Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Kan man tajma börsen och varför inte? Så kan man kanske, lite humoristiskt, sammanfatta möjligheterna att överlista marknaden.
Fast sanningen är att det kan fungera med marknadstajming. Lika sant är dock att nästan ingen lyckas med det i praktiken.
I denna artikel går jag igenom hur du kan tänka kring möjligheterna och förutsättningarna för att lyckas med tajming i aktier.
Tänk om man kunde tajma börsen
Tänk vilken vinst man skulle kunna göra om det gick att undvika alla de där riktigt dåliga dagarna på börsen.
Nordnet skrev nyligen en intressant artikel på just detta område. Artikelförfattaren ställde sig frågan vilken avkastning du skulle få om du hade undvikit de 5 sämsta dagarna på börsen sedan år 2000.
Resultatet var förbluffande:
Om du investerat en summa för drygt 20 år sedan på Stockholmsbörsen och på något sätt lyckats undvika de 5 sämsta dagarna hade du haft en total avkastning på 913 %. Hade du valt att bara köpa och behålla dina aktieinnehav hade du tjänat 545 %.
Genom att hoppa över de sämsta dagarna hade du med andra ord fått otroliga 368 procentenheter högre avkastning jämfört med buy and hold!
Därmed var det väl bevisat att det lönar sig att tajma börsen, eller?
Nej, det är inte så enkelt. Låt oss fortsätta.
Hög risk med marknadstajming
Artikelförfattaren på Nordnet provade därefter att göra en liknande simulering men denna gång exkluderade han de fem bästa dagarna.
Så här blev det då:
Hade du, kanske i dina försök till att tajma börsen, av något skäl missat de fem bästa dagarna skulle utvecklingen i dina aktier ha varit 329 % i stället för 545 %.
En relativ förlust på hela 216 procentenheter!
Därför är det svårt att tajma börsen
Exemplet är i sig ganska talande. Tittar du närmare ser du att några av de bästa dagarna inträffade under riktigt dystra perioder på börsen.
Några av de bästa börsdagarna inträffade under Coronakrisen 2020, finanskrisen 2008 och i samband med IT-kraschen. Hade du gått ur marknaden någonstans där hade du samtidigt förlorat några av de bästa börsdagarna.
Men varför är det så svårt egentligen? Att titta i en historisk graf är vilseledande. Det som ser så lätt ut med facit i hand visar sig vara otroligt svårt att tillämpa här och nu. Ingen har en spåkula att se in i framtiden med.
Att det är så svårt beror på att det finns så många faktorer att ta hänsyn till om du vill bedöma hur börsen kommer att gå i morgon, nästa vecka eller nästa månad. Det finns ett stort ”brus” på marknaden och det är svårt att se vad som verkligen är viktigt.
Faktum är att de allra flesta som försöker med denna analys misslyckas, även proffs.
En annan anledning till att det är svårt att tajma börsen är att kursrörelserna i sig är ett resultat av den information som finns tillgänglig. Ska du ”kliva ur” innan alla andra gör det måste du veta något som andra inte vet, inklusive marknadens stora aktörer.
Det säger sig självt – det är svårt. Mycket svårt.
Slutligen är det ofta för sent att lyckas tajma sina investeringar när kurserna redan börjat röra på sig. De största investerarna försöker med detta inför konjunktursskiftningarna, något som kallas för sektorrotation.
Vanliga småsparare däremot går i stället oftast i fällan att sälja när kurserna fallit en hel del och därefter köper de när kurserna gått upp.
Resultatet: du gör en större förlust än om du bara legat kvar fullinvesterad och väntat ut stormen på börsen.
Går det inte att lyckas med marknadstajming?
Men frågan är ändå – går det verkligen inte att tajma börsen? Jo, det går, men det är svårt.
För att lyckas måste du troligtvis lägga flera tusen timmar på att studera hur börsen, ekonomin och marknaden fungerar.
Du behöver inte bara läsa på utan även experimentera. Det blir till att du satsar stort på att göra så kallad backtesting för att se vilka strategier som fungerar. Det betyder att du använder historiska data för att testa indikatorer på att gå in respektive ur marknaden.
Men även detta låter lättare än vad det är i verkligheten.
I själva verket finns det många fällor. En av dem är att dynamiken på börsen hela tiden ändras. Det som fungerade de föregående tio åren behöver inte nödvändigtvis fungera de kommande tio.
En annan risk är så kallad curve fitting. I din iver att hitta den perfekta marknadstajmern förfinar du olika strategier så noga att du till slut hittar något som fungerar utmärkt. Problemet är bara att det bara fungerar på pappret, eller snarare i datorn. I verkligheten kanske det saknas ett samband.
Med det sagt så går det faktiskt att hitta strategier för att tajma börsen. Här kan jag nämna min egen tajmer som jag genom gediget backtesting visat har gett en edge mot marknaden sedan 2003. Den har även gett utmärkta resultat i verkligheten år in och år ut. Du kan läsa mer om Tradingtimern / Börstimern här.
Alternativ till att försöka tajma börsen
Som tur är finns det flera bra alternativ till att försöka tajma börsen om du vill lyckas med aktier långsiktigt. Du kan till och med få en bättre riskjusterad avkastning än på börsen i snitt genom att följa några enkla tips.
Månadsspara
Det kanske enklaste sättet att få en jämnare avkastning och lyckas även när börsen går dåligt är att månads spara. Sätt in en viss summa varje månad och köp aktier eller fonder, gärna direkt efter löning.
När du gör det uppnår du något som kallas för dollar cost averaging. Du snittar in dig i kursen. När börsen går dåligt får du mer för pengarna helt enkelt. Sedan när börsen vänder upp igen tjänar du pengar på att ha handlat även när börshumöret var dåligt.
Sprid på riskerna
Ett annat bra sätt att klara dåliga tider på börsen bättre är genom att diversifiera. Sprid på riskerna genom att inte lägga alla äggen i samma korg.
Köp minst 12 – 15 aktier inom minst 5 sektorer. Då kan du klara perioder i stil med IT-bubblan, finanskrisen och coronakrisen bättre än om du har full exponering i en eller ett par aktier i någon enstaka sektor.
Ett par – tre breda fonder kan vara ett bra alternativ till att köpa enskilda aktier.
Ombalansera
För att få en bättre riskjusterad avkastning kan du dessutom ombalansera din portfölj regelbundet, kanske en gång om året. Sälj av de innehav som gått bäst och köp mer av dem som gått sämst.
Då återställer du risknivån i portföljen. I ett läge där exempelvis vissa högriskaktier fallit 50 procent i portföljen kanske dina defensiva investeringar bara fallit 15 procent under en viss period. Balanserar du om då innebär det att du köper mer av dina högriskaktier när de är billiga och har chans att tjäna mer pengar när börsen vänder.
Justera risknivån
Slutligen finns alltid möjligheten att justera risknivån i portföljen snarare än att tajma börsen genom att gå ur helt och hållet. Tänk dig ett scenario där räntorna börjar höjas, börsen skakar alltmer och orosmolnen tornar upp sig på himlen.
Bara för att det är så innebär det inte att nästa börskrasch ligger runt hörnet. Men det kan vara skäl nog att dra ner lite på risken.
Hur gör man det? Du ser över hur du allokerat aktierna i din portfölj och ändrar eventuellt din strategiska allokering.
Har det varit högkonjunktur länge och du som investerare eller småsparare börjar oroa dig för sämre tider kan det vara en idé att sänka risknivån en aning. Till exempel kan du öka andelen defensiva investeringar som exempelvis utdelningsaktier eller aktier i bolag inom dagligvaror eller läkemedel.
Möjligheten finns alltid att vika en del av portföljen åt ränte-fonder.
När du anser att börsen står inför ljusare tider igen kan du justera din allokering så att du ökar risken igen.
Med denna metod har du något som kan liknas vid att tajma börsen ”light”. Du är fullinvesterad men väljer att sänka risken under vissa perioder.
Vill du få information dagligen om när det är bra att tajma börsen? Prova min marknadstajmer. Testad och klar.