April 4

Bästa kryptovalutan 2024

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Det har blivit populärt att investera i kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Dogecoin de senaste åren. Men vilken är egentligen den bästa kryptovalutan? Vilken bör jag köpa?

I denna artikel jämför vi några av de bästa kryptovalutorna och tittar på deras respektive fördelar och resonerar kring vilken som är smartast som investering och vilka som lämpar sig bättre för trading.

Bästa kryptovalutan

Kryptovaluta Storlek (market cap, avrundat)
Bitcoin (BTC) 710 100 000 000
Ethhereum (ETH) 289 400 000 000
Binance Coin (BNB) 64 000 000 000
Cardano (ADA) 35 000 000 000
XRP (XRP) 28 900 000 000
Solana (SOL) 28 600 000 000
Terra (LUNA) 21 200 000 000
Dogecoin (DOGE) 18 700 000 000
Polkadot (DOT) 18 000 000 000
Avalanche (AVAX) 16 000 000 000

Listan visar de tio största kryptovalutorna 2022. Vi ska strax titta på hur dessa kan vara de bästa och hur du kan tänka när du väljer vilka du ska investera i.

Kom ihåg – Du ansvarar själv för dina kryptoinvesteringar. Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd.

Hur vet man vilken som är den bästa kryptovalutan?

Det är många som hävdar att den ena eller den andra kryptovalutan är den bästa att investera i. Gemensamt för de flesta sådana uttalanden är att de saknar egentlig grund.

Inflytelserika personer med egna innehav i någon eller några kryptovalutor pratar varmt om ”sina” valutor för att fler ska köpa och så att priset ska stiga. Det är inte riktigt ärligt.

För att veta vilken som är den bästa kryptovalutan måste vi först bestämma oss för ett sätt att mäta. I denna artikel har vi valt följande angreppssätt:

 • Bästa kryptovalutan för nybörjare – stor market cap
 • Bästa kryptovalutorna sett till tillväxt
 • Bästa kryptovalutan för trading

Bästa kryptovalutan för nybörjare – stor market cap

Det finns ingen kryptovaluta som är en säker investering. Samma sak gäller för övrigt med aktier eller vilka investeringar som helst.

Som nybörjare är det ändå smart att hålla sig till relativt säkra kort och inte ta för stora risker. Ett bra ställe att börja på för de flesta är att titta på några av världens största coins. Troligtvis är det här du hittar bästa kryptovalutan att börja med.

Dessa stora kryptos är det för övrigt många som anser att det är smart att behålla för evigt (HODL – Hold On for Dear Life).

Låt oss titta närmare på några av dessa.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin pris - en av de bästa kryptovalutorna

Världens första riktiga kryptovaluta är också alltjämt den största – med stor marginal. Att köpa Bitcoin anses fortfarande vara det bästa valet bland många.

Ibland liknas Bitcoin med guld. Det är en relativt stabil kryptovaluta.

”Relativt” är verkligen relativt eftersom priset ändå kan svänga extremt mycket jämfört med exempelvis de flesta aktier. Men ändå finns en viss stabilitet i Bitcoin jämfört med andra kryptos tack vare dess stora sammanlagda värde och sin plats som kryptovaluta nr 1 i världen.

Varför kan Bitcoin vara bäst?

 • Störst i världen
 • Första kryptovalutan
 • Den valuta som alla andra mäter sig mot
 • Kan handlas överallt
 • Finns som certifikat hos Avanza (ISK)

Ethereum (ETH)

På plats nr 2 bland världens största kryptovalutor hittar vi Ethereum, vars mynt kallas för Ether och med tickern ETH.

Detta är en kryptovaluta som bygger på så kallade smarta kontrakt. Den är också störst inom denna kategori och fungerar därför som den tekniska basen till över 80 procent av alla nya kryptovalutor som lanseras i världen.

Till skillnad från Bitcoin är det tänkt att blockkedjan i Ethereum ska ha praktisk betydelse, nämligen att fungera som ett decentraliserat samarbetsprogram.

Fördelar med Ethereum – bästa kryptovalutan?

 • Tekniken bygger på smarta kontrakt
 • Teknik som kan ha praktisk användning
 • En klassiker vid sidan av Bitcoin
 • Mycket stor marknadsandel
 • Går att handla som certifikat på Avanza (investeringssparkonto)

Binance Coin (BNB)

Binance coin är ett mynt från en av världens största kryptobörser – Binance. Äger du denna coin kan du handla med rabatt på denna handelsplats vilket är en anledning att den blivit så populär.

Utvecklingen i denna kryptovaluta har varit enorm. Det kan vara något att satsa på om du tror på kryptovalutor som koncept och att en av de största aktörerna kommer att höra till vinnarna.

Anledningar till att köpa Binance Coin

 • Ett mynt som tillhör en av världens största kryptobörser
 • Rabatt på handel på deras plattform
 • Går att handla som certifikat på Avanza (ISK)

Cardano (ADA)

Cardano kan vara den bästa kryptovalutan för dig som vill satsa på en av de största, tror på smarta kontrakt, men inte vill satsa allt på Ethereum.

Grundarna bakom Cardano beskriver dock sin blockkedja som ett komplement till Ethereum snarare än en konkurrerande teknik. Detta är en kryptovaluta från ett ekosystem som är snabbt och spårbart. Den antas kunna få många praktiska användningsområden i framtiden.

Bra saker med Cardano

 • Blockkedja med praktisk användning
 • Snabb teknik
 • Alternativ till Ethereum?
 • Finns att köpa som certifikat på ISK

XRP (XRP)

XRP är en kryptovaluta som är mycket snabbare än Bitcoin och det är dessutom billigare att skicka pengar. Den används som betalmedel i det finansiella nätverket Ripple.

Om du tror att detta finansiella nätverk kan komma att ersätta eller komplettera det globala systemet av finansiella transaktioner som storbankerna har hand om idag ja då kan XRP kanske bli en lönsam affär.

Fördelar med XRP

 • En av världens största kryptovalutor
 • Används som transaktionsmedel på en ny typ av finansiellt nätverk
 • Kan köpas som kryptocertifikat på ISK hos Avanza

Solana (SOL)

Solana är en kryptovaluta som bygger på en blockkedja med smarta kontrakt, ungefär som Cardano och Ethereum. I likhet med XRP kan tekniken användas för att genomföra mycket snabba finansiella transaktioner.

Varför köpa Solana?

 • Ny teknik som möjliggör blixtsnabba transaktioner
 • Smarta kontrakt utan mellanhand
 • Finns som certifikat på ISK hos Avanza

Terra (LUNA)

Blockkedjan Terra med sin kryptovaluta Luna ses av många som den potentiellt bästa kryptovalutan på senare tid. Det är ett system som bygger på PoS.

Tekniken används för att bygga upp ett decentraliserad finansiellt ekosystem (DeFi) som ska kunna användas för bland annat betalningar på nätet via så kallade stable coins.

Varför köper folk Terra / Luna kryptovaluta?

 • En av de snabbast växande kryptovalutorna
 • Snabbt finansiellt system för betalningar online genom stable coins

Dogecoin (DOGE)

Det började som ett skämt och det är det egentligen fortfarande också.

Dogecoin bygger på ett lite skojigt meme av en japansk jakthund, en Shiba Inu. Grundarna bakom Dogecoin lanserade denna kryptovaluta på skoj men sedan dess har den vuxit så snabbt att den blivit till en av världens bästa.

Det går förvisso att bidra till viss forskning genom att dela med sig av sin datorkraft och få betalt i Dogecoin men i övrigt är den praktiska användningen begränsad. Trots det är det en av världens största kryptovalutor.

Är Dogecoin verkligen bäst?

 • Stor market cap och enorm popularitet
 • Ägs av Elon Musk (på skoj eller på allvar?)
 • Mer en kul kryptovaluta att krydda portföljen med än en seriös investering

Polkadot (DOT)

Polkadot är en blockkedja som i själva verket består av två blockkedjor som samverkar. Den ena är huvudkedjan och den andra är ett slags interface där andra applikationer kan samverka. Parachains kallas dessa för.

Det ger därför stor flexibilitet för utveckling samtidigt som säkerheten garanteras genom huvudkedjan. Förhoppningen är att Polkadot ska kunna lösa problemet med kommunikation mellan olika blockkedjor och därmed bli en av de bästa investeringarna i krypto.

Investera i Polkadot?

 • Kan lösa problemet med att blockkedjor inte kan ”prata” med varandra
 • Flexibelt men säkert
 • Finns som certifikat hos Avanza (ISK konto)

Så kan du investera i de största och bästa kryptovalutorna

Rådet är att bygga en kryptoportfölj med några av dessa stora kryptos. Även om de ofta korrelerar med varandra ger det ändå en viss riskspridning så att din portfölj inte svänger onödigt mycket.

Frågan är om dessa kryptovalutor är de bästa endast för nybörjare? Egentligen inte. Att bygga upp en portfölj med några av de största mynten är en bra och vanlig strategi även bland mer rutinerade kryptoinvesterare.

Bästa kryptovalutorna sett till tillväxt?

Många som letar efter de bästa kryptovalutorna är bara intresserade av en sak: tillväxt.

Det finns förvisso mycket ny teknik bakom de flesta kryptos. Kanske revolutionerar den världen, kanske inte.

En sak är dock klar: Att investera i Bitcoin, Ethereum och många andra kryptovalutor har varit extremt lönsamt de senaste 5 – 7 åren.

Den som bara vill tjäna pengar på att priset stiger kan mycket väl satsa på krypto oavsett om det finns ett underliggande värde eller inte.

Så hittar du bästa kryptovalutan sett till priset

För att hitta den bästa kryptovalutan just nu sett till prisutvecklingen kan du använda dig av en screener som exempelvis Coinmarketcap.com.

Där kan du sortera prisförändringen på 1 timme, 24 timmar, 7, 30, 60 eller 90 dagar. Därefter kan du köpa några av dem som gått starkast. Detta kallas för momentum.

Gör du det gäller det dock att du bestämmer dig när eller om du ska kliva ur. Med denna strategi är det kanske inte aktuellt att hålla kryptotillgångarna för evigt. Förmodligen vill du bestämma dig för att sälja när de fallit under en viss nivå (stop loss) eller efter en viss tid.

En strategi är att köpa den kryptovaluta som går bäst just nu och sedan titta igen efter en viss tid, exempelvis en månad. Då gör du samma övning igen och byter eventuellt ut några av innehaven som inte längre är bäst sett till priset.

Bästa kryptovalutorna för trading

Ska du trada kryptovalutor betyder det att du kommer att köpa och sälja i syfte att kunna tjäna pengar på skillnaden i pris. Då gäller det att hitta några av de bästa kryptovalutorna att handla med.

Spontant kan man tycka att det går att trada alla kryptos men det är faktiskt inte så lätt.

För att det ska vara smidigt vill du att åtminstone följande villkor är uppfyllda:

 • Det ska finnas likviditet – annars blir spreadarna för stora
 • Det måste finnas en viss volym – annars blir teknisk analys ganska så missvisande
 • Det ska vara lätt att köpa och sälja – kryptovalutan måste finnas på de stora plattformarna

Även om det finns närmare 10 000 kryptovalutor idag är det långt ifrån alla som är särskilt bra för traders.

Vi skulle vilja påstå att du hittar den bästa kryptovalutan för trading någonstans bland topp 20, givetvis exklusive så kallade stable coins som bara speglar en annan tillgång.

Dessa kryptos har hela tiden många köpare och säljare, dygnet runt. Likviditeten och handelsvolymerna är stora och spreadarna är relativt små.

Bästa kryptovalutan för traders finns som certifikat

Sedan finns ytterligare en viktig aspekt för dig som tradar. Varje gång du köper eller säljer en kryptovaluta måste du spara uppgifter om transaktionen inför deklarationen. Köper du och säljer många gånger per dag blir det en extrem mängd med transaktioner att samla ihop till Skatteverket.

Dessutom ska du betala 30 % vinstskatt när du gör vinst!

Hur kommer man runt detta problem? Du skaffar ett ISK konto hos Avanza. Där kan du handla flera kryptovalutor och endast betala en schablonskatt för hela innehavet varje år.

Du slipper vinstskatt och du slipper krångla med deklarationen.

Här är några av de bästa kryptovalutorna som finns att köpa som certifikat på Avanza:

 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Cardano
 • Ether (Ethereum)
 • Litecoin
 • Polkadot
 • Solana
 • Uniswap

Dessutom kan du handla ett index av olika kryptovalutor som certifikat på Avanza.

Sammanfattning om bästa kryptovalutan

Att veta vilken som är den bästa kryptovalutan är inte helt lätt med tanke på hur snabbt spelplanen ändras. Varje dag dyker det upp hundratals nya kryptos.

För de flesta är det bästa valet ändå att satsa på någon eller några av de största valutorna. Bygg gärna upp en liten portfölj med 5 olika kryptos.

Det kan vara bra att känna till att du kan slippa vinstskatt i Sverige ifall du köper någon av de största kryptovalutorna som finns som certifikat hos Avanza. Då kommer du även runt problemet med att behöva deklarera varje transaktion – och det här helt lagligt.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur vet jag vilken som är den bästa kryptovalutan?

Du behöver först bestämma dig vad syftet är med din investering och hur lång sparhorisont du har. För de flesta är det bästa att köpa en ”korg” med kryptovalutor och bygga upp en portfölj med exempelvis de 5 största. Alternativt kan du skaffa dig exponering mot ett kryptoindex via certifikat.

Vad är bästa kontot för att köpa kryptovaluta i Sverige?

Om du köper din kryptovaluta hos Avanza som certifikat på ett ISK betalar du ingen vinstskatt. Detta är det bästa alternativet för många. Annars kan du köpa riktiga coins på en kryptobörs och spara dem i en kryptoplånbok.

Blir jag delägare i tekniken om jag köper någon av de bästa kryptovalutorna?

Nej, i de flesta fall äger du endast själva betalmedlet som används i tekniken. Men om blockkedjan som ligger bakom själva myntet blir framgångsrikt kommer marknaden sannolikt att uppvärdera även själva kryptovalutan.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?