April 4

Stockholmsbörsen – Här finner du aktiekurser och information

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Stockholmsbörsen är en reglerad marknadsplats där man kan köpa och sälja värdepapper av olika slag, såsom aktier, obligationer, premieobligationer, optioner, förlagsbevis och terminer.

Det är Nasdaq Stockholm AB som äger Stockholmsbörsen, och samma bolag driver även börser i Köpenhamn, Helsingfors, Talinn, Vilnius, Riga och Reykjavik. Börsen idag är öppen mellan klockan 09:00 och 17:30 varje vardag och helgfri dag, och stängd under helger och röda dagar. 

Aktieportföljer och fondportföljer med resultat sedan 2008!

Stockholmsbörsen, som egentligen heter Nasdaq Stockholm, Sveriges ledande börs finns i Stockholm. Den, som ingår i Nasdaq OMX Group, bedriver sin verksamhet via Nordiska Börsen och Nordiska listan. Börsens verksamhet regleras i bland annat lagen (2007:528)

AKTIEKURSER från Stockholmsbörsen idag

Länken tar dig till Avanzas analyssidor för respektive börs. Du kan ändra lista enkelt i menyn.

Large Cap
Mid Cap
Small cap
First North
Spotlight

På ovan länkar hittar du aktiekurser för alla aktier på Stockholmsbörsen. Se aktuella börskurser, index och jämför diagram.

Hur många aktier finns det på Stockholmsbörsen?

Det finns ungefär 300 aktier som handlas på Stockholmsbörsen. Det har noterats drygt 50-60 bolag sedan finanskrisen 2008.

Vilka sektorer finns på Stockholmsbörsen?

Det finns idag följande sektorer på börsen i Stockholm. De är uppdelade enligt sektorindelning från Global Industry Classification Standard (GICS).

Börsen idag och dess historia

Det första börshuset i Sverige öppnade redan år 1778. Det var på den tiden beläget i Centrala Stockholm, i Gamla stan, vilket var en kärnplats för affärer. Det var framför allt bankirer, handelspersoner och borgare som gjorde affärer med varandra med olika typer av varor och värdepapper.
Börsen kan sägas ha haft sin start år 1863, i samband med att den första fondbörsauktionen arrangerades. Därefter blev Stockholmsbörsen till den marknadsplats som dominerade de kommande 127 åren.
I samband med att det kom ett privatiseringsbeslut under 1990-talet blev Stockholm Fondbörs uppköpt av en privatägd och elektronisk marknadsplats, Optionsmäklarna (OM). 2004 bytte de namn till OMX och 2008 blev de uppköpta av det amerikanska Nasdaq.
Stockholmsbörsen ägs och drivs fortfarande av den amerikanska Nasdaq-koncernen. Det finns idag även fler andra börser på marknaden än enbart Börsen, såväl nationella som internationella.

Sveriges robusta och växande ekonomi

Sveriges ekonomi utvecklades från jordbruket till industrin under 1800-talet. Vid 1930-talet hade landet en av världens högsta levnadsstandard. Landet tog en neutral position under båda världskrigen och gynnades av de efterföljande efterkrigstiden, men upplevde långsammare tillväxttakt under 1970-talet genom 1990-talet. På 1980-talet började Sverige uppleva en fastighets- och finansiell tillgångsbubbla som drivs av en snabb ökning av utlåningen. Dessa problem kulminerade i en ekonomisk kris på 1990-talet, som orsakades av omstruktureringen av skattesystemet. Efter fallet sjönk landets bruttonationalprodukt (BNP) 5% mellan 1990 och 1993, medan arbetslösheten ökade. Regeringen köpte slutligen de oroliga tillgångarna och krisen drog fram till slutet av 1990-talet. Sedan dess har Sveriges ekonomi vuxit till att bli den fjärde mest konkurrenskraftiga i världen med starka BNP-tillväxtutsikter och låg inflation, delvis tack vare dess vägran att ansluta sig till Europeiska monetära unionen, som har upplevt en nedgång sedan 2008.

Fördelar och risker med investeringar i Sverige

Sverige erbjuder investerare en robust modern kapitalistisk ekonomi som har överlevt många ekonomiska nedgångar sedan 1990-talet. Men trots detta starka resultat finns det många risker som internationella investerare borde vara medvetna om innan de begår kapital. Fördelarna med att investera i Sverige är: Stark kapitalistisk ekonomi. Sverige har en starkt konkurrenskraftig kapitalistisk ekonomi som rymmer många multinationella företag i en mängd olika branscher. Låg risk för skuldkris. Sveriges skuldkvot är fortfarande mycket låg, och regeringen har överskott nästan varje år sedan 1998. Risker för att investera i Sverige inkluderar: Unioniserad arbetskraft. Ungefär 70% av Sveriges arbetskraft är facklig, vilket kan skapa problem för vissa populära biverkningar. Omfattande välfärdsmässiga fördelar. Sverige är välkänt för att upprätthålla omfattande välfärdsposter, som hittills har fungerat men kan innebära ett problem med en långsammare BNP-tillväxt.

Börsen Valuta

Stockholmsbörsen handlar aktier i euro. Den officiella ISO 4217 valutakoden för Euro är EUR. Den officiella valutasymbolen är “€”. Observera att alla dollarvärden som är listade är i amerikanska dollar.

Ekonomi och Geografi

Börsen (OMX) är belägen i Europa och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Bolag noterade på Stockholmsbörsen är främst svenska baserade företag och handel med euro. Företagen utanför Sverige skulle listas på en annan börs. Se hela listan över börser.

Kontakta Stockholmsbörsen

I de flesta fall vill du kontakta din mäklare istället för att kontakta börsen direkt. Allmän information om börsen finns på internet på www.nasdaqomxnordic.com. För att kontakta Stockholmsbörsen kan du använda informationen nedan:

  • Telefonnummer till börsen: 08405 60 00
  • E-postadress: iss@nasdaqomx.com

Stänger börsen för lunch?

NASDAQ OMX Stockholm stänger inte till lunch. De flesta aktiemarknaderna i Asien stänger för lunch och några börser i Mellanöstern gör det också. Börserna i större delen av resten av världen har inte lunchststängt och har öppet från Opening Bell till Closing Bell precis som Stockholmsbörsen.

Är börsen öppen på helger?

Stockholmsbörsen är inte öppen på helgerna. Börser i Amerika, Europa och Asien följer den typiska måndagen till fredag schemat. Men i Mellanöstern går arbetsveckan vanligen från söndag till torsdag. Börser i Mellanöstern-länder som Qatar och Abu Dhabi är stängda på fredag och öppet på söndag. Teheranbörsen i Iran är öppen lördag till och med onsdag och stängd torsdag och fredag.

Påverkar sommar och vintertider?

NASDAQ OMX Stockholm följer Europa / Stockholm tidszon som övervakar sommartid. Även om det inte för närvarande är sommartid (DST). Som ett resultat är tidszonen offset nu GMT 01:00. Sommartid för Europa / Stockholm börjar den 31 mars 2019 klockan 2:00. Vid denna tidpunkt kommer regionen att springa framåt en timme.

Stockholmsbörsens utökade handelstider

Trading av aktier kan endast handlas på Stockholmsbörsen under officiella handels timmar, men det finns ofrivilliga handelstider för Extended Hours som kommer att bedriva handel tills marknaderna återupptas. Extended Hours Trading är en term som täcker både eftermarknadshandel och föremarknadshandel. Extended Hours Trading tillåter investerare att agera snabbt på information som kommer ut när marknaderna är officiellt stängda. Tidigare kunde bara stora institutionella investerare delta i Extended Hours Trading. Tack vare uppkomsten av privata handelssystem de senaste åren har enskilda investerare nu möjlighet att handla under utökade timmar.

Viktiga punkter att komma ihåg

Sverige har utvecklat en starkt konkurrenskraftig kapitalistisk ekonomi med ett generöst och universellt välfärdssystem som kallas den nordiska modellen, vilket gör det till en mycket unik möjlighet för internationella investerare. Det enklaste sättet att investera i Sverige är att köpa iShares MSCI Sweden Index ETF (NYSE: EWD), medan mer avancerade investerare kan överväga en av många biverkningar. Det finns många fördelar och risker som internationella investerare bör överväga innan de investerar i Sverige. Börsen är den 15: e största börsen av de 79 börser vi spårar. NASDAQ OMX Stockholms marknadsmarknadsföring är 1,37 dollar, trillionsjusterade amerikanska dollar från och med mars 2018.
Även om den primära valutan som används av NASDAQ OMX Stockholm är euron (& # x20AC;). Befolkningen i Sverige är cirka 9,56 miljoner människor och landet har en BNP på 552 miljarder dollar justerade amerikanska dollar. Sverige rankar 89: e befolkning och 123 i form av BNP av 240 länder och landekvivalenter. Marknadsförändring till BNP-kvoten, som i jämförelse med det historiska förhållandet är en indikator på att en marknad är över eller under värdering är 248,49% (2018).

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?

Aktie- och Fondportföljer

Resultat Sedan 2008