Last Updated on 12 April, 2024 by Håkan Samuelsson
Börskraschen 1929
I vår serie om stora börskrascher som gått till historien har det nu blivit dags att ta en titt på Börskraschen 1929 – Inledningen till den stora depressionen i USA och Europa på 1930-talet och anledningen till den svenska finansmannen Ivar Kreugers plötsliga undergång.
Precis som vid de flesta finanskriser så föregicks börskraschen 1929 av en mycket optimistisk marknad där även vanliga medborgare utan någon som helst erfarenhet av börsen lockades att kliva in och äga aktier. Priserna steg och ingen avmattning fanns i sikte. Regleringarna var små och småsparare lockades av bankerna att låna pengar för att finansiera fler aktieköp. Räntorna var höga och bankerna tjänade stora pengar på detta.
När investeringarna ökade så drevs priserna kraftigt uppåt och en spekulationsbubbla av gigantiska mått uppstod. Förväntningarna på framtida ökningar blev högre med tiden och tillslut tog det tvärnit och börskraschen 1929 var snart ett faktum.
Den svarta torsdagen – Börskraschen 1929
Den 24:e Oktober 1929 var en torsdag. Priserna på aktier och tillgångar hade ända sedan 1927 sakta börjat sjunka. Sedan kom en stark återhämtning, något man ofta ser innan en bubbla spricker. Den 3:e september hade kurserna nått sin högsta nivå. Sedan föll det på nytt. Men den starka och (sett i perspektiv) naivt positiva inställningen till börsen gjorde att priserna ändå hölls uppe och tilltron fortsatte att vara stark. Men just den här torsdagen så föll helt plötsligt priserna kraftigt och en panik utlöstes. Många kanske känner igen de svartvita bilderna tagna utanför New York Stock Exchange där människor trängs utanför på gatan med sina aktier i händerna, i ett desperat försök att få dessa sålda.
Under denna dag var handelsvolymen rekordhög. Polisen fick dock kallas in då tumult uppstod på många ställen. Vissa börser fick stänga i förväg. Under fredagen och lördagen dämpades fallet då vissa lugnande uttalanden gjordes av representanter för bankerna och börsen. Dessutom stödköpte vissa av de större aktörerna aktier för att hålla upp priserna. Ett tag såg det ut som att fallet inte skulle bli så stort. Men då kom måndagen.
På måndagen och tisdagen var det återigen panik på börsen. Och nu var det fritt fall på kurserna. Dessa rasade med 25% och dessutom med nytt volymrekord igen. Nu fanns det ingenting som de stora aktörerna kunde göra för att dämpa fallet. En månad senare hade börsen fallit med 40% och över 100 miljarder dollar hade gått upp i rök. Människor drabbades hårt. Många såg sina livsbesparingar försvinna på några dagar. De som hade dragits med i den hets som varit hade sålt sina fastigheter och belånat sig hårt för att investera på börsen.
Depression och världskrig
Börskraschen 1929 hade en stor inverkan vad som hände i världen under kommande decennier. Den övergick senare till en ekonomisk depression med hög arbetslöshet som följd. Effekterna spred sig snabbt till Europa som också fick stora problem. Den höga arbetslösheten som uppstod i Tyskland användes i Hitlers propaganda för att få genomslag för sin politik. Och på den vägen var det. Andra Världskriget bröt ut o det var inte förrän långt efter krigsslutet som ekonomin i USA och Europa återhämtade sig.