April 4

Kina aktier – De bästa Kinesiska aktierna

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Att handla Kina aktier är inte alltid det enklast. De kinesiska aktierna och börserna är svåråtkomliga för den vanliga aktiepararen. Det finns dock en lösning. Det som inte alla tänker på är att många av Kinas största aktier och bolag är noterade på USA-börsen. Här nedan listar vi några av dessa kinesiska aktier.
kina aktier
Klickar du på bilden så kommer du till Avanzas analyssida om Kinsesiska aktier.

Klicka här för att komma till Avanzas lista.

kinesiska aktier

10 största företagen på börsen i Kina

Nedan listar vi de i dagsläget 10 största aktierna på börsen i Kina. Du kan handla en del av dem via Avanza. Där det finns en länk så leder länken till Avanzas analyssidor..

Företag – Avanza länkar Symbol Sektor Börsvärde $ (Miljarder) Direktavkastning – Börsen kina
Tencent Holdings (HKG:0700) Technology 488 0.15%
Alibaba Group (NYSE:BABA) Consumer Services 474 N/A
Industrial & Commercial Bank of China (HKG:1398) Financials 316 4.3%
China Construction Bank (HKG:0939) Financials 238 4.6%
Petrochina (NYSE:PTR) Oil & Gas 213 2.4%
China Mobile (NYSE:CHL) Telecommunications 205 3.6%
Ping An Insurance Group (HKG:2318) Financials 194 1.6%
Bank of China (HKG:3988) Financials 178 4.4%
Agricultural Bank of China (HKG:1288) Financials 175 5.4%
China Life Insurance (HKG:2628) Financials 129 1.0%
China Petroleum & Chemical (NYSE:SNP) Oil & Gas 104 5.6%

Det är här saker börjar bli lite knepiga. Vi sparar dig en lektion i finansiella koncept och gör det här enkelt. Vanligtvis skulle du bara gå till någon av de ETFs som vi bara pratat om och ta de 10 bästa indexmedlemmarna. Du skulle anta att listan är densamma på båda ETF: erna eftersom de är marknadsvärdet viktat, men listorna är faktiskt olika. Varför är detta? Eftersom FXI faktiskt lockar sina indexmedlemmar till 9% och MSCI använder sig av “free-float-justerade marknadskort”.

Fördelar och nackdelar med aktier i Kina

Att välja att investera i aktier i Kina erbjuder några unika fördelar och betydande risker.

Fördelar

  • Tillgång till en av världens största och snabbast växande marknader.
  • Kinas regering ökade tillgången till utländska investerare de senaste åren.
  • Fastlandet Kina fortsätter att exportera mer till länder runt om i världen, inklusive USA: s
  • Nya ETP erbjuder investerare sätt att investera i kinesiska aktier medan riskerna begränsas.

Nackdelar

  • Den kinesiska regeringen har fortfarande stor kontroll över sin aktiemarknad.
  • Många investerare är rädda för ett stort “skuggbank” -system för närvarande stöter på den kinesiska ekonomin.
  • Förordningar om vad och hur kinesiska företag rapporterar ger inte investerare och äpplen en jämförelse med äpplen.
  • Handelsspänningar fortsätter mellan USA och Kina.
Kina aktier
Kinesiska aktier

Olika sätt att investera i kinesiska aktier

Titta på olika typer av kinesiska aktiekurser, kanske du undrar hur man köper aktier. Det finns flera alternativ för amerikanska investerare:
1. Direkt köp
Du kan köpa aktier i ett kinesiskt företag via en nätmäklare som är verksam på dessa börser. Att genomföra denna metod kräver analys av enskilda företag.
2. ETFer och indexfonder
Börshandlade fonder gör att du kan köpa en korg med kinesiska aktier istället för att välja en. Detta tillvägagångssätt låter dig fokusera mer på den övergripande Kina-historien än enskilda företag.
3. Fonder
På samma sätt som ETFer kan du köpa en aktivt förvaltad fond. Förvaltade medel är beroende av sakkunskap hos enskilda chefer för att välja vilka företag som ska välja.
4. Amerikanska depåbevis (ADR)
Amerikanska depåbevis (ADR) är aktier som utfärdas av instruktioner som representerar en del av aktier som banken innehar i ett förtroende. De erbjuder investerare ett sätt att köpa aktier på de amerikanska börser som kontraktsrepresenterar kinesiskt aktieägarskap.
5. Optionsavtal
Investerare kan köpa optioner på amerikanska ETPer, index och ADR-aktier.

Nogranna läsare kommer märka att vi har listat 11 företag på aktiebörsen Kina här. Det beror på att China Mobile faktiskt är ett Hongkong-företag, men också det största mobila företaget i världen av abonnenter (873 miljoner av dem). De ticker vi har visat dig ovan i fetstil är alla fall där det kinesiska företaget handlar sina aktier på den amerikanska marknaden. De är lätta nog för att någon ska handla. Men hur är aktierna som inte handlas i USA eller Sverige och följaktligen märkliga numeriska tickers? De kräver en snabb segue i världens säkraste “land”, Hong Kong.

Kina och Urbanisering

Urbanisering har ensamt lett Kinas imponerande ekonomiska tillväxt, och landet kommer fortsätta att urbaniseras. Det har tagits tre decennier av ekonomisk reform för Kinas befolkning att vara mer urban än landsbygden, och det förväntas att Kina har ytterligare 20 år eller mer urbanisering före det. När människor flyttar från att leva en agrarisk livsstil till en urbaniserad, måste mycket hända. Städer måste byggas, vilket innebär tillväxt i infrastruktur, handel och andra tjänster. Ekonomier skiftas när individer slutar arbeta helt enkelt för att upprätthålla sig och börja specialisera sig. Den specialiseringen kräver mer utbildning, och ett utbildat samhälle är vanligtvis ett rikare samhälle.

Per capitaförmögenheten förbättras, förbättras livskvaliteten. Under hela processen ökar verksamheten, varav många skapar enorm förmögenhet för aktieägarna. En jämförelse görs ofta mellan Kina för bara några år sedan och Amerika strax före industrirevolutionen. Att lägga undan några grundläggande skillnader mellan Amerika då och Kina nu är kärnan i jämförelsen korrekt. Tillväxten i det 21: a århundradet kommer sannolikt att tillhöra Kina, precis som tillväxten i 1900-talet tillhörde Förenta staterna. Den tillväxten kommer sannolikt att skapa trillioner dollar i ekonomisk produktion under de närmaste åren, varför många fortsätter att överväga investeringsmöjligheterna i Kina aktier.

Förstå risken och belöningen (Börsen kina)

Investeringsbelöningarna i dessa aktier kan vara bra, men för att få ut det mesta, bör en intelligent investerare ha en klar förståelse för de risker som är inblandade. En detaljerad analys av alla potentiella risker med att investera i Kina ligger långt bortom omfattningen av denna artikel, men förstå den grundläggande layouten ger en solid grund. Det är viktigt att förstå att risker inte bör avskräcka från investeringar, men bör sträva efter att förstå dem ordentligt för att ta hänsyn till dem.
Börsen Kina
Aktiebörsen Kina

Aktier handlar på Stockholmsbörsen och Hongkongs börsen . Båda dessa börser har liknande noteringskrav till de amerikanska börserna. Företagen måste regelbundet rapportera finansiella rapporter , ha utförda revisioner och uppfylla andra krav på storlek och kapitalisering . Utöver det skiljer sig regler och normer, det är där saker kan bli skumma.

Inte bara skiljer sig kinesiska redovisningsstandarder från amerikanska allmänt accepterade redovisningsprinciper (GAAP), men regelskillnaderna är överflödiga.En vanlig skillnad är handel med aktiebolag av insiders . I USA regleras insiderhandel intensivt : integriteten hos ett marknadsbaserat system beror på att värdepappershandel inte manipuleras av företagets insiders. Under 2008 förbjöd Kina handel med stora aktieägare i månaden innan företagen släppte finansiella rapporter. Men akademiska studier tyder på att insiderhandel fortfarande är ett problem i landet. En 2013-studie i International Journal of Accounting and Financial Reporting fann att Kinas insiderhandelslagar fortfarande är “Fånga upp med resten av världen”.

Kina aktier – Summering

Både Hang Seng och Shanghai-marknaderna samt den kinesiska marknaden upplever högre volatilitet än amerikanska index.  Tänk också på att den kinesiska regeringen kan och har direkt manipulerat sina marknader. Detta påverkar ibland enskilda företag. Vid andra tillfällen påverkar det breda sektorer av sin ekonomi. Tänk på dessa när du investerar i kinesiska aktier.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?