April 4

Fondskola och aktieskola för nybörjare (Fondutbildning vs Aktieutbildning)

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Nytt år väntar runt hörnet och enligt en artikel från Aftonbladet från förra året som alltjämt är aktuell är det god tid att ta tag i ekonomin inför det nya året. Fondskola och aktieskola för nybörjare och Jens Magnusson är privatekonom på SEB och rekommenderar att man försöker begränsa så många onödiga utgifter som möjligt och i stället lägga krut på sparande. Som ett led i det senare kan man exempelvis säga upp onödiga prenumerationer, äta hemma i stället för ute, undvika internet-handel under mellandagsrean och se över samt förhandla avtal som rör allt från el och mobil till bolåneränta.

Pengarna som sparas in månatligen sätts förslagsvis över till ett sparkonto genom autogiro – inte minst för att undvika frestelsen att spendera dem. På så vis kan dessa avsättas för nästa års utgifter. Utgifterna har en tendens att dra i väg under jul, nyår, födelsedagar och semestrar och det kan vara värt att beräkna vilka utgifter som väntas under det kommande året och höja sparandet för att tackla dessa enklare.

Strypande av utgifter och parallellt sparande är emellertid bara en sida av myntet. Det finns även andra sätt som man kan få pengarna att växa, däribland genom fonder och aktier. Här följer en kort fond- och aktieskola för rookien.

Fonder och aktier – vad är det?

En fond utgörs av en rad olika värdepapper, exempelvis aktier. Olika fonder har olika risknivåer och i samband med köp bör man välja en risknivå man känner sig bekväm med. Beroende på hur innehavet i fonden utvecklas kan man göra vinst eller förlust på sin investering. Fonder anses säkrare än enskilda aktier då risken sprids mer på grund av placeringen i olika värdepapper.

En aktie är en ägarandel av ett bolag som ger dig som delägare rätt att delta i bolagsstämma samt ta del av bolagets tillgångar och resultat i proportion till ditt aktieinnehav. Utöver ovanstående grundläggande information bör du i egenskap av nybörjare läsa på om relevanta begrepp inom respektive område innan du investerar. Vad innebär ränta-på-ränta-effekten? Hur skiljer sig en indexfond från en vanlig fond? Och så vidare.

Massvis med resurser finns på nätet nuförtiden i form av bland annat bloggar och poddar. Detta gör investeringar öppna för alla, inte enbart de som har råd att anlita en kapitalförvaltare eller personlig bankman. Ekonomi- och investeringsvärlden har Fondskola och aktieskola för nybörjare nämligen genomgått en betydande transformation i samband med massdigitaliseringen och populariseringen av nätet – mycket i likhet med underhållningsindustrin online.

Från filmer och serier på Netflix och stora videospelskataloger på Steam, till traditionella kort- och brädspel som poker och schack. Underhållningsvärlden anpassade sig snabbt till nya möjligheter på nätet och tog därigenom nya marknadsandelar. Likaledes genomgick ekonomin sina egna förändringar i form av online-banking, handel med kryptovalutor och ekonomibloggar om hur man sparar ihop till sin första miljon.

ISK-konto – Fondskola och aktieskola

Fondutbildning vs Aktieutbildning

Ett första steg mot ett fond- och aktiesparande kan vara att starta ett så kallat ISK-konto. Det är kort och gott ett konto där dina fonder och aktier finns och som innebär att du betalar en låg, årlig skatt i stället för att bli skattskyldig när fonderna eller aktierna säljs. Förutom ett ISK kan du spara på ett fondkonto eller i en kapitalförsäkring. Det kan vara snårigt att veta i vilka fonder du ska spara i inledningsvis eller vilka aktier du bör satsa på. Ett tips är därför att i vart fall i början låta din bank sätta ihop en fond- och/eller aktieportfölj baserat på dina önskningar och den risk du är villig att ta.

När du väl blivit varm i kläderna och fått pejl på hur allt fungerar kan du gå över till att kanske sälja av vissa av dina ursprungliga fonder och bra aktier och investera i andra som du själv eventuellt upptäckt eller gjort efterforskningar om för din fondskola och aktieskola. Oavsett vilket typ av sparande du satsar på rekommenderar vi att du som nybörjare försöker satsa på ett månatligt sparande som dras av från ditt konto och automatiskt går till inköp av de fonder eller aktier du valt att spara. Många bäckar små är ledord och med ett månatligt sparande och ränta-på-ränta-effekten om investeringen visar sig vara lyckosam är det troligare (dock inte garanterat) att du snart ser resultatet av ditt sparande. (Fondutbildning vs Aktieutbildning)

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?