April 4

Köpa aktier när börsen är stängd

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Vill du köpa aktier när börsen är stängd? Går det ens? Ja och nej. Det beror lite på vad man menar. I denna artikel ska vi gå igenom hur du kan göra om du vill handla på börsen utanför dess öppettider.

Du kan lägga en order för att köpa en aktie när som helst

Varje börs har sina egna öppettider. Stockholmsbörsen är öppen helgfria dagar, måndag till fredag mellan 09:00 och 17:30. Att börsen är öppen innebär att köpare och säljare kan mötas så att köpordrar respektive säljordar kan gå igenom.

Men egentligen kan du lägga en order för att göra ett aktieköp när som hest på dygnet. Du gör då precis som när du köper aktier i vanliga fall:

  1. Välj vilken aktie du ska köpa
  2. Fyll i antal aktier
  3. Ange ett bud (pris) för vad du vill betala per aktie

Motsvarande kan du göra om du vill sälja en aktie. När du har lagt din order kommer den in hos din nätmäklare som i sin tur skickar den till börsens datasystem. Den behandlas dock inte förrän nästa gång börsen öppnar.

Se status på order som du lagt när börsen är stängd

Du kan se status på varje order som du lagt. Om du lägger en köporder när börsen är stängd kommer det att stå ”Väntande” intill din aktieorder. En timma innan börsen öppnar kommer status att ändras till ”Marknaden”.

Du kan när som helst avbyta en order, oavsett om den är väntande eller om den ligger i marknaden så länge som den inte gått till avslut.

Vilket pris kan man köpa en aktie för när börsen är stängd?

Orderdjupet uppdateras inte när börsen är stängd. Det innebär att det pris som din nätmäklare automatiskt ”väljer” åt dig ifall du själv inte anger ett pris är det senaste säljpriset (om du vill köpa en aktie) eller det senaste köppriset (om du vill sälja en aktie).

Du vet alltså inte om hur många som lagt ordrar när börsen är stängd och till vilket pris. Följaktligen kan du bara spekulera i vilket pris som den givna aktien kommer att säljas för när börsen öppnar igen.

Det kan hända att det bud som du lägger är långt över öppningskursen. I så fall är det troligt att köpet går igenom till en lägre kurs.

Eller så kan det vara som så att ditt bud är under det marknadspris som råder när börsen öppnar. I så fall går ordern inte igenom – i varje fall inte till en början. Har du is i magen kan du vänta och se ifall kursen kanske dyker under dagen innan du eventuellt tar bort din köporder eller justerar ditt bud.

Handla på för- och eftermarknaden

Om du vill köpa aktier på de amerikanska börserna kan det gå att göra det utanför börsens ordinarie öppettider på de så kallade för- och eftermarknaderna.

Förhandeln startar 10:00 svensk tid och pågår tills börsen öppnar kl 15:30. Efterhandeln sker från börsens stängning kl 22:00 och fram till 22:55.

De vanligaste nätmäklarna i Sverige erbjuder dock inte denna tjänst för gemene man men det finns nischade banker som du kan använda ifall du vill kunna köpa eller sälja amerikanska aktier när börsen är stängd.

Alternativ till att köpa aktier på börsen när den är stängd

Om du vill delta i marknaden och köpa (och kanske sälja) aktier fastän börsen är stängd finns ytterligare ett alternativ: Att handla med CFD:er.

CFD – Contract For Difference är en slags syntetisk produkt som återspeglar skillnader i aktiepriset. Med hjälp av sådana instrument går det att handla i aktier utanför ordinarie öppettider. Tänk dock på att du då inte köper aktierna på riktigt utan det blir endast en spekulation i aktiepriset.

Sammanfattning

Det går utmärkt att lägga en order för att köpa aktier när börsen är stängd. När börsen öppnar igen går ordern igenom givet att priset är lika högt eller över lägsta säljorder. Är det pris du angivit lägre går ordern inte igenom.

Det finns även möjlighet att handla på förmarknaden och eftermarknaden i USA och med speciella börshandlade produkter utanför ordinarie öppettider. Det är dock inget som vi rekommenderar för gemeneman.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?