Aktiekurser – Börsen idag på Stockholmsbörsen

Här hittar du alla aktiekurser på Stockholmsbörsen live idag. Ha koll på dina aktier på de olika listorna. Här hittar du OMX Large cap, Mid cap, Small cap, Spotlight stockmarket och First North listan.

LIVEKURSER NEDAN

Large Cap
Mid Cap
Small Cap
First North
Spotlight

Aktiekurser

Aktiekurser

Stockholmsbörsen idag

Stockholmsbörsen är platsen för handel med värdepapper såsom aktier, optioner, fonder. obligationer och terminer. Stockholmsbörsen ägs idag av amerikanska Nasdaq Group. Förutom Stockholmsbörsen så äger de fler börser i Norden och de baltiska länderna. De finns även i andra delar av världen.

  1. Large Cap: En lista med stora bolag som har ett börsvärde på ungefär 10 miljarder.
  2. Mid Cap: En lista med medelstora bolag på över 1,5 miljarder men under 10 miljarder.
  3. Small Cap: En lista med aktier med mindra aktier som understiger ett värde på 1,5 miljarder.
  4. First North: En lite mindra börs för bolag som är under utveckling och med mindre omsättning.

Aktiekurser för övriga marknader i Norden och Baltikum

 

aktiekurser

Vad är det som får aktiekurser att röra på sig?

Det finns många faktorer som påverkar aktiekurserna. Förutom nyheter så påverkar även fundamental data samt teknisk data.

  • Nyheter – Aktiekursen går upp när det kommer positiva nyheter i en aktie och omvänt ned om det kommer något som inte är fördelaktigt för bolaget
  • Fundamental data påverkar aktiekursen också mycket. Det kan vara sådant som en resultat- och balansrapport som kommer ut om från bolaget. Beroende på hur marknaden tar emot detta så går aktiekursen upp eller ned. Här kan du läsa mer om fundamental analys.
  • Teknisk data påverkar också aktiekursen. Teknisk data är sådant som går under namnet teknisk analys. Vill du födjupa dig i detta så rekommenderar jag följande artikel om teknisk analys.
  • Psykologi påverkar aktiekurser mycket. Det är ofta som marknaden påverkas av ett så kallat flockbeteende bland investerare. Det betyder att många följs åt och upprepar samma beteende och mönster.
  • Säsongsmönster påverkar aktiekurserna mycket. Det kan vara olika säsongsbeteenden som gör att ett värdepapper går upp eller ned. Det kan vara så att vinter eller sommar påvekar aktiekursen beroende på vilken sektor eller bransch bolaget befinner sig i. Även dag i månaden och dag i veckan kan påverka en hel del.

Ffundamentala orsaker varför aktiekurser ändrar i värde beror i grunden på utbud och efterfrågan. Vill investerare köpa en aktie så går aktiekursen upp eftersom säljarna höjer priset allteftersom och köparna är beredda att betala mer. Vill investerare sälja en aktie så går aktiekursen ned eftersom köparna inte vill betala och säljarna måsta sänka sina säljkurser på börsen för att locka köpare.

Oavsett vad det är som påverkar aktiekursen upp eller ned så är det viktigt att du har koll på börsen och följer dina aktier.

aktiekurser

aktiekurser