April 4

Amerikanska aktier – Tips på bra och köpvärda USA aktier 2024?

Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson

Amerikanska aktier såsom Apple, Microsoft och Amazon är några av de mest populära och mest köpvärda aktierna på USA-börsen. I denna artikel finner du en komplett guide till handel med amerikanska aktier, en lista över intressanta bolag samt tips och råd om sådant som kan vara bra att tänka på vid finansiell handel på andra sidan Atlanten.

Amerikanska aktier och den amerikanska aktiemarknaden innehåller kända börser som NASDAQ Stock Market och New York Stock Exchange (NYSE). Bägge börserna är kända för att tillhandahålla handel med högkvalitativa värdepapper i många av världens mest omsatta företag – däribland: (Länkarna tar dig till Avanzas analyssidor)

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Aktier kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela ditt investerade kapital. Ovanstående aktier är inte att betrakta som tips eller råd om investeringar, utan endast inspiration. 

USA är världens största ekonomi och hem för många bra bolag

Trots problem med en övervärderad valuta och ett växande skuldberg i statskassan, är USA de facto fortfarande världens största och främsta ekonomi. Den amerikanska marknaden utgör hela 65% av totala världsindex, och landet huserar många av världens mest framgångsrika och mäktiga bolag inom branscher som teknik, life science, konsumtion, fastigheter och finans.

Handel med amerikanska aktier kan givet marknadens storlek och möjligheterna med de bolag som finns där, bli ett intressant komplement till aktieportföljen. För även om Sverige har en välskött och stabil aktiemarknad med många framgångsrika bolag på börsen – utgör vårt land en mycket liten del av den totala världsmarknaden, speciellt i jämförelse med USA.

Att söka sig utanför Sveriges gränser kan således bringa helt andra möjligheter – men också helt andra risker förstås, vilket vi återkommer till lite längre ned i artikeln.

NYSE och NASDAQ aktiebörser

New York Stock Exchange (NYSE) och NASDAQ är de två reglerade aktiemarknaderna som finns i USA. Utöver dessa börser finns också marknader för onoterade aktier.

På NYSE finns strax under 2800 bolag listade för vilka det totala marknadskapitalet uppgår till 25 biljoner dollar. Detta innebär att NYSE är världens största aktiemarknad.

NASDAQ har drygt 3200 bolag noterade, vilket alltså är många fler än på NYSE, men det totala marknadsvärdet är lägre. På NASDAQ finns fler expansiva och nyare bolag med högre risk listade, medan NYSE domineras av mogna och mer stabila bolag.

Varför investera i amerikanska aktier?

Som nämndes ovan innebär en investering på den amerikanska marknaden betydligt fler och större möjligheter än om man bara håller sig till den svenska börsen.

Förutom att det förstås finns en hel del högintressanta amerikanska bolag att välja bland, väljer också många stora företag hemmahörande i andra länder att lista sig på någon av de amerikanska börserna.

Som exempel kan nämnas de svenska bjässarna ABB Ltd, Ericsson, Autoliv och AstraZeneca – vilka samtliga är dubbelnoterade på såväl Stockholmsbörsens Large Cap-lista, som NYSE alternativt NASDAQ Stock Market.

Den amerikanska börsens ställning som en attraktiv marknad för utländska företag att notera sig på, gör att USA’s aktiemarknader bjuder på utmärkta möjligheter att handla spännande och framgångsrika aktier i företag från såväl USA, som hela världen.

Genom att sikta in dig på amerikanska aktier (alternativt amerikanska fonder) får du med andra ord tillgång till såväl värdepapper med ursprung i USA, som värdepapper från andra marknader. Det generösa utbudet erbjuder således riktigt bra möjligheter för dig som eftersträvar en bred diversifierad aktieportfölj med tillgång till många av värdens mest framgångsrika bolag.

Handla amerikanska aktier från Sverige

Så, intresset och viljan att handla amerikanska aktier finns där – men hur går man tillväga? Hur fungerar det att köpa och sälja amerikanska värdepapper från Sverige?

På det stora hela är det inte svårare att investera i amerikanska aktier än vad det är att investera i svenska. Populära nätmäklare som Avanza och Nordnet har bägge två ett riktigt bra utbud av amerikanska aktier, vilka handlas genom de ordinarie plattformarna på precis samma sätt som svenska värdepapper och aktier listade på andra utländska marknader.

Mer information om vad som krävs för handel med USA-aktier hittar du lite längre ned.

Nedan finner du en bra lista över amerikanska aktier hos Avanza som kan vara potentiellt köpvärda. Utöver det erbjuder vi på Samuelssons Rapport även ett par färdiga aktieportföljer med amerikansk inriktning, vilka har gått bra i många år och slagit index med råge. Således rekommenderar vi dig att titta närmare på dessa portföljer om du är intresserad av amerikanska aktier.

Lista med köpvärda amerikanska aktier hos Avanza

Klickar du på bilden så kommer du till Avanzas analyssidor om USA-aktier

Amerikanska aktier
Amerikanska aktier

Några kända amerikanska amerikanska bolag att investera i

USA är som tidigare nämndes hemmamarknad för många av världens största och mest framgångsrika företag inom flera olika branscher och segment, av vilka endast en bråkdel är kända för svenska privatsparare. Här finns med andra ord mycket att hämta.

Ska man för första gången ge sig in på den amerikanska börsen kan det emellertid vara klokt att börja med företag man känner till och är välbekant med. Detta gäller egentligen vid all handel med aktier, även på sin hemmamarknad.

Att göra finansiella investeringar på en utländsk marknad, som dessutom ligger långt ifrån Sverige rent geografiskt sett, innebär alltid vissa utmaningar i fråga om information och möjligheterna att hålla sig uppdaterad om nyheter.

Det är alltid lättare att både hitta och ta del av information och uppdateringar om olika aktier på sitt modersmål, än på ett annat språk – även om det i USA’s fall handlar om engelska, som de flesta i regel känner sig hyfsat bekväma med.

Ett tips är alltså att börja kika på välkända företag inom branscher du tror på. Följande företag är de fem största på den amerikanska marknaden, tillika världsmarknaden i stort:

Apple Inc

Tecknikjätten Apple Inc står som bekant bakom produkter som iPhone, iMac, Apple Watch samt operativsystemet iOS – varför så gott som alla svenskar får antas känna till bolaget och dess inriktning relativt väl.

Apple Inc grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne, och är idag världens största företag sett till börsvärde. Bolaget och dess ikoniska äppelsymbol har kommit att bli mer eller mindre synonym med smartphones och annan smart teknik, även om konkurrenter som Samsung och Huawei försöker hålla jämna steg.

Aktien är noterad på NASDAQ Stock Market men finns att handla hos både Avanza och Nordnet. Givet bolagets storlek utgör också Apple Inc största procentuella aktieinnehav i såväl amerikanska fonder som globala fonder, vilka således kan vara ett alternativt sätt att få exponering mot Apple Inc om man inte vill köpa egna aktier i företaget.

Här kan du läsa mer om Apple Inc hos Avanza.

Microsoft Corp

Ännu en massiv teknikjätte som är välbekant för alla som någon gång använt en vanlig PC. Bakom Microsoft Corp står grundarna Bill Gates och Paul Allen, vilka startade upp det som idag är världens näst största bolag efter Apple år 1975.

Till skillnad från Apple Inc som både utvecklar operativsystem och fysiska teknikprodukter, är Microsoft inriktad på programvaruutveckling samt licensiering av olika program och produkter/tjänster. Bolaget ligger bland annat bakom MS Office – vilket inkluderar MS  Word, MS Excel och MS PowerPoint – samt flertalet operativsystem, datorsystem och plattformar, däribland Windows, LinkedIn, sökmotorn Bing samt eposttjänsten Hotmail.

Microsoft Corp är idag världens största aktör inom programutveckling. Likt Apple Inc är även Microsoft Corp listad på NASDAQ, och finns att handla hos bland andra Avanza.

Här kan du läsa mer om Microsoft Corp hos Avanza.

Amazon.com Inc

USA’s tredje största företag, tillika världens tredje största företag, är den extremt populära e-handelstjänsten Amazon.com Inc – vilken i vardagligt tal ofta refereras till som bara Amazon. Företaget grundades av Jeff Bezos år 1994 och har på drygt 25 år gjort en fenomenal resa på marknaden och på många sätt förändrat hela e-handelsindustrin.

Hösten 2020 lanserades Amazon. com i Sverige, vilket förstås gör att företaget skulle kunna bli än mer intressant för potentiella svenska aktieköpare.

Amazon.com Inc är sedan 1997 börsnoterad på NASDAQ i USA.

Här kan du läsa mer om Amazon.com Inc hos Avanza.

Alphabet Inc (Google)

Alphabet Inc är ett så kallat konglomerat – vilket är en typ av investmentbolag – med företag som Google, Chronicle, Calico och Nest Labs under sina vingar.

Moderbolaget grundades i oktober 2015 av Larry Page och Sergey Brin, men flera av de underliggande dotterbolagen har funnits längre än så. Alphabet Inc kvalar in som USA’s och världens fjärde största företag, vilket givetvis gör aktien till en potentiellt intressant kandidat att inkludera i sin portfölj.

Aktien handlas likt föregående tre bolag också på NASDAQ-börsen.

Här kan du läsa mer om Alphabet Inc hos Avanza.

Facebook Inc

Sociala medier-plattformen Facebook Inc grundades av Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum Dustin Moskovitz och Chris Hughes år 2004. Sajten tog världen med storm redan när den lanserades och har under sina drygt 15 aktiva år fortsatt att dominera marknaden för sociala plattformar på nätet.

Facebook Inc beräknas ha över 2 miljarder aktiva användare världen över, vilket innebär att omkring 25% av jordens totala befolkning är medlem på och månatligen använder sig av Facebook.

Bolaget är även ägare till andra sociala medier-plattformar som superpopulära Instagram samt meddelandetjänsterna WhatsApp och Messenger – ett ägarskap som på vissa håll ifrågasatts och kritiserats då det i princip ger Facebook ett monopol i branschen (Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger är de fyra mest nedladdade apparna i världen).

Facebook Inc börsnoterades på NASDAQ år 2012.

Här kan du läsa mer om Facebook Inc hos Avanza.

Många amerikanska aktier är bra utdelningsaktier

Utdelningsaktier är attraktiva instrument att inkludera i sin portfölj då de (förhoppningsvis) genererar ett stabilt kassaflöde, vilket i sin tur kan återinvesteras för att komma åt den attraktiva ränta på ränta-effekten.

I Sverige lämnar de flesta företag som regel utdelning en gång per år, vanligen runt april/maj då de flesta bokslut och årsredovisningar blir klara.

I USA är det dock vanligt med mer frekventa utdelningar. Somliga företag ger aktieutdelning halvårsvis, men många ger också utdelning kvartalsvis eller till och med månadsvis. Mer frekventa utdelningar ger ett ännu mer stabilt inflöde av kapital i din portfölj, varför amerikanska aktier kan vara intressanta ur det hänseendet också.

Vidare finns också ett mycket bra utbud av preferensaktier på den amerikanska marknaden, vilka också är bra utdelningsaktier.

Vilka avgifter tillkommer vid handel med aktier i USA?

All handel med aktier är förenad med courtage – det vill säga en avgift du betalar till din bank eller mäklare varje gång du köper eller säljer en aktie. Courtage tillkommer oavsett om du handlar med svenska eller amerikanska aktier, men ofta är avgifterna något dyrare vid handel med värdepapper listade utanför den svenska marknaden.

Courtagenivån kan skilja sig åt mellan olika banker och mäklare, varför det är viktigt att kontrollera och jämföra hur villkoren ser ut innan du väl börjar handla.

En positiv nyhet är att många svenska aktörer, däribland Avanza, på senare tid har sänkt courtaget för handel med amerikanska och andra utländsk aktier.

Ytterligare en avgift att vara uppmärksam på är den så kallade valutaväxlingsavgiften. Banker och aktiemäklare lägger på en valutaväxlingsavgift när du handlar med amerikanska aktier eftersom dessa handlas i amerikanska dollar istället för i den svenska kronan, och banken/mäklaren ombesörjer växlingen åt dig.

Precis som courtagenivåerna kan även valutaväxlingsavgifterna se olika ut hos olika mäklare, så tänk på att jämföra även här. Vidare uppstår en valutarisk – eller valutadiversifiering – när du handlar med aktier listade i en annan valuta, vilket du kan läsa mer om lite längre ned i artikeln.

Vill du handla med amerikanska ADR:er – det vill säga depåbevis för icke amerikanska aktier listade på de amerikanska börserna – kan även en ADR-avgift tillkomma. Avgiften tas ut av den amerikanska bank som ger ut ADR:en.

Hur ser riskerna ut?

Att vara medveten om riskerna när man köper och säljer aktier är alltid viktigt, oavsett på vilken marknad aktierna är listade.

Handel med aktier generellt innebär alltid flera olika typer av risker; dels har du den generella marknadsrisken, dels den bolagsspecifika risken samt den bransch- respektive landsspecifika risken. Låt oss kika på dem lite snabbt innan vi går närmare in på riskerna förknippade med just amerikanska aktier.

Generell marknadsrisk: Den generella marknadsrisken inbegriper sådana händelser som kan få negativ effekt på hela den finansiella marknaden, oavsett bransch, inrikting eller typ av bolag.

Bolagsspecifik risk: Den bolagsspecfika risken omfattar allt sådant som rör själva bolaget – det vill säga hur ledningen styr och förvaltar verksamheten, hur de ekonomiska resultaten och tillväxten ser ut och så vidare.

Branschspecifika risk: Denna riskfaktor avser sådan händelser som kan komma att påverka alla bolag verksamma inom en viss bransch, exempelvis läkemedelsbolag, skogsbolag eller livsmedelsproducenter.

Landsspecifik risk: Slutligen finns också denna landsspecifika risk, vilken som begreppet antyder, rör sådant som kan ha negativ effekt på alla företag med verksamhet i ett visst land. För amerikanska aktier innebär detta alltså sådana faktorer som kan komma att påverka just USA och den amerikanska marknaden.

Som synes finns det alltså en hel del riskfaktorer att ta hänsyn till och vara medveten om när man gör finansiella investeringar. Precis som du exponerar dina pengar för möjligheten att växa, exponerar du dem även för risken att gå förlorade.

Den amerikanska marknaden bjuder som tidigare nämndes på en uppsjö av spännande möjligheter. Men, med möjligheter följer också risker. Inte minst när det rör sig om en marknad med helt andra förutsättningar än den vi har i Sverige, och som dessutom ligger långt bort rent geografiskt.

Följande risker är bra att ha i åtanke om du vill börja investera på den amerikanska aktiemarknaden:

 • Svårare att hitta och ta till sig information och nyheter om marknaden och bolagen på ett annat språk
 • Som svensk har man generellt sett sämre insyn i amerikanska bolag än i svenska
 • Högre courtage och valutaväxlingsavgift ställer högre krav på bra avkastning

Var uppmärksam på valutarisken

Som nämndes tidigare finns en valutarisk att ta hänsyn till när du investerar i såväl amerikanska aktier, som andra utländska tillgångar som handlas i andra valutor.

Amerikanska aktier är naturligtvis listade i amerikanska dollar, men när du gör ett köp från ditt konto hos exempelvis Avanza görs detta i SEK eftersom det är den valutan du håller på ditt konto. Avanza växlar sedan automatiskt dina svenska kronor till amerikanska dollar när själva transaktionen genomförs. Detta är varför en valutaväxlingsavgift tas ut.

En investering i utländska tillgångar innebär således också en investering i en utländsk valuta – i det här fallet US dollar. Dina pengar är dels exponerade för upp- och nedgångar i bolaget, men också för förändringar i valutakursen mellan USD och SEK.

Detta kan få både positiv och negativ effekt på värdet av din investering. Äger du amerikanska aktier och kronan stärks mot dollarn innebär det att du får ut färre svenska kronor för varje dollar du har investerat. Är det istället dollarn som stärks mot kronan blir effekten motsatt – dina tillgångar blir mer värda i SEK.

Handla amerikanska aktier hos Avanza och Nordnet

Amerikanska värdepapper så som aktier och fonder finns att köpa hos både svenska storbanker och onlinemäklare som Avanza och Nordnet. Sedan 2017 är det dock inte längre möjligt att handla amerikanska ETF’er i Sverige efter ett förändrat regelverk inom EU (undantaget via CMC Markets, vilken är en utländsk tradingplattform).

Sett till utbud och avgifter är Avanza alternativt Nordnet mer fördelaktiga att handla via än traditionella storbanker som Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller SEB.

Hos Avanza finns drygt 5000 amerikanska aktier att välja mellan, listade på NYSE eller NASDAQ. Hos Nordnet hittar du ett ännu större utbud med närmare 8400 olika aktier i dagsläget. Bägge dessa mäklare är gratis att registrera sig hos, och det är också kostnadsfritt att öppna ett handelskonto.

Valutaväxlingsavgiften ligger på runt 0,5% hos både Avanza och Nordnet. Även courtaget för handel med utländska aktier ligger på ungefär likvärdiga nivåer. Vad beträffar just aktiehandel och handel med amerikanska aktier är villkoren relativt likvärdiga hos dessa två mäklare, varför den som är bäst för dig handlar mycket om tycke och smak.

Vilken kontotyp är bäst?

Aktier och andra värdepapper kan som bekant köpas och säljas genom tre olika typer av handelskonton; depåkonto, ISK samt kapitalförsäkring. Dessa tre kontotyper skiljer sig åt på flera olika sätt, men mest utmärkande är sättet på vilket du som innehavare beskattas för dina tillgångar.

Med ett traditionellt depåkonto måste du ta upp och redovisa alla försäljningar av värdepapper du gör i din deklaration. Alla vinster beskattas som inkomst av kapital, för vilket en skatt om 30% gäller. Möjlighet finns dock att kvitta vinster mot förluster.

Investerar du genom ett ISK eller en kapitalförsäkring betalar du istället en schablonskatt, vilken baseras på hela ditt innehav under året – oavsett hur mycket du gått plus eller minus. Skatten dras automatiskt och du behöver inte göra något i deklarationen. ISK och KF är således betydligt enklare, men i regel också mer fördelaktiga rent skattemässigt.

När det kommer till investeringar i amerikanska värdepapper är en kapitalförsäkring ofta att rekommendera. Detta eftersom chansen att få tillbaka på den utländska källskatten är som bäst i just en KF.

Utländsk källskatt betalas alltid på utdelningar du får i amerikanska och andra utländska aktier. Skatten ligger ofta på 15%, och dras automatiskt från ditt utdelningsbelopp – i praktiken erhåller du alltså endast 85% av utdelningar från utländska aktier.

Fördelen med att att handla via en kapitalförsäkring är att du kan få avräkning på hela den utländska källskatten. På ett ISK kan du endast få tillbaka en viss del. Av den anledningen kan det vara värt att ha en KF avsedd för just amerikanska och andra utländska värdepapper.

Vad krävs för aktiehandel i USA?

För att kunna köpa och sälja amerikanska aktier hos Avanza och Nordnet måste du signera ett speciellt avtal. Detta gäller även för handel med kanadensiska aktier.

Utöver detta avtal krävs ingenting särskilt för att kunna börja investera i de aktier du är intresserad av, förutom ett handelskonto hos en mäklare eller bank förstås.

Observera att du inte kan bedriva handel med amerikanska värdepapper hos Avanza om du är utflyttad från Sverige.

Slutsats: Vilken amerikansk aktie ska man satsa på?

Den amerikanska markanden bjuder på flera intressanta och köpvärda aktier – däribland de som listats i denna artikel. Företag som Apple, Amazon, Microsoft, Tesla och NVIDIA har alla presterat mycket bra det senaste året och kan således vara extra spännande att kika närmare på.

Viktigt att komma ihåg är förstås att historisk avkastning aldrig är någon garanti för en likvärdig framtida avkastning – även om tidigare prestationer kan ge en bra fingervisning om hur pass skickliga ledningen är på att driva företaget och hur utsikterna för fortsatt tillväxt kan tänkas se ut.

Ett värdefullt tips är att satsa på aktier du själv tror på i stabila bolag som går med vinst. Följ utvecklingen på den amerikanska marknaden, studera de aktier du är intresserad av och investera i sådana som passar din sparstrategi och din riskaptit.

Amerikanska aktier – Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Den amerikanska marknaden är världens största ekonomi tillika hem för många av världens största och mest framgångsrika bolag – här finns många intressanta och spännande investeringsmöjligheter
 • Breddar diversifieringen i din portfölj och ger andra möjligheter än svenska aktier
 • Ofta bra utdelningsaktier – många amerikanska företag ger både höga och frekventa utdelningar
 • Enkla att handla via både Avanza och Nordnet
 • Courtaget har blivit betydligt lägre – idag kan USA-aktier handlas till en avgift om endast 1 USD.

Nackdelar

 • Svårare att hitta och tillgodogöra sig information om amerikanska aktier än svenska
 • Sämre tillgång till information bidrar till en högre risk
 • Valutaväxlingsavgift tillkommer samt eventuell ADR-avgift
 • Valutarisk föreligger – förändringar i kursen mellan USD och SEK kan påverka värdet av din investering negativt

Lästips: Här hittar du fler bra artiklar och guider om aktier och aktiehandel. 

Artikeln med amerikanska köpvärda aktier innehåller affiliatelänkar till Avanza.

Läs mer: Bästa aktierna

FAQ

1. Vad är en amerikansk aktie?
En amerikansk aktie är ett finansiellt instrument som är utgivna av ett företag som är listade på ett amerikanskt börs. Aktier ger ägarna rätt att ta del av företagets vinster och tillgångar.

2. Hur handlar jag amerikanska aktier?
För att handla amerikanska aktier måste du först öppna ett konto hos en amerikansk mäklare. Därefter kan du välja vilka amerikanska aktier du vill handla och placera dina order.

3. Hur skiljer sig amerikanska aktier från andra börser?
Amerikanska aktier är reglerade av SEC (Securities and Exchange Commission) och har oftast högre likviditet och öppenhet än andra börser. Det innebär att de är lättare att köpa och sälja.

4. Vilka är de olika typerna av amerikanska aktier?
De vanligaste typerna av amerikanska aktier inkluderar vanliga aktier, preferensaktier, indexfonder, ETF:er (exchange-traded funds) och optioner.

5. Vad är skillnaden mellan vanliga aktier och preferensaktier?
Vanliga aktier ger ägaren rösträtt på bolagsstämma och en andel av företagets vinster. Preferensaktier ger ägarna prioritet när det gäller att ta del av företagets vinster och tillgångar. Preferensaktier ger också ägarna en garanterad ränta.

6. Vilka är de olika typerna av optioner?
Det finns två typer av optioner: köpoptioner och säljoptioner. Köpoptioner ger ägaren rätt att köpa aktier till ett förutbestämt pris och inom en viss tidsperiod. Säljoptioner ger ägaren rätt att sälja aktier till ett förutbestämt pris och inom en viss tidsperiod.

7. Vad är en indexfond?
En indexfond är ett investeringsinstrument som följer ett specifikt index, som exempelvis Dow Jones Industrial Average. Indexfonder innehåller ett brett utbud av amerikanska aktier som är grupperade efter ett specifikt tema.

8. Hur beräknas amerikanska aktiers värde?
Amerikanska aktiers värde beräknas genom att multiplicera antalet utestående aktier med den aktuella marknadspriset på aktien.

Related Posts

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Våra Aktieportföljer och Fondportföljer – (Resultat Från 2008)

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Prova Trading Signaler (Dagligen + Live Resultat) – Endast 9 SEK

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Likaviktad eller värdeviktad aktieportfölj? – Vad är bäst?

Vad är aktier?

Vad är aktier?