Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson
Intresset för aktiehandel har på senare år ökat markant i Sverige, och alltfler väljer att placera sina pengar på börsen snarare än att bara ha dem på ett vanligt sparkonto. Att handla med aktier kan potentiellt leda till bra avkastning över tid, men för att nå framgång gäller det att känna till hur marknaden fungerar och vad aktiehandel faktiskt innebär. Här följer en komplett guide om alltifrån vad en aktie är och hur du kan börja handla med aktier, till val av nätmäklare och var man hittar den bästa aktiehandeln. Dessutom listar vi vilka tio aktier svenska investerare helst handlar idag.
Handel med finansiella instrument i Sverige kan spåras ända tillbaka till 1700-talet då landets första Börshus slog upp dörrarna i Stockholm. På den tiden var handeln endast förbehållen bankirer, borgare, köpmän och andra ekonomiskt privilegierade som handlade med olika typer av värdepapper, växlar, försäkringar och kontrakt – men sedan dess har mycket hänt.
Aktiehandeln idag är tillgänglig för alla, såväl institutionella som privata investerare. Allt sedan nätmäklare som Avanza, Nordnet och Degiro lanserades har det också blivit enklare och mer smidigt än någonsin att köpa och sälja aktier – vilket förstås har bidragit till det markant ökade intresset.
Låt oss börja med en titt på vilka de mest populära aktierna hos Avanza är idag.
Avanza aktier – topp 10
- Investor B
- Hennes & Mauritz B
- Swedbank A
- Kinnevik B
- Volvo B
- Nordea Bank Abp
- Latour B
- Castellum
- Telia Company
- Ericsson B
Information till ovanstående topplista är hämtad direkt från Avanza.
Först och främst – vad är en aktie?
En grundläggande förutsättning för att kunna lyckas med aktie-handel är förstås att man vet vad en aktie är. Och det är egentligen inte särskilt komplicerat.
Innebörden av en aktie kan enklast beskrivas som en ägarandel i ett bolag. Dessa ägarandelar – alltså aktierna – tecknas i samband med att aktiebolaget bildas. Ett aktiebolag kan antingen vara privat eller börsnoterat, och ha inriktning på såväl varor som tjänster. Ett privat aktiebolag är inte noterat på börsen, varför handel med aktier i bolaget inte är möjligt för allmänheten. För detta krävs att bolaget är registrerat för handel på aktiemarknaden – det vill säga att det är börsnoterat.
Aktier i börsnoterade bolag kan köpas och säljas av alla med ett aktiehandlarkonto hos exempelvis en nätmäklare eller en bank.
Genom att köpa en eller flera aktier i ett publikt aktiebolag, blir du som investerare registrerad som delägare i bolaget. Ju mer pengar du investerar och ju fler aktier du äger, desto större är din ägarandel.
Olika typer av aktier
Olika aktier är förenade med olika typer av villkor gällande bland annat rösträtt och utdelning. Utifrån dessa villkor delar man in aktier i följande kategorier:
- Stamaktier: Den traditionella, vanliga formen av aktier. Stamaktier delas i sin tur in i A-, B- respektive C-aktier, vilka skiljer sig åt gällande rösträtt i det aktuella bolaget. Eftersom du som aktieägare är delägare i bolaget du har investerat pengar i, är du berättigad att delta och rösta i årsstämman. Beroende på vilken typ av aktier du äger, har du emellertid olika mycket rösträtt. En A-aktie berättigar dig till en hel röst, en B-aktie ger dig en tiondel av en hel röst och en C-aktie ger dig en tusendel av en hel röst. A- och B-aktier är vanligast och omsätts mest, men många företag har också C-aktier, och till och med D-aktier. Priserna för de olika aktietyperna kan se väldigt olika ut, ofta kan det skilja flera procent mellan en A-aktie och en B-aktie. Har du inget intresse av rösträtten, är ett tips att satsa på den som är billigast.
- Preferensaktier: Preferensaktier är en typ av utdelningsaktier, med vilka du är garanterad förtur till utdelning innan ägare av vanliga stamaktier får ta del av något. Alla företag har inte aktier med utdelning, och av dem som har det är det inte heller alla som har denna typ av förtursaktier. Att köpa en preferensaktie kan vara fördelaktigt eftersom du på förhand vet vilken utdelning du kommer att få (såvida inte bolaget måste ställa in kommande utdelningar p g a dåliga resultat till exempel) och att du står först i kö. En nackdel är emellertid att utdelningen är just förbestämd – vilket innebär att du går miste om högre belopp om bolaget i fråga gör en jättevinst och beslutar att öka på utdelningen till aktieägarna.
Hur och var köper man aktier?
Frågor som “hur köper jag aktier” och “hur handlar man med aktier” är vanliga och något många nybörjare funderar över. Lyckligtvis är det inte så svårt som det kan verka.
För att kunna köpa aktier måste du ha ett aktie- och fondkonto, ett ISK eller en KF hos en handelsplattform – vanligen en bank eller en nätmäklare för smidig aktiehandel online. Idag finns flera olika plattformar att välja mellan, men Sveriges bästa aktiehandel på nätet hittar du hos Avanza. Sajten är enkel att förstå och det går snabbt att komma igång, varför den lämpar sig mycket väl för både aktiehandel för nybörjare, men också för vana investerare med lång erfarenhet av börsen.
Avanza har också flera bra egna fonder, samt en Avanza-aktie (logga in och köp aktie här). Konkurrenten Nordnet har även de egna fonder, men det är inte längre möjligt att köpa någon Nordnet-aktie. Bolaget var noterat på NASDAQ Stockholm fram till 2017, men i samband med att noteringen upphörde försvann också den publika Nordnet-aktien. Avanza-aktien finns att handla på på både Avanza och Nordnet, med flera.
Väl registrerad på en plattform, är nästa steg att välja en passande kontotyp. Aktier kan alltså handlas genom ett vanligt depåkonto, ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF). Idag rekommenderas att man väljer ett ISK eller en KF, eftersom dessa är mer förmånliga ur ett skatteperspektiv och dessutom inte kräver någon redovisning eller liknande i deklarationen.
När du öppnat ditt konto och satt in pengar återstår det bara att börja handla. Utforska utbudet av aktier att köpa, hitta dem med lägst courtage och lägg en order för att slutföra ditt köp. Att handla aktier är ofta mindre komplicerat än vad många först tror. Det viktigaste är att ha en grundförståelse för hur det fungerar, samt att man väljer en aktiemäklare som känns enkel att förstå och som kan erbjuda de tjänster man är ute efter.
Hur köper man aktier som företag?
Har du ett företag genom vilket du vill investera i aktier och/eller andra värdepapper, kan du öppna ett speciellt handelskonto för företag hos din bank eller nätmäklare. Principerna är samma som för privat handel, men reglerna ser lite annorlunda ut. Bland annat måste företag som handlar med värdepapper betala en årlig avgift för en så kallad LEI-kod. Mer information om detta hittar du hos Finansinspektionen.
Olika ordertyper
Att använda sig av speciella ordertyper är i regel ingenting som är aktuellt för nybörjare, men det kan likväl vara värt att känna till vilka olika orderslag som finns och hur de fungerar.
- Limit order: Med denna ordertyp kan du själv ange det högsta priset du kan tänka dig att köpa aktien för, och det lägsta priset du kan tänka dig att sälja aktien för. Kan ditt pris matchas av villiga säljare/köpare går din order till omedelbart avslut. Om inte, förblir ordern kvar på marknaden tills dess att priset kan matchas eller marknaden stänger för dagen. En limitorder som inte har kunnat avslutas före börsens stängning, makuleras vid dagens slut.
- Fill or kill order: Anger du “fill or kill” som villkor ska din lagda order endast gå till avslut under förutsättning att hela ordern kan fyllas till det pris du angivit. Är det inte möjligt, makuleras ordern i sin helhet och ingen transaktion görs.
- Fill and kill order: Med en “fill and kill”-order accepterar du att din order fylls upp så mycket som möjligt till den kurs du angivit, även om det inte är möjligt att komma upp i 100%. Vill du exempelvis köpa 100 aktier till en viss kurs men endast 80 är möjligt, genomförs köpet av de 80 aktierna medan resterande del av ordern makuleras.
- Marknadsprisorder: Standardtypen, och den som används om du inte anger någon annan specifik ordertyp. Med en marknadsprisorder accepterar du att din order genomförs till bästa möjliga (aktuella) marknadspris, vilket gör att avsluten i regel kan göras omedelbart. Ofta den bästa ordertypen, och den mest lättanvända för nybörjare.
Vad kostar en aktie?
Priset på en aktie bestäms av faktorer som utbud och efterfrågan, företagets vinster och utdelningar samt vilka förväntningar som finns på bolaget i fråga. Olika aktier kostar således olika mycket.
Förutom att betala för själva aktien när du handlar, betalar du också en avgift för transaktionen – så kallat courtage. Ordet courtage härstammar från de franska begreppen courtier och société de courtage, vilka betyder mäklare och mäklarfirma. Courtage kan liknas vid den förvaltningsavgift du betalar när du handlar med fonder.
Nätmäklare som Avanza och Nordnet erbjuder flera olika courtageklasser baserade på hur mycket man handlar för per år. Ju mer pengar du köper aktier för, desto mer förmånlig courtageklass hamnar du i. Nivån på courtage kan också se annorlunda ut för svenska respektive utländska aktier (svenska aktier ligger i regel lägre i courtage, även om nivån för utländska har sjunkit på senare år).
Precis som en låg avgift är att föredra vid fondsparande, är även ett lågt courtage bra vid handel med aktier. Dyra avgifter är aldrig roligt, och bör undvikas i möjligaste mån. Här har både Avanza och Nordnet bra villkor för dig som är nybörjare:
Avanza courtage: Med courtage-klass Start hos Avanza får du möjlighet till gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen, under förutsättning att du aldrig har eller har haft mer än 50 000 kr på ditt Avanza-konto samt att du genomför max 500 affärer/år.
Nordnet courtage: Med courtage-klass Mini (gäller för handel om maximalt 15 600 kr/år) får du som nybörjare en kom igång-rabatt som ger dig gratis courtage under de första 6 månaderna. Gäller för upp till 500 affärer/år och under förutsättning att summan på ditt Nordnet-konto aldrig överstigit 80 000 kr. Efter 6 månader betalar du 0,25% i courtage (Nordnet Mini).
Aktiehandel – avkastning & utdelning
Avkastning och utdelning är två av de mest centrala begreppen inom ämnet aktier – och kanske också de mest intressanta eftersom de handlar om hur mycket man tjänar på sina investeringar. Viktigt att känna till är att alla aktier kan ge avkastning, men inte alla ger utdelning. Vanlig avkastning erhåller du när de aktier du äger stiger i värde och du bestämmer dig för att sälja. Denna avkastning realiseras alltså först när du avyttrar ditt innehav och säljer med vinst, till skillnad från en utdelning som du får utan att du behöver sälja.
Avkastning i form av utdelning kan endast fås om du äger aktier i ett bolag som ger utdelning. En utdelning sker i regel en gång per för vanliga stamaktier, under förutsättning att bolaget går bra och det på bolagsstämman beslutas att en utdelning ska göras. Att återinvestera den utdelning man får är ett bra sätt att dra nytta av ränta på ränta-effekten, och effektivt hjälpa sina pengar att växa mer och ge ännu bättre avkastning över tid.
Aktier för nybörjare
Att köpa aktier idag är förenat med fantastiska valmöjligheter. Utbudet på världens börser är enormt, och växer sig större och större hela tiden. Generösa valmöjligheter kan emellertid också göra det svårt att veta vilka aktier man faktiskt ska satsa sina pengar på.
Ett bra tips om du är ny och oerfaren inom aktiehandel, är att försöka hålla det så enkelt som möjligt. Gör som många andra och satsa på några av de populäraste och mest omsatta aktierna hos din mäklare, exempelvis de i topplistan från Avanza. De är trots allt populära av en anledning, så varför krångla till det i onödan?
Vidare är det också klokt att kombinera aktier med andra finansiella produkter i din aktieportfölj. Med en diversifierad portfölj får du mindre risk och en bättre och bredare riskspridning, vilket i sin tur gör dig mindre sårbar vid eventuella nedgångar.
Fonder är ett mycket bra investeringsalternativ för ett långsiktigt sparande, och ett utmärkt komplement till aktier i portföljen. För optimal exponering är det bra att satsa på några olika typer av fonder – så som aktiefonder, indexfonder och räntefonder. Börshandlade fonder (ETF) kan också vara ett intressant alternativ värt att utforska.
Exempel på billiga och populära fonder är Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Global. Fler tips om fonder och fondsparande hittar du här.
Vilka tider kan man handla aktier?
När öppnar aktiehandeln egentligen? Och när stänger aktiehandeln? Detta är viktigt att ha koll på för att kunna tajma in marknaden när du ska köpa eller sälja.
De olika börsernas respektive öppettider ser ungefär likadana ut runtom i världen. De flesta öppnar mellan 8:00-9:00 på morgonen och stänger sedan någon gång mellan 16:00-18:00, måndag-fredag året om med undantag för röda dagar. Du kan lägga en order även utanför dessa öppettider, men då går den igenom först när marknaden öppnar igen.
Viktigt att vara uppmärksam på om du handlar med utländska aktier är vilka tider de lokala öppettiderna motsvarar i svensk tid.
Stockholmsbörsens öppettider är måndag-fredag 9:00-17:30.
Tips och länkar
Vill du läsa mer om aktier och fonder och hur handeln fungerar? Här på Samuelssons Rapport finns massor av bra artiklar att ta del av och dyka ned i. Vi finns också på sociala medier, för dig som vill hänga med där också.
Vidare kan du även hitta mycket matnyttig information genom bankernas och aktiemäklarnas egna hemsidor och på deras respektive sociala medier. Via följande länkar kan du läsa mer om att handla aktier och på Sveriges största banker och aktieplattformar:
För kännedom: Får du meddelanden om att din handelsplattform använder cookies? Detta är vanligt och används för att förbättra din kundupplevelse. Du kan alltid välja att godkänna eller avböja cookies. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital med aktiehandel.