January 14

Silveraktier | Vilka är bäst? – Aktierna eller rent silver?

Last Updated on 22 August, 2022 by Håkan Samuelsson

Silveraktier

Silver anses vara lillebror till guld, det handlas betydligt billigare och det går hela 76 silvermynt på ett guldmynt. De båda ädelmetallerna brukar följa varandra i pris, men det skiljer mer än man tror. Placera har analyserat marknaden för silverinvesteringar.

Här finner du en lista på bra silveraktier

SLV – iShares Silver ETF
WPM – Wheaton Precious Metals Corp
PAAS – Pan American Silver Corp
AG – First Majestic Silver Corp
EXK – Endeavour Silver Corp
HL – Hecla Mining

Silver är både en ädelmetall och en industrimetall, till skillnad från guld som endast har en liten industrianvändning. Silver har använts som betalningsmedel i fyra tusen år, vilket även är längre än guldmyntets användning. Men sedan silvermyntfotens avskaffande har det största användningsområdet för silver blivit som industrimetall, förutom att vara en ädelmetall för investeringar vid oroliga tider.
Silver används i nästan i alla större industrier och har sällsynt goda ledande egenskaper av elektricitet och värme. Det gör att metallen blivit en allt viktigare industriråvara de senaste åren med goda tillväxtutsikter.
190917anv%C3%A4ndning Samuelssons Rapport

Silver används inom flera snabbväxande områden: mobiltelefoner, solpaneler, bilbatterier till elbilar, läkemedelsindustrin, vattenrening samt som katalysator till flera kemiska processer. Kina är världens största silverkonsument före USA och Japan. Tillväxten som industrimetall är stor och efterfrågan väntas växa på medan investerings- och smyckesproduktion spås minska på sikt.

Priset för silver har ökat ordentligt i pris sedan millennieskiftet. Priset toppade 2011 och letade sig söderut efter det. Botten nåddes i januari 2016, men efter det har priset återhämtat sig. Det har inte varit något spikrak resa, silver är betydligt mer volatil än systermetallen guld. Silver brukar gå bättre än guld i uppåtgående marknad och tappa betydligt mer i pris när marknaden inte vill äga ädelmetaller.

För den som vill investera i silver finns det flera vägar att gå. En sätt är att handla en ETF som placerar i fysiskt silver.

iShares MSCI Silver Trust (SLV) är den största fysiska ETF:n. Den förvaltar totalt 47 miljarder kronor i fysiskt silver som förvaras i London. När intresset ökar för SLV, så handlar fonden silvertackor för motsvarande belopp som investerarna vill köpa SLV-andelar för. Den handlar inga silverderivatkontrakt utan det är äkta vara som gäller, och exponeringen är mot silverpriset.
Du kan läsa resten av artikeln på avanza.se/placera/redaktionellt/2017/09/19/sa-investerar-du-i-silver.html

Silverpris

Hör hittar du det senaste silverpriset.
metallpris.se/guldskrot-guld-kopes/silverpris-och-guldpris
Silver (Ag, från latinska argentum, som också betyder “pengar”) är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller, och gruppen myntmetaller.
Silver är godkänt som färgämne i livsmedel, med E-nummer E 174.

Related Posts

Vilken är världens bästa börs i världen historiskt?

Vilken är världens bästa börs i världen historiskt?

Bästa börsen i Europa historiskt?

Bästa börsen i Europa historiskt?

Vilken är nordens bästa börs historiskt?

Vilken är nordens bästa börs historiskt?

Vilken var den första aktien på stockholmsbörsen? (Och vilken var den första optionen)

Vilken var den första aktien på stockholmsbörsen? (Och vilken var den första optionen)