April 4

Bäst Silveraktier 2024 – Vad är bäst om man vill investera i aktier från silversektorn?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Silveraktier är aktier i företag som är inriktade på att bryta, bearbeta och sälja silver. Silver är en metall som används i en mängd olika sammanhang, från smycken och bestick till elektronik och medicinsk utrustning. Som en investering kan silveraktier vara intressanta eftersom silverpriset kan variera kraftigt beroende på olika faktorer såsom ekonomiska omständigheter, politiska händelser och teknologisk utveckling.

Det är viktigt att notera att investeringar i silveraktier kan innebära en högre risk jämfört med andra typer av aktier eftersom silverindustrin kan vara mer volatil och sårbar för förändringar i marknaden. Silver anses vara lillebror till guld, det handlas betydligt billigare och det går hela 76 silvermynt på ett guldmynt. De båda ädelmetallerna brukar följa varandra i pris, men det skiljer mer än man tror. Placera har analyserat marknaden för silverinvesteringar.

Här finner du en lista på bra silveraktier

SLV – iShares Silver ETF
WPM – Wheaton Precious Metals Corp
PAAS – Pan American Silver Corp
AG – First Majestic Silver Corp
EXK – Endeavour Silver Corp
HL – Hecla Mining

Vanliga Frågor om Silver aktier

Vad är silveraktier och hur fungerar de?

Silveraktier är aktier i företag som är verksamma inom silverindustrin. Dessa företag kan vara producenter av silver, gruvarbetare eller företag som tillverkar produkter som innehåller silver.

Var kan jag köpa silveraktier?

Du kan köpa silveraktier genom en aktiemäklare eller genom en online-mäklare. Du kan också köpa silveraktier direkt från företaget genom att kontakta företaget direkt.

Vilka risker finns det med att investera i silveraktier?

Som med alla investeringar finns det risker med att investera i silveraktier. En risk är att priset på silver kan variera mycket, vilket kan påverka värdet på dina aktier. Andra risker inkluderar politiska och ekonomiska förändringar, såsom valutakurser och råvarupriser, som kan påverka företagets verksamhet och därmed värdet på dina aktier.

Kan jag få utdelning på mina silveraktier?

Det beror på företaget. Vissa företag betalar utdelning till sina aktieägare medan andra inte gör det. Det är viktigt att du undersöker detta innan du investerar i silveraktier.

Är det bättre att investera i silver eller silveraktier?

Det är svårt att säga vad som är bäst eftersom det beror på dina egna investeringsmål och risktolerans. Silver är en råvara och priset på silver kan variera mycket. Silveraktier kan vara en mer stabil investering, men det finns också risker med att investera i silveraktier.

Kan jag förlora allt mitt investerade kapital om jag investerar i silveraktier?

Ja, det är möjligt att förlora allt ditt investerade kapital om du investerar i silveraktier. Det är viktigt att du förstår riskerna innan du investerar och att du investerar enbart pengar som du har råd att förlora.

Vad är en bra investeringstidshorisont för silveraktier?

Det finns inget exakt svar på denna fråga eftersom det beror på dina egna investeringsmål och risktolerans. Det kan vara bra att ha en lång investeringstidshorisont om du investerar i silveraktier, eftersom det kan ta tid för företaget att växa och generera vinst. Det kan också vara bra att vara beredd att hålla aktierna under en längre tid än du skulle ha gjort med en annan typ av investering, eftersom priset på silver kan variera mycket.

Hur kan jag minimera riskerna med att investera i silveraktier?

Det finns några sätt att minimera riskerna med att investera i silveraktier:

  • Diversifiera din portfölj: Se till att du har en mångsidig portfölj med olika typer av investeringar, så att du inte är för exponerad mot en enda sektor eller bransch.
  • Gör din research: Lär dig så mycket som möjligt om företaget du vill investera i, inklusive dess historik, finansiella ställning och framtidsutsikter.
  • Använd stop-loss-order: En stop-loss-order kan hjälpa dig att minimera förluster genom att automatiskt sälja aktierna när de når en viss prisnivå.

Kan jag handla silveraktier på margin?

Ja, det är möjligt att handla silveraktier på margin, men det är en högriskstrategi eftersom det innebär att du lånar pengar från din mäklare för att köpa aktier. Om aktierna går upp i värde kan du tjäna mycket pengar, men om aktierna går ner i värde kan du också förlora mycket pengar, och du kan till och med bli skyldig din mäklare mer pengar än vad du ursprungligen investerade.

Vad är en silvercertifikat?

En silvercertifikat är ett dokument som bevisar att du äger en viss mängd silver. Silvercertifikat är inte samma sak som silveraktier, eftersom de inte ger dig rätten att delta i företagets beslut eller att få utdelning. Istället fungerar de som en investering i silver, medan silveraktier är en investering i företaget.

Silver är både en ädelmetall och en industrimetall, till skillnad från guld som endast har en liten industrianvändning. Silver har använts som betalningsmedel i fyra tusen år, vilket även är längre än guldmyntets användning. Men sedan silvermyntfotens avskaffande har det största användningsområdet för silver blivit som industrimetall, förutom att vara en ädelmetall för investeringar vid oroliga tider.
Silver används i nästan i alla större industrier och har sällsynt goda ledande egenskaper av elektricitet och värme. Det gör att metallen blivit en allt viktigare industriråvara de senaste åren med goda tillväxtutsikter.
190917anv%C3%A4ndning Samuelssons Rapport

Silver används inom flera snabbväxande områden: mobiltelefoner, solpaneler, bilbatterier till elbilar, läkemedelsindustrin, vattenrening samt som katalysator till flera kemiska processer. Kina är världens största silverkonsument före USA och Japan. Tillväxten som industrimetall är stor och efterfrågan väntas växa på medan investerings- och smyckesproduktion spås minska på sikt.

Priset för silver har ökat ordentligt i pris sedan millennieskiftet. Priset toppade 2011 och letade sig söderut efter det. Botten nåddes i januari 2016, men efter det har priset återhämtat sig. Det har inte varit något spikrak resa, silver är betydligt mer volatil än systermetallen guld. Silver brukar gå bättre än guld i uppåtgående marknad och tappa betydligt mer i pris när marknaden inte vill äga ädelmetaller.

För den som vill investera i silver finns det flera vägar att gå. En sätt är att handla en ETF som placerar i fysiskt silver.

iShares MSCI Silver Trust (SLV) är den största fysiska ETF:n. Den förvaltar totalt 47 miljarder kronor i fysiskt silver som förvaras i London. När intresset ökar för SLV, så handlar fonden silvertackor för motsvarande belopp som investerarna vill köpa SLV-andelar för. Den handlar inga silverderivatkontrakt utan det är äkta vara som gäller, och exponeringen är mot silverpriset.
Du kan läsa resten av artikeln på avanza.se/placera/redaktionellt/2017/09/19/sa-investerar-du-i-silver.html

Silverpris

Hör hittar du det senaste silverpriset.
metallpris.se/guldskrot-guld-kopes/silverpris-och-guldpris
Silver (Ag, från latinska argentum, som också betyder “pengar”) är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller, och gruppen myntmetaller.
Silver är godkänt som färgämne i livsmedel, med E-nummer E 174.

Summering

Silveraktier är aktier i företag som är verksamma inom silverindustrin. Dessa företag kan vara producenter av silver, gruvarbetare eller företag som tillverkar produkter som innehåller silver. Att investera i silveraktier kan vara en bra strategi för den som vill investera i silver, men samtidigt vill ha en mer stabil investering än att bara köpa silver. Det finns risker med att investera i silveraktier, inklusive prisvariationer på silver och företagsrelaterade risker som politiska och ekonomiska förändringar. Det är viktigt att göra sin research och diversifiera sin portfölj för att minimera riskerna. Silvercertifikat är ett annat alternativ för den som vill investera i silver, men det ger inte samma rättigheter som aktieinnehav.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?