April 4

Handla aktier utan kostnad

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Att sälja och köpa aktier handlar inte bara om att finna rätt aktier att investera i utan också att finna vägar där själva handeln inte kostar så pass mycket att dina vinster blir mindre. En gammal värld präglad av finansiella institut, som banker och försäkringsbolag, möter numera en helt ny värld där du kan finna andra vägar än de etablerade, vilket också ger dig möjlighet att handla aktier utan att betala höga avgifter och courtage.

Jämförelser för allas behov

Rubriken är tillspetsad, givetvis är det alltid en kostnad när du ska handla med aktier, men det finns numera vägar du kan ta där själva transaktionen inte behöver bli så dyr eller rent av kostnadsfri. Courtage i sig är avgiften du betalar för att genomföra en försäljning eller köp av aktier hos en nätmäklare, bank eller försäkringsbolag. Idag finns en rad sajter som där du kan finna jämförelser som sträcker sig från olika nivåer av courtage till sidor där det inte behöver kosta något alls. Det centrala är ofta att välja en mäklare vars pris motsvarar dina önskemål, och då kanske främst beroende på om du handlar ofta eller mer sällan. Mycket av denna utveckling kan vi tacka digitaliseringen för.

Gammaldags avgifter utan motprestation

En fråga som blivit alltmer aktuell under senare år är de olika avgifter som banker och försäkringsbolag tar i samband med att de placerar dina pengar i fonder och andra finansiella instrument. På många sätt små avgifter som under årens lopp blir en rätt stor inkomst för dina placerare, ofta utan att det krävs någon större motprestation.

Placera själv

Ett sätt att komma undan att banker och försäkringsbolagen tar ut dessa avgifter är att helt enkelt börja placera för egen maskin. Visserligen lämnas ansvaret över på dig som person istället för professionella placerare, men å andra sidan lär inte dessa placerare ta något ansvar om det går dåligt för dina fonder hur som helst. Däremot kan du välja mellan att placera efter eget huvud eller helt enkelt ta rygg på experter som du litar på.

Inget hokus pokus

Idag finns en rad olika möjligheter som växer fram ur ett mer öppet och digitalt samhälle, där placerarnas hokus pokus kan skärskådas av oss alla och därmed avmystifieras och istället öppna upp för att vi alla ska kunna ta del av informationen. Men fortfarande finns där trösklar där du måste betala avgifter, då du behöver mellanhänder när du gör dina egna placeringar. Men även här finns nya, bättre och billigare möjligheter på nätet.

Robinhood

Robinhood är exempelvis en app genom vilken vem som helst kan handla aktier utan några kostnader på den handel du genomför. Den utnämndes till bästa investeringsapp 2018 och lockar framförallt till sig de unga millenial-generationerna. En app som präglas av sin enkelhet och användarvänlighet.

Matador

Matador är en annan app som lanserades i maj 2017. På samma sätt som Robinhood erbjuder den en kostnadsfri handel och lite enklare researchmöjligheter, men fokuserar mer på sociala nätverk, där du kan dela med dig av och ta del av kunskaper av andra med samma intressen.

Kostnadsfria alternativ

För den mer avancerade investeraren finns möjligheter att ta del av kommissionärer som inledningsvis ger gratis kommission, men oftast bara under en tid. I USA går de under varumärken som Fidelity och TD Ameritrade. En annan möjlighet är Merrill Edge som startades av investmentbanken Merrill Lynch 2010 och är på likartat vis en lågkostnadstjänst för dig som inte vill betala höga kommissioner.

Digitalisering ger valmöjligheter

Digitaliseringen har lett till en framväxt av fler alternativ för dig som vill minska kostnaderna för din handel med aktier. Det kan ibland kännas som en djungel, men det finns sajter som guidar dig och ganska så snart får du en känsla för vad som passar just dig.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?