April 4

Aktiekurser – Börsen idag på Stockholmsbörsen – Aktiekurs

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Aktiekurser

Här hittar du alla aktiekurser på börsen idag. Ha koll på dina aktier på de olika listorna. Här hittar du OMX Large cap, Mid cap, Small cap, Spotlight stockmarket och First North listan.

LIVEKURSER

 • LARGE CAP – Aktiekurser i en lista med stora bolag som har ett börsvärde på ungefär 10 miljarder.
 • MID CAP– Aktiekurser i en lista med medelstora bolag på över 1,5 miljarder men under 10 miljarder.
 • SMALL CAP – Aktiekurser i en lista med aktier med mindra aktier som understiger ett värde på 1,5 miljarder.
 • FIRST NORTH –  Aktiekurser i en lista med en lite mindre börs för bolag som är under utveckling och med mindre omsättning.
 • SPOTLIGHT – Aktiekurser i en lista med en lite mindre börs för bolag som är under utveckling och med mindre omsättning.

MARKNADSÖVERSIKT

Stockholm – börsen idag

Stockholmsbörsen är platsen för handel med värdepapper såsom aktier, optioner, fonder. obligationer och terminer. Stockholmsbörsen ägs idag av amerikanska Nasdaq Group. Förutom Stockholmsbörsen så äger de fler börser i Norden och de baltiska länderna. De finns även i andra delar av världen.

 1. Large Cap: En lista med stora bolag som har ett börsvärde på ungefär 10 miljarder.
 2. Mid Cap: En lista med medelstora bolag på över 1,5 miljarder men under 10 miljarder.
 3. Small Cap: En lista med aktier med mindra aktier som understiger ett värde på 1,5 miljarder.
 4. First North: En lite mindra börs för bolag som är under utveckling och med mindre omsättning.

Övriga marknader i Norden och Baltikum

 

Vad är det som får aktiekurser att röra på sig?

Det finns många faktorer som påverkar kurserna. Förutom nyheter så påverkar även fundamental data samt teknisk data.

 • Nyheter – Aktiekursen går upp när det kommer positiva nyheter i en aktie och omvänt ned om det kommer något som inte är fördelaktigt för bolaget
 • Fundamental data påverkar också mycket. Det kan vara sådant som en resultat- och balansrapport som kommer ut om från bolaget. Beroende på hur marknaden tar emot detta så går aktiekursen upp eller ned. Här kan du läsa mer om fundamental analys.
 • Teknisk data påverkar också aktiekursen. Teknisk data är sådant som går under namnet teknisk analys. Vill du fördjupa dig i detta så rekommenderar jag följande artikel om teknisk analys.
 • Psykologi påverkar mycket. Det är ofta som marknaden påverkas av ett så kallat flockbeteende bland investerare. Det betyder att många följs åt och upprepar samma beteende och mönster.
 • Säsongsmönster påverkar aktiekurserna mycket. Det kan vara olika säsongsbeteenden som gör att ett värdepapper går upp eller ned. Det kan vara så att vinter eller sommar påvekar aktiekursen beroende på vilken sektor eller bransch bolaget befinner sig i. Även dag i månaden och dag i veckan kan påverka en hel del.

Fundamentala orsaker varför aktiekurser ändrar i värde beror i grunden på utbud och efterfrågan. Vill investerare köpa en aktie så går kurserna upp eftersom säljarna höjer priset allteftersom och köparna är beredda att betala mer. Vill investerare sälja en aktie så går kursen ned eftersom köparna inte vill betala och säljarna måsta sänka sina säljkurser på börsen för att locka köpare.
Oavsett vad det är som påverkar aktiekursen upp eller ned så är det viktigt att du har koll på börsen idag och följer dina aktier.

Vad är aktiekurser

En aktiekurs är priset på en aktie som är noterad på en börs. En grundläggande aktiekurs för en viss aktie ger information, till exempel köp- och säljkurs, förhandlat pris och volym. Investerare får alltmer tillgång till börskurser online eller på mobila enheter, till exempel smartphones, i stället för genom gamla medier som tidningar och tidskrifter. Ett stort antal internetportaler och webbplatser erbjuder försenade aktiekurser utan kostnad, med realtidskurser i allmänhet begränsad till betalande abonnenter.

Vad aktiekurser talar om för en investerare

Aktiekurser kan presenteras med tilläggsinformation och data som de höga och låga priserna för en viss säkerhet som har registrerats under handelsdagen. Aktiekursen kan också visa värdeförändringen för säkerheten jämfört med föregående dags slutkurs eller öppningspriset för den aktuella handelsdagen. Prisskillnaden i en aktiekurs kan visas som en procentandel, vilket visar hur mycket säkerheten har ökat eller minskat i värde.
Analytikers rekommendationer för en viss säkerhet kan också presenteras med en aktiekurs. Sådana rekommendationer kan visas för varje timme, dag, vecka och månad. Beroende på tjänsten och plattformen som tillhandahåller börskurser, kan informationen strängt vända sig om aktuell senaste prissättning, eller det kan utökas detaljer som mätvärden för dagliga, veckovisa, månadsvisa och årliga prestanda för säkerheten. En aktiekurs kan också innehålla prestationsvärden på aktiekurser för en period på flera år.
Prissättningen som visas med en aktiekurs återspeglar köp-och försäljningsaktiviteten som påverkar värdet av en viss säkerhet. När varje handelsdag går ut, kan nyheter och industriledningar relaterade till en säkerhet påverka sättet investerarna väljer att hantera aktierna. När fördelaktiga uppdateringar avslöjas, såsom starka intäkter och vinster som rapporterats av företaget eller positiva testresultat för en produkt, kan värdet på aktierna öka som fler investerare köper in i företaget. Dessa förändringar återspeglas i de aktielkurser som aktieägare och andra tittare i företaget kommer att använda för att fatta investeringsbeslut.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?