anser är bäst för att det ska vara lättare att välja. De ETF:er som finns med täcker nämligen de flesta tänkbara index och andra underliggande tillgångar.

 

Avanzas lista med ETF:er

Avanzas lista med ETF:er. Här har vi filtrerat fram europeiska ETF:er inom kategorin aktier och aktieindex. Källa avanza.se

Nordnet ETF

Även Nordnet har ett imponerande utbud av ETF:er, ja det är faktiskt mycket större än hos Avanza. Här finns nästan 1 700 stycken olika ETF:er. Bland annat hittar du många av de ETF:er som tidigare handlades i USA men numera kan handlas på någon av de europeiska börserna (främst Frankfurtbörsen).

Hur hittar man egentligen rätt bland så många börshandlade fonder? Det finns en sorteringsfunktion bland Nordnets ETF:er så att du kan filtrera fram den typ av fonder som du är intresserad av.

Till att börja med går det att välja vilken typ av ETF som ska visas:

 • Aktier: Ett stort urval av aktieindex av olika slag.
 • Alternativ: Diverse alternativa investeringar, till exempel volatilitetsindex (VIX), swaps och blankade räntepapper.
 • Blandfond: ETF:er med en blandning av underliggande tillgångar.
 • Råvaror: Olika former av råvaru-ETF, till exempel energi, olja och jordbruksprodukter.
 • Räntefonder: Räntepapper, korta och långa, obligationer och företagsobligationer.
 • Övrigt: Här ryms några få börshandlade produkter som inte passade i övriga kategorier, till exempel en ETF om inflationsförväntningar (Lyxor EUR Inverse 2-10Y Inflation Expectations UCITS ETF – Acc).

Utöver huvudkategorierna går det att välja ett antal korsgående kategorier som exempelvis bioteknik, finans, konsument och onoterade bolag. Alla resultat kan filtreras efter land, kontinent eller region.

Ifall du föredrar att köpa ETF:er från ett visst bolag kan du filtrera fram särskilda utgivare. Här hittar vi många välbekanta namn, exempelvis:

 • BNP Paribas
 • Commerzbank
 • DNB
 • Fidelity
 • iShares
 • VanEck
 • Xtrackers

Givetvis går det även att hitta de berömda ETF:erna från XACT, till exempel XACT Sverige även om de inte visas som ett förval i filtret.

 

 

Nordnets lista med ETF:er

Nordnets lista med ETF:er är avancerad och mycket användbar. Här har vi filtrerat fram aktie-ETF:er med inriktning Asien och som präglas av låga CO2-utsläpp. Källa: Norndet.se

Nordnet har kategoriserat samtliga börshandlade produkter efter risk. Välj mellan hög risk, mellan risk och låg risk. Samma typ av kategorisering används som för vanliga fonder.

Låg risk innebär räntepapper av olika slag. Risknivå mellan handlar också om räntepapper men lite mer riskfyllda sådana, till exempel obligationer och företagsobligationer. Aktier och råvaror hamnar i den högsta risknivån. Ifall du har en lång sparhorisont är det ofta klokt att välja ETF med högre risk eftersom avkastningen då förväntas bli bättre med tiden.

Vidare går det att specificera om en ETF ska dela ut utdelningarna till ditt konto eller om du vill hitta fonder där utdelningarna återinvesteras (ackumuleras) i fonden.

Nordnet tar sitt sociala ansvar genom att göra det lätt för dig som vill köpa ETF att sortera bort vissa typer av fonder. Du kan kryssa för att du vill välja bort en eller flera av följande inriktningar:

 • Alkohol
 • Försvarsindustri
 • GMO
 • Handeldvapen
 • Kärnkraft
 • Palmolja
 • Pornografi
 • Spel och kasino
 • Tobak
 • Vapen

Dessutom finns ett hållbarhetsmått i form av en gräns för CO2-utsläpp. Om du kryssar för CO2-alternativet visas bara ETF:er som har begränsad exponering mot koldioxidsintensiva industrier och fossila bränslen. För att vara exakt är kriteriet att minst 67 procent av portföljen ska täckas av Sustainalytics analys. Data kommer från Morningstar.

Till Nordnets styrka hör att utbudet av ETF:er är mycket gott. Dessutom är denna nätmäklare bra på att presentera detaljerad information om de olika börshandlade produkterna, till exempel fördelning av innehav, samt faktablad.

 

Nordnet-ETF-XACT-Hogutdelande

Detaljerad information om ETF hos Nordnet. Här ser vi produktbeskrivning för XACT Högutdelande. Källa: Nordnet.se

Avanza eller Nordnet ETF?

De bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza är bra på ETF:er. Nordnet uppdaterade nyligen sitt gränssnitt vilket gör att det är lättare att hitta rätt jämfört med hur det var tidigare. Nordnets lista med ETF:er är imponerande och utbudet är mycket större än vad det är hos Avanza. Dessutom finns det fler alternativ att välja bland i Nordnets lista, till exempel hållbara börshandlade fonder och möjligheten att välja bort vissa industrier.

En annan aspekt som gör Nordnet till en favorit är möjligheten att köpa guld ETF som exempelvis ETFS Physical Gold. Lite lustigt är det dock att dessa inte dyker upp i listan över ETF:er.

Om du trivs med Avanzas plattform och hittar de ETF:er du söker där är Avanza ett utmärkt val. Vill du ha ett större utbud av ETF:er har Nordnet mer att erbjuda.

Svenska börshandlade fonder

Det finns ett antal ETF:er som är registrerade i Sverige. När du köper svenska ETF:er är priset i svenska kronor. Om den underliggande tillgången är i en annan valuta har du givetvis ändå en valutarisk.

Här är ett urval av svenska ETF:er

 • DBX: ETF:er för bland annat Dax, Ryssland, Europa och olika MSCI index.
 • DWS: Eurostoxx 50 och Kina ETF
 • Lyxor: Obligationer
 • XACT: OMXS index, Sverigefond, högutdelande, svenska småbolag, XACT Bull och XACT Bear med mera.

Utländska börshandlade fonder via nätmäklare

Nyligen försvann möjligheten att köpa ETF:er från länder utanför EU. Det berodde på att MiFID II. Utbudet begränsades då kraftigt till att börja med. Sedermera har många av de amerikanska ETF:erna dykt upp i europeisk variant. De flesta av dessa handlas på Frankfurtbörsen men det finns även ETF:er som handlas på Parisbörsen och i Stockholm.

Utländska börshandlade produkter som getts ut inom EU är också bra om man jämför med de amerikanska motsvarigheterna. Den enda nackdelen med icke-amerikanska ETF’er är att de oftast har väldigt låg omsättning. Sysslar man med trading så blir det i princip omöjligt att handla. Är men mer långsiktig och handlar för att man vill investera pengar så är det int elika känsligt.

Det finns i princip samma inriktningar och det går att köpa ETF till samma låga förvaltningsavgifter. Den enda egentliga begränsningen har med urvalet att göra. I USA finns nämligen över 5 000 olika ETF:er att välja bland. Det är flera gånger mer än alla de ETF:er som finns i Europa. Med tiden kommer det säkert att dyka upp allt fler europeiska börshandlade produkter.

Bästa ETF 2019 – populära börshandlade fonder

Här hittar du en väldigt bra lista med Börshandlade fonder som jag rekommenderar.

Klicka här för att komma till listan nedan.

FAQ

Hur stor hävstång kan jag få med ETF?

Den största hävstången för svenska och europeiska ETF:er är 2x. Vissa amerikanska ETF:er har 3x hävstång.

Ska jag välja ETF eller vanliga fonder?

ETF:er är bättre än fonder på flera sätt: de är som regel billigare, de handlas på börsen och affären går igenom på en gång. Dock finns det ofta mycket mer information hos nätmäklarna om vanliga fonder. För ETF får du ibland leta lite mer efter information om fonden. För vissa inriktningar kan det dessutom vara svårt att hitta en lämplig ETF.

Är ETF bättre än aktier?

ETF:er innehåller ofta aktier. Det är som en slags fond som kan investera i flera olika tillgångar. Därför går det inte att säga att ETF är bättre än aktier. Att köpa ETF är ett bra alternativ till att köpa rena aktier för att få en bättre riskspridning på dina investeringar.

Vad är KID-dokument?

KID står för Key Information Document. Det är ett faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Syftet med KID-dokumentet är att du som köpare ska kunna jämföra olika ETF:er.

Varför går det inte att köpa amerikanska ETF:er?

När MiFID II trädde i kraft den 3 januari 2018 ökade kraven på nätmäklare och bankerna att förse spararna med tillräckligt med information om placeringarna. Eftersom denna typ av information inte kunde säkras för amerikanska och kanadensiska ETF:er försvann de ur sortimentet. Du kan givetvis fortfarande sälja amerikanska och kanadensiska ETF:er om du har kvar tidigare innehav.

Varför går det inte alltid att köpa tyska ETF:er?

För att kunna handla tyska ETF:er krävs ett det finns ett så kallat KID-dokument på svenska. Om utgivaren av ETF:en inte har försett nätmäklaren med ett sådant dokument kan det hända att det inte går att lägga en order.

ETF med återinvesterade utdelningar eller utbetalningar?

Vissa ETF:er delar ut utdelningarna till ditt konto medan andra återinvesterar dem i fonden. Om du behöver kassaflödet till något annat, till exempel om du lever på dina utdelningar är det bra med utdelande fonder. Ifall du tror på ETF:en är det bra att utdelningarna återinvesteras för då får du mer ränta-på-ränta-effekt på din investering.

Vad finns det för risker?

Det finns en marknadsrisk, precis som med aktier eller fonder. Marknaden kan gå både upp och ned. Om du köper ETF:er där den underliggande tillgången är noterad i en annan valuta än svenska kronor har du en valutarisk också. Dessutom finns det en likviditetsrisk vilket innebär att det vid vissa tillfällen kan vara svårt att få igenom en order, till exempel om marknaden är volatil. Dock finns det ingen kreditrisk. Dina pengar är alltså säkra ifall utgivaren går i konkurs.

Kan jag belåna en ETF?

Ja, de flesta ETF:er går att belåna genom värdepappersbelåning.

Utbildningar

inom Trading och Investeringar?

Aktieportföljer

Prova våra populära aktieportföljer