April 4

Jämställda Bolag – lär dig mer om den gröna listan aktier

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Jämställda Bolag

Jämställda Bolag och jämställdhet är en ständigt pågående process och det har hänt mycket på den fronten bland börsbolagen på senare år. Tiden är förbi när enbart män satt på alla maktpositioner och kvinnor var utestängda från maktens korridorer.

Ändå är vägen lång och det finns mycket kvar att göra. Vill du som aktieinvesterare se till att investera i jämställda bolag så finns det listor även för det. Vi ska nu titta närmare på hur du kan vara med och påverka jämställdhetsarbetet genom dina investeringar på börsen.

Här finner du en topplistan för jämställda börsbolag enligt AllBrightrapporten. Topplista jämställda bolag.

Jämställda Bolag

Allbrightrapporten 2020- det ser bra ut men mycket arbete återstår

Allbright sammanställer varje år en rapport som beskriver läget bland svenska börsbolag när det gäller jämställda bolag. Rapporten är vägledande för hur resultatet faktiskt är av det jämställdhetsarbete som ständigt pågår och som ofta diskuteras i media och av politiker och debattörer.

2018 ökade antalet VD-kvinnor i de svenska börsbolagen med 15 nya kvinnor. Detta är en ökning på 65% från 2017. De flesta kan nog vara överens om att det är en bra ökning på bara ett år. Vad som inte är lika bra är att det ändå på 10 VD-poster bara finns en kvinna. Dessutom har hela 25% av VD-männen inte en enda kvinna i sin ledningsgrupp. Detta visar att det finns kvar strukturer där män väljer att arbeta med män och stänger kvinnorna ute.

Den gröna listan

Allbright har också tagit fram den så kallade “Gröna Listan” som listar börsbolag som är bra på jämställdhet. Det vägs in en rad olika faktorer i den här listan och den är vägledande för att alla som vill investera i jämställda bolag ska kunna se vilka bolag man ska fokusera på.

Den gröna listan används också för företag som vill jobba för jämställdhet. Står man inför valet att göra affärer med två olika bolag, var på den ena finns på den gröna listan, så kan det väga tungt för ett företag som vill vara med och påverka jämställdhetsarbetet.

Du kan främja jämställda bolag genom dina investeringar

Avanza finns Allbrights gröna lista tillgänglig för den som vill se aktuella kurser och historisk utveckling för dessa bolag. Med tanke på att jämställdhet debatteras allt med och att det ställs högre krav på våra svenska företag att ha en jämställdhetsplan, så kan dessa bolag på sikt ha en konkurrensfördel i och med att man tidigt börjat arbeta med dom här frågorna.

Det kan alltså vara en bra affär utifrån flera aspekter att investera i dessa bolag som Allbright tagit fram. Du bör så klart göra en fundamental analys av bolaget, precis som vid vilken aktieinvestering som helst. Men varför inte utgå från den gröna listan och se om du kan hitta några guldkorn där? En aktieportfölj består ju av många olika aktier i olika branscher och sektorer. Det är viktigt att ha en diversifierad aktieportfölj, så att enbart välja sina aktier från den gröna listan kanske blir svårt.

Men intressant att notera är att Avanza är ett av bolagen som dyker upp högt upp på rankingen på Allbrights gröna lista över jämställda bolag. Även kända bolag som H&M och Castellum finns med. Kanske finns det aktier du redan äger med på Allbrights lista? Gå in och kolla!

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?