March 4

Bästa fintech aktier 2023

Last Updated on 19 October, 2023 by Håkan Samuelsson

Fintech aktier handlar om bolag som med hjälp av IT erbjuder finansiella tjänster till konsumenter eller företag. Det är en sektor som växer och som troligtvis kommer att fortsätta göra det i framtiden.

Alla som har en smartphone kan bli en potentiell kund – och det är i princip alla människor idag.

I denna artikel går jag igenom vad fintech-bolag är, listar några av de bästa, går igenom möjligheterna och tar även upp lite kring riskerna.

Bästa fintech aktier 2022

Här kommer en lista med några av de bästa och mest kända fintech aktierna på marknaden. Det är en blandning av ganska nya aktörer och mer etablerade företag, svenska och utländska aktier.

OBS – Detta är inget investeringsråd. Gör alltid din egen analys innan du köper fintech aktier eller, precis som med investeringar i övrigt.

Vad är fintech?

Fintech är en benämning på bolag som använder IT-teknik för att erbjuda tjänster inom finansvärlden. De använder en kombination av mjukvaruteknik och finansiella tjänster kan man säga.

Själva ordet fintech betyder ”financial technology”, det vill säga teknik för finans, eller finansteknik.

Denna teknik kan användas för att göra livet lättare för konsumenter och företag med sådant som har med finans att göra.

Vad handlar fintech-aktier om?

Fintech aktier är alltså bolag som erbjuder diverse teknik för att underlätta finansiella tjänster. Som du förstår är begreppet egentligen ganska brett.

Låt mig ge några exempel på vad det kan handla om i praktiken.

Ett bolag som använder mjukvara i molnet för att sköta sin bokföring använder en tjänst från ett fintech bolag. Fortnox anses av vissa vara ett av de bästa exemplen i denna kategori.

Nätmäklare som Avanza och Nordnet kan vi säga är fintech-aktier i sig. Robotrådgivare likaså.

Företag som utvecklar plattformar, appar och tjänster för att göra det möjligt för människor att handla med kryptovalutor är fintechbolag.

Om du som konsument har använt en app för att spara pengar, ta banklån eller sköta din privatekonomi förstår du vad fintech kan handla om.

Bolag som erbjuder tjänster för digital säkerhet inom finanssektorn är ytterligare ett exempel. Denna typ av företag kommer konsumenterna aldrig i kontakt med utan det är rena B2B-tjänster.

Några av de bästa fintech-bolagen kommer faktiskt från Stockholm (eller har rötter därifrån) En gång startups, idag ganska stora men fortfarande växande företag. Till exempel Klarna, Skype, Spotify, iZettle, Mojang och King.

Varför investera i fintech?

Fintech är en relativt ny och innovativ sektor som växer snabbt och som har potential att växa på sikt. Kanske kan fintech bli en av dina bästa investeringar?

En disruptiv teknologi

Fintech är en så kallad disruptiv teknologi. Den erbjuder nya lösningar på traditionella problem. Som sådan har den möjlighet att revolutionera marknaden och ta marknadsandelar från de stora giganterna – storbankerna inte minst.

Tjänster för den nya generationen

Dagens barn, ungdomar och unga vuxna har aldrig upplevt en värld utan smartphones. Det har knappast heller några minnen av att köa på banken, fylla i pappersblanketter och så vidare.

Det naturliga är att lösa i princip allt i mobilen eller i varje fall på nätet. Fintech har därför en mycket god grogrund nästan vad dessa bolag än kommer på.

Global potential

Även om i princip alla i Sverige har Internet och därmed troligtvis också kan komma i kontakt med fintech på ett eller annat sätt är det långt ifrån alla i världen som har en internetuppkoppling än.

Närmare bestämt runt 40 procent av jordens befolkning saknar uppkoppling. Det innebär att fintech aktier som jobbar på en global nivå har en potential att växa i takt med att allt fler kopplar upp sig.

Dessutom har det visat sig att konsumenter och företag på dessa nya marknader ofta tar ett jättekliv och går från ingen användning till att använda ny teknik direkt, utan att gå via traditionella lösningar.

Risk med fintech aktier?

Självklart finns det även risker med att investera i fintech, även om du lyckas hitta några av de bästa bolagen.

Den främsta risken kan vara finansiella regleringar. Eftersom det är en ny teknik kan det ta ett tag innan lagstiftningen kommer i kapp. Det som idag känns som en utmärkt idé kan i morgon vara något som inte längre är tillåtet.

En annan risk är att många av de bolag som finns inom fintech är ganska små. De växer kanske men risken är ändå att de aldrig lyckas bli vinstdrivande. Konkurrensen är stor trots allt.

Som alltid är vårt tips att du sprider på riskerna i ditt sparande och det gäller även fintech aktier. Bygg en portfölj som innehåller minst 12 till 15 aktier. En eller ett par av dessa innehav kan vara fintech men inte mer.

Källor

https://www.investopedia.com/terms/f/fintech.asp

Fintech aktier handlar om bolag som med hjälp av IT erbjuder finansiella tjänster till konsumenter eller företag. Det är en sektor som växer och som troligtvis kommer att fortsätta göra det i framtiden.

Related Posts

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen med Live Resultat) – 9 SEK

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer (Resultat från 2008)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Aktiemarknaden 2024 (Massiv Guide): Så Fungerar Börsen (Sverige och Utomlands)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)

Preferensaktier – Visste du detta? | Bästa Preffar 2024 (Inlösen)