April 4

Xact Högutdelande – ETF (innehav) | Börshandlad fond

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

För att förstå oss på vad Xact Högutdelande är för något så måste vi känna till vad en ETF är. En ETF är en Exchange Traded Fund, alltså en börshandlad fond. Oftast är detta en indexfond men det finns undantag. En börshandlad fond handlas alltså via en konventionell aktiedepå och nätmäklare och kursen sätts av marknaden.
Istället för en förvaltningsavgift så betalar man courtage. Det finns dock en typ av förvaltningsavgift inbyggd i den spread som uppstår, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs.

Vilka aktier ingår i XACT Högutdelande fonder?

De aktier som ingår i XACT högutdelande i skrivande stund ser du längst ner i artikeln. Du kan även se det här om du klickar på denna länk.
Du kan läsa mer om XACT Högutdelande på Avanzas analyssida: XACT Högutdelande

Vad är XACT Högutdelande?

Här kan du läsa mer om XACT Högutdelande på Avanzas hemsida.

En ETF är således inte optimal om man månadssparar, då transaktionskostnaderna blir relativt höga jämfört med om man sparar in i en fond. En viktig fördel med ETF:er kontra konventionella fonder och som är värd att poängtera är att en klassisk fond ställs ut mot privatpersoner och priserna sätts därefter.
I och med att en ETF som XACT Högutdelande handlas på börsen så samsas privata investerare med institutionella investerare, vilket innebär att priset blir något lägre för den privata investeraren. Vissa går till och med så långt som att säga att börshandlade fonder har demokratiserat fondmarknaden. Investeringar i ETF:er har ökat på senare år i sverige, även om vi inte alls sett samma explosiva uppgång här som i exempelvis USA.
Men investerare blir generellt mer insatta och hittar allt lättare information, vilket leder till att trösklarna sänks för den genomsnittlige investeraren att ta sig an finansiella instrument av lite mer avancerad karaktär.
En rad olika institut erbjuder börshandlade fonder idag. En av dessa är Handelsbanken som äger Xact Fonder. Bland dessa fonder finns således Xact Högutdelande och det är den vi ska titta närmare på nu.

XACT Högutdelande är en smart beta ETF

XACT Högutdelande är en så kallad “Smart Beta” vilket innebär att den förvaltas enligt en strategi som syftar till att uppnå så hög riskjusterad avkastning som möjligt. Det innebär egentligen att man försöker uppnå hög avkastning med låg volatilitet. Det kan låta komplext men innebär alltså att man i denna börshandlade fond (ETF) har bolag som generellt genererar en bra aktieutdelning, utan att för den delen göra avkall på sin riskprofil. Man investerar uteslutande i Nordiska bolag och totalt rör det sig om 50 bolag som får plats i portföljen.
Ett smart beta-index som Xact Högutdelande är använder andra parametrar än marknadsvärdet på ett bolag när man viktar en portfölj. Man tittar istället på bolag med vissa gemensamma faktorer är karaktäristiska. Volatilitet är en sådan.
Indexfonden lanserades i april 2017 och har sedan dess omskrivits ganska mycket i media, bland bloggare och på forum. Det känns ganska nytt och fräscht och hittills har kursutvecklingen hållit vad den lovat.
Fonden har bra riskspridning med aktier som harlåg volatilitet.

Urvalet av bolag

När man väljer ut bolag till ett smart beta-index så tittar man alltså på andra faktorer än vad som är vanligt. Man tittar till exempel på direktavkastningen och volatiliteten i aktien. Alltså den historiska risken kontra avkastning. Ett bolag som har en hög utdelning men låg risk väger mer i indexet. Urvalet baseras på en formel och är således automatiserat, vilket bidrar till att hålla nere kostnaderna för ETF:en. Baserat på de olika parametrarna man tagit fram så får de 50 utvalda bolagen en score.
Denna score är det som avgör vikten av varje bolag i indexet. En vanlig indexfond skulle alltså tittat på marknadsvärdet av varje bolag och låtit det avgöra vikten. Att frångå den princip är alltså det som kallas för smart beta-strategi. I och med att bolagen får sin score baserad på flera parametrar så innebär det alltså inte att alla nordiska bolag med hög aktieutdelning finns med i portföljen.
Tar man till exempel företag som Ericsson och Novo Nordisk, som i regel delar ut riktigt bra, så ingår dessa inte i indexet. Detta beror på risken. Aktierna har en för hög volatilitet och hamnar därför inte i Xact Högutdelande:s portfölj.

Varför Xact Högutdelande?

ETF:en passar dig som vill investera i en strategi utan att själv stå för genomförandet av strategin. Genom att investera i XACT Högutdelande så kan du istället relativt enkelt och till en låg kostnad följa en speciell strategi genom ett enda innehav. Du investerar alltså i ett visst urval av bolag där man söker kombinationen utdelning och stabil kursutveckling i en och sam

Fondens målsättning

Fonden har som målsättning att ligga på en direktavkastning på 4% per år. Tittar man på det nordiska indexet VINX benchmark cap så är det cirka 3%.
XACT Högutdelande

Kontant aktieutdelning till innehavarna?

Vad som dessutom gör den här börshandlade fonden unik är att den likt en aktie lämnar kontant utdelning till innehavaren. Det normala är ju annars att detta återinvesteras i fonder.
Fondförvaltarna ligger således och knoppar av alla utdelningar som förs under året på de bolag som ingår i fonden för att sedan själva göra en aktieutdelning till ägarna av fonden. Det är alltså inte själva bolagens utdelning som man tar del av men den ska dock vara i samma storleksordning.

Hur handlar man fonder som XACT Högutdelande ?

Om man vill investera i fonden eller andra börshandlade fonder (ETF) för den delen så är det enklaste sättet att öppna ett konto hos någon av de stora nätmäklarna. ETF:er handlas enkelt via kapitalförsäkringen som vilket annat finansiellt instrument som helst. Tänk på att du måste betala courtage för varje köp du gör.

Utdelningsschema – XACT Högutdelande

Utdelning från XACT Högutdelande kommer att ske enligt följande utdelningsschema.

  • 2 maj 2019 Information om aktieutdelning per andel meddelas
  • 22 maj 2019 sista dag att handla fonder (andelar) inklusive rätt till utdelning
  • 23 maj 2019 Ex. dag – fonden handlas exklusive rätt till utdelning
  • 24 maj 2019 Avstämningsdag
  • 29 maj 2019 Likviddag

Handla ETF:en XACT Högutdelande (börshandlade fonder)

En nätmäklare som verkligen förstått efterfrågan på ETF:er likt Xact Högutdelande är Nordnet. Dom erbjuder courtagefri handel av ETF:er och indexfonder som XACT Högutdelande då dom sett att många kunder velat kunna månadsspara i värdepapper utan att få för höga avgifter.
Dom har fått utstå en del kritik från andra aktörer på marknaden för detta men för den enskilde spararen är detta naturligtvis mycket bra. Detta har dock lett till att privata investerare nu står för en lika stor andel av omsättningen av ETF:er och börshandlade fonder som institutionella investerare, vilket tidigare inte varit fallet då handeln normalt dominerats av institutioner. Detta kan ju definitivt ses som positivt då dessa marknader historiskt sett varit mycket lukrativa. Att även privata investerare via ETF’er som XACT Högutdelande får ta del av möjligheterna måste ses som ett steg i rätt riktning.

Innehavsnamn Procentuell fördelning
TeliaSonera EUR 3,05%
Tryg 2,90%
Tele2 B 2,87%
Telenor 2,87%
Kone 2,82%
Axfood 2,70%
UPM-Kymmene 2,67%
Topdanmark 2,61%
Elisa 2,59%
Novo Nordisk 2,56%
Orkla 2,56%
BillerudKorsnäs 2,54%
ABB SDB 2,51%
AstraZeneca SDB 2,50%
Tieto EUR 2,49%
Orion B 2,45%
Christian Hansen Holding 2,44%
Mowi ASA 2,41%
Novozymes 2,38%
Yara International 2,36%
Lerøy Seafood Group 2,35%
Kojamo Plc 2,33%
Coloplast B 2,32%
Gjensidige Forsikring 2,27%
ICA Gruppen 2,24%
Essity B 2,17%
Lundbeck 2,15%
Kesko B 2,14%
SalMar 2,10%
Investor B 2,01%
Holmen B1 1,98%
Metsä Board 1,98%
Swedbank A 1,89%
Electrolux B 1,76%
Assa Abloy B 1,75%
Ericsson B 1,72%
SimCorp 1,67%
EPIROC A 1,67%
Atlas Copco A 1,64%
Castellum 1,61%
Nordea Bank Abp Stockholm 1,60%
Huhtamaki 1,58%
SCA B 1,54%
Jyske Bank 1,53%
Schibsted 1,52%
Xact Hdiv Jpm Custodian Eur 0,12%
Xact Hdiv Jpm Custodian Sek 0,07%
Xact Hdiv Jpm Custodian Nok 0,01%
Xact Hdiv Jpm Custodian Dkk 0,01%

Texten innehåller annonslänkar.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Diversifiera din aktieportfölj – 6 tips som sänker risken

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?