Investera i kinesiska aktier

Här nedan är en lista på vilka kinesiska aktier man kan köpa via Avanza.

Klicka här för att komma till Avanzas lista.

kinesiska aktier

kinesiska aktier

Att välja att investera i aktier i Kina erbjuder några unika fördelar och betydande risker.

Fördelar

  • Tillgång till en av världens största och snabbast växande marknader.
  • Kinas regering ökade tillgången till utländska investerare de senaste åren.
  • Fastlandet Kina fortsätter att exportera mer till länder runt om i världen, inklusive USA: s
  • Nya ETP erbjuder investerare sätt att investera i kinesiska aktier medan riskerna begränsas.

Nackdelar

  • Den kinesiska regeringen har fortfarande stor kontroll över sin aktiemarknad.
  • Många investerare är rädda för ett stort ”skuggbank” -system för närvarande stöter på den kinesiska ekonomin.
  • Förordningar om vad och hur kinesiska företag rapporterar ger inte investerare och äpplen en jämförelse med äpplen.
  • Handelsspänningar fortsätter mellan USA och Kina.
Kina aktier

Kina aktier

Olika sätt att investera i kina aktier

Titta på olika typer av kinesiska aktiekurser, kanske du undrar hur man köper aktier. Det finns flera alternativ för amerikanska investerare:

1. Direkt köp

Du kan köpa aktier i ett kinesiskt företag via en mäklare som är verksam i sina börser. Att genomföra denna metod kräver analys av enskilda företag.

2. ETFer och indexfonder

Börshandlade fonder gör att du kan köpa en korg med kinesiska aktier istället för att välja en. Detta tillvägagångssätt låter dig fokusera mer på den övergripande Kina-historien än enskilda företag.

3. Fonder (med Kina aktier)

På samma sätt som ETFer kan du köpa en aktivt förvaltad fond. Förvaltade medel är beroende av sakkunskap hos enskilda chefer för att välja vilka företag som ska välja.

4. Amerikanska depåbevis (ADR)

Amerikanska depåbevis (ADR) är aktier som utfärdas av instruktioner som representerar en del av aktier som banken innehar i ett förtroende. De erbjuder investerare ett sätt att köpa aktier på de amerikanska börser som kontraktsrepresenterar kinesiskt aktieägarskap.

5. Optionsavtal

Investerare kan köpa optioner på amerikanska ETPer, index och ADR-aktier.

10 största företagen på börsen i Kina

Det är här saker börjar bli lite knepiga. Vi sparar dig en lektion i finansiella koncept och gör det här enkelt. Vanligtvis skulle du bara gå till någon av de ETFs som vi bara pratat om och ta de 10 bästa indexmedlemmarna. Du skulle anta att listan är densamma på båda ETF: erna eftersom de är marknadsvärdet viktat, men listorna är faktiskt olika. Varför är detta? Eftersom FXI faktiskt lockar sina indexmedlemmar till 9% och MSCI använder sig av ”free-float-justerade marknadskort”. Allt vi vill se på en enkel lista som bara visar oss de största företagen i världen genom marknadslock utan komplicerade saker. Som det visar sig, några MBAs över på PWC sätta en sådan lista tillsammans med de 100 största företagen i världen och det är ganska intressant. Utan ytterligare ado, de 10 kinesiska företagen genom marknadslock och deras associerade tickers:

Företag – Kina aktier Ticker Sektor – Kina aktier Börsvärde $ (Miljarder) Direktavkastning – Börsen kina
Tencent Holdings (HKG:0700) Technology 488 0.15%
Alibaba Group (NYSE:BABA) Consumer Services 474 N/A
Industrial & Commercial Bank of China (HKG:1398) Financials 316 4.3%
China Construction Bank (HKG:0939) Financials 238 4.6%
Petrochina (NYSE:PTR) Oil & Gas 213 2.4%
China Mobile (NYSE:CHL) Telecommunications 205 3.6%
Ping An Insurance Group (HKG:2318) Financials 194 1.6%
Bank of China (HKG:3988) Financials 178 4.4%
Agricultural Bank of China (HKG:1288) Financials 175 5.4%
China Life Insurance (HKG:2628) Financials 129 1.0%
China Petroleum & Chemical (NYSE:SNP) Oil & Gas 104 5.6%
Nogranna läsare kommer märka att vi har listat 11 företag på börsen Kina här. Det beror på att China Mobile faktiskt är ett Hongkong-företag, men också det största mobila företaget i världen av abonnenter (873 miljoner av dem). De ticker vi har visat dig ovan i fetstil är alla fall där det kinesiska företaget handlar sina aktier på den amerikanska marknaden. De är lätta nog för att någon ska handla. Men hur är aktierna som inte handlas i USA eller Sverige och följaktligen märkliga numeriska tickers? De kräver en snabb segue i världens säkraste ”land”, Hong Kong.
Börsen Kina

Börsen Kina

Kina och Urbanisering

Urbanisering har ensamt lett Kinas imponerande ekonomiska tillväxt, och landet kommer fortsätta att urbaniseras. Det har tagits tre decennier av ekonomisk reform för Kinas befolkning att vara mer urban än landsbygden, och det förväntas att Kina har ytterligare 20 år eller mer urbanisering före det. När människor flyttar från att leva en agrarisk livsstil till en urbaniserad, måste mycket hända. Städer måste byggas, vilket innebär tillväxt i infrastruktur, handel och andra tjänster. Ekonomier skiftas när individer slutar arbeta helt enkelt för att upprätthålla sig och börja specialisera sig. Den specialiseringen kräver mer utbildning, och ett utbildat samhälle är vanligtvis ett rikare samhälle. Per capitaförmögenheten förbättras, förbättras livskvaliteten. Under hela processen ökar verksamheten, varav många skapar enorm förmögenhet för aktieägarna. En jämförelse görs ofta mellan Kina för bara några år sedan och Amerika strax före industrirevolutionen. Att lägga undan några grundläggande skillnader mellan Amerika då och Kina nu är kärnan i jämförelsen korrekt. Tillväxten i det 21: a århundradet kommer sannolikt att tillhöra Kina, precis som tillväxten i 1900-talet tillhörde Förenta staterna. Den tillväxten kommer sannolikt att skapa trillioner dollar i ekonomisk produktion under de närmaste åren, varför många fortsätter att överväga investeringsmöjligheterna i Kina aktier.

Förstå risken och belöningen (Börsen kina)

Investeringsbelöningarna i Kina aktier kan vara bra, men för att få ut det mesta, bör en intelligent investerare ha en klar förståelse för de risker som är inblandade. En detaljerad analys av alla potentiella risker med att investera i Kina ligger långt bortom omfattningen av denna artikel, men förstå den grundläggande layouten ger en solid grund. Det är viktigt att förstå att risker inte bör avskräcka från investeringar, men bör sträva efter att förstå dem ordentligt för att ta hänsyn till dem.

Först och främst är Kina fortfarande ett kommunistiskt land. Så trots de frihandelsprinciper som Kina har antagit är reglerna som reglerar ett offentligt företag i Kina annorlunda än de i USA
Börsen Kina

Börsen Kina

Kinesiska aktier handlar på Stockholmsbörsen och Hongkongs börsen . Båda dessa börser har liknande noteringskrav till de amerikanska börserna. Företagen måste regelbundet rapportera finansiella rapporter , ha utförda revisioner och uppfylla andra krav på storlek och kapitalisering . Utöver det skiljer sig regler och normer, det är där saker kan bli skumma.
Inte bara skiljer sig kinesiska redovisningsstandarder från amerikanska allmänt accepterade redovisningsprinciper (GAAP), men regelskillnaderna är överflödiga.En vanlig skillnad är handel med aktiebolag av insiders . I USA regleras insiderhandel intensivt : integriteten hos ett marknadsbaserat system beror på att värdepappershandel inte manipuleras av företagets insiders. Under 2008 förbjöd Kina handel med stora aktieägare i månaden innan företagen släppte finansiella rapporter. Men akademiska studier tyder på att insiderhandel fortfarande är ett problem i landet. En 2013-studie i International Journal of Accounting and Financial Reporting fann att Kinas insiderhandelslagar fortfarande är ”Fånga upp med resten av världen”.

Kina aktier – Summering

Både Hang Seng och Shanghai-marknaderna upplever högre volatilitet än amerikanska index. Att dimensionera din investering blir viktigare när aktiekurserna piska runt mer. Tänk också på att den kinesiska regeringen kan och har direkt manipulerat sina marknader. Detta påverkar ibland enskilda företag. Vid andra tillfällen påverkar det breda sektorer av sin ekonomi. Tänk på dessa när du investerar i kinesiska aktier.
Artikeln innehåller annonslänkar till Avanza.