Last Updated on 18 October, 2024 by Håkan Samuelsson
Carl Bennet
Carl Bennet är en sann industriman av den gamla skolan. Han föddes i Helsingborg 1951 och växte upp på en herrgård. Som son till en godsägare hade han en trygg uppväxt och utbildade sig vid Göteborgs Universitet till civilekonom och påbörjade sin karriär på Kockums i Malmö där han blev anställd 1975.
På Kockums fick han visa framfötterna och efter att ha praktiserat i Tyskland hamnade han som försäljningsansvarig över Afrika och Mellanöstern.
1980 tog Carl Bennets karriär en ny vändning då han började arbeta på Electrolux. Han arbetade sig upp till VD för Electrolux Storkök i Alingsås och det var även då Carl Bennet mötte sin framtida partner, Rune Andersson. Tillsammans gick dom senare in som storägare i medicinföretaget Getinge AB.
Carl Bennet har i intervjuer sagt att förvärvet av Getinge var en av de största bedrifter i hans liv och att bolaget lika gärna hade kunnat hamna i händerna på någon utländsk investerare. I Getinge satt Carl Bennet sedan som VD mellan 1989-1997 och idag är Carl Bennet styrelseordförande.
Carl Bennets investeringsfilosofi
Vill man veta mer om hur Carl Bennet ser på investeringar, företagande, tillväxt, med mera så kan man ta en titt på just Getinge. När finanskrisen slog till 2008-2009 så stod Getinge relativt stabilt. Enligt Carl Bennet har Getinge flera styrkor, bland annat ett riktigt bra kassaflöde och ett resultat som år efter år förbättrats.
Dessutom befinner sig bolaget i en bransch som inte är lika utsatt för konjunkturella svängningar som andra branscher. Befinner man sig i en bransch som står relativt still och vare sig svänger eller växer nämnvärt så gäller det att se till att bygga bolaget efter de förutsättningarna. Man måste helt enkelt bli bäst på lång sikt.
Vill du anamma Carl Bennets filosofi i dina investeringar och agera som en industriman av den gamla skolan på börsen?
Här följer Carl Bennets tips!
- Investera i mindre konjunkturkänsliga branscher
- Leta efter internationella marknader med starka ekonomier
- Utgå från fundamental analys vid utvärdering av bolag
- Titta mer på balansräkningen än resultaträkningen
- Välj bolag med bra kassaflöden
En sann industriman inom svenskt näringsliv
Idag är Carl Bennet ett känt namn inom svenskt näringsliv. Han ses som en företagsbyggare med mycket långsiktiga perspektiv. Carl Bennet står för en företagspolitik som handlar om att decentralisera ledarskap och har i många intervjuer applicerat samma tankemodell på både polisen och EU. Enligt honom skulle exempelvis polisen må bra utav ett mer decentraliserat ledarskap än den centralisering som gjorts på senare år. När ledarskap läggs ned på individnivå så växer människor och känner engagemang. När det gäller EU så röstade Carl Bennet för ett inträde i valutaunionen EMU men har i senare intervjuer sagt att han tvivlar på sitt beslut och kan ha röstat fel, då en centralisering av valutapolitiken kanske inte är önskvärt trots allt.
I och med sitt långsiktiga perspektiv gällande investeringar så skiljer Carl Bennet sig en del från de mer moderna kapitalisterna i sverige. Visst finns det fler som Carl Bennet inom svensk näringsliv. Ta Fredrik Lundberg till exempel – även kallad sveriges svar på Warren Buffet. Carl Bennet är dock en sann industrialist och inte primärt en investerare. Med sin ganska unika syn på företagsbyggande och sitt tålamod så har Carl Bennet lyckats bygga företag som är mycket stabila och långsiktiga. Ett exempel är dentalföretaget Lifco som när Carl Bennet klev in för 20 år sedan gjorde nollresultat. Carl Bennet påbörjade ett långsiktigt byggande av bolaget och idag tjänar bolaget bra med pengar.
Inte nog med det, det har även ett mycket stabilt kassaflöde och en fin balansräkning – något som Carl Bennet sätter högre än sista raden på resultaträkningen. Han har varit relativt blygsam gällande vad han uppnått. Carl Bennet är mer frispråkig när det gäller sådant som inte rör hans egna prestationer. Carl Bennet har i intervjuer sagt att han ”gillar utmaningar” och att det är därför han tagit sig an sådana till synes omöjliga uppgifter genom åren. Men att han lyckats väl är det inget snack om. Nyligen listade Veckans Affärer de rikaste miljardärerna i Sverige och Carl Bennet hamnade på en 15:e plats med en samlad förmögenhet på cirka 20 miljarder kronor. De mesta av tillgångarna finns i aktier inom de bolag där han är styrelseordförande.
Samhällsengagemang – Carl Bennet
Carl Bennet syns ganska ofta i media. Han drar sig inte för att kommentera politiska beslut och är ganska frispråkig av sig. Carl Bennet har dock sagt att han aldrig kommer att ge sig in i politiken på annat sätt än att utifrån sin roll som industriman bidra i debatten. Carl Bennet tycker inte att man ska blanda ihop ekonomi i ledande position med politik. Idag är Carl Bennet 67 år och alltså över pensionsåldern. Men Carl Bennet har inga planer på att trappa ned utan jobbar vidare mot 75. Han har ett starkt samhällsengagemang och brinner för att hjälpa de mest utsatta. Nyligen tog Carl Bennet sig an en lågutbildad kvinna från Irak och lät henne arbeta på ett lager i ett av hans bolag i 6 månader. Detta visade sig vara bra för båda parter då kvinnan nu är fast anställd och mycket uppskattad på arbetet.
Andra engagemang som Carl Bennet brinner för är forskning och utbildning. Han är med och sponsrar en hel del projekt inom dessa områden. När det gäller utbildning handlar mycket om att förbereda unga vuxna för näringslivet. Carl Bennet tycker att Sverige är relativt bra på detta. Carl Bennet egen filosofi i de egna bolagen är att decentralisera så mycket som möjligt, så att individer får mycket eget ansvar och på så sätt kan växa som personer. Kanske beror det på hans egna erfarenheter från tiden på Electrolux.
Carl Bennet fick nämligen redan som 29-åring ta över VD-posten på ett franskt bolag inom koncernen. Carl Bennet tog utmaningen på stort allvar och övade på sin franska. Han var med om både förvärv och omstruktureringar och utvecklades som person hela tiden. Miljön han verkade i var resultatorienterad och hans lön steg i och med att han fick ta över ansvaret för fler bolag. En liten kuriosa i sammanhanget är att två av Carl Bennets främsta förebilder är Nelson Mandela och Kofi Annan.
Här kan du läsa om fler finansmän och kvinnor än Carl Bennet i Sverige och utomlands.