Last Updated on 9 May, 2023 by Håkan Samuelsson
Funderar du på att byta aktiemäklare? Det är stor konkurrens mellan nätmäklare idag och det kan löna sig att jämföra dem noga för att få bästa möjliga alternativ för ditt sparande i aktier (och kanske även fonder).
Här är 14 saker du behöver tänka på när du vill byta mäklare.
1. Fundera på varför du vill byta aktiemäklare
Det är relativt lätt att byta aktiemäklare, även om det finns en del saker som är värda att tänka på. Men varför byta?
Här är några generella anledningar till att du kan tänkas vilja byta nätmäklare:
- Avgifter på aktier – handlar du ofta och / eller mycket kan en liten skillnad i courtage göra en stor skillnad för hur mycket du behöver lägga på avgifter
- Avgifter på fonder – fondavgiften skiljer sig ibland på olika fonder
- Utbud – Vissa aktier, fonder och börshandlade produkter finns inte hos alla nätmäklare
- Marknader – En del mäklare erbjuder aktiehandel på börser som andra aktiemäklare inte erbjuder
- Kundservice – att få bra svar på sina frågor kan vara ovärderligt
- Användargränssnitt – aktiemäklare har vissa skillnader i design och användarvänlighet
- App – hur välbyggd nätmäklarens app är kan vara avgörande för ditt val
- Stöd för externa program – möjlighet att ansluta tradingplattformar kan skilja sig åt
- Villkor för aktielån – om du vill belåna dina aktier kan ränta och villkor variera
- Kopierad handel – vissa mäklare gör det möjligt att ta rygg på andra investerare
I Sverige är det Avanza och Nordnet som är de två största och populäraste nätbankerna. De är ganska så lika varandra på ovanstående punkter, men det finns skillnader. Dessutom finns uppstickare som Degiro och SAVR, den sistnämnda för fonder.
2. Öppna ett nytt konto först
När du väl bestämt dig för vilken aktiemäklare du vill byta till är tipset att först öppna ett konto där. I Sverige stöder de flesta nätmäklare att du öppnar ett konto hos dem genom att använda BankID. Det är ett snabbt och säkert sätt att komma igång.
När du väl har loggat in är nästa steg att välja en depåtyp. Har du pengarna på ett ISK hos din nuvarande mäklare öppnar du alltså ett ISK hos din nya aktiemäklare.
Tänk på att du inte kan flytta aktier och andra värdepapper mellan olika depåtyper. Vill du göra det kommer innehaven att säljas först och sedan köpas igen (antingen automatiskt eller så får du göra det själv), vilket leder till att du får betala courtage.
3. Det är lätt att byta aktiemäklare
Varje aktiemäklare vill att man ska flytta till just dem. Därför hjälper de till med att göra flytten så lätt och smidig som möjligt.
Ofta finns det två alternativ:
- Initiera flytt direkt online genom att fylla i ett kort formulär
- Fylla i och skriva ut en blankett som du skickar in elektroniskt eller per post
När du fyllt i alla dina uppgifter tar aktiemäklaren hand om resten och du behöver oftast inte göra något mer.
De flesta nätmäklare gör det möjligt att hitta information om dina nuvarande konton automatiskt tack vare BankID. Om din nuvarande nätmäklare inte stöder detta får du använda blanketten och själv ange dina konton.
4. Prova den nya aktiemäklaren innan du flyttar
Ett tips är att testa den aktiemäklare som du tänkt flytta till ett tag innan du bestämmer dig för att flytta över alla dina aktier och fonder dit. Eftersom det är gratis och lätt att öppna ett konto är det också en enkel sak att testa sig fram.
Öppna en depå och för över en liten summa pengar som du handlar för. Känn efter hur det känns och låt tanken på att flytta alla dina innehav dit mogna innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.
5. En flytt är ofta gratis
Så länge som du väljer att flytta dina innehav från en aktiemäklare till en annan och inte väljer att byta depåtyp är själva flytten ofta helt gratis. Dina värdepapper flyttas helt enkelt över till din nya mäklare och du betalar inget courtage eller någon flyttavgift.
Undantaget är om du har tillgångar i en kapitalförsäkring, vilket vi kommer till i nästa punkt.
Tänk dock på att även undersöka med den nätmäklare som du flyttar från ifall den har några avgifter.
6. Aktier i kapitalförsäkring går inte att flytta
Har du aktier, fonder eller andra värdepapper i en kapitalförsäkring (KF) går det inte att flytta dessa. Det beror på att denna kontotyp i själva verket klassas som en försäkring och att det är aktiemäklaren som står som den faktiska ägaren (du är försäkringstagaren).
Har du värdepapper i en kapitalförsäkring som du vill flytta till en annan nätmäklare behöver du därför sälja dessa tillgångar först och sedan flytta över de likvida medlen från kontot.
Enklast är om du flyttar över dessa pengar från din KF till ett ISK hos din nuvarande aktiemäklare och därefter flyttar hela ISK-depån till den nya mäklaren.
7. Det kan hända att inte alla aktier eller fonder finns
Alla nätmäklare har inte exakt samma utbud av aktier och fonder. Skulle det hända att något värdepapper som du vill flytta inte finns hos din nya aktiemäklare går det inte att flytta just det innehavet.
I så fall får du ett meddelande av den mäklare som du avser flytta till så att du eventuellt kan sälja ditt innehav istället – eller låta det ligga kvar hos din nuvarande aktiemäklare.
8. Ibland säljs fonder automatiskt
Vid vissa byten säljs fondinnehav av automatiskt och därefter görs ett nytt köp hos din nya mäklare. Så är fallet exempelvis när du flyttar från SAVR, Nordea eller Handelsbanken. I praktiken medför detta ingen extra kostnad då de flesta fonder ändå inte har någon köpavgift eller säljavgift utan endast en förvaltningsavgift (men kontrollera innan).
9. Du kommer inte att kunna handla på ett tag
Vanligtvis tar det mellan två och tre veckor att flytta aktier och andra värdepapper från en aktiemäklare till en annan. Är det fonder som du vill flytta kan det ta runt sex veckor. Det är inte banken du flyttar till som avgör hur lång tid det tar utan den aktiemäklare som du flyttar ifrån samt eventuella fondbolag som är inblandade.
Tänk på att du varken kan köpa eller sälja dina innehav under den tid som du väntar på att flytten ska genomföras. Detta kan givetvis vara en stor risk.
Därför bör du försäkra dig om innan du flyttar att du med största sannolikhet inte kommer att vilja sälja eller byta några aktier medan du väntar.
10. Din skatt påverkas inte
Eftersom du flyttar pengar från en nätmäklare till en annan men till och från samma typ av konto sker ingen försäljning av värdepapper. Därmed påverkas inte heller din skatt på något sätt.
Flytten innebär inte att du måste realisera vinst eller förlust. Det är samma aktier och andra värdepapper som du flyttar med dig.
11. Historiken kanske inte följer med
När du ska byta aktiemäklare finns det en chans att historiken (kursutvecklingen) följer med för dina fonder. Däremot brukar det inte gå att få med den historiska utvecklingen för dina aktieinnehav.
Istället får du själv fylla i ursprungsvärdet för dina aktier så att du har möjlighet att se hur innehaven utvecklats procentuellt. Tänk därför på att anteckna dessa värden innan du genomför din flytt.
12. Du kan även flytta din pension
Om du har en privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS) eller tjänstepension går det ofta utmärkt att flytta över dem till din nya aktiemäklare också.
Exakt vad som är möjligt varierar dock mellan olika mäklare och vilket tjänsteutbud de har. Jämför noga!
13. Det går att flytta ett konto till en annan person
Det går bra att flytta över kontot till en annan person hos den nya aktiemäklaren om du vill. Om du vill göra det använder du ett annat formulär hos nätmäklaren. Precis som när du själv byter mäklare behöver den person som du ska flytta dina innehav till ha ett konto hos nätbanken i fråga.
14. Du måste inte välja en enda aktiemäklare
Det är många sparare som har fler än en aktiemäklare. Till exempel är det vanligt i Sverige att ha konton hos både Nordnet och Avanza. Då det inte kostar något att varken öppna ett konto hos en mäklare eller öppna en ny depå får dubbla medlemskap inga ekonomiska konsekvenser.
Det kan rent av finnas ekonomiska fördelar med att ha två nätmäklare. Till exempel kan du handla courtagefritt upp till en viss nivå hos bägge dessa nämnda mäklare och inget hindrar dig från att utnyttja denna möjlighet hos bägge samtidigt.
Sammanfattning
I denna artikel har vi gått igenom 14 saker som du bör tänka på när du ska byta aktiemäklare. Vi hoppas att du fått lite kött på benen så att du lättare kan fatta ett beslut.
I vår mening behöver det inte vara ett stort beslut att öppna ett konto hos ytterligare en mäklare så länge som det är gratis. Prova dig fram. Sedan kanske du landar i att göra som många andra – att ha konton hos flera nätmäklare.
Väljer du att flytta över allt till en enda aktiemäklare så är det ofta en ganska så okomplicerad historia. Vårt råd är ändå att göra dig beredd på att det kommer att ta flera veckor och att tänka på att du inte kommer att kunna handla med dina innehav under den tiden.
Lycka till!
Vanliga frågor och svar
Hur flyttar man sina aktier till en annan aktiemäklare?
Du kan ofta påbörja ett byte genom att signera med BankID hos den mäklare du vill flytta till. Alternativt kan du fylla i en blankett som du skickar in digitalt eller med post.
Varför är det viktigt att jämföra olika nätmäklare?
Även om många av villkoren är lika mellan de största aktiemäklarna finns det alltid vissa skillnader. Det kan bland annat handla om skillnader i utbud av värdepapper, priser och villkor för aktielån.
Vad är viktigast att jämföra om man vill byta nätbank för sina aktier?
Det är individuellt. De flesta jämför främst själva användarupplevelsen och appen och väljer det som känns bäst. Men det är extra intressant att jämföra courtage, räntor och andra avgifter.
Hur lång tid tar det att byta aktiemäklare?
Den tid du själv behöver lägga ner är endast någon minut. Däremot behöver du vanligtvis vänta i 2 – 3 veckor på att aktier ska flyttas och upp till runt 6 veckor på att fonder ska flyttas.
När är det bra att byta nätmäklare?
Om du väljer att byta aktiemäklare får du räkna med att flytten tar flera veckor. Därför är det bra att välja en tidpunkt då du vet att du inte behöver sälja dina värdepapper.
Kan jag ångra byte av aktiemäklare?
Du behöver kontakta den aktiemäklare som du initierat flytten till och be dem avbryta flytten. Det är inte säkert att det är möjligt. Du kan alltid flytta tillbaka till din tidigare mäklare utan kostnad, men då får du vänta ytterligare tid på att innehaven ska dyka upp.